ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Κι όμως, ο Ντόρσεϊ θα το έπαιρνε μόνος του

Ο Ντόρσεϊ στο παιχνίδι με την ΤΣΣΚΑ Μόσχας
Ο Ντόρσεϊ στο παιχνίδι με την ΤΣΣΚΑ Μόσχας PHOTO CREDITS: EUROKINISSI

Ένα τραγικότατο δεκάλεπτο, μια λανθασμένη απόφαση και ένα παιχνίδι που μπορεί να διδάξει πολλά στον καινούργιο Ολυμπιακό. Ο Παντελής Διαμαντόπουλος γράφει για την μάχη της Μόσχας που θα μπορούσε να έχει άλλη κατάληξη

Μπορώ να καταλάβω τα πάντα! Και λάθη θα γίνουν και ανακατέματα και περισσότερος χρόνος θα δοθεί, παρότι κάποιοι δεν μπορούν. Όλα γίνονται στο μπάσκετ. Ένα όμως δεν κατάλαβα στην Μόσχα και δεν θα το καταλάβω. Είναι ο Ντόρσεϊ σε δαιμονισμένη κατάσταση. Ποιος ο λόγος να λιώσει στον πάγκο στο δεύτερο δεκάλεπτο; Ποιος; Θα κουραστεί; Και ποιος είναι; Ο... Χαραλαμπίδης όταν έπαιζε στον Μακεδονικό και βομβάρδιζε αλλά έπρεπε να παίρνει και ανάσες;

Ο περσινός Κάρολ της Ρεάλ που για να βάλει τρίποντα, έμενε δεκαπέντε λεπτά έξω; Ποιος; Οι Ρώσοι είχαν πάθει "εγκεφαλικό" με τον Τάιλερ που το πάλεψε με μανία ως το τέλος του αγώνα. Όταν όμως άρχισε να βομβαρδίζει , ήταν αργά. Γιατί αντίπαλος είναι η ΤΣΣΚΑ και αφού την ...επανέφερες στη ζωή, δεν θα σε άφηνε ήσυχο. Ο Ντόρσεϊ είναι "δολοφόνος" και για αυτό τον λόγο τον περίμενε η ομάδα τόσους μήνες, μετά την προφορική τους συμφωνία, την οποία σας είχαμε αποκαλύψει από τον Απρίλιο.

Μια ήττα που δε σημαίνει κάτι. Μια ήττα γραμμένη στις φυσιολογικές. Απλά θα μείνει σε όλους στον Ολυμπιακό η τραγική εικόνα του δευτέρου δεκαλέπτου, που έστειλα στα... σκουπίδια όλη την προσπάθεια. Ξεκίνησαν υπέροχα, τα έκαναν μαντάρα και έτρεχαν να προλάβουν. Και στο τέλος ήρθε και ο -φυσιολογικός- εκνευρισμός.

Σα να πέταγε πετραδάκια στη θάλασσα

Κι όμως, έπαιξε ρολόι ο Ολυμπιακός στην πρώτη περίοδο. Αν δεν είχε δεχθεί 14 πόντους σε πέντε λεπτά (από το 5' ως το 10') οι Ρώσοι θα ζούσαν έναν από τους μεγαλύτερους εφιάλτες τους σε ξεκίνημα αγώνα. Επίσης, ήταν σημαντική η παρουσία του Κουρμπάνοφ στο να σωθεί η "αρκούδα" και να αποφύγει την εκτίναξη της διαφοράς. Οι Πειραιώτες έφυγαν με διψήφιο αριθμό, αλλά πρώτον ήταν νωρίς και δεύτερον κανείς δεν γνώριζε αν η τρομερή ευστοχία της αρχής θα συνεχιζόταν. Μόνο ο Ντόρσεϊ σούταρε σα να πέταγε πετραδάκια στην θάλασσα. Ο Ιτούδης έβγαλε τον Μπολομπόι για να πολεμήσει κάτω από τα καλάθια. Και ο παίκτης αυτός, πραγματικά κράτησε την ΤΣΣΚΑ στον... αφρό. Πριν ξεκινήσει η καταιγίδα.

Όμως δεν ήταν μόνο αυτό, αλλά και η δυνατή άμυνα των Ρώσων. Ο Ολυμπιακός στο 20λεπτο είχε 9 λάθη (μόνο 3 οι αντίπαλοί του). Ήταν δεδομένο πως θα πίεζαν όπως και το έκαναν. Είχαν πρώτα πέσει πάνω στα... κόκκινα τείχη. Ο Σβέντ όταν άρχισε το ματς δεν έκανε τα δικά του. Ο Ιτούδης τον έβγαλε για να καθαρίσει το μυαλό του. Μπήκε στις αρχές του δεύτερου δεκαλέπτου πιο ήρεμος. Η ΤΣΣΚΑ χωρίς Μιλουτίνοβ και χωρίς Σενγκέλια είχε δεδομένα προβλήματα. Όπως λέμε όμως για τις ελληνικές ομάδες, το ίδιο ισχύει και για τους ξένους. Όσοι μένουν συσπειρώνονται.

Μετά το ροτέισον ο Μπαρτζώκας δεν πήρε όσα περίμενε. Τα ποσοστά άρχισαν να πέφτουν και η "αρκούδα έβγαζε τα νύχια της". Ή τουλάχιστον άρχισε να τα εμφανίζει. Ήθελαν να παίξουν στο ποστ οι "ερυθρόλευκοι" , ενώ την ίδια ώρα η ΤΣΣΚΑ τιμωρούσε τον Χασάν Μάρτιν σε όλες τις κόκκινες αμυντικές αλλαγές. Ο Αμερικανός είναι ο μοναδικός που δεν έχει μπει καλά στη σεζόν, αν και ο Ιτούδης διέλυσε όλη την εικόνα του Ολυμπιακού με κάτι άλλο.

Ο Ντόρσεϊ έκανε εμφάνιση στυλ... Μάικ Τζέιμς

Έβαλε 4αρι τον Κλάιμπερν, ο συγκεκριμένος "χτύπησε" τον Πρίντεζη (και όχι μόνο) και γενικά οποιαδήποτε αδυναμία εμφάνισαν οι Πειραιώτες, η ΤΣΣΚΑ τις διάβαζε αμέσως. Ο Μπαρτζώκας πήγε με δυο πεντάδες, το ροτέισον που σας έγραψα παραπάνω. Αρκετές φορές το 'χει κάνει μεμονωμένα με παίκτες. Τώρα πήγε σε φουλ διαφορετική διάταξη και το πλήρωσε. Στην τελική δεν είναι και όλα τα ματς για όλους, ούτε θα μπορούν να δίνουν κάθε εβδομάδα τα ίδια. Ο Ολυμπιακός που είχε μπει και έδειχνε πανέτοιμος να κάνει την ζημιά, πήγε στα αποδυτήρια "με την ουρά στα σκέλια".

Το 0-14 σερί στην τρίτη περίοδο ήταν ευλογία. Αλλά ήταν και φυσιολογικό αφού ο Ντόρσεϊ ήταν στο παρκέ. Θα το γράψω κι ας με πείτε κάποιοι υπερβολικό. Αυτός ήταν σε βραδιά για να κερδίσει μόνος του. Έκανε εμφάνιση στυλ... Μάικ Τζέιμς. Ο Φαλ επίσης, δεν είχε αντίπαλο. Και προτιμώ να βλέπω τις όποιες αδυναμίες του Γάλλου, παρά τον Μάρτιν που ακόμα αλλού πατάει και αλλού βρίσκεται. Ο Ολυμπιακός δούλεψε σωστά και στην άμυνα της τρίτης περιόδου, μπόρεσε να φτάσει στην τελευταία περίοδο ολοζώντανος. Ο Μπαρτζώκας που είναι φανατικός της αθλητικότητας και της έντασης, έβλεπε την ομάδα να μην τα έχει όλα αυτά στο δεύτερο δεκάλεπτο και δεν έκανε κάτι πιο γρήγορα. Αυτό λοιπόν, πάλευε και ο ίδιος να το σώσει.

Ο χρόνος ήταν ο δεύτερος αντίπαλος (πέρα από την "αρκούδα"). Ο Κλάιμπερν επέστρεψε και διατηρήθηκε "ζεστός" το ίδιο και ο Μπολομπόι. Αυτοί κέρδισαν τον Ολυμπιακό. Το ροτέισον είχε χαθεί από νωρίς, όπως σας έγραψα και στην αρχή. Ο Σλούκας εμφανίστηκε στο δεύτερο μέρος στο δίλεπτο πριν τη λήξη, ο Βεζένκοβ ήταν μακριά από τον σούπερ εαυτό του και οι ψηλοί έδιναν πολύ λιγότερα απ' όσα θα έπρεπε για τέτοιο ματς. Και όσες βρώμικες δουλειές αν κάνουν ο Γουόκαπ και ο Παπανικολάου , δεν αρκούν. Θετική η παρουσία του Ζαν Σάρλ, αντίθετα με αυτή του Μακ Κίσικ. Δε σούταραν άσχημα οι "ερυθρόλευκοι", αλλά τι να το κάνεις. Χάθηκε κάθε ισορροπία και χαρίστηκε περίσσια ψυχολογία στον αντίπαλο.

Η ζωή συνεχίζεται και η ομάδα έχει τώρα δυο παιχνίδια στο σπίτι της, για την ευκαιρία να απλώσει το θετικό της ρεκόρ. Καμία αναμέτρηση δεν είναι εύκολη. Πιστεύω ότι αν το εξετάσουν καλά το ματς της Μόσχας, θα βρουν και πράγματα που θα τους βοηθήσουν. Πήρε τα ριμπάουντ η ομάδα, αλλά η διαφορά στα λάθη ήταν τεράστια. Η ΤΣΣΚΑ έκανε μόνο 6 (!) αριθμός εξαιρετικός για τέτοιο ματς. Αυτό το 28-13 του δεύτερου δεκαλέπτου, τα έκανε όλα. Όλα...

TAGS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ EUROLEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ