ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Πέρυσι ο Ολυμπιακός έχασε απ' την Βαλένθια και τον έτρεμαν, φέτος έχασε και έτρεμε ο ίδιος

Πέρυσι ο Ολυμπιακός έχασε απ' την Βαλένθια και τον έτρεμαν, φέτος έχασε και έτρεμε ο ίδιος
ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΤΘΑΙΟΣ / EUROKINISSI

Επίθεση για τα πανηγύρια, σουτ στον γάμο του Καραγκιόζη, βολές γυμνασίου και μια ομάδα που οι πρώην τραυματίες είναι νυν ανέτοιμοι. Ο Πίτερς δεν καλύφθηκε ποτέ και οι Βαλενθιάνοι από την αρχή ως το τέλος ήταν καλύτεροι χωρίς να οργιάσουν. Γράφει ο Παντελής Διαμαντόπουλος

Απογοητευτική, κακή και βγαλμένη από τα πιο άσχημα βράδια του, ήταν η εμφάνιση που πραγματοποίησε ο Ολυμπιακός. Με... αίτηση σκόραραν οι ερυθρόλευκοι σε όλο το ματς και κάποια τρίποντα στο τέλος δεν τους έσωσαν. Τα ποσοστά της ομάδας ήταν άθλια. Η άμυνά της πάλι εξαιρετική, αλλά όταν είσαι ο Ολυμπιακός και παίζεις μέσα στο Ειρήνης και Φιλίας το ματς το κερδίζεις όταν κάνεις τον απέναντί σου να ταραχτεί. Και η ταραχή έρχεται με σωστή επίθεση, που φέρνει και αυτοπεποίθηση, που ξεσηκώνει τον κόσμο και γενικά προκαλεί ταραχή.

Ο Ολυμπιακός την μόνη ταραχή που προκάλεσε ήταν στον ίδιο του τον εαυτό. Η απουσία του Πίτερς έπαιξε πολύ μεγάλο ρόλο, ο Σίκμα και ο Πετρούσεφ δεν μπόρεσαν να μπουν στα παπούτσια του και ο Μπαρτζώκας έβγαλε όλο το δεύτερο μέρος με 4αρι τον Παπανικολάου.

Η ήττα είναι κάκιστη, Είναι άλλη μια για έναν Ολυμπιακός που φέτος βάλλεται στην έδρα του. Και δεν έχει καμία σχέση με την περσινή ομάδα που τέτοια εποχή είχε σκορπίσει τρόμο σε όλη την διοργάνωση. Οι πρώην τραυματίες είναι ακόμη ανήμποροι να αποδώσουν και η επιστροφή τους, προκαλεί και ανισορροπία, αφού πρέπει να βρουν ρυθμό μέσω των αγώνων, αλλά στα ματς δεν είναι έτοιμοι. Με δυο λόγια πάσε το αυγό και κούρεψτο.

Η Βαλένθια ήταν από την αρχή έτοιμη και με ένα πλάνο. Κυνήγησαν τον Κάναν, τον ανάγκασαν να σουτάρει δύσκολα και σε όλους τους άλλους φέρθηκαν πιο ήπια παίζοντας κάποιους από αυτούς under ποντάροντας στο να ρίξουν την ψυχολογία τους. Όπως κι έγινε. Ακόμη και βολές με το ζόρι πετύχαιναν οι "ερυθρόλευκοι".

Τους έφευγε η μπάλα!

Στο ημίχρονο η ομάδα είχε βάλει πέντε δίποντα, τέσσερα τρίποντα και άλλες τόσες βολές. Πώς να κερδίζει; Και με εννιά λάθη για έξι ασίστ. Δεν κερδίζεις που να χτυπάς το κεφάλι σου στον τοίχο κι ας έχεις απέναντί σου ένα σύνολο που δεν τρομάζει. Ο Ολυμπιακός ήταν τρομακτικός για τον εαυτό του και για το ίδιο το μπάσκετ. Με 26 πόντους σε 20 λεπτά και 11 στο δεύτερο δεκάλεπτο.

Ο Μπαρτζώκας είδε τον Γουόκαπ να κλείνεται από την άμυνα των Βαλενθιάνων και πραγματικά αυτό ήταν το μοναδικό πολύ καλό που είχαν πράξει οι φιλοξενούμενοι μέχρι εκείνο το σημείο. Άντε μην τους αδικήσω, βρήκαν και ρυθμό στην επίθεση μέσω της άμυνας. Ο Ολυμπιακός πού να βρει ρυθμό; Και από τι; Από τα... τούβλα στις βολές; Από κάτι πάσες που η μπάλα έφευγε από τα χέρια τους σαν οβίδα; Από το ότι δεν μπορούσε καν ο ένας να δώσει στα χέρια του άλλου;

Το πρώτο μέρος μπορεί να φανεί παράξενο όπως θα το διαβάσετε, αλλά ήταν από τα χειρότερα φετινά της ομάδας του Πειραιά. Και μέσα σε αυτό, υπήρξε και ο Πετρούσεφ που έδειξε ανέτοιμος, ο Γκος που ψάχνει ρυθμό ξανά και ο Μιλουτίνοβ που μετά τον τραυματισμό του δεν έχει γυρίσει όπως ήταν πριν από αυτόν.

Χαρακτήρα οι Βαλενθιάνοι

Στην συνέχεια του ματς οι ισπανοί τα έκαναν ακόμη καλύτερα στην άμυνά τους. Ουσιαστικά έβγαλαν από το παιχνίδι τον Κάναν και από την στιγμή που δεν υπήρχε Πίτερς, τα έδιναν τα σουτ σε όλους πλην του Αμερικανού. Στην τελευταία περίοδο έβαλαν κάποια σουτ οι Πειραιώτες, συνολιά 4/9 στο δεκάλεπτο αυτό, αλλά ήταν πολύ αργά. Ένα φάουλ που σφυρίχτηκε στον Κάναν έκανε τον Μπαρτζώκα να ουρλιάζει, θεωρώ ότι είχε δίκιο, αλλά ήταν και το μοναδικό αποκούμπι για την ομάδα του Πειραιά.

Σε όλο το ματς η Βαλένθια ήλεγχε τον ρυθμό και πραγματικά πήρε ένα ματς που το έλεγξε από το πρώτο ως το τελευταίο δευτερόλεπτο όπου έβαλε και τρίποντο με τον Ίνγκλις. Το σημειώνω γιατί ίσως παίξει και ρόλο. Ο Γιόβιτς ήταν πολυ καλός, μαζί του και ο Τζόουνς. Ο Χέρμανσον ήρεμος και ο Μπράντον Ντέιβις με τον Κλαβέρ άπλωσαν την εμπειρία τους.

Η Βαλένθια κέρδισε πέρυσι στο ΣΕΦ, το έκανε και φέτος. Δεν άλλαξαν στιγμή την λογική τους , δεν παρασύρθηκαν και δεν αγχώθηκαν όταν προς το τέλος η διαφορά έπεσε. Ο Ολυμπιακός και μια ματιά στην στατιστική να ρίξε θα καταλάβετε ότι δεν γίνεται να κερδίζει έτσι αγώνες τέτοιου επιπέδου. Αυτό το έχει ξαναπάθει φέτος και πάνω σε μια περίοδο που ο κόσμος άρχισε να πιστεύει στο πιο γεμάτο ρόστερ, ήρθε αυτό το αποτέλεσμα και αυτή η εμφάνιση για να αποδείξουν ότι τα καρβέλια που έχουν να φάνε στον Πειραιά, είναι πολλά. Και χωρίς να σημαίνει πως αν τα φάνε, θα έχουν φτιάξει και ομάδα για υψηλές βλέψεις...

Αρκετά με το ΣΕΦ!

Έφτασε η ώρα να παίξουν έξω παιχνίδια. Η Ευρωλίγκα έχει διαβολοβδομάδα, με δυο εκτός έδρας αναμετρήσεις για την ομάδα. Αλλά και μετά τα Χριστούγεννα πάλι έξω θα παίξουν. Ξανά για Ευρώπη στο ΣΕΦ, το '24...

Έχουμε ξαναπεί πως ο Ολυμπιακός όταν δεν πατάει καλά, καλύτερα να φεύγει , να συσπειρώνεται και να παίζει μακριά. Όμως δεν αρκεί. Πρέπει συγκεκριμένοι παίκτες να επανέλθουν σε καλή κατάσταση (Γουίλιαμς-Γκος & Μιλουτίνοβ), ο Πετρούσεβ να μάθει την ομάδα και η επίθεση να είναι ικανή να ακολουθήσει την άμυνα.

Η ανακολουθία αυτή, πληρώνεται. Γιατί πολύ απλά οι περισσότερες ομάδες της διοργάνωσης, έχουν ποιότητα και όσο κι αν τις περιορίσεις, αν είσαι μαύρα χάλια με την μπάλα στα χέρια, θα βρουν τρόπους να σου βάλουν περισσότερους πόντους από αυτούς που θα βάλεις εσύ...

TAGS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΜΠΑΣΚΕΤ ΒΑΛΕΝΘΙΑ EUROLEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ