ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΜΠΑΣΚΕΤ

Ο Κάναν αποφάσισε και ο Ολυμπιακός πάει Βαρκελώνη για το δικό του all in

Ο Κάναν αποφάσισε και ο Ολυμπιακός πάει Βαρκελώνη για το δικό του all in
ΚΑΜΣΗΣ ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ / INTIME SPORTS

Οι Πειραιώτες Καταλονία, η Φενέρ στην γαλλική ριβιέρα και τα προημιτελικά της Euroleague προβλέπονται καυτά. Ο Κάναν απασφάλισε, ο Πίτερς δεν είναι καλά, οι Τούρκοι άργησαν να πάρουν μπροστά, αλλά παραλίγο να αρπάξουν το ματς και η κανονική περίοδος έκλεισε με ένα σκληρό ορεκτικό για το τι θα ακολουθήσει. Γράφει ο Παντελής Διαμαντόπουλος.

Μια ημέρα μετά το ματς στο Καραϊσκάκης, ο κόσμος του Ολυμπιακού γέμισε και το ΣΕΦ. Ήθελαν ίδιο αποτέλεσμα με το ποδόσφαιρο και το έζησαν. Τα δεδομένα της επόμενης φάσης δεν ορίζονταν από την αναμέτρηση. Αυτή η ιστορία είχε τελειώσει. Και οι δυο με μειονέκτημα. Απλά αυτό που ήθελαν να μάθουν όλοι, ήταν ποιος θα παίξει με την Μπαρτσελόνα και ποιος με την Μονακό.

Και έτσι όπως και λίγα χρόνια πριν, ξανασμίγουν τα αηδόνια. Ένα διπλό τότε της ομάδας του Σφαιρόπουλου στο Παλάου Μπλαουγκράνα, έφερε την σειρά στον Πειραιά. Ασίστ του πράσινου πλέον Σλούκα, στον αραχτό πλέον Πρίντεζη και ο Ολυμπιακός στο Final Four με την Μπαρτσελόνα τέζα. Τι θα γίνει άραγε τώρα; Ξανά πλεονέκτημα για τους Καταλανούς. Και για να φτάσει σε αυτό το σημείο η ομάδα του λιμανιού, που τελικά βγήκε πέμπτη στην βαθμολογία, ξεπέρασε δύσκολα το εμπόδιο της Φενέρ. Οι Τούρκοι θα πάνε στο πριγκιπάτο.

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Μεγάλο ζευγάρι και αυτό. Γενικά, ο δρόμος δεν θα είναι εύκολος για κανέναν, αλλά εδώ που τα λέμε, ανεξαρτήτως αβαντάζ ή μειονεκτήματος πότε τα μονοπάτια ήταν άνετα; Ναι, ξέρω υπήρχε η ΤΣΣΚΑ που πάντα έβρισκε έναν κακομοίρη όγδοο και τον διέλυε. Ε πάνε αυτά, πέρασαν.

Ο Ολυμπιακός του Γιώργου Μπαρτζώκα ξεκίνησε δύσκολα, αντεπιτέθηκε, έχασε το πλεονέκτημα στις τελευταίες αγωνιστικές και καλείται να πάει κόντρα σε μια ομάδα που δεν συναρπάζει, δεν τρομάζει, αλλά είναι η Μπαρτσελόνα του γεμάτου rotation με άπειρο προπονητή, αλλά πολύ έμπειρους μπασκετμπολίστες...

Κάναν show και μετά ξύλο

O Μπαρτζώκας πήρε νωρίς το τάιμ αουτ, αφού η Φενέρ "σκότωνε" με τον Σανλί, ο Ολυμπιακός ξύπνησε αλλά στο πρώτο δεκάλεπτο παρακολουθήσαμε μια μονομαχία Ντόρσεϊ- Κάναν. Ο Σάρας έβγαλε τον Τάιλερ και ο Κάναν έβαλε τρίποντο μπροστά στον Ουίλμπεκιν. Για την ελληνική ομάδα κάθε φορά που η προοπτική ανοιχτού γηπέδου εμφανιζόταν, έρχονταν άνετοι πόντοι, αφού η Φενέρ είχε ζητήματα στο αμυντικό τρανζίσιον.

Ο Κάναν λοιπόν έκανε κάτι αρκετά ασυνήθιστο ειδικά για μια ομάδα όπως ο Ολυμπιακός. Την ώρα που οι Τούρκοι είχαν εξαιρετικές και ισορροπημένες επιλογές μακριά και κοντά στο καλάθι, έφαγαν 13 από τους 19 πόντους των Πειραιωτών στο δεκάλεπτο, από τον Κάναν, ο οποίος έγραψε 4/5 τρίποντα!

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Ο Αζάια που κέρδισε ολομόναχος το ματς στην παράταση και έκανε όλο το ΣΕΦ να υποκλιθεί στο δικό του μπάσκετ, αλλά θα προσθέσω και στην υπομονή του, γιατί μόνο εύκολο δεν είναι να κάθεσαι δεκάλεπτα έξω σε τέτοιες βραδιές που βλέπεις το καλάθι σαν βαρέλι. Όμως για να πάω λίγο και με τον Μπαρτζώκα, για να μπορείς να οργιάσεις στο τέλος, πρέπει να 'χεις και δυνάμεις...

Στην δεύτερη περίοδο χωρίς τον Αμερικανό στο παρκέ, οι γηπεδούχοι μπήκαν σε μια διαδικασία να παίρνουν λίγα από πολλούς και πήγαν με ένα +4 στα αποδυτήρια. Από την άλλη, η άνοδος των Μπιμπέροβιτς και Χέιζ, βοήθησε την Φενέρ να κρατηθεί, αλλά κακά τα ψέματα είχαν αρκετά ζητήματα να λύσουν στα αποδυτήριά τους οι φιλοξενούμενοι. Ήταν ένα αρκετά σκληρό ημίχρονο, με φουλ αμυντική διάθεση και από τους δυο, αλλά τους το δίνω μιας και πλέον βρισκόμαστε στην τελική ευθεία πριν τα play offs. Η εικόνα του ματς έφτιαξε στην τέταρτη περίοδο και στην παράταση...

Φορμάρισμα, κοιλιά, σύννεφα, Αζάια

Όλες οι ομάδες αυτή την εποχή έχουν και παίκτες που δείχνουν να πατάνε καλά, αλλά και παίκτες που ψάχνουν ξανά το φορμάρισμα. Στην περίπτωση του Ολυμπιακού, δεν θα μπορούσε να γίνει εξαίρεση. Κι αν είναι κάμποσοι αυτοί που έχουν την καλή εικόνα, αλλά όχι στο ίδιο επίπεδο. Δυο πρόχειρα παραδείγματα: Από την μια ο Λαρεντζάκης.

Έχει αποδεχθεί τον ρόλο του πλήρως, είναι ήρεμος και δίνει λύσεις ουσιαστικές και στις δυο πλευρές του γηπέδου. Το έκανε και σε αυτό το ματς. Ή ο ΜακΚίσικ που έχει θετικό δίμηνο με κύριο χαρακτηριστικό να κυνηγάει όλες τις μπάλες, ακόμη κι αν κάνει πολλές φορές και τις τρέλες του.

Από την άλλη, ο Πίτερς για τον οποίο τόσες φορές έχω γράψει ότι δεν τροφοδοτείται όπως παλιά, όμως ξεκάθαρα πλέον κάνει την... κοιλιά του. Και δεν έχει σχέση με την επίθεση. Στην άμυνα τον περνούσαν σαν σταματημένο. Δυο φορές του πήραν την μπάλα από τα χέρια. Εδώ μπήκε πριν την ώρα του ο Σίκμα στο δεύτερο ημίχρονο για να αλλάξει την κατάσταση και όταν βγήκε στο 35' δικαίως αποθεώθηκε από τον κόσμο. Όπως και να 'χει πάντως, αυτό ήταν και το τελευταίο ματς άνεσης στην Ευρώπη. Πλέον όλα έχουν τεράστιο βάρος και πρέπει ο Ολυμπιακός να είναι έτοιμος.

Το ματς για την Φενέρ είχε πάει στα χέρια του Χέις Ντέιβις μέχρι που βγήκε με τέσσερα φάουλ (αμυντικό και τεχνική ποινή) στο 26'. Στο 28' ο Ουίλμπεκιν έβαλε τους πρώτους του πόντους (τρίποντο) και στην λήξη της τρίτης περιόδου άλλο ένα για το 53- 52. Τα όπλα του Γιασικεβίτσιους δεν είχαν δουλέψει πολύ.

Ο Αμερικανός μόλις σας έγραψα. Ο Γκούντουριτς εμφανίσθηκε μετά το 37'. Ο Καλάθης ουσιαστικά άσφαιρος αλλά κλασικά με ασίστ. Και ο Πιέρ για την αξία του κι αυτός μακριά από τα επίπεδα αυτής. Ο Παπαγιάννης (έβαλε γκολ- φάουλ πρώτο καλάθι στο 31') πάντα μπλεγμένος με τον Φάλ και ο Σανλί βέβαια, χάρη στα τρίποντα γιατί κι αυτός από κοντά... άστα να πάνε (πλην μιας προσπάθειας στο 36').

Όμως η τουρκική ομάδα άντεξε χάρη στον παικτάρά Χέις- Ντέιβις που επέστρεψε στην τελική ευθεία του ματς και ήταν αυτός που ευθυνόταν για την παράταση. Εκεί λοιπόν όλοι αυτοί άπλωσαν τις παραστάσεις τους και μπόρεσαν να φέρουν συννεφιά στο ΣΕΦ, απλά ο Κάναν τους έδωσε μια και τους έστειλε πάνω στην Μονακό.

All- in στην Βαρκελώνη!

Κακά τα ψέματα και ο Ολυμπιακός, αλλά και η Φενέρ το περασμένο καλοκαίρι μάλλον ονειρεύονταν κάτι βαθμολογικά καλύτερο. Το φινάλε του μαραθωνίου στην διοργάνωση, τους φέρνει και τους δυο με μειονέκτημα έδρας. Θα πρέπει δηλαδή σε Βαρκελώνη και Πριγκιπάτο να πάρουν τουλάχιστον έναν αγώνα και να διατηρήσουν το αήττητο στα σπίτια τους. Και οι δυο πέρασαν κάμποσα.

Οι Πειραιώτες δεν... χτίστηκαν όπως θα ήθελαν και κατά την διάρκεια της σεζόν έκαναν κινήσεις που τους χάρισαν έναν πολύ καλό δεύτερο γύρο. Και πλέον καλούνται για το δικό τους all in στην Καταλονία. Οι Τούρκοι έκαναν κάτι ακόμη πιο ηχηρό. Άλλαξαν προπονητή και την θέση του Δημήτρη Ιτούδη που έχτισε, προετοίμασε και εμφάνισε στα παρκέ την φετινή Φενέρ, την πήρε ο Γιασικεβίτσιους.

Και πλέον τους περιμένει ο Μάικ Τζέιμς... Με δυο λόγια, το περσινό ζευγάρι στα προημιτελικά της Euroleague έδωσε μια όμορφη μάχη στην αυλαία της κανονικής περιόδου και πλέον έχει μπροστά του ξεχωριστή πρόκληση. Για να δούμε...

TAGS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΜΠΑΣΚΕΤ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΦΕΝΕΡΜΠΑΧΤΣΕ EUROLEAGUE ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΠΑΡΤΖΩΚΑΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ