ΕΘΝΙΚΗ ΜΠΑΣΚΕΤ

Ηρθε η ώρα του Γιάννη Αντετοκούνμπο και της Ελλάδας

Ο Νίκος Γκάλης με τον Γιάννη Αντετοκούνμπο
Ο Νίκος Γκάλης με τον Γιάννη Αντετοκούνμπο 24MEDIA CREATIVE TEAM/ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΠΑΝΤΟΥΝΑΣ

Ο Παντελής Βλαχόπουλος γράφει για την ποιοτικότερη Εθνική ομάδα όλων των εποχών, τον Γιάννη Αντετοκούνμπο που είναι έτοιμος να γράψει ιστορία, τον προπονητή Δημήτρη Ιτούδη που καθοδηγεί, ενώνει, πρωτοπορεί και τα νέα μεγάλα αστέρια της Ελλάδας, Αλέξανδρο Σαμοντούροβ και Νεοκλή Αβδάλα.

Μετά από πολλά χρόνια παίρνει σάρκα και οστά το σύνθημα του βγήκε από τους Έλληνες στην Πορτογαλία για τον τελικό του Euro 2004 "Δεν μπορώ να περιμένω". Και δεν γνωρίζουμε λίγο πριν από το πρώτο τζάμπολ αν θα σηκώσουμε το τιμημένο, αλλά ξέρουμε με βεβαιότητα ότι αυτή η Εθνική είναι από τις καλύτερες όλων των εποχών. Σίγουρα η πιο πλήρης, η πιο αθλητική και η πιο θεαματική.

Το κεφάλαιο Αντετοκούνμπο

Από τα χρόνια του Νίκου Γκάλη έχουμε να δούμε έναν παίκτη που να συναρπάζει και να πορώνει το κοινό μ' έναν μοναδικό, ανεξίτηλο τρόπο. Οι δυο τους έχουν πολλά κοινά σημεία και ένα από τα σημαντικότερα στοιχεία τους είναι ότι τους λατρεύουν όλες οι ηλικίες. Όλοι οι Έλληνες, ακόμη και αν δεν ασχολούνται με το μπάσκετ.

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Γι αυτό τον λόγο είναι μία χρυσή ευκαιρία το ελληνικό μπάσκετ να πάρει ξανά τα ηνία και τα νέα παιδιά να ασχοληθούν εκ νέου με την πορτοκαλί μπάλα. Ο Γκάλης είναι ο "μπασκετικός Θεός" μας. Ό,τι κι αν γίνει θα είναι ο πρώτος που άνοιξε τα φτερά του και μαζί άνοιξαν όλα τα αθλητικά φτερά πολλών αθλητών και όχι μόνο του μπάσκετ.

Όμως ο Γιάννης Αντετοκούνμπο είναι ο καλύτερος Έλληνας μπασκετμπολίστας όλων των εποχών. Και δεν είναι μία αυθαίρετη κρίση. Η πορεία του έως στην κορυφή, η δουλειά του και η αφοσίωση του στο σπορ, πιστοποιούν την ανωτερότητά στο βάθος του χρόνου.

Και τώρα με την δική του έντονη επιθυμία ως ένας άλλος Νοβίτσκι, Γκασόλ, Πάρκερ θα ηγηθεί της προσπάθειας της Ελλάδας να επιστρέψει στην κορυφή της Ευρώπης.

Γιατί δεν πρέπει να κρυβόμαστε. Ο μοναδικός στόχος αυτής της εθνικής, μ' αυτούς τους παίκτες και μ' αυτό το τεχνικό επιτελείο πρέπει να είναι μία θέση στα μετάλλια.

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Ο απόλυτος σταρ του παγκόσμιου μπάσκετ -πρωταθλητής NBA και δύο φορές MVP- θα είναι το Α και το Ω του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος. Πιο ώριμος, πιο διψασμένος, πιο αλτρουιστής και σίγουρα καλύτερος μπασκετικά και αθλητικά από τότε που αγωνίστηκε για τελευταία φορά με την φανέλα με το εθνόσημο.

Το σημαντικότερο, όμως, είναι οι παίκτες και ο προπονητής που θα έχει δίπλα του. Ένα ρόστερ που είναι σίγουρα το ποιοτικότερο και το πιο αθλητικό όλων των εποχών για την Ελλάδα. Όλο αυτό το μείγμα είναι ικανό να οδηγήσει την Εθνική στο δρόμο των επιτυχιών.

Και δεν αναφερόμαστε μόνο στο Ευρωμπάσκετ που θα διεξαχθεί από την 1η Σεπτεμβρίου έως στις 18 Σεπτεμβρίου στο Μιλάνο και στο Βερολίνο, αλλά και στο επόμενο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα και τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Δημήτρης Ιτούδης, η εγγύηση

Μετά από πολλά χρόνια η ομοσπονδία έκανε μία πρόσληψη για τον πάγκο της Εθνικής, αντάξια της ιστορίας της και των επιτυχιών της. Ήταν ανεπίτρεπτο αυτή η ομάδα να μην αντιμετωπιζόταν χωρίς την πρέπουσα προσοχή και σημασία.

Από την στιγμή μάλιστα που η χώρα μας έχει μία μεγάλη άνθηση στους προπονητές που προπονούν κορυφαίους συλλόγους στην Ευρώπη όπως οι Μπαρτζώκας, Σφαιρόπουλος και Πρίφτης.

Ο Δημήτρης Ιτούδης είναι μία εξαιρετική επιλογή καθώς διαθέτει όλα αυτά τα χαρακτηριστικά, ώστε να ενώσει και να χτίσει την ομάδα μας για την επόμενη δεκαετία. Είναι γνώστης, σοβαρός, έμπειρος, πρωταθλητής Ευρώπης και εμπνέει σοβαρότητα εντός και εκτός παρκέ.

Συν τοις άλλοις είναι ενωτικός, αφού η κίνησή του να επικοινωνήσει με τους Γιώργο Μπαρτζώκα, Γιάννη Σφαιρόπουλο και Δημήτρη Πρίφτη και να τους προτείνει να καθίσουν μαζί του στον πάγκο, ήταν πρωτοποριακή και καταδεικνύει τις προθέσεις του και τα πλάνα του γι' αυτή την Εθνική ομάδα.

Ηρθε η ώρα του Γιάννη Αντετοκούνμπο και της Ελλάδας

Παρεμπιπτόντως αυτή η ιδέα του αμερικάνικου μοντέλου στον πάγκο του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος είχε ξεκινήσει από το SPORT24, μετά την κοινή συνέντευξη των Ιτούδη, Μπαρτζώκα και Σφαιρόπουλο τον Απρίλιο του 2020. Άλλωστε η περίοδος του "τι να τους κάνουμε τους προπονητές έχουμε παίκτες", έχει περάσει.

Γαλανόλευκη Dream Team

Καμία ομάδα σε οποιαδήποτε άθλημα δεν έφτασε στην κορυφή στηριζόμενη μόνο σε ένα παίκτη. Μπορεί ο Γιάννης Αντετοκούνμπο να είναι ο leader, ωστόσο το ρόστερ της Ελλάδας πλημυρίζει από ταλέντο και πάθος για διάκριση.

Περιφέρεια: Δεν είναι υπερβολή να την χαρακτηρίσουμε την καλύτερη του Ευρωμπάσκετ. Καλάθης, Σλούκας και Ντόρσεϊ συμπληρώνουν ο ένας τον άλλον και συνθέτουν ένα παζλ που είχε χρόνια να δει η Εθνική ομάδα.

Το δίδυμο Γκάλης - Γιαννάκης είναι αξεπέραστο, η τετράδα Διαμαντίδης, Σπανούλης, Παπαλουκάς, Ζήσης είναι η καλύτερη όλων των εποχών για την Ελλάδα, αλλά και αυτή η τριάδα μπαίνει σε μία λίστα μοναδική και πολύ ξεχωριστή.

Ο Καλάθης στην πιο ώριμη ηλικία της καριέρας του, ο Σλούκας ένας πραγματικός ηγέτης που ξέρει πότε να σκοράρει, πότε να πασάρει και το σημαντικότερο παίζει τις δύο θέσεις της περιφέρειας το ίδιο καλά και ο Ντόρσεϊ που έχει βάλει στην καθημερινότητα της Εθνικής δύο πολύτιμα στοιχεία που τόσο έλειπαν τόσα χρόνια από το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα: το σουτ και το απρόβλεπτο παιχνίδι.

Μαζί τους έρχεται να προστεθεί και ο Λαρεντζάκης. Ένας παίκτης Ευρωλίγκας, ο οποίος έχεις τις εικόνες και τις παραστάσεις με την φανέλα του Ολυμπιακού και θα έχει ένα ρόλο αμυντικού "εξολοθρευτή", όποτε η ομάδα τον έχει ανάγκη.

Το μοναδικό ερωτηματικό είναι η κατάσταση του Κώστα Σλούκα και πώς θα αντιδράσει μετά από το διάστημα απουσίας του, λόγω τραυματισμού (οστικό οίδημα). Ωστόσο σε αντίστοιχες περιπτώσεις ο 32χρονος διεθνής γκαρντ, έχει επιδείξει αυταπάρνηση και πάθος προκειμένου να ανταποκριθεί και να παίξει στα μεγάλα τουρνουά και στα σπουδαία παιχνίδια.

Τριάρια: Ο Κώστας Παπανικολάου διανύει την καλύτερη περίοδο της καριέρας του. Προέρχεται από μία καταπληκτική χρονιά με τον Ολυμπιακό και έχει δείξει μέχρι στιγμής στα επίσημα ματς και στο τουρνουά Ακρόπολις ότι θα είναι ο παίκτης με τον κομβικό ρόλο στα χέρια του Δημήτρη Ιτούδη.

Σουτάρει με μεγάλη αυτοπεποίθηση και άνεση, ποστάρει όποτε θέλει και όποτε οι συνθήκες το επιτρέπουν τους αντιπάλους του και στην άμυνα μπορεί να κάνει τα πάντα. Να παίξει τρεις θέσεις, να μαρκάρει ψηλό και κοντό αντίπαλο, να πάρει ριμπάουντ, να "παίξει ξύλο", να είναι πιστός στο πλάνο των περιστροφών και να κλέψει.

Είναι ο αθλητής που θα κάνει τα πάντα μέσα στο γήπεδο και θα ματώσει την φανέλα, ώστε να ικανοποιήσει τον προπονητή του και τους συμπαίκτες του. Συν τοις άλλοις λόγω χαρακτήρα αποτελεί τον θεματοφύλακα των αποδυτήριων και των ομαλών σχέσεων μεταξύ νέων και παλιών παικτών.

Δίπλα του ο Ιωάννης Παπαπέτρου, ο οποίος και αυτός έρχεται από μία πάρα πολύ καλή χρονιά με τον Παναθηναϊκό και τη νέα περίοδο θα βρεθεί στην αγκαλιά του Ζέλικο Ομπράντοβιτς και της Παρτιζάν. Θα είχαν σχεδόν τον ίδιο ρόλο με τον Παπανικολάου, αλλά ο τραυματισμός του τον έχει αφήσει λίγο πίσω.

Όλες οι εκτιμήσεις δείχνουν ότι θα είναι ετοιμοπόλεμος για τις πρώτες αναμετρήσεις του Ευρωμπάσκετ. Στο "3" μπορεί να κατέβει και ο Θανάσης Αντετοκούνμπο, ο οποίος εκτός από την αμυντική πληρότητα του, σουτάρει πλέον με μεγάλη σιγουριά από την γραμμή του τριπόντου.

Και οι ψηλοί: Εκεί τα πράγματα "αγριεύουν" και υπάρχουν δύο λέξεις. Γιάννης Αντετοκούνμπο. Ο καλύτερος παίκτης του κόσμου, ο μεγάλος σταρ του Ευρωμπάσκετ μαζί με τον Γιόκιτς και τον Ντόνσιτς.

Δίπλα του ο απόλυτος σέντερ, ο οποίος προέρχεται από μία μπαρουτοκαπνισμένη χρονιά με τον Παναθηναϊκό. Ο Γιώργος Παπαγιάννης, ο οποίος παρά τον τραυματισμό του θέλει και μπορεί να αποτελέσει το φόβητρο της διοργάνωσης. Οι τελευταίες εκτιμήσεις θέλουν τον ψηλό της Ελλάδας να είναι έτοιμος για την πρεμιέρα.

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Συνοδοιπόροι ο Κώστας Αντετοκούνμπο (2.13), ο Θανάσης Αντετοκούνμπο και ο Δημήτρης Αγραβάνης. Ο Κώστας έκανε αγώνα δρόμου για να προλάβει και έδειξε τι μπορεί να κάνει στο τουρνουά Ακρόπολις.

Θέλει να "φάει" το γήπεδο σε άμυνα και επίθεση, ενώ όταν αγωνίζεται παρέα με τον αδερφό του Γιάννη οι μπασκέτες "υποφέρουν". Μπήκε την τελευταία στιγμή στην 12αδα και πρέπει να δούμε μέσα στο γήπεδο αν κατάφερε να ξεπεράσει τον τραυματισμό του. Υπάρχει σοβαρή περίπτωση να χάσει την πρεμιέρα με την Κροατία.

Για τον Θανάση Αντετοκούνμπο τα λόγια είναι περιττά. Ένα παιδί που κάθε χρόνο βελτιώνει το παιχνίδι του και είναι πηγή έμπνευσης και σταθερότητας για όλη την ομάδα. Εντός και εκτός γηπέδου.

Και φτάνουμε στον Αγραβάνη. Θα μπορούσε να είναι ένας top class παίκτης Ευρωλίγκας, θα μπορούσε να έπαιζε στις καλύτερες ομάδες της Ευρωλίγκας, θα μπορούσε να έχει κάνει μία μεγάλη καριέρα στην Ελλάδα και στην Ευρώπη.

Κάπου μετά τον Ολυμπιακό έχασε τον δρόμο. Αλλά αυτό το Ευρωμπάσκετ μπορεί να του δώσει την ευκαιρία να επιστρέψει στην ελίτ. Έχει τα προσόντα και την ικανότητα να το κάνει.

Αρκεί να αφοσιωθεί μόνο στο παρκέ και να ακούει κατά γράμμα τι του λένε ο Ιτούδης και το εξαιρετικό προπονητικό επιτελείο της ελληνικής ομάδας.

Τα φαινόμενα Σαμοντούροβ και Αβδάλας

Τα τελευταία χρόνια λέγαμε ότι δεν υπάρχουν παίκτες για το "αύριο" του ελληνικού μπάσκετ. Μεγάλο λάθος. Οι πιτσιρικάδες που γεννήθηκαν το 2005 και το 2006 είναι τα φυντάνια που θα ξεπηδήσουν και θα αποτελέσουν το μέλλον του σπορ στη χώρα μας.

Έχουν την στόφα, την προοπτική και τα προσόντα να οδεύσουν στα χνάρια των σπουδαίων παικτών μας. Από αυτή την γενιά όμως υπάρχουν δύο παίκτες, οι οποίοι μπορούν να φτάσουν μέχρι και την πόρτα του NBA. Οι Σαμοντούροβ και Αβδάλας.

Ο Αλεξανδρος Σαμοντούροβ (17 ετών, 2.09 μέτρα, φόργουορντ) γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη από γονείς με καταγωγή από την Γεωργία. Τον χαρακτηρίζουν η πλαστικότητά του, η άνεση με τη μπάλα στα χέρια, η αντίληψή του μέσα στο παιχνίδι και η ικανότητά του -τουλάχιστον σε αυτή την ηλικία- να παίζει πάνω από τρεις θέσεις σε άμυνα και επίθεση.

Έχει βελτιώσει αρκετά το σουτ του, αλλά σε αυτό το κομμάτι χρειάζεται περισσότερο δουλειά.

O Νεοκλής Αβδάλας (16 ετών, 1.96 μέτρα, γκαρντ) είναι ένας ψηλός περιφερειακός, ο οποίος μπορεί να αναγράφεται 1.96 αλλά ίσως φτάνει στα 2 μέτρα και ψηλώνει συνέχεια.

Έχει εξαιρετικό σουτ, πολύ καλός στο ένας εναντίον ενός και γενικότερα είναι ένας πολύ σύγχρονος αθλητής που θυμίζει και μοιάζει με περιφερειακούς που προέρχονται από την Σερβία, την Κροατία και την Σλοβενία.

Την ίδια στιγμή που παίζει πολύ καλά με πρόσωπο, μπορεί να παίξει με πλάτη στο καλάθι αφού αντέχει τις επαφές, ενώ για την θέση του και το ύψος του είναι πάρα πολύ καλός στον αέρα.

Τα πρότζεκτ είναι εξαιρετικά αρκεί να δουλέψουν και να ακούν τους προπονητές τους. Κανένα παιδί σ' αυτή την ηλικία δεν έγινε κανονικός μπασκετμπολίστας αξιώσεων, αν δεν έχει δουλέψει μόνος του με ζήλο και φιλοδοξία γι' αυτό που θέλει να πετύχει.

Το ελληνικό μπάσκετ φαίνεται να στήνεται και πάλι από την αρχή. Με βασικές αρχές την σοβαρότητα, την ευθύνη και την προοπτική να αναδειχθούν νέα ταλέντα από όλες τις βαθμίδες των Εθνικών ομάδων. Το τι θα κάνουν τα σωματεία είναι μία άλλη συζήτηση.

Μην χάσετε στις 20:00 την Game Night για την πρεμιέρα της Εθνικής στο EuroBasket 2022:

TAGS ΕΘΝΙΚΗ ΜΠΑΣΚΕΤ EUROBASKET 2022 EUROBASKET ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑΣ ΜΠΑΣΚΕΤ ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΝΤΕΤΟΚΟΥΝΜΠΟ ΘΑΝΑΣΗΣ ΑΝΤΕΤΟΚΟΥΝΜΠΟ ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΤΕΤΟΚΟΥΝΜΠΟ ΑΛΕΞ ΑΝΤΕΤΟΚΟΥΝΜΠΟ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΙΤΟΥΔΗΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ