ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Ο Παναθηναϊκός έπαιξε για την ζωή του, ο Ολυμπιακός σε τέσσερις μέρες τα χάλασε όλα

SUPERLEAGUE / PLAY OFFS / 2023-2024 /  -  (  / EUROKINISSI)
SUPERLEAGUE / PLAY OFFS / 2023-2024 / - ( / EUROKINISSI) ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΤΘΑΙΟΣ / EUROKINISSI

Ο Τερίμ ξανάφυγε γελαστός από το Καραϊσκάκης, οι παίκτες του εκμεταλλεύτηκαν τα πάντα κόντρα σε έναν Ολυμπιακό που προηγήθηκε και τα 'κανε μαντάρα. Γράφει ο Παντελής Διαμαντόπουλος.

Ο Παναθηναϊκός πήγε στο Καραϊσκάκης να παίξει τις ελπίδες του, τις πιθανότητές του, την πρωταθληματική του ύπαρξη και τις τελευταίες ζαριές του. Και ήταν έτοιμος. Βρέθηκε και πίσω στο σκορ, αλλά αντέδρασε ήρεμα και όμορφα, φτάνοντας σε ένα λαμπρό αποτέλεσμα.

Ο Ολυμπιακός έκανε πισωγύρισμα στις όποιες ελπίδες είχε αυτός για να διεκδικήσει το πρωτάθλημα. Οι ερυθρόλευκοι που για ένα 20μερο είχαν ψυχολογία και συμπεριφορά στα λεγόμενα δύσκολα ματς, μέσα σε τέσσερις ημέρες δέχθηκαν δυο γερά χτυπήματα.

Ένα από την Μακάμπι στο Conference League κι ένα από τον Παναθηναϊκό στην πρεμιέρα του μίνι- πρωταθλήματος των δέκα αγωνιστικών.

Κι αν οι Ισραηλινοί τους αιφνιδίασαν, στην περίπτωση του Παναθηναϊκού θα έπρεπε να είναι πιο έτοιμοι πνευματικά και όχι μετά το 1- 0 να έχουν την εικόνα του άνετου συνόλου που θα κέρδιζε ότι και να γινόταν. Ο Παναθηναϊκός έκανε στον Ολυμπιακό ό,τι είχε πετύχει ο τελευταίος στον ΠΑΟΚ.

Εντάξει, όχι με καρμπόν τρόπο, αλλά την τελευταία του ελπίδα στην Τούμπα πήγε να την παίξει ο Ολυμπιακός, το ίδιο έκαναν και οι πράσινοι στο Καραϊσκάκης.

Κι εκμεταλλεύτηκαν κάθε κόκκινη αδυναμία στο έπακρο, κατακτώντας τους βαθμούς και αφήνοντας τον Μεντιλίμπαρ να σκέφτεται από τώρα, τι θα πρέπει να αλλάξει του χρόνου...

Τα δυο φορ κι ο Τερίμ

Ο Βάσκος ανήμερα των γενεθλίων του σωματείου, λες και ήθελε να κάνει δώρο το... γύρισμα του χρόνου πίσω. Ή πιο σωστά τέτοια βραδιά και μάλιστα με εντός έδρας ματς και μάλιστα απέναντι στον Παναθηναϊκό, έβγαλε στο γήπεδο ένα 4-4-2.

Το σύστημα με το οποίο μεγάλωσαν δεκαετίες γενιές και γενιές Ολυμπιακών. Κι ο τεχνικός της ομάδας το επέλεξε στην πρεμιέρα των playoffs, σε ένα ζόρικο ματς, αλλά σίγουρα δεν υπήρχε φίλος της ομάδας του λιμανιού που δεν το ευχαριστήθηκε όταν είδε το αρχικό σχήμα.

Δεν τον δικαίωσε όμως η επιλογή. Και για να γίνει αυτό, πήγαν ο Ποντένσε με τον Μασούρα στις πλαγιές και ο Όρτα με τον Έσε έμειναν στην κουλούρα, χωρίς να έχουν τον Τσικίνιο μαζί τους, κάτι που στο πρώτο μέρος έγινε παραπάνω από ορατό.

Ο Τερίμ πήγε με το 4- 3- 3, με τον Ιωαννίδη να κάνει την πρώτη τελική στο πρώτο λεπτό και τον φορμαρισμένο (και λίγα λέω) Μπερνάρ στην μια πλευρά, με τον Παλάσιος στην άλλη.

Ο Τούρκος επέστρεψε εκεί που πήρε (μέσω διαδικασίας πέναλτι) την πρόκριση στο Κύπελλο Ελλάδας Betsson, γνωρίζοντας βέβαια ότι η κατάσταση στο "τριφύλλι" τον τελευταίο καιρό δεν είναι ίδια με εκείνη την εποχή... Και τελικά θεωρώ ότι αυτή την επιτυχία ίσως και να την ευχαριστήθηκε περισσότερο.

Πάντως κι ο Μεντιλίμπαρ αλλά και ο Τερίμ έβαλαν στο κέντρο της άμυνάς τους, δυο ανθρώπους που μέχρι τώρα δεν έχουν πείσει.

Τον Μπιανκόν και τον Ακαϊντίν αντίστοιχα. Και το γράφω γιατί σε αυτό το ματς και οι δυο ήταν καλύτεροι από το πρόσφατο παρελθόν τους.

Ανατροπή από... χάντμπολ με τα πόδια

Κανείς δεν περίμενε πόσο ψωμί θα έκρυβε το 45λεπτο. Με τρία γκολ και ανατροπή παρακαλώ. Πριν καν κλείσουν πέντε λεπτά αγώνα, οι πράσινοι άλλαξαν τερματοφύλακα, ωστόσο έδειχναν να έχουν μπει καλά εκμεταλλευόμενοι και λάθη των γηπεδούχων.

Χρειάστηκε χρόνο ο Ολυμπιακός μέχρι να συνηθίσει τον έναν λιγότερο ποδοσφαιριστή στο κέντρο, αλλά εκεί που όλοι το σκέφτονταν έσκασε το 1-0.

Με έναν τρόπο κάκιστο για την πράσινη λειτουργία. Η αριστερή πλευρά των φιλοξενούμενων είδε τον Ροντινέι να κρατάει την μπάλα και να τη δίνει στον Ελ Κααμπί που είχε βγει αυτός δεξιά.

Ο Μαροκινός έβγαλε τη σέντρα με το αριστερό, ο Παλάσιος έκανε διώξιμο που απαγορεύεται στο ποδόσφαιρο, στέλνοντας την μπάκα μπροστά κι όχι στο πλάι. Ο Ορτέγκα δίστασε να σουτάρει, αλλά δεν ίσχυε το ίδιο για τον Ποντένσε που έβαλε γκολάρα...

Πολύ ωραίο γκολ σε θέμα συνεργασίας ήταν κι αυτό της ισοφάρισης. Ήταν καλή η πάσα του Μλαντένοβιτς στην πλάτη της κόκκινης άμυνας.

Ο Ιωαννίδης κράτησε όσο έπρεπε την μπάλα και την έδωσε στον Μπερνάρ που πλάσαρε ιδανικά, έχοντας αφήσει αδρανείς τους κόκκινους.

Παρά το διώξιμο του Έσε, ο Μπακασέτας στόχευσε σωστά. Η ανατροπή έγινε γιατί πολύ απλά στην φάση του 1- 2, οι ποδοσφαιριστές του Παναθηναϊκού έπαιξαν... χάντμπολ με τα πόδια.

Τραγικές αντιδράσεις από την άμυνα του Ολυμπιακού. Οι πράσινοι έδιναν από αριστερά προς τα δέξια την μπάλα στον διπλανό τους, μέχρι να σουτάρει ο Μπακασέτας (να φανταστείτε είχε κι αυτός πάσα) και να πάρει το ριμπάουντ ο Ιωαννίδης.

Πέντε παίκτες του Παναθηναϊκού είχαν πατήσει μεγάλη περιοχή!

Γκολ αλα Μακάμπι

Ο Ολυμπιακός έμπαζε εύκολα. Οι συνεργασίες των πλάγιων ζευγαριών ανασταλτικά ήταν τραγικές, την ώρα που απέναντι ο Παλάσιος κι ο Μπερνάρ έδιναν ρεσιτάλ κάλυψης των συμπαικτών του.

Επίσης με δυο χαφ δεν έχεις όλους τους χώρους δικούς σου. Αφήστε που ο Ρούμπεν ήταν ανενόχλητος να οργιάσει.

Ο Τερίμ είχε πάει φρόνιμα, ο Μεντιλίμπαρ είχε γίνει λίγο Τερίμ. Ο Βάσκος ήξερε ότι θα 'πρεπε να αλλάξουν κάμποσα και τα δοκίμασε πριν το 60' με τους Φορτούνη και Τσικίνιο. Τίποτα...

Ο Παναθηναϊκός ήταν αρκετά προσεκτικός κι όσο περνούσε η ώρα αντίστροφα, απλά έψαχνε τη στιγμή του. Οι πράσινοι έκαναν ό,τι κι η Μακάμπι στο δεύτερο μέρος. Άφησαν τους χώρους να δουλέψουν για αυτούς.

Ο Ολυμπιακός είχε την άκαρπη υπεροχή και ξαφνικά, ο Κώτσιρας άλλαξε παιχνίδι, ο Μλαντένοβιτς βρήκε μπάλα, Μπερνάρ, Ιωαννίδης, γκολ.

Ο Μεντιλίμπαρ γνώρισε και την άσχημη πλευρά του νομίσματος. Ο Ναβάρο δεν του έδωσε κάτι, έβαλε τον Ελ Αραμπί για το τελευταίο 20λεπτο, όμως όλα είχαν κριθεί.

Ο Παναθηναϊκός μετά από ένα διάστημα προβλημάτων, έπαιξε στο Καραϊσκάκης ιδανικά και τώρα θα πρέπει να κάνει το ίδιο και στη Λεωφόρο κόντρα στον ΠΑΟΚ.

Ο Ολυμπιακός όταν ξαναρχίσει το πρωτάθλημα θα πάει στην OPAP Arena όπου θα τον περιμένει η ΑΕΚ, που ήδη -λογικά- θα πρέπει να αισθάνεται φαβορί.

Όχι επειδή κέρδισε τη Λαμία, αλλά επειδή είναι μακράν η πιο σταθερή ομάδα στα ντέρμπι. Όλοι οι άλλοι στα μεταξύ τους τα κάνουν άνω- κάτω.

Για να δούμε...

TAGS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΕΛΛΑΔΑ STOIXIMAN SUPER LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ