OPINIONS

Ο ΠΑΟΚ είναι καλή ή κακή ομάδα τελικά;

ΓΙΟΥΡΟΠΑ ΛΙΓΚ / ΠΑΟΚ - ΣΛΟΒΑΝ ΛΙΜΠΕΡΕΤΣ / EUROPA LEAGUE / PAOK - SLOVAN LIBEREC (ΜΟΤΙΟΝ ΤΕΑΜ)
ΓΙΟΥΡΟΠΑ ΛΙΓΚ / ΠΑΟΚ - ΣΛΟΒΑΝ ΛΙΜΠΕΡΕΤΣ / EUROPA LEAGUE / PAOK - SLOVAN LIBEREC (ΜΟΤΙΟΝ ΤΕΑΜ) EUROKINISSI SPORTS

Αν διαβάσει κανείς όσα γράφονται στα social media στην Ελλάδα, ακόμη και από συναδέλφους, μετά από αγώνες, πραγματικά θα απορήσει αν έχουμε σώας τας φρένας. Ο Πάνος Βόγλης αναρωτιέται τι σόι ομάδα είναι ο ΠΑΟΚ και θεωρεί εύκολο θύμα τον Παναθηναϊκό.

Αν διαβάσει κανείς αυτά που γράφονται στα social media εδώ στην Ελλάδα, ακόμη και από συναδέλφους μου, μετά από αγώνες, πραγματικά θα απορήσει αν έχουμε σώας τας φρένας. Και δεν το γράφω για να προσβάλω κάποιον, απλώς ειλικρινά δε μπορώ να καταλάβω πως γίνεται να μην υπάρχει ψύχραιμη και σωστή προσέγγιση ενός ματς, από την πλειοψηφία των φιλάθλων, δημοσιογράφων, του ευρύτερου κοινού σε τελική ανάλυση.

Παλιά υπήρχε μία μειοψηφία που λειτουργούσε παρορμητικά, αποθέωνε και αποκαθήλωνε μέσα σε δευτερόλεπτα τον ίδιο παίκτη, την ίδια ομάδα και οι περισσότεροι γελούσαν με αυτή τη μικρή (σε αριθμό) ομάδα, καθώς ήταν η ευχάριστη και γραφική νότα της παρέας, μίας κερκίδας κτλ.

Σήμερα βλέπω πως έχει αλλάξει η κατάσταση, προς το χειρότερο. Ολοένα και περισσότεροι επειδή διαπίστωσαν ξαφνικά πως μπορούν να εκφράσουν δημόσια την άποψη τους, κάτι που παλαιότερα δε συνέβαινε, έχουν αυτό-ανακυρηχθεί σε προπονητές, πολιτικοί, δικαστές, κριτές των πάντων και τα ρέστα.

Το πρόβλημα μου δεν είναι ακριβώς αυτό. Ο καθένας ας κάνει ότι θέλει. Το πρόβλημα μου είναι πως χωρίς γνώση, χωρίς σοβαρή σκέψη, βρίζουν, καταδικάζουν, απειλούν, προειδοποιούν, αφορίζουν ολόκληρες ομάδες, επαγγελματίες που προσπαθούν να βγάλουν το ψωμί τους.

Κα καμιά φορά διαμορφώνουν και άποψη σε ένα κοινό, που επίσης δεν έχει γνώση και όλα τα επιχειρήματα στερούνται ποδοσφαιρικής λογικής.

ΚΛΑΣΙΚΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΑΣΤΟΧΗΣ ΚΡΙΤΙΚΗΣ Ο ΠΑΟΚ

Εξηγούμαι. Ξαφνικά ο ΠΑΟΚ έγινε ομαδάρα, που «επιτέλους βγάζει στο γήπεδο αυτά που δουλεύει στις προπονήσεις»; Μπα, αλήθεια; Επειδή πήρε την πρόκριση την τελευταία αγωνιστική; Και αν έχανε η Φιορεντίνα από την Καραμπάγκ, τι θα ήταν ο ΠΑΟΚ; Αφήστε θα σας πω εγώ. Ιδανικός αυτόχειρας, μικρή ομάδα, εσωστρεφής και να φύγει ο Ίβιτς, ο Κλάους, ο…Κούδας και κανένας ακόμη που θα περνάει έξω από την Τούμπα.

Στο 3-1 επί του Ατρόμητου, ο Δικέφαλος ήταν ομαδάρα, με αυτοματισμούς και στο 3-4 μικρή ομάδα; Βέβαια εδώ έδωσε τροφή στο αδηφάγο κοινό και ο ίδιος ο Βλάνταν Ίβιτς, με την ατάκα για «στημένους παίκτες» και την άλλη μέρα με εξοστρακισμό του Τζαβέλλα. Λάθος του και μάλιστα μεγάλο. Όχι ο εξοστρακισμός, η δημόσια τοποθέτηση.

Ωστόσο και να μην τα έλεγε αυτά ο Ίβιτς, οι περισσότεροι θα μιλούσαν είτε για στήσιμο, είτε για παικτάκια της σειράς, για μισθοφόρους και τα γνωστά.

Και βέβαια από το βράδυ της Πέμπτης, επανήλθε η ηρεμία, όλα μέλι-γάλα και τώρα βλέπουμε τι καλή δουλειά κάνει ο Ίβιτς. Τρέλα.

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ, ΤΟ ΕΥΚΟΛΟ ΘΥΜΑ

Ο Παναθηναϊκός δέχεται ατελείωτο σκίσιμο από όλους γιατί είναι το εύκολο θύμα. Παίζει καλά; Συμπτωματικό και οφείλεται στην ποιότητα των παικτών που πήρε ο Στραματσόνι. Δεν παίζει καλά και χάνει, ο προπονητής είναι ανύπαρκτος και πρέπει να φύγει εδώ και τώρα.

Και αφού είναι τόσο κακή ομάδα ο Παναθηναϊκός πως νίκησε τον ΠΑΟΚ στο πρόσφατο ντέρμπι και πως βρίσκεται από πάνω του στη βαθμολογία της Superleague, από την αρχή της σεζόν; Για πείτε μου. Κάτι θα κάνει καλά και ο Παναθηναϊκός, όχι μόνο λάθη και κακό ποδόσφαιρο. Δε μπορεί. Κάπου δεν κολλάνε όλα αυτά.

Το τελευταίο που με ενδιαφέρει είναι να υπερασπιστώ μία ΠΑΕ, καθώς δεν πληρώνομαι από αυτές και δε θέλω να έχω σχέση με κανέναν παράγοντα ή μέλος της. Αλλά υπάρχει και ένα όριο, καθώς λόγω αυτής της παράνοιας μας τσουβαλιάζουν όλους και μετά γίνεται το έλα να δεις.

Ομάδα χωρίς προβλήματα και λάθη δεν υπάρχει. Προφανώς οι πράσινοι έχουν θέμα φυσικής κατάστασης και τους βγαίνει σχεδόν σε κάθε ματς. Όμως στον όμιλο του Γιουρόπα και τις τρεις ομάδες τις σφυροκόπησαν για μεγάλο διάστημα των αγώνων του πρώτου γύρου. Αποτέλεσμα δεν πήραν, αλλά μην παραμορφώνουμε την πραγματικότητα. Έκαναν ευκαιρίες, έπαιξαν ποδόσφαιρο κυριαρχίας για αρκετή ώρα και στις λεπτομέρειες έχασαν τη νίκη από Άγιαξ εντός, Θέλτα εκτός και κυρίως Σταντάρ εκτός, όπου ήταν υποδειγματικοί για αρκετή ώρα.

Κανείς δε θυμάται αυτά και στέκεται στο αποτέλεσμα, στο επόμενο κακό ματς με τον Ηρακλή στο κύπελλο και τις απανωτές γκέλες που ακολούθησαν.

ΤΟ ΕΥΚΟΛΟ ΕΙΝΑΙ Η ΚΡΙΤΙΚΗ ΜΕ ΚΡΑΥΓΕΣ

Εν ολίγοις, αν κρίνουμε μόνο από το αποτέλεσμα δεν κάνουμε δουλειά. Αν κάποιος δεν έχει δει ένα ματς και μπει να ρίξει μία ματιά στα social media, θα νομίζει ότι ήρθε η καταστροφή και την άλλη εβδομάδα ότι η ίδια ομάδα πήρε το Τσάμπιονς Λιγκ.

Το πιο εύκολο είναι να γράφουμε αφοριστικά, με κραυγές και με στόχο να πάμε με το ρεύμα και να πάρουμε μαζί μας τον κόσμο που διψάει για αίμα. Το ουσιαστικό είναι να βλέπουμε ψύχραιμα την κατάσταση και κυρίως σωστά.

Ο ΠΑΟΚ δεν ήταν για πέταμα και δεν είναι έτοιμος να πάρει το πρωτάθλημα. Έχει όμως προπονητή που κάνει καλή δουλειά, ξέρει το αντικείμενο και δουλεύει με μεθοδικότητα. Υπομονή και στήριξη χρειάζεται.

Ο Παναθηναϊκός δεν είναι το καφενείο που παρουσιάζουν πολύ εύκολα κάποιοι. Κάνει λάθη, είναι ευμετάβλητος σε αποφάσεις και ψυχολογία, όμως έχει καλό υλικό και συνεχώς νέους και φιλόδοξους τεχνικούς. Δώστε λίγο χρόνο όλοι και μη ζητάτε να ζήσετε ξανά περασμένα μεγαλεία. Πάει, πέρασαν αυτά. Στο σήμερα πρέπει να κρίνουμε μία ομάδα για αυτά που μπορεί να δώσει και όχι για εκείνα που θα θέλαμε να δώσει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ