ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Παντού του Αγίου Δημητρίου, στον Πειραιά του Αγίου Κωνσταντίνου

Παντού του Αγίου Δημητρίου, στον Πειραιά του Αγίου Κωνσταντίνου
ΚΑΜΣΗΣ ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ / INTIME SPORTS

Ο Παπανικολάου που πήρε την σκυτάλη από τον Φορτούνη και ο Ολυμπιακός του μπάσκετ που έπαιξε αμυνάρα για να ολοκληρώσει μια κατακόκκινη Πέμπτη. Ούτε λόγος για ετοιμότητα, αλλά αυτή την εποχή ισχύει το "μάζευε κι ας είναι ρώγες". Γράφει ο Παντελής Διαμαντόπουλος

Όλα τα ματς τα έχει ανάγκη μια ομάδα, δεν υπάρχει πιο γραφική ατάκα από την εξής: "Ήθελε να κερδίσει ο τάδε". Δηλαδή υπάρχει περίπτωση να θέλει να χάσει. Αν υπάρχει όμως... αναγκόμετρο αυτό είναι αλήθεια πως έχει έναν υδράργυρο που ανεβοκατεβαίνει. Γιατί υπάρχουν παιχνίδια που "καίνε" , που δεν έχουν επιστροφή, που είσαι υποχρεωμένος να τα κερδίσεις. Υπάρχουν και παιχνίδια που τα χάνεις και η ζωή συνεχίζεται χωρίς εντάσεις.

Για τον Ολυμπιακό η αναμέτρηση με την Έφες δεν ήταν σε καμία από τις δυο κατηγορίες που σας ανέφερα. Αφενός μεν γιατί μια ήττα δεν θα κατέστρεφε την προσπάθεια, αφετέρου δε μια νίκη θα πρόσφερε χαρά, αλλά δεν θα έλυνε όλα τα προβλήματα.

Τελικά έγινε το τελευταίο. Και με τρόπο πολύ πιο γλυκό απ' ότι στο προηγούμενο ματς κόντρα στην Παρτίζαν. Οι ερυθρόλευκοι είχαν λίγο παραπάνω χρόνο για ανάσες μετά το ταξίδι τους στον Κολοσσό, το ρόστερ είχε λίγο περισσότερο κόσμο και γενικά όσοι πήγαν στο ΣΕΦ (και ήταν πολλοί) είδαν έναν πολύ καλό αγώνα. Μην νομίζετε ότι η Έφες έχει διαλυθεί επειδή έφυγαν ο Αταμάν και ο Μίσιτς με κανά- δυο ακόμα. Και μην ξεγελαστείτε από την άθλια εικόνα τους στο ΣΕΦ. Ο Ολυμπιακός τους την δημιούργησε, Οι Τούρκοι θα παίξουν πολύ καλύτερο στο εγγύς μέλλον και στην τελική η τριάδα Λάρκιν- Τόμπσον - Κλάιμπερν δεν είναι για να την θεωρεί κάποιος αδύναμη.

Ήταν μια κατακόκκινη Πέμπτη και μέσα σε λίγες ώρες ο κόσμος του Ολυμπιακού το ευχαριστήθηκε με την ψυχή του σε ποδόσφαιρο και μπάσκετ. Με πρωταγωνιστές δυο συνονόματους. Ο Φορτούνης στο "Καραϊσκακης", ο Παπανικολάου στο Ειρήνης και Φιλίας. Ήταν του Αγίου Δημητρίου, πολιούχος της Θεσσαλονίκης. Στον Πειραιά όμως ήταν του... Αγίου Κωνσταντίνου.

Πω - πω άμυνα

Δεν "ξέρναγε φωτιές" ο Ολυμπιακός στο πρώτο μέρος, αλλά πολύ απλά η αντίπαλός του ήταν χειρότερη. Οι Τούρκοι σε είκοσι λεπτά έβαλαν 25 πόντους. Σίγουρα δεν έχουν χτιστεί για τέτοιους αριθμούς και 100% θα γίνουν καλύτεροι. Μέχρι να συμβεί όμως αυτό παρέχουν το δικαίωμα σε οποιαδήποτε άμυνα να τους οδηγεί σε... κακοτράχαλα μονοπάτια. Η Έφες είχε περισσότερες επιθέσεις και τα έκανε μαντάρα. Σούταραν 17 δίποντα και άλλα τόσα τρίποντα. Και από τα 17 τρίποντα έβαλαν τα 3!!!

Ο Ολυμπιακός ήταν πολύ πιο φρόνιμος στις επιλογές του. Μόνο 33 πόντους, αλλά τα είπαμε, δεν οργίαζε ούτε αυτός. Ο Μπαρτζώκας είχε πάρει σκορ από όλους τους παίκτες, αλλά οι αριθμοί... λόττο. Δεν ενδιέφερε κανέναν, επαναλαμβάνω, γιατί πολύ απλά η άμυνα είχε κάνει την δουλίτσα της. Και είχε βάλει κάποιες βάσεις νίκης.

Ο Ολυμπιακός πέρα από τον κορυφαίο Παπανικολάου, είχε σε καλό βράδυ τον Γκος, κάτι που δεν είναι είδηση. Τελείωσε το ματς με και πέρα από τα αριθμητικά του κατορθώματα, έδωσε ηρεμία και ενέπνευσε τους συμπαίκτες του, ακόμη κι όταν την ομάδα την είχε πλακώσει η λάθος επιλογή. Ο Γουόκαπ δεν πήγε το ίδιο καλά, επαναλαμβάνω όμως όταν μια ομάδα βγάζει τόση ενέργεια στην άμυνα, δεν έχεις δικαίωμα να την μαλώσεις για την επίθεση.

Στον... γάμο του Καραγκιόζη

Ο Λάρκιν έβαλε πρώτο καλάθι, τρίποντο, στο 23'. Ο Μπομπουά ήταν άπαντος και ο Κλάιμπερν πέταγε τις μπάλες σε κόκκινα χέρια. Και πρόβλημα να είχε ο Ολυμπιακός, ο Παπανικολάου φρόντισε να μην αφήσει τίποτα να φανεί. Έκανε ένα ολόγιομο παιχνίδι ο αρχηγός και ήταν αυτός που ουσιαστικά επέβαλλε τον Ολυμπιακό νόμο.

Γιατί ακόμη και τις στιγμές που οι Τούρκοι έβγαλαν τρεις σερί άμυνες, η παρουσία του Κώστα ήταν αυτή που τους καθήλωσε και δεν τους επέτρεψε να πλησιάσουν. Η Έφες πραγματοποίησε εμφάνιση στα όρια του τραγικού και οι παίκτες της όπως ο πνιγμένος που ψάχνει ο,τιδήποτε να πιαστεί, συνέχισαν εμμονικά να σουτάρουν τρίποντα, τα περισσότερα εκ των οποίων πήγαν στον γάμο του Καραγκιόζη. Τελείωσαν με 8/31 και κάποια από αυτά με προϋποθέσεις που δεν σουτάρουν ούτε παιδιά σε διάλειμα του σχολείου τους.

ΠΑΟ και μετά Πόλη!

Οι αιώνιοι ξανασμίγουν. Ναι, είμαι από αυτούς που βαριέμαι να τους βλέπω να παίζουν συνέχεια, ίσως να είμαι και ο μοναδικός. Δεν έχει σημασία τι λέω εγώ, η ουσία είναι πως μετά από ένα ματς στην Ρόδο και ένα στο ΟΑΚΑ, τούτη την φορά θα σμίξουν στο Ειρήνης και Φιλίας. Για το πρωτάθλημα... Μέχρι να έρθει και πάλι η ώρα για την ευρωπαϊκή τους φορεσιά.

Ο Ολυμπιακός θα παίξει ξανά με Τούρκους την επόμενη αγωνιστική, αυτή την φορά στην Κωνσταντινούπολη και απέναντι στην Φενέρ που πέρυσι ήταν το μεγάλο του εμπόδιο στον δρόμο για το Κάουνας. Τότε την ξεπέρασε, τώρα απλά είναι ένα ματς σχετικά νωρίς στην κανονική περίοδο.

Όσο όμως δίνεις δύσκολους αγώνες, τόσο περισσότερο "ψήνεσαι" για την συνέχεια και ...ζυγίζεις τις αντοχές και το ρόστερ σου. Ο Μπαρτζώκας γνωρίζει καλύτερα από τον καθένα ποιες είναι οι ανάγκες και σε τι μέγεθος αυτές υπάρχουν. Οι ερυθρόλευκοι έχουν δοκιμάσει όλες τις βερσιόν μέσα στην ιστορία τους. Και δύσκολες χρονιές που στο τέλος πάτησαν γκάζι. Και αγωνιστικές περιόδους που ήταν "τρένο", όπως η περασμένη.

Φέτος είναι νωρίς για οποιαδήποτε διάγνωση. Αυτό που έχει σημασία, είναι την κατάλληλη στιγμή να είσαι έτοιμος να πάρεις τα παιχνίδια που πρέπει. Μέχρι τότε κερδίζεις για να δουλεύεις ήρεμα και να μην έχεις κανέναν πάνω από το κεφάλι σου...

TAGS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΜΠΑΣΚΕΤ ΑΝΑΝΤΟΛΟΥ ΕΦΕΣ EUROLEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ