ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΜΠΑΣΚΕΤ

Ο Ολυμπιακός πρώτα άφησε την Άλμπα να τον δαγκώσει, μετά την ξεδόντιασε και τη διέλυσε

Ο Ολυμπιακός πρώτα άφησε την Άλμπα να τον δαγκώσει, μετά την ξεδόντιασε και τη διέλυσε
EUROKINISSI

Τραγικό πρώτο ημίχρονο, με τους Γερμανούς να παίζουν ρολόι ανενόχλητοι. Εκπληκτική η ομάδα του Πειραιά στην τρίτη περίοδο, με έναν Φάλ που αποτελεί την αρχή των πάντων για την άμυνα. Τρομερό το παθητικό 22 πόντων στο δεύτερο μέρος. Γράφει ο Παντελής Διαμαντόπουλος

Μέχρι να πάρει φόρα ο Πίτερς. Μέχρι να συνδεθεί με το καλάθι της Άλμπα ο Κάνααν. Μέχρι να την τσακίσει στο τρίτο δεκάλεπτο. Μέχρι να πείσει τον κόσμο της Άλμπα ότι θα κλείσουν με ήττα το 2023. Μέχρι να αποκτήσει μια πολυφωνία στην επίθεση. Μέχρι να δώσει το έναυσμα ο κορυφαίος παίκτης του αγώνα, ο Φάλ, ειδικά στην άμυνα. Μέχρι να γίνουν όλα αυτά, ο Ολυμπιακός είχε μπελάδες.

Όχι, δεν άξιζε η Άλμπα να κερδίσει. Αλλά της παραχώρησαν τα προνόμια οι ίδιοι οι Πειραιώτες να βγάλει δόντια. Ε, μετά οι ίδιοι της τα αφαίρεσαν. Την ξεδόντιασαν, τη διέλυσαν και το έκαναν εύκολο. Δέχθηκαν μονο 22 πόντους στο δεύτερο μέρος!!! Όμως το ύφος και η εικόνα που είχαν στην μεγαλύτερη διάρκεια του πρώτου μέρους, ήταν μιας ομάδας που πάτησε στο παρκέ για να αφήσει τους αντιπάλους της να παίξουν... ρολόι. Και το έκανε η Άλμπα και τα έβαλε.

Οι πρώτες αλλαγές του Μπαρτζώκα έδωσαν πράγματα, οι φωνές του στο ημίχρονο ακούστηκαν μέχρι το... Μόναχο και ήρθε ο Φαλ για να βάλει κλασικά ένα τέλος στις ορέξεις των γηπεδούχων. Σε έναν Ολυμπιακό που δεν αγωνίστηκαν δευτερόλεπτο ο Πετρούσεφ και ο Μπραζντέικις.

Κακά τα ψέματα, η ομάδα είναι πολύ μακριά από όσα ειπώθηκαν και γράφτηκαν μετά το διπλό με τη Βιλερμπάν. Έχουν να φτιάξουν αρκετά για να μοιράσουν ξανά την πίστη και τη σιγουριά. Όμως κάθε νίκη μετράει. Και το θετικό πρόσημο στο ρεκόρ μετράει. Και το ευρωπαϊκό φινάλε του '23 με χαμόγελα μετράει. Όλα μετράνε. Τα θέματά σου τα λύνεις με ηρεμία. Και την ηρεμία την δίνουν οι νίκες. Ο Ολυμπιακός κέρδισε την Άλμπα γιατί την λιάνισε στο δεύτερο ημίχρονο με την άμυνά του. Και η άμυνα έφερε και την επιθετική άνεση. Απλά πράγματα...

Καμία σχέση με Λιόν

Φυσικά και το "μην το πεις ούτε στον παπά" ίσχυε στο πρώτο ημίχρονο του αγώνα στο Βερολίνο. Οι Γερμανοί είχαν βάλει μεγάλα σουτ, απέναντι σε μια άμυνα που δεν μπορούσε να τους περιορίσει. Και όταν αυτό συνεβη με τον Γκος και τον Λαρεντζάκη στην πεντάδα, η διαφορά έπεσε στους τρεις. Εκεί κολλάει και ο... παπάς.

Προσωπικά δεν πείστηκα από το διπλό στη Λιόν. Η Βιλερμπάν στην έδρα της δεν έχει κερδίσει ούτε τον εαυτό της στην EuroLeague και μια ομάδα όπως η Άλμπα μπορεί να παίξει με περισσότερη ένταση από τους Γάλλους και να βγάλει και πιο σκληρά τα κορμιά των παικτών της στην ρακέτα.

Λίγο -πολύ, ο Ολυμπιακός συνέχισε να μπαίνει άσχημα σε έναν αγώνα που έπρεπε πάση- θυσία να κερδίσει, προβληματίζοντας δικαιολογημένα τον κόσμο του. Δεν είναι κακό να υπάρχει πίστη ότι κάποια στιγμή θα... γυρίσει το χαρτί, αλλά θα πρέπει να φανεί από ένα σημείο και μετά σφιγμός ότι θα συμβεί κάτι τέτοιο.

Ο Φάλ με τον Μιλουτίνοβ είναι πάντα κυρίαρχοι συγκριτικά με τα αντίπαλα πεντάρια, αλλά δεν αρκούν. Ο Ολυμπιακός πρέπει να αποκτήσει σταθερότητα μπροστά. Δεν την είχε λοιπόν όσο θα ήθελε ο προπονητής του στο Βερολίνο και αυτό έδωσε δικαιώματα στους Γερμανούς.

Ο αητός και ο μπαμπούλας

To 56,3% του 20λεπτου της Άλμπα έπρεπε να πέσει. Και για αυτό ο Μπαρτζώκας ούρλιαζε απαιτώντας να μην βλέπει ελεύθερα σουτ από τις κίτρινες φανέλες. Οι παίκτες του χαλαροί, έκαναν πέντε φάουλ. Άφησαν την Άλμπα να βρει ρυθμό, να παίξει όπως γουστάρει , με δυο λόγια της έστρωσαν του βούτυρο στο ψωμί. Το καλό ήταν ότι όχι απλά δεν την άφησαν να το φάει, αλλά της έβγαλαν και τα δόντια. Το 8- 27 του τρίτου δεκαλέπτου (14- 27 στο τέταρτο), ήταν ένα επιμέρους σκορ που δεν άφησε περιθώρια συζήτησης.

Οι Πειραιώτες ήταν μια διαφορετική ομάδα, σε τέτοιο βαθμό να αναρωτιέστε δικαιολογημένα "γιατί αμόλησαν αητό στο πρώτο ημίχρονο;" Βέβαια σε έναν αγώνα παίζουν δυο ομάδες, έκανε και η Άλμπα την προσπάθειά της. Αυτό μην το ξεχνάμε ποτέ. Το αδικαιολόγητο των παικτών της ελληνικής ομάδας είναι αυτό που διαβάσατε λίγο πριν. Μόνο πέντε φάουλ...

Επίσης κάτι άλλο που δεν ξεχνιέται από κανέναν, είναι ότι ο Ολυμπιακός έχει έναν τρομερό μπαμπούλα. Καταλαβαίνω τον ενθουσιασμό της μεταγραφής του Μιλουτίνοβ όταν αυτή έλαβε χώρα, αλλά ο Φαλ είναι ο παίκτης που παρέχει την ασφάλεια στους συμπαίκτες του. Που είναι η απαρχή για τα βάσανα της αντίπαλης επίθεσης και όταν βρίσκεται στο παρκέ δεν υπάρχει μονοπάτι ασφάλειας για τους "απέναντι" του Ολυμπιακού. Εκτός αν σουτάρουν και στα 40 λεπτά με τα ποσοστά που σούταρε η Άλμπα στο πρώτο ημίχρονο...

Ποτέ στοίχημα!

Οι "ερυθρόλευκοι" έκλεισαν το 2023 με μια νίκη που ήταν υποχρεωμένοι να πετύχουν. Έχουν αρκετά θέματα να λύσουν, αλλά αυτό είναι κάτι που ξέρουν. Όμως είναι και σπουδαίο στο επίπεδο της Ευρωλίγκας να τρως μόνο 22 πόντους στο δεύτερο ημίχρονο.

Ακολουθεί διπλή διαβολοβδομάδα και ο Μπαρτζώκας με τους παίκτες έχουν πρώτα δυο ματς μέσα στο ΣΕΦ με Μιλάνο, Μονακό και μετά θα πάνε για δυο παιχνίδια στην Ισπανία. Όσο η άμυνα θα είναι ίδια και θα βρίσκεται σκοράρισμα, ο Ολυμπιακός θα είναι καλά. Αν χαλαρώνουν ανασταλτικά, θα έχουν πάντα θέμα γιατί πολύ απλά, με τον φετινό Ολυμπιακό -μέχρι τώρα- στην επίθεση δεν βάζεις στοίχημα για τίποτα.

TAGS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΜΠΑΣΚΕΤ ΑΛΜΠΑ ΒΕΡΟΛΙΝΟΥ EUROLEAGUE ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ