OPINIONS

Οι 3 μεταγραφές που θα μεταμορφώσουν τον Άρη!

Οι 3 μεταγραφές που θα μεταμορφώσουν τον Άρη!
Άρης Πιρίν

Με αφορμή το πρώτο φιλικό προετοιμασίας, ο Γιάννης Ιωαννίδης σκιαγραφεί την αγωνιστική ταυτότητα του νέου Άρη και ιεραρχεί τις ενισχυτικές κινήσεις που θα κάνουν ανταγωνιστική την ομάδα

Το φιλικό απέναντι στην Πιρίν δεν προσφέρεται για εξαγωγή αγωνιστικών συμπερασμάτων. Το ευρύ νικηφόρο αποτέλεσμα δεν πρέπει να αποπροσανατολίζει τους φιλάθλους και δεν αρκεί για να δημιουργηθούν ελπίδες περί επιθετικογενούς ποδοσφαίρου.

Η φιλοσοφία που θα μεταλαμπαδεύσει ο Χατζηνικολάου κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας δε θα είναι αμιγώς επιθετική (με την παραδοσιακή ποδοσφαιρική έννοια), αλλά θα βασίζεται κυρίως στην επιθετική άμυνα και την εκμετάλλευση των λαθών του αντιπάλου.

Ο Άρης δε θα παίξει ποδόσφαιρο κατοχής, διότι δε διαθέτει παίκτες προσωπικότητες που μπορούν να επιβάλλουν το ρυθμό τους απέναντι σε ισχυρούς αντιπάλους. Αντίθετα, φιλοξενεί νεαρούς φιλόδοξους ποδοσφαιριστές ικανούς να αιφνιδιάσουν και να χτυπήσουν στην πλάτη της άμυνας με τη βοήθεια του ποιοτικού Αγκάνθο.

Ωστόσο, χρειάζεται ενίσχυση για να μετουσιωθεί σε πράξη το θεωρητικό πλάνο του Χατζηνικολάου. Παρά το θεωρητικά αισιόδοξο κλίμα του πρώτου φιλικού, επισημαίνω ότι ο Άρης δε θα είναι ανταγωνιστικός αν δεν αποκτήσει άμεσα value for money ποδοσφαιριστές στις εξής θέσεις:

Επιτελικός μέσος

Μετά τον Ίβιτς, κανένας ποδοσφαιριστής δεν κατάφερε να συνδέσει αποτελεσματικά τη μεσοαμυντική γραμμή του Άρη. Φέτος, επιβάλλεται να αποκτηθεί ο ‘κρίκος’ που θα συμβάλλει στην ορθολογική μεταφορά της μπάλας από τον άξονα στις πτέρυγες ή την περιοχή.

Η επιτομή της επιθετικής προσπάθειας είναι η κάθετη πάσα, που θα ξεκλειδώσει την αντίπαλη άμυνα. Σύμφωνα με τις καταγεγραμμένες αγωνιστικές ενέργειες σε διοργανώσεις υψηλού επιπέδου:

  • το 56% των γκολ επιτυγχάνεται μετά από κάθετη πάσα

  • το 48% των τελευταίων μεταβιβάσεων ανάμεσα σε δύο αντιπάλους οδηγούν σε γκολ

  • το 65% των ενεργειών που ξεκινούν από γρήγορη κάθετη πάσα οδηγεί σε σημαντική ευκαιρία για γκολ.

Επομένως, χρειάζεται ένας ποδοσφαιριστής με καλή τεχνική κατάρτιση, ταχύτητα αντίληψης του χώρου κίνησης συμπαίκτη / επιθετικού, συγχρονισμό ανάμεσα στο χρόνο εκτέλεσης και στην κίνηση συμπαικτών / αντιπάλων και ταχύτητα εκτέλεσης ανάμεσα σε δύο ή περισσότερους αντιπάλους υπό ισχυρή πίεση στον άξονα.

Κεντρικός αμυντικός

Η παρουσία του ποιοτικού ‘με τη μπάλα κάτω’ (αλλά βαρύ) Πουλίδο καθιστά αναγκαία την απόκτηση ενός center back με συμπληρωματικά χαρακτηριστικά. Δηλαδή, πρέπει να αποκτηθεί ένας δυναμικός αμυντικός με έφεση στο man-to-man, γρήγορα ‘πίσω βήματα’ και ταχύτητα στα πρώτα 2 μέτρα. Κατ΄ αυτό τον τρόπο, θα δημιουργηθεί χημεία στην τελευταία ζώνη άμυνας.

Η φιλοσοφία είναι η εξής: ο Πουλίδο θα παίζει ‘με βάθος’ σε support ρόλο και θα καλύπτει χώρο, ενώ ο ‘νέος center back’ θα βγαίνει πρώτος στη μπάλα, θα κυνηγάει τον ‘πρώτο χρόνο’ και θα παίζει επιθετική άμυνα. Ο νεοαποκτηθείς θα αναλαμβάνει τις ‘ειδικές αποστολές’ απέναντι σε επικίνδυνους center for, τη στιγμή που ο Πουλίδο θα διασφαλίζει την ηρεμία και την διόρθωση των λαθών.

Εξτρέμ

Με δεδομένη την κάλυψη της μίας πλευράς ‘εκ των έσω’, προτείνεται η απόκτηση ενός εξτρέμ με τα εξής χαρακτηριστικά.

  • ταχύτητα ώστε να εκμεταλλεύεται τον κενό χώρο

  • σωματική δύναμη για να μην πέφτει εύκολα σε επαφές με τα αντίπαλα μπακ

  • ικανότητα συνεργασίας με τον παίκτη της πλευράς του, ώστε να παίζει αποτελεσματικό overlap

  • καλή φυσική κατάσταση για να συμμετέχει ενεργά στην ανασταλτική λειτουργία της πτέρυγας ευθύνης του.

Εφόσον έχει τη δυνατότητα να συγκλίνει και να παίζει με ‘ανάποδο πόδι΄, τότε θα προσφέρει δυνατότητα τακτικών ελιγμών στον Χατζηνικολάου. Είναι, ωστόσο, προτιμότερο να έχει τα προαναφερόμενα χαρακτηριστικά και να μην αποκτηθεί ένας μέτριος ποδοσφαιριστής που «απλώς μπορεί να παίξει και στις δύο πλευρές».

Δεν τελειώνει ποτέ…

Η λίστα των επιθυμητών ενισχύσεων είναι μακροσκελής. Προφανώς, ο Άρης χρειάζεται ακραία μπακ (ειδικά αριστερό) και περισσότερες ποιοτικές λύσεις στα άκρα. Δεν είναι, όμως, εφικτό να αποκτηθεί πλειάδα αξιόμαχων ποδοσφαιριστών διότι η κληρονομία που άφησαν τα φαντάσματα του παρελθόντος έχει προκαθορίσει το αγωνιστικό ταβάνι.

Σε περιόδους οικονομικής ανομβρίας, το αγωνιστικό action plan απαιτεί προτεραιοποίηση των αναγκών. Δεν υπάρχει πολυτέλεια λανθασμένων κινήσεων, ούτε δυνατότητα υπέρβασης. Αυτός ακριβώς είναι ο λόγος για τον οποίο πρέπει να δαπανηθεί το μεγαλύτερο κομμάτι του budget στην απόκτηση επιτελικού μέσου, εξτρέμ και center back.

Με σωστές επιλογές, χωρίς ‘μακριά χέρια’ και 400 χιλιάδες Ευρώ ο Άρης μπορεί να ‘αλλάξει επίπεδο’ σε σχέση με την περσινή χρονιά. Διαφορετικά, θα μείνουμε με την αισιοδοξία του πρώτου φιλικού απέναντι στην ανύπαρκτη Πιρίν…

O Γιάννης Ιωαννίδης συνεργάζεται με το Sport24.grκαι αρθρογραφεί στο overlap.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ