ΕΘΝΙΚΗ ΜΠΑΣΚΕΤ

Εθνική μπάσκετ σε ματς EuroLeague με παικταράδες EuroLeague

Εθνική μπάσκετ σε ματς EuroLeague με παικταράδες EuroLeague
INTIME SPORTS

Ο Ποτσέκο είναι... Σιμεόνε, οι διαιτητές στο τέλος οργάνωσαν καρναβάλι,, το Φόρουμ κλόχαζε, αλλά η Ελλάδα είναι γεμάτοι από τύπους που τις κρύες νύχτες του χειμώνα δίνουν ρεσιτάλ και δεν τους σταματάει κανείς. Γράφει ο Παντελής Διαμαντόπουλος.

Πάει κι αυτό. Για άλλη μια φορά πρώτοι σε όμιλο. Για άλλη μια φορά χαμογελαστοί. Με μέτρο παρακαλώ... Με δέκα παίκτες ουσιαστικά. Θα διαβάσετε παρακάτω για τον Παπαγιάννη. Αλλά και πάλι με όρεξη. Με αυταπάρνηση και με πολλούς πρωταγωνιστές.

Δέχομαι εννοείται την... Γιαννίτιδα, είναι πολύ όμορφη η Αντετοκουμπομανία, αλλά εδώ μιλάμε για μια ομάδα με απόλυτο χαρακτήρα. Ο Δημήτρης Ιτούδης έχει φτιάξει μια ομάδα γεμάτη υπερόπλα. Μια ομάδα που εμφανίζει έναν παίκτη από τον πάγκο και αυτός αφήνει την σφραγίδα του. Οι ξένοι έρχονται για να δουν τον Αντετοκούμπο και καλά κάνουν. Εμείς είμαστε στο γήπεδο για να τους δούμε όλους. Γιατί όλοι μπορούν να παίξουν και όλοι μπορούν να κερδίσουν.

Η Ιταλία το κατάλαβε και αυτή μέσα στο ίδιο της το σπίτι. Έπεσε πολλές φορές πάνω στα γαλανόλευκα τείχη, οι επιθέσεις της "έφαγαν άκυρο" και την ίδια ώρα δεν ήξερε από ποιον να προφυλαχθεί. Το παιχνίδι μετά τα μισά της τρίτης περιόδου, έμοιαζε με ματς Ευρωλίγκας. Οι γηπεδούχοι το κυνήγησαν και με λίγο σπρωξιματάκι. Έφτασαν να 'χουν δυο σουτ ισοφάρισης. Αλλά δεν μπόρεσαν να πάρουν κάτι περισσότερο.

Ευρωλίγκα σας λέω! Και φυσικά όταν έχεις τόσους παικταράδες από την συγκεκριμένη διοργάνωση, είναι λογικό να αφεθείς πάνω στην μπασκετική τους άνεση. Προχωράμε με 2-0, θα πάμε ως πρώτοι στο Βερολίνο, αλλά δεν σημαίνει τίποτα. Θα δούμε...

Κανένα περιθώριο!

Οι Ιταλοί έπρεπε να αποδείξουν απέναντι στην εθνική μας, ότι εκτός από την συγκλονιστική ατμόσφαιρα την ώρα του εθνικού τους ύμνου, είχαν και το σθένος να μας αντιμετωπίσουν και να στείλουν στα... τάρταρα τις προβλέψεις που τους έδιναν απόλυτο αουτσάιντερ.

Με τον καλύτερο σουτέρ της διοργάνωσης στην σύνθεσή τους αλλά απέναντι σε μια ομάδα που 'χει αρκετό κόσμο να τον ταλαιπωρήσει, οι γείτονές μας ήξεραν ότι με νίκη έκλειναν εισιτήριο για Βερολίνο, αλλά γέμιζαν συνάμα και αισιοδοξία για το εγγύς μέλλον τους.

Εμείς με τον Παπαγιάννη ενεργό, θέλαμε να συνεχίσουμε από εκεί που αφήσαμε την δουλειά με την Κροατία συν κάτι παραπάνω. Καλύτερη άμυνα, λιγότερα νεκρά διαστήματα και περισσότερη σταθερότητα. Επιθετικά μπήκαμε και με ποικιλία. Οι Ιταλοί δεν έφραξαν τον Γιάννη όπως οι Κροάτες, αλλά προσπάθησαν να πάνε κομματάκι πιο γρήγορα.

Η άμυνά μας στον Φοντέκιο ήταν εξαιρετική στην αρχή και δεν υπήρχε και κανείς που να αμφιβάλει για αυτό. Ο Παπανικολάου και ο Καλάθης, δεν άφηναν περιθώρια , ενώ από νωρίς εμείς βρήκαμε στόχους είτε με τον Γιάννη είτε με τον Ντόρσεϊ. Πριν το 8ο λεπτό μπήκαν ο Παπαγιάννης και ο Σλούκας. Σημαντικό να αποκτήσει ρυθμό ο Γιώργος που έλειψε από τα φιλικά. Βγήκε σχετικά νωρίς, είναι ανέτοιμος, αλλά θα χρειαστεί στην συνέχεια. Όχι για τον Μιλάνο. Για το Βερολίνο...

Ποτσέκο... Σιμεόνε

Το Φόρουμ κόχλαζε από τους Ιταλούς και αυτό καλό ήταν. Να δυναμώσει η εθνική μας (δεν θα παίζει πάντα Ακρόπολις) και να αποκτήσει μέταλο. Μετά το ματς στο Βελιγράδι ήταν άλλη μια δύσκολη εκτός έδρας αναμέτρηση. Και όταν παίζεις εκτός θέλεις πρώτα απ' όλα να ...κόψεις τον βήχα. Και τα κοψίματα γίνονται μόνο από την άμυνα.

Όσοι μπήκαν είχαν τον κατάλληλο προσανατολισμό. Φυσικά και θα γίνουν λάθη, θα υπάρξουν ολιγωρίες. Η άμυνα όμως είναι θέμα διάθεσης και αυτή όταν υπάρχει δεν κρύβεται. Πήραμε διψήφια διαφορά στα μισά της δεύτερης περιόδου, όχι γιατί οργιάζαμε μπροστά. Γιατί δεν ...συζητούσαμε πίσω.

Ο Ποτσέκο είναι ο μπασκετικός Σιμεόνε. Για να εξηγούμαι. Καμία σχέση ως προς την προπονητική εφυΐα. Ο Αργεντίνος είναι τρομερός ποδοσφαιρικά. Όμως στα καραγκιοζιλίκια έχουν βγάλει το ίδιο πανεπιστήμιο. Ο Ιταλός κόουτς βέβαια και σαν παίκτης έτσι ήταν. Πέρα από το όποιο ταλέντο δούλευε παράλληλα και την παλαβομάρα του.

Ξεσήκωνε τον κόσμο στο ματς, προσπαθούσε να τους βάλει στο παιχνίδι και όλα αυτά που βλέπουμε πολλές φορές και στα παιχνίδια της Ατλέτικο Μαδρίτης. Για να τα λέμε όπως είναι, κάτι πέτυχε με τις παντομίμες του την ώρα που φαινόταν να ελέγχεται η κατάσταση από τους διεθνείς μας. Γιατί εδώ που τα λέμε, το ημίχρονο ήταν κανονικά να το κερδίζουμε περισσότερο από τους επτά πόντους.

Φάση- καθρέφτης, πεντάδα- γλύκα

Ήταν απίθανο να χάσεις από δυο τεσσάρια. Ο Πολονάρα και ο Μέλι στήριζαν την προσπάθεια των Ατζούρι, αλλά η εθνική μας όπως και να το κάνουμε δεν μπορεί να ηττηθεί έτσι. Ειδικά όταν εμφανίζει και στοιχεία ζηλευτά. Τι είναι ένα παιχνίδι; Λεπτομέρειες. Αυτές καθορίζουν. Αυτές σου λένε τι είσαι.

Κερδίζαμε 52- 45, παίρνουμε την μπάλα. Ο Καλάθης κάνει το ντράιβ και δίνει στον Θανάση που είναι ολομόναχος στην γωνία. Ο τελευταίος δεν σουτάρει. Βλέπει στις 45 μοίρες ελεύθερο και τον Παπανικολάου. Πιστεύει ότι ο συμπαίκτης του θα σουτάρει καλύτερα. Του δίνει την μπάλα. Μέσα και δέκα πόντοι η διαφορά. Αν σούταρε ο Αντετοκούμπο. θα ήταν σωστό. κανείς δεν θα του έλεγε κάτι αν δεν έβρισκε στόχο. Αυτή η ομάδα όμως γυρεύει το καλύτερο. Σε κάθε μπάλα. Και αυτό φανερώνει πολλά...

Κι όταν ο Φοντέκιο "κόλλησε" δυο και το Φόρουμ πήρε φωτιά, ο Ιτούδης έριξε στο ματς τον Λαρεντζάκη για να δείξει στον Ιταλό ότι η Ελλάδα έχει κόσμο και κοσμάκη για να τον ...περιποιηθεί. Αλλαγή τον έκανε. Μαζί ο Σλούκας που παίζει με πόνους και τους τιμώρησε , ο Παπαπέτρου με τον Αγραβάνη σε κατάσταση απόλυτης ετοιμότητας και ξανά Παπαγιάννης για να ...σκεπάσει καταστάσεις. Η πεντάδα αυτή δεν αναφέρεται τυχαία. Έκανε την δουλειά που έπρεπε για να κάτσει πάλι ήσυχος ο ...οργανωτής εξέδρας, Ποτσέκο.

Όταν επέστρεψαν ο Γιάννης, ο Ντόρσεϊ, ο Παπανικολάου είχαμε χτίσει μια 15αρα. Ο Ιτούδης στο τέλος χαμήλωσε και το σχήμα, παίξαμε με Σλούκα- Καλάθη- Ντόρσεϊ- Παπανικολάου- Αντετοκούμπο ώστε να αντέξουμε και την πίεση και την... διαιτησία που στο τέλος πάσχισε να το κάνει ντέρμπι. Οι Ιταλοί βρήκαν κουράγια, δύναμη και έφτασαν ακόμη και να κυνηγήσουν παράταση. Απέτυχαν...

Μας δυναμώνουν και τα καρναβάλια

Δεν υπάρχουν μαγικά φίλτρα. Δεν υπάρχει κάτι που θα συμβεί ξαφνικά και θα σου αλλάξει την μορφή. Μετράει πως έχεις δουλέψει, τι βάσεις έχεις βάλει και πάνω απ' όλα κατά πόσο είσαι διατεθειμένος να μπεις σε σύνολο. Οι εθνικές ομάδες, είναι δουλειά ενός μήνα. Δεν είναι σωματείο. Οπότε τα στοιχεία που σας περιέγραψα, είναι τα συστατικά της καλής ομάδας.

Το αν θα κερδίζεις συνέχεια και αν θα πετύχεις, προκύπτει και από άλλους παράγοντες. Το καταλαβαίνετε. Όσες δυσκολίες γεννιούνται εδώ στην Ιταλία για καλό μας είναι, αρκεί να μην έχουν να κάνουν με τραυματισμούς. Σκληρή αντιμετώπιση από αντιπάλους; Οκ. Διαιτησία- καρναβάλι; Οκ. Όλα αυτά μπορούν να δυναμώσουν την ελληνική ομάδα. Για να είμαστε πανέτοιμοι όταν πρέπει. Συνεχίζουμε...

Δείτε την Game Night του Σαββάτου για τη μεγάλη νίκη της Εθνικής απέναντι στην Ιταλία. Ο Παντελής Βλαχόπουλος μαζί με τους Θέμη Καίσαρη και Τσάρλυ σχολιάζουν τον σπουδαίο αγώνα της, ενώ οι απεσταλμένοι του SPORT24, Παντελής Διαμαντόπουλος, Σπύρος Καβαλιεράτος, Χάρης Σταύρου και Αλέξανδρος Τρίγκας μεταφέρουν όλες τις εξελίξεις από το Μιλάνο.

TAGS ΕΘΝΙΚΗ ΜΠΑΣΚΕΤ ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑΣ ΜΠΑΣΚΕΤ EUROBASKET 2022
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ