ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Το μαύρο χάλι του πρώτου ημιχρόνου, ο Ολυμπιακός το μετέτρεψε σε πάρτι γιατί πήρε πολλά από πολλούς

Ο Μόουζες Ράιτ
Ο Μόουζες Ράιτ ΜΑΡΟΠΟΥΛΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ/INTIME SPORTS

Ο μπόμπερ που έγραψε ιστορία, ένας αθλητικός ψηλός εμφανίστηκε να ζήσει το όνειρό του, το τείχος απ' την Λιθουανία υψώθηκε, ο αρχηγός μοίραζε μπάλες και τρεις σωματοφύλακες κράτησαν τα γκέμια στο τραγικό πρώτο ημίχρονο. Ο Ολυμπιακός με τρεις πύργους εκτός, θα πάει στο Μόναχο για σκληρή μάχη. Γράφει ο Παντελής Διαμαντόπουλος.

Εκεί που για μισό ματς καρδιοχτυπούσαν, στο τέλος έφτασαν σε σημείο να ψάχνουν τον Κάναν για να σπάσει το ρεκόρ τριπόντων. Αυτό ήταν προϊόν της άνεσης με την οποία έπαιξε ο Ολυμπιακός στην... δύση του ματς, μιας και είχε προλάβει μέσω ενός καταπληκτικού τρίτου δεκαλέπτου να ρίξει στο καναβάτσο την Άλμπα.

Οι πρωταγωνιστές αρκετοί και ήταν οι ίδιοι που στο πρώτο μέρος, είχαν παραχωρήσει άφθονα δικαιώματα. Οι "ερυθρόλευκοι" έπρεπε να κερδίσουν η γη να ερχόταν ανάποδα. Με την εμφάνιση του πρώτου μέρους (θα διαβάσετε πιο κάτω) αυτό δεν φαινόταν πιθανό.

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Η κατάσταση άλλαξε άρδην στο δεύτερο μέρος (κατοστάρα μάλιστα) και απλά ο Μπαρτζώκας έριξε άφθονα μπινελίκια σε ένα ταιμ άουτ στο 37' όταν οι παίκτες του έκαναν λάθη μπροστά και δεν έκαναν φάουλ πίσω για να σταματήσουν τους αντιπάλους τους, που πάσχιζαν να ροκανίσουν την διαφορά. Και διαφορά ασφαλείας πήρε σε ένα σημείο ο Ολυμπιακός και αν εξαιρέσουμε τις στιγμές που μόλις σας περιέγραψα όλα κύλησαν καλά...

Θα αναφερθώ εκτενέστερα στους παίκτες που πρωταγωνίστησαν, αλλά επειδή δεν κρατιέμαι θέλω να ξεκαθαρίσω ότι αυτή η ομάδα πάντα είχε ένα αθλητικό ψηλό. Φέτος ξεκίνησε χωρίς τέτοιον. Ο Ράιτ δεν έγινε ξαφνικά... Χάινς ή Λεσόρ, όμως στο ντεμπούτο του και τα ποντάκια του σημείωσε και κάρφωσε για να το απολαύσει κι αυτός και ο κόσμος και τις αμυνούλες του τις κατακόρυφες τις έβγαλε εξαιρετικά. Δεν ήταν όμως μόνο αυτός που έβγαλε κέφι...

Πολυβόλο Κάναν, σούπερ Λιθουανός!

Ο Κάναν έγραψε ιστορία για τον Ολυμπιακό έξω από την γραμμή των 6,75 μέτρων. Ήταν ασταμάτητος και ουσιαστικά αυτός έθαψε κάθε γερμανικό όνειρο. Όμως ο Μπραζντέικις έκανε μεγάλη εμφάνιση. Έδωσε όλα αυτά που χρειαζόταν η ομάδα του στην άμυνα κατά την διάρκεια του τρίτου δεκαλέπτου. Εκεί που ο Ολυμπιακός τον είχε ανάγκη. Ο Γκός και ο Λαρεντζάκης ήταν πολύ καλοί στο πρώτο μέρος όταν η ομάδα παραπάταγε.

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Ο Πίτερς κράτησε τον Ολυμπιακό όταν όλα παίζονταν στα ίσια, ενώ ο Παπανικολάου μοίρασε 7 ασίστ κάνοντας τα απλά, απλούστατα. Ο Ράιτ έκανε σούπερ ξεκίνημα και θα κληθεί να κολυμπήσει σε πολύ πιο βαθιά νερά πλέον. Αν μη τι άλλο πήρε το... βάπτισμα σε πολύ καλό βράδυ για τον ίδιο. Οι Πειραιώτες έφτιαξαν τους εαυτούς τους στην άμυνα και τα έκαναν όλα καλά. Άνοιξαν το γήπεδο αφού πήραν τις μπάλες, έβαλαν εύκολα καλάθια και άφησαν την Άλμπα να ρίχνει τρίποντα. Όλα έγιναν εύκολα...

Μόουζες από 'δω ο προπονητής σου!

Τα πρώτα bullets του ματς ήταν η ζώνη των Γερμανών , τα λάθη και των δυο ομάδων, αλλά και το ότι ο Μπαρτζώκας ξεκίνησε με τον Ράιτ. Για να αρχίσω από το τελευταίο, τι άλλο να έκανε ο κόκκινος κόουτς; Ο παίκτης έδειξε τα κλασικά στοιχεία των διψασμένων Αμερικανών που η τύχη τους φέρνει να αλλάξουν ξαφνικά ταυτότητα. Πολλές καριέρες έχουν απογειωθεί από τέτοιες ευκαιρίες. Δεν ξέρω αν θα γίνει αυτό με τον Ράιτ.

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Το σίγουρο είναι πως σε περίοδο καλοκαιριού το παιδί αυτό πολύ - πολύ δύσκολα θα απασχολούσε μια ομάδα της Ευρωλίγκας. Σ' αυτό το πρώτο παιχνίδι του ίσως και να τα "είδε όλα" με τον εξαγριωμένο Μπαρτζώκα στο ημίχρονο και το τελευταίο ταιμ αουτ, αλλά στην τελική ευλογία για τον ίδιο να δουλέψει με τον κορυφαίο προπονητή στην Ευρώπη. Και δεν θα πρέπει να 'χει και άγχος Ο Ολυμπιακός έχει όλη την φροντ- λάιν στην άκρη του πάγκου με φόρμες και έτσι ο συμπαθής Αμερικανός ψηλός βρίσκει μια ευκαιρία να αλλάξει επίπεδο... Εσείς τι λέτε θα τα καταφέρει μετά αυτό το ξεκίνημα;

Η Άλμπα μπήκε με την ζώνη, όχι απαραιτήτως γιατί οι γηπεδούχοι είχαν κακή βραδιά από μακριά. Αντιθέτως και ο Κάναν και ο Πίτερς μπήκαν ζεστοί. Οι Γερμανοί όμως ήξεραν πως η ελληνική ομάδα δεν έχει να τους χτυπήσει στο ζωγραφιστό με διάρκεια. Και όταν ο παλιόφιλός τους, ο Σίκμα πέρασε στο ματς για να τους απειλήσει, και πάλι, ο μοναδικός που πλησίασε το γερμανικό καλάθι με αξιώσεις ήταν ο Μπραζντέικις.

Άμυνα 48 πόντων απ' την Άλμπα!

Η επίθεση του Ολυμπιακού ήθελε μικρή βοήθεια, αλλά ταυτόχρονα χρειαζόταν και ένταση ανασταλτικά. Εδώ οι Γερμανοί έφαγαν καλάθι από τον Γκος και "απάντησαν" σε... τρία (!) δευτερόλεπτα. Ήταν τέτοιο το ματς που και τα λάθη έπρεπε να σταματήσουν, αλλά και ο ρυθμός να γινόταν ο σκληρότερος τιμωρός της Άλμπα.

Η τύχη των "ερυθρόλευκων" ήταν ότι πέρα από τους δυο συνήθεις ύποπτους Αμερικανούς μπήκαν πολύ καλά από τον πάγκο ο Γκος και ο Λαρεντζάκης. και σε ένα διάστημα που η Άλμπα δεν λύγιζε, αυτοί κράτησαν την ομάδα τους. Ειδικά ο Γκος, θα πρέπει να σημειώσουμε, ότι εμφανίστηκε πολύ νωρίς στο ματς (στο 3'30'') αφού ο Γουόκαπ μπήκε με ένα άστοχο, δυο λάθη και δυο φάουλ σε τόσο μικρό χρόνο συμμετοχής.

Κι όταν ο Γουόκαπ δεν είναι καλά για να απλώσει το παιχνίδι, ο Ολυμπιακός πάντα έχει θέματα και κινείται μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας. Έτσι εξηγείται εξάλλου και το ότι η Άλμπα άντεξε σε ένα 20λεπτο που δεν ήταν καλύτερη, όμως είχε μεθοδικότητα, αντιμετώπισε μια χαλαρή πολλές φορές άμυνα και πήγε στα αποδυτήρια με + 3 και με 48 πόντους ενεργητικό. Μέσα στο ΣΕΦ!

Πρώτα οι παίκτες, μετά το ρεκόρ

Όλα αυτά αποτέλεσαν παρελθόν για την γερμανική ομάδα όταν ήρθε το δευτέρο ημίχρονο και συνέβησαν όλα αυτά που συζητήσαμε πιο πάνω. Ο Ολυμπιακός πήρε μια νίκη που ήταν υποχρεωμένος να την σημειώσει ασχέτως προβλημάτων. Και το ιδανικότερο για αυτόν θα είναι να σε λίγες ώρες να περάσει νικηφόρα και από το Μόναχο. Όμως πέρα από κάθε ρεκόρ στην βαθμολογία και πέρα από οποιονδήποτε αριθμό, αυτό που έχουν ανάγκη στο λιμάνι, είναι να γυρίσουν οι τραυματίες. Γιατί έγινε κι αυτό: Φάλ, Μιλουτίνοβ, Πετρούσεφ όλοι έξω. Τρομερό, αλλά δυστυχώς για την ομάδα, αληθινό...

TAGS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΜΠΑΣΚΕΤ ΑΛΜΠΑ ΒΕΡΟΛΙΝΟΥ EUROLEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ