ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Θυμωμένος με όλους ο Ολυμπιακός, διέλυσε την Μπάρτσα και έμεινε ζωντανός για μια τελευταία ζαριά

EUROLEAGUE 2023-2024 /  PLAY OFF /  - .  (  / EUROKINISSI)
EUROLEAGUE 2023-2024 / PLAY OFF / - . ( / EUROKINISSI) ΜΑΡΚΟΣ ΧΟΥΖΟΥΡΗΣ / EUROKINISSI

Ο μπαμπούλας, η εθνική... Σερβίας, δυο... νέοι παίκτες στην σειρά και ένας αγώνας στον οποίο δεν μπορούσε να υπάρξει διαπραγμάτευση. Η Μεγάλη Πέμπτη των Παθών βρήκε την Μπαρτσελόνα χαμένη, αλλά χάρη στο διπλό της Μ. Τρίτης θα περιμένει τους Πειραιώτες στο δικό της σπίτι για τον πέμπτο προημιτελικό. Γράφει ο Παντελής Διαμαντόπουλος

Βρέθηκε με την πλάτη στον τοίχο ο Ολυμπιακός και κατάφερε να μείνει ζωντανός. Αυτές οι δεκατρείς λέξεις είναι η ουσία. Έτσι γράφει η ιστορία πλέον και όλα τα άλλα δεν έχουμε και μεγάλη σημασία Πασχαλιάτικα. Σας το λέω έτσι , γιατί υπάρχουν σίγουρα και οι άνθρωποι που μονολόγησαν "αν την Μ. Τρίτη είχε κατακτηθεί η νίκη, τώρα η ομάδα θα ήταν στο Βερολίνο".

Ναι, αλλά δεν πάει έτσι. Δεν υπάρχουν υποθέσεις και εικασίες. Δεν υπάρχουν δεδομένα, δεν έχει καμία αξία το παρελθόν. Μπροστά στον Μπαρτζώκα και τους παίκτες του είναι το μέλλον της Τετάρτης του Πάσχα. Είναι η αναμέτρηση στο Παλάου Μπλαουγκράνα.

Εκεί που οι Πειραιώτες θα προσπαθήσουν στον πέμπτο αγώνα, να πράξουν ότι και στον πρώτο. Να βυθίσουν τους Καταλανούς και να τους στείλουν σε μια πολύ πιθανή αποτυχημένη σεζόν. Ο Ολυμπιακός αν χάσει την τετάρτη θα έχει ουσιαστικά ηττηθεί από το μειονέκτημα της έδρας του, παρότι κάποια στιγμή το έκανε πλεονέκτημα.

Στον τέταρτο αγώνα λοιπόν, για τους Πειραιώτες δεν υπήρχε κάτι άλλο να διαπραγματευτούν. Και δεν το έκαναν. Μετά από από εξαιρετική εμφάνιση και υψηλές επιδόσεις των περισσότερων που αγωνίστηκαν, η ομάδα του λιμανιού θα κάνει ήρεμο Πάσχα και θα προετοιμαστεί παράλληλα για τον τελευταίο αγώνα αυτής της σκληρής σειράς.

Την διέλυσε την Μπαρτσελόνα ο Ολυμπιακός, βύθισε όλους τους αριθμούς της και την έκανε από νωρίς να ελπίζει και αυτή στο τελευταίο παιχνίδι... Ήταν πολύ θυμωμένος ο Ολυμπιακός. Με όλους. Μπορεί και με τον εαυτό του για το τρίτο παιχνίδι. Σίγουρα έπαιξε πολύ καλό μπάσκετ και πήρε πράγματα από πολλούς. Συν τοις άλλοις, μπήκαν στην σειρά ο Μιλουτίνοβ και ο Παπανικολάου! Αυτό μπορεί να παίξει ρόλο...

Πρώτα Φάλ μετά... εθνική Σερβίας

Μέχρι να έρθει το πρώτι ταιμ- αουτ (τηλεοπτικό) η Μπάρτσα είχε κάνει το καλύτερο φετινό της ξεκίνημα. Ο Βέσελι ήταν ο αποδέκτης. Ο Τσέχος ή τελείωνε την φάση, ή σέρβιρε έξω. Και εκεί υπήρχε πάντα ένας οπλισμένος συμπαίκτης του. Ο Ολυμπιακός σε 5 λεπτά είχε δεχθεί 19 πόντους και κρατιόταν από τον Φάλ, που την ίδια ώρα έπαιρνε τις μπάλες και τις κάρφωνε.

Εντάξει είπαμε, σούπερ μπροστά ο Βέσελι, αλλά στην άμυνα δεν μπορεί να απασχολήσει τον κόκκινο μπαμπούλα. Για τεσσερα λεπτά δεν έφαγε καλάθι η ελληνική ομάδα, μέχρι να καρφώσει ο Σατοράνσκι. Στην επίθεση δεν άλλαξαν πολλά, ο Φαλ κρατούσε την ομάδα, όμως με την αμυντική βελτίωση η ψαλίδα δεν ανοιξε υπέρ των φιλοξενούμενων που είχαν μπει μαχητικά με διάθεση για μπασκετικό ξύλο και εκμετάλλευση του υλικού τους.

Ο Γκριμάου για την ...ΕΣΣΟ του διάβαζε καλά τα ματς και έκανε σωστή διαχείριση. Επαναλαμβάνω, μην ξεχνάμε, ότι βιώνει πρώτη φορά στην καριέρα του τέτοιες καταστάσεις.

Οι Καταλανοί που πορεύονταν με λίγο διαφορετικό στυλ από αυτό που έχουν εμφανίσει στα προημιτελικά, έχασαν κάθε ρυθμό στην επίθεσή τους στο δεύτερο δεκάλεπτο και βρέθηκαν στο - 13 με τους Γκος- Μακ Κίσικ να έχουν μεταμορφώσει την κόκκινη περιφέρεια. Και βέβαια με... εθνική Σερβίας στην φροντ- λάιν να οργιάζει. Μιλουτίνοβ και Πετρούσεβ βγαλμένοι από το παγκόσμιο των Φιλιππίνων...

Κι ο Κώστας το τελείωσε!

Δεν είναι και εύκολο να βάζεις 53 πόντους στο ημίχρονο. Του βγήκαν πάρα πολλά στην επίθεση του Ολυμπιακού, κυρίως από την στιγμή που αυτό το... καθαρόαιμο με το όνομα Φιλίπ Πετρούσεβ δεν είχε σταματημό.

Ο Μπαρτζώκας χρησιμοποίησε τους κλασικούς πολεμιστές του Λαρεντζάκη, Μήτρου Λόνγκ, Μακ Κίσικ για να πάρει πράγματα, σε ένα βράδυ που ο Γουόκαπ επιθετικά δεν, ενώ και ο Κάναν είχε βγάλει το μισό ματς με ένα τρίποντο για να μπει πιο ζεστός μετά. Και τι να πείραζε όμως όταν ο Μακ Κίσικ είχε συνδεθεί με ασφάλεια και σιγουριά στο ισπανικό καλάθι;

Ο Τζαμπάρι Πάρκερ προσπάθησε να κρατήσει την Μπάρτσα , αλλά ο Ολυμπιακός μπήκε με δυο τρίποντα στο δεύτερο μέρος αφού ο Μπαρτζώκας ξεκίνησε με Γκος- Κάναν οι οποίοι βρήκαν αμέσως στόχο.

Οι Καταλανοί βίωναν τα Πάθη της Μεγάλης Πέμπτης, αλλά εδώ που τα λέμε, είχαν και το δικαίωμα να σκέφτονται άνετα αφού την Μεγάλη Τρίτη έκαναν την δουλειά της. Αυτά δεν λέγαμε και μετά το δεύτερο ματς για τον Ολυμπιακό;

Ε, πρέπει να 'μαστε δίκαιοι. Στην άκρη του πάγκου Σατοράνσκι και Βέσελι είχαν καθίσει και έλεγαν τα δικά τους, θα 'θελα πολύ να ήμουν εκεί να ακούσω, αλλά δεν ξέρω και τσέχικα. Οι δυο αυτοί οδηγούν την Μπάρτσα στην φετινή προσπάθεια με τον Λαπροβίτολα να κάνει καλή σειρά και τον Πάρκερ να εμφανίζεται δυναμικά στα δυο ματς του ΣΕΦ.

Δεν χάθηκε ο κόσμος για τους παίκτες του Γκριμάου, που έκανε και μπαμ από ένα σημείο και μετά, ότι ζούσαν με την προσδοκία του πέμπτου προημιτελικού. Αυτό το 32- 14 της δεύτερης περιόδου και το 10- 0 στην έναρξη του τρίτου, ήταν και η ταφόπλακα στις όποιες ορέξεις των Καταλανών.

Μετά όλα ήταν θέμα του πως θα οδηγούσαν το ματς οι "ερυθρόλευκοι". Ο Παπανικολάου λοιπόν με τρία σερί τρίποντα από το 28' ως το 30' ουσιαστικά σφράγισε το 2- 2 της σειράς και έκανε την τελευταία περίοδο τυπική διαδικασία. Σε τρία δεκάλεπτα ο Ολυμπιακός είχε δεχθεί 47 πόντους και κέριζε με 25.

Βαρκελώνη και ό,τι γίνει...

Δεν την κράτησε την έδρα του ο Ολυμπιακός και την ξαναπήρε η Μπάρτσα. Πέμπτος αγώνας. Τελευταίο πέναλτι στο Παλάου Μπλαουγκράνα. Δυο ομάδες που έχουν δώσει πολλά σε αυτή την σειρά και καλούνται σε μια τελευταία παράσταση. Η μια θα πάει Γερμανία. Η άλλη θα αφοσιωθεί στο πρωτάθλημα της χώρας της.

Ο Ολυμπιακός θα χρειαστεί συγκεκριμένες καταστάσεις. Κλειστό rotation, πολύ Πετρούσεβ, καλύτερο Γουόκαπ, κυνήγι στην περιφέρεια και αντοχές στα μυστήρια ξεσπάσματα ρυθμού που έχει η Μπαρτσελόνα και τα οποία δεν διαρκούν πολύ, αλλά είναι ικανά να σε δηλητηριάσουν.

Εντός ζωγραφιστού στην άμυνά τους είναι ευάλλωτοι. Θα κλειστούν, θα δώσουν τα σουτ στον Ολυμπιακό. Αν αυτά μπουν θα 'ναι μεγάλο το βράδυ την Τετάρτη. Αν όχι, τότε θα 'ναι πολύ δύσκολο. Για να δούμε...

TAGS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΜΠΑΣΚΕΤ ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ ΜΠΑΣΚΕΤ ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ EUROLEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ