ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ

Κέντρικ Ναν - Κώστας Σλούκας: Το καλύτερο δίδυμο της Ευρώπης που έκανε τον Παναθηναϊκό να λάμψει ξανά και η μεταγραφή ψηλού που είναι προ των πυλών

Κέντρικ Ναν - Κώστας Σλούκας: Το καλύτερο δίδυμο της Ευρώπης που έκανε τον Παναθηναϊκό να λάμψει ξανά και η μεταγραφή ψηλού που είναι προ των πυλών
24MEDIA CREATIVE TEAM/ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΠΑΝΤΟΥΝΑΣ

Ο Παντελής Βλαχόπουλος γράφει για την αλλαγή σελίδας στον Παναθηναϊκό AKTOR με τους Κώστας Σλούκα και Κέντρικ Ναν να οδηγούν τους "πράσινους" σε νέα ευρωπαϊκά μονοπάτια μετά από 12 χρόνια ανομβρίας. Ο κομβικός Ιωάννης Παπαπέτρου, οι βολές του Ματίας Λεσόρ και η μεταγραφή του ψηλού που αποτελεί ειλημμένη απόφαση.

Κώστας Σλούκας, ετών 34. Γεννημένος στη Θέρμη το 1990, έκανε τα πρώτα βήματά του με την πορτοκαλί μπάλα στη Θεσσαλονίκη αρχικά στον Μέγα Αλέξανδρο και μετέπειτα στον Μαντουλίδη.. Το ταξίδι του μακρύ, δύσβατο και απόμακρο. Μία πορεία που την υπηρετεί με τον δικό του τρόπο και τους δικούς τους κανόνες. Γι' αυτό έχει πιστούς οπαδούς και πολλούς haters.

Αναμφισβήτητα ο Σλούκας δεν χρειαζόταν να κάνει αυτές τις καταπληκτικές εμφανίσεις με τον Παναθηναϊκό AKTOR για να πούμε μετά βεβαιότητας ότι είναι ακόμη ένας Έλληνας αθλητής που γράφει ιστορία στα ευρωπαϊκά παρκέ. Έχει σηκώσει τρία τρόπαια στην Euroleague (Ολυμπιακός, Φενέρμπαχτσε), έχει συμμετάσχει σε επτά τελικούς και συνεχίζει ακάθεκτος για ακόμη ένα ευρωπαϊκό κύπελλο. Άντεξε την πίεση, την κριτική και την αλλαγή κλίματος για ακόμη μία φορά στην καριέρα του.

Η υπομονή είναι προνόμιο

Ο Κώστας Σλούκας όταν αποχώρησε το καλοκαίρι από τον Ολυμπιακό ήξερε ότι είχε να διαχειριστεί πολλές καταστάσεις οι οποίες θα τον πίεζαν κυρίως σε πνευματικό επίπεδο. Έπρεπε να αποδείξει -κυρίως στον εαυτό του- ότι έκανε την σωστή επιλογή. Στη χώρα μας αυτό το "πρέπει" είναι ασήκωτο στις πλάτες των αθλητών και ζυγίζει τόνους σκέψεων και ευθυνών. Συν τοις άλλοις ο 34χρονος γκαρντ είχε να κοντρολάρει το σώμα του μετά από τόσα χρόνια μπάσκετ και τους τραυματισμούς στην αρχή της χρονιάς. Και τα κατάφερε. Οδήγησε την ομάδα του μετά από 12 χρόνια σε ένα Final Four.

Αλλά η μεγαλύτερη επιτυχία του ήταν ότι βγήκε μπροστά σε δύσκολες στιγμές και έδωσε στον Παναθηναϊκό με τα ηγετικά χαρακτηριστικά του, την λάμψη που είχε χάσει για να επιστρέψει στην ελίτ των ομάδων που πρωταγωνιστούν στην Euroleague. Η υπομονή του, η δουλειά του, η σοβαρότητά του, αποτελούν πυρήνα και βασικό συστατικό, προκειμένου οι "πράσινοι" να θεμελιώσουν αυτή την πρόκριση στο F4 και να χτίσουν ξανά έναν ισχυρό και ανταγωνιστικό οργανισμό. Μαζί με τον Κέντρικ Ναν είναι αυτή την στιγμή το καλύτερο δίδυμο περιφερειακών στην Ευρώπη.

Ο Ναν αλλάζει τα δεδομένα

Για την ακρίβεια άλλαξε τα δεδομένα στον Παναθηναϊκό όταν πάτησε για πρώτη φορά το παρκέ του ΟΑΚΑ. Ήταν η μεταγραφή που έδωσε την ορμή, την ουσία, το θέαμα και την αυτοπεποίθηση ότι η ομάδα μπορεί να πάει έως στο τέλος. Πολλοί είχαν σχολιάσει όταν στις 12 Ιανουαρίου 2024 είχαμε πει στο Tik Tok ότι ο Κέντρικ Ναν δεν βλέπει κανέναν. Δεν κάναμε το συγκεκριμένο σχόλιο για να εντυπωσιάσουμε. Όποιος είχε δει τον Αμερικανό στο ΝΒΑ θα καταλάβαινε από την πρώτη στιγμή ότι είναι ένας παίκτης που μπορεί να κυριαρχήσει στην Ευρώπη.

Ο Ναν υπέγραψε την επέκταση του συμβολαίου του με τους "πράσινους" και θα μείνει στον Παναθηναϊκό και στην Αθήνα για δύο σημαντικούς λόγους: εκτός από την τεράστια προσφορά που του έκανε ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος (αγγίζει τα 3 εκατομμύρια το χρόνο), ο Αμερικανός σούπερ σταρ ένιωσε την έννοια της παρέας, του οικογενειακού κλίματος και πάνω απ' όλα της αποδοχής στο τεράστιο μπασκετικό ταλέντο του. Σίγουρα θεωρούσε τον εαυτό του περαστικό όταν προσγειωνόταν για πρώτη φορά στο "Ελευθέριος Βενιζέλος" στις 7 Νοεμβρίου του 2023.

Ενδεχομένως να θεωρούσε υποτιμητικό για την αξία του να παίξει σε γήπεδα εκτός ΝΒΑ, όμως στον Παναθηναϊκό και στο κλειστό των ολυμπιακών εγκαταστάσεων γνώρισε έναν άλλο κόσμο. Είδε φιλάθλους που τον αγάπησαν πραγματικά, φώναξαν το όνομά του, παιδιά ζητούσαν επίμονα μια φωτογραφία του και μία φανέλα του. Είδε πώς είναι πραγματικά να είσαι σταρ. Όμως τίποτα δεν θα γινόταν εάν η επιμονή της διοίκησης δεν είχε σάρκα και οστά. Έμπρακτα έδειξε την επιμονή της και την πίστη της για να κρατήσει τον Ναν στην Ελλάδα.

Ήταν σίγουρα μία από τις πιο δύσκολες υπογραφές που έχει αποσπάσει η ΚΑΕ στην ιστορία του συλλόγου. Ο αρχισκόρερ της διοργάνωσης κάνει θραύση και ακόμη δεν έχει μάθει πλήρως το παιχνίδι στην Ευρώπη. Να μου πείτε τι άλλο μπορεί να κάνει; Κι όμως ο Ναν δεν έχει ταβάνι και όσο παίζει θα εμφανίζεται καλύτερος και πιο ουσιαστικός για την ομάδα του.

Ο ψηλός που έρχεται

Ο Παναθηναϊκός είναι ένα σέντερ μακριά ώστε να κλείνει θέση στα Final Four των επόμενων χρόνων. Ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος δουλεύει εδώ και καιρό προς αυτή την κατεύθυνση και έχει δώσει εντολή στο Σάνι Μπετσίροβιτς να φέρει στο ΟΑΚΑ ακόμη έναν ψηλό ισάξιο του Ματίας Λεσόρ. Υπάρχουν οι δεδομένοι "ελεύθεροι" που θα κυκλοφορήσουν στην αγορά σε ένα μήνα από τώρα και είναι οι Έντι Ταβάρες και Βενσάν Πουαριέ της Ρεάλ.

Όμως οι διοικούντες την ΚΑΕ θα εξετάσουν πολύ σοβαρά και για παίκτη που αγωνίζεται στο ΝΒΑ. Για να γίνει κίνηση πάντως για παίκτη από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού θα χρειαστεί υπομονή, αφού δύσκολα θα είναι κάποιος διαθέσιμος πριν από το δεύτερο δεκαήμερο του Ιουλίου, ίσως και αργότερα. Επί της ουσίας έχει ληφθεί η απόφαση να δαπανηθούν όσα χρήματα χρειάζονται, προκειμένου ο Παναθηναϊκός να χτίσει γραμμή κρούσης και στη θέση των ψηλών.

* Τέτοιο αμυντικό εξολοθρευτή έχει χρόνια να δει το ελληνικό μπάσκετ. Ο Λούκα Ντόντσιτς θα τον βρει μπροστά του στο Προολυμπιακό τουρνουά στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας. Το όνομά του; Παναγιώτης Καλαϊτζάκης.

** Το θέμα των βολών του Ματίας Λεσόρ δεν είναι εύκολο. Κάποιοι λένε "γιατί δεν κάνει προπόνηση για να τις βάλει;". Αυτή είναι η εύκολη προσέγγιση του προβλήματος. Η ανάγνωση του θέματος πατά πάνω στην ψυχολογία του αθλητή, ο οποίος πριν πάει στη γραμμή σκέφτεται υπερβολικά για το αν θα τις βάλει. Όπως αντίστοιχα της κούρασης, αφού οι βολές είναι κατά βάση θέμα των ποδιών (από εκεί που ξεκινά δηλαδή η κίνηση και η μηχανική για την εκτέλεση). Στην Παρτίζαν και στην αρχή της χρονιάς το ποσοστό του ήταν αρκετά καλό για ψηλό παίκτη. Όταν ηρεμήσει θα βρει τον τρόπο να επανέλθει. Μην ξεχνάμε ότι τις δύο κρίσιμες στο Βελιγράδι τις έβαλε.

*** Ο Ιωάννης Παπαπέτρου αποτελεί τον πιο κομβικό παίκτη του Παναθηναϊκού στη σειρά των αγώνων με την Μακάμπι. Και αυτός ταλαιπωρήθηκε από τραυματισμό που τον έκαναν να χάσει τον ρυθμό του. Όταν, όμως, ο Αταμάν τον πίστεψε ξανά ο Παναθηναϊκός απέκτησε εμπειρία, ύψος, τρίποντο και καθαρές επιλογές από έναν Έλληνα παίκτη που θέλει να φωνάξει "είμαι και 'γω εδώ". Και τους τελευταίους μήνες το κάνει με επιτυχία.

Δείτε την Game Night:

TAGS ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΚΕΝΤΡΙΚ ΝΑΝ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΜΠΑΣΚΕΤ EUROLEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ