ΑΕΚ

Βλάνταν Μιλόγεβιτς: Καριέρα χωρίς ψεγάδι, ικανός για μεγάλα πράγματα

Ο προπονητής του Ερυθρού Αστέρα, Βλάνταν Μιλόγεβιτς, σε στιγμιότυπο του αγώνα με την Παρί για τη φάση των ομίλων του Champions League 2018-2019 στο "Παρκ ντε Πρενς", Παρίσι | Τετάρτη 3 Οκτωβρίου 2018
Ο προπονητής του Ερυθρού Αστέρα, Βλάνταν Μιλόγεβιτς, σε στιγμιότυπο του αγώνα με την Παρί για τη φάση των ομίλων του Champions League 2018-2019 στο "Παρκ ντε Πρενς", Παρίσι | Τετάρτη 3 Οκτωβρίου 2018 © 2021 THIBAULT CAMUS/ASSOCIATED PRESS

Ο Βλάνταν Μιλόγεβιτς δουλεύει ως πρώτος προπονητής 10 χρόνια κι έχει δημιουργήσει μία καριέρα που είναι γεμάτη από υπερβατικές επιτυχίες. Κατέκτησε τον μοναδικό τίτλο στην ιστορία της Τσουκαρίτσκι, κράτησε στην 5η θέση τον Πανιώνιο, πήρε 2ο τον Ερυθρό Αστέρα και κατάφερε να διαλύσει τον εγχώριο ανταγωνισμό.

Φίλοι της ΑΕΚ το τελευταίο διάστημα μού έστελναν στα social media και ζητούσαν πέρα από τα όσα έγραψα για τον Βλάνταν Μιλόγεβιτς στο πρόσφατο κείμενο για το πρωτάθλημα των προπονητών, ξεχωριστό άρθρο για τον νέο τεχνικό τους, όπως είχα κάνει και για τους Ιβάν Γιοβάνοβιτς και Ραζβάν Λουτσέσκου. Σεβαστό και δίκαιο το αίτημα τους, δεν γινόταν να μην ανταποκριθώ.

Έχω την αίσθηση άλλωστε πως η καριέρα του Μιλόγεβιτς είναι πιο επιτυχημένη από ό,τι πιστεύουν οι περισσότεροι. Για την ακρίβεια, στις 3 δουλειές που είχε ολοκληρωμένες σεζόν, πέτυχε υπερβάσεις και όχι απλές επιτυχίες. Πάμε να δούμε την καριέρα του με την σειρά.

Στην πρώτη δουλειά δεν έκανε παρέλαση

Ύστερα από ένα πέρασμα ως βοηθός προπονητή στην Τσουκαρίτσκι και από τις ακαδημίες του Ερυθρού Αστέρα, το 2011 σε ηλικία 41 ετών, ανέλαβε την πρώτη δουλειά ως πρώτος προπονητής, στη Γιάβορ Ιβάνιτσα, που την περασμένη σεζόν είχε τερματίσει στην 8η θέση του σερβικού πρωταθλήματος. Η πρώτη δουλειά του δεν μπορεί να θεωρηθεί επιτυχημένη. Γνώρισε τη σκληρή πραγματικότητα του επαγγέλματος, ένα μήνα πριν έρθει η πρώτη δική μας παρέλαση. Με ρεκόρ 3-0-4 απολύθηκε πριν ολοκληρωθεί ο Σεπτέμβρης.

Από εκεί και πέρα, υπάρχει ένας δρόμος που έχει μόνο επιτυχίες.

Το πρώτο θαύμα

Την επόμενη σεζόν ανέλαβε την Τσουκαρίτσκι στη 2η κατηγορία και έδειξε πως πρόκειται για έναν προπονητή ικανό για υπερβάσεις. Την ανέβασε την πρώτη χρονιά, την επόμενη ως νεοφώτιστη την έβγαλε στην 5η θέση και την 3η σεζόν την ανέβασε στην 3η θέση και δεν έμεινε μόνο εκεί. Κατέκτησε το κύπελλο, που -προσέξτε- αποτελεί μέχρι σήμερα τον μοναδικό τίτλο στην ιστορία του συλλόγου, επικρατώντας με 1-0 στον τελικό κόντρα στην Παρτιζάν.

Πέρασμα από την Κύπρο

Μετά από 3 απόλυτα επιτυχημένα χρόνια στην τεχνική ηγεσία της Τσουκαρίτσκι, ήρθε η πρόταση από την Ομόνοια το καλοκαίρι του 2015. Ο συγκεκριμένος σύλλογος, από το 2012 μέχρι το 2019 που ανέλαβε την ομάδα ο Χένινγκ Μπεργκ και της έχει χαρίσει δύο πρωταθλήματα, τερμάτιζε μόνιμα από την 4η μέχρι την 6η θέση. Με τον Μιλόγεβιτς την σεζόν 2015-2016 τερμάτισε στην 4η θέση. Δεν μπορεί κανείς να πει πως θα μείνει ο Μιλόγεβιτς στο μυαλό των φίλων του συλλόγου σαν κάτι το εξαιρετικό, όμως ούτε πως έφυγε σαν αποτυχημένος. Είχε μία νορμάλ πορεία, για τα δεδομένα και τις δυνατότητες του συλλόγου εκείνη την εποχή.

Κράτησε τον Πανιώνιο στον αυτόματο

Το καλοκαίρι του 2016, η συνεργασία του απόλυτα πετυχημένου Μαρίνου Ουζουνίδη με τον Πανιώνιο τελειώνει με επεισοδιακό τρόπο, έπειτα απ' τη διαρροή για συμφωνία του Έλληνα προπονητή με τη διοίκηση του Ολυμπιακού, που δεν ενεργοποιήθηκε για τους γνωστούς λόγους.

Η απομάκρυνση του Ουζουνίδη έφερε τον Μιλόγεβιτς στην ομάδα της Νέας Σμύρνης. Ο Σέρβος τεχνικός ανέλαβε μία ομάδα που είχε φόρα από την προηγούμενη σεζόν, καλή ψυχολογία και ο ίδιος έδειχνε να μην προσπαθεί να πειράξει πολλά πράγματα από τον τρόπο παιχνιδιού της ομάδας. Διατήρησε την ποδοσφαιρική φιλοσοφία της, ήταν ήρεμος, πράος και το πιο σημαντικό ήταν πως δεν επέτρεψε να φανούν, να στοιχίσουν στην εικόνα της ομάδας οι αποχωρήσεις πρωτοκλασάτων ποδοσφαιριστών. Ο Πανιώνιος τη διετία 2015-17 έμοιαζε να πηγαίνει με τον αυτόματο και είχε καθιερωθεί, σαν 5η δύναμη του ελληνικού ποδοσφαίρου.

8 βαθμούς περισσότερους από τον Ουζουνίδη

Τώρα που έχουν περάσει τα χρόνια, βλέποντας και την εξέλιξη που είχε στη συνέχεια η καριέρα του Μιλόγεβιτς, θεωρώ πως η πορεία του στον Πανιώνιο αδικήθηκε, επειδή θεωρήθηκε σαν η συνέχεια της δουλειάς του Ουζουνίδη. Είχε πάρει μία πετυχημένη ομάδα, που την είχε φέρει στην 5η θέση και την κράτησε σε αυτό το επίπεδο. Η αλήθεια όμως είναι πως τα κατάφερε χωρίς τον Τάσο Μπακασέτα, έχασε τον Ιανουάριο και τον Καρίμ Ανσαριφάντ κι η ομάδα όχι μόνο δεν επηρεάστηκε, αλλά στο τέλος της κανονικής περιόδου είχε μαζέψει και 8 βαθμούς παραπάνω από την προηγούμενη χρονιά ο Ουζουνίδης.

Ο Μιλόγεβιτς ήταν ο προπονητής που έριξε στα βαθιά και έκανε βασικό τον Γιώργο Μασούρα και φυσικά, όπως έκανε και στην συνέχεια στον Ερυθρό Αστέρα, αξιοποίησε την ταχύτητα του Μπεν.

Πήρε τον Ερυθρό Αστέρα δεύτερη δύναμη και έχτισε ένα θηρίο

Τη σεζόν 2017-2018, μετά το πέρασμα από τον Πανιώνιο, ήρθε η επιστροφή στην πατρίδα, που άλλαξε και τη σύγχρονη ιστορία του σερβικού πρωταθλήματος. Η παρουσία του Μιλόγεβιτς σκότωσε τον ανταγωνισμό. Δεν ξέρω πόσοι το γνωρίζουν, αλλά μέχρι να αναλάβει ο Μιλόγεβιτς, η ισχυρή δύναμη ήταν η Παρτιζάν.

Είχε κατακτήσει τα τελευταία 8/10 πρωταθλήματα, με τον Ερυθρό Αστέρα να έχει κατακτήσει τα υπόλοιπα δύο. Ο Μιλόγεβιτς πήρε τον Ερυθρό Αστέρα δεύτερη δύναμη στο σερβικό ποδόσφαιρο, από πρωτάθλημα που είχε κατακτήσει η Παρτιζάν και την πρώτη χρονιά με μικρότερο μπάτζετ, έχτισε ένα θηρίο.

Η πρώτη σεζόν

Την πρώτη σεζόν πήρε το πρωτάθλημα με 13 βαθμούς διαφορά, με ρεκόρ 32-4-1. Οι δυνατές μεταγραφές εκείνο το καλοκαίρι ήταν για 750 χιλιάρικα ο φορ Αλεκσάντερ Πέσιτς από την Τουλούζ και για 3 εκ ευρώ ο Σέρβος τότε 21 ετών εξτρέμ Νεμάνια Ράντονιτς για 3 εκατ. από τη Ρόμα. Ένα χρόνο αργότερα, ο Πέσιτς πουλήθηκε 4,2 εκατ. στα Εμιράτα κι ο Ράντονιτς 12 εκατ. στη Μαρσέιγ.

Είχε πρωταγωνιστή τον Πέσιτς, έναν ψηλό στράικερ που είχε πάει σε ηλικία 17 ετών στον ΟΦΗ και πωλήθηκε για 250 χιλιάρικα στη Σέριφ! Στέκομαι στον Πέσιτς, γιατί εκείνη τη σεζόν συνέβη κάτι εντυπωσιακό. Ο συγκεκριμένος επιθετικός μόνο μία χρονιά είχε καταφέρει στην καριέρα του να αγγίξει τα 10 τέρματα, αλλά τη χρονιά που συνεργάστηκε με τον Μιλόγεβιτς πέτυχε 25 και έδωσε 17 ασίστ στο πρωτάθλημα, ενώ συνολικά είχε 29 γκολ και 21 ασίστ.

Επίσης, καλά νούμερα κατέγραψε ο Μπεν, που έβαλε 8 τέρματα και έδωσε 6 ασίστ, ενώ 15 τέρματα πέτυχε ο εξτρέμ Ρίτσμοντ Μποάκιε.

Γέμισε με χρήματα τα ταμεία

Την επόμενη σεζόν, πούλησε τον Πέσιτς, τον Ράντονιτς, τον στόπερ Μίλος Ντέγκενεκ για 3,6 εκάτ., απέκτησε τα δικαιώματα του Μάρκο Μαρίν με 700 χιλιάρικα, πήρε δανεικό τον Βραζιλιάνο Καφού που είχε κάνει μία δυνατή σεζόν στη Λουντογκόρετς αλλά δεν έπιασε στην Μπορντό και πήρε τα δικαιώματα του Μποάκιε, που την περασμένη σεζόν τον είχε ως δανεικό.

Η διοίκηση συνολικά το καλοκαίρι του 2018 είχε σημαντικό όφελος από τις μεταγραφές. Έβαλε στα ταμεία της 24 εκατ. και ξόδεψε 10 εκατ.

Τα πολλά χρήματα ήρθαν από την τεράστια επιτυχία του Ερυθρού Αστέρα να μπει στους ομίλους του Champions League. Πέρασε από 4 προκριματικούς γύρους και στα playoffs απέκλεισε την Ζάλτσμπουργκ. Ο Μιλόγεβιτς με όπλα τους Μπεν και Μάριν κατάφερε να αποκλείσει τους αυστριακούς, να νικήσει τη Λίβερπουλ και να πάρει ισοπαλία με την Νάπολι στον όμιλο. Ταυτόχρονα, το πάρτι στο σερβικό πρωτάθλημα συνεχιζόταν. Ο Ερυθρός Αστέρας με ρεκόρ 33-3-1 πήρε το πρωτάθλημα με απόσταση 12 βαθμών από τον 2ο.

Πολλοί λένε πως τα θαύματα δεν επαναλαμβάνονται, στην προκειμένη περίπτωση τα πράγματα εξελίχθηκαν διαφορετικά. Ο Μιλόγεβιτς έβαλε τον Ερυθρό Αστέρα για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά στο Champions League. Πέρασε για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά από 4 προκριματικούς γύρους, νικώντας στα πέναλτι την Κοπεγχάγη για τα playoffs.

Τον Ερυθρό Αστέρα τον άφησε τον Δεκέμβριο του 2019, σίγουρο πρωταθλητή για 3η στην σειρά χρονιά, με ρεκόρ 18-1-1. Η διοίκηση του επέτρεψε να ενεργοποιήσει τη συμφωνία με την Αλ Αχλί, που θα επέτρεπε και στον Μιλόγεβιτς να αξιοποιήσει οικονομικά την εντυπωσιακή πορεία που κατέγραψε στον σύλλογο.

Τρεις τίτλοι, δύο φορές στο Champions League και 25 εκατ. στα ταμεία

Με τον Ερυθρό Αστέρα στο πρωτάθλημα είχε ρεκόρ 83-8-3. Χάρισε στο σύλλογο 3 πρωταθλήματα και δημιούργησε τις προϋποθέσεις και για τα επόμενα, καθώς άνοιξε υπερβολικά την ψαλίδα με την Παρτιζάν. Με τις δύο παρουσίες σε ομίλους του Champions League γέμισε τα ταμεία της ομάδας. Επίσης, στα 3 καλοκαίρια που ήταν ο ίδιος προπονητής, από τις προσθαφαιρέσεις στις μεταγραφές, ο σύλλογος είχε καθαρό κέρδος 25 εκατ.

Ικανός για μεγάλα πράγματα

Είναι δεδομένο πως η ΑΕΚ, τα τελευταία χρόνια έμεινε πίσω. Χρειάζεται σημαντική ενίσχυση στο ρόστερ και μία πολύ καλή προπονητική δουλειά. Ένα θαύμα όπως αυτό που πέτυχε ο Μιλόγεβιτς στο πρωτάθλημα της χώρας του, με την Τσουκαρίτσκι και με τον Ερυθρό Αστέρα.

Η μέχρι σήμερα καριέρα του δείχνει πως έχει τον τρόπο να αξιοποιεί τα θετικά προσόντα των ποδοσφαιριστών του. Δουλεύει ένα καθαρό 4-2-3-1, θέλει να παίρνει ταχύτητα από την τελευταία γραμμή της επίθεσης. Είναι ένας πράος άνθρωπος που μεταφέρει σιγουριά, ηρεμία στους ποδοσφαιριστές του, αλλά και γεμάτος με φιλοδοξίες. Ικανός να δημιουργήσει έμπνευση.

Δεν μπορεί να είναι τυχαίο που πήρε την άσημη Τσουκαρίτσκι στη δεύτερη κατηγορία και όχι μόνο την επανέφερε στην πρώτη, αλλά την άφησε στην 3η θέση και μαζί της πήρε το κύπελλο που είναι και ο μοναδικός τίτλος στην ιστορία της. Δεν μπορεί να είναι τυχαίο, που κράτησε τον Πανιώνιο στην 5η θέση και φυσικά έπειτα από τις πρώτες επιτυχίες του, ήρθε το θαύμα του Ερυθρού Αστέρα για να επιβεβαιώσει πως ο Μιλόγεβιτς είναι ένας προπονητής ικανός για μεγάλα πράγματα.

TAGS ΑΕΚ ΕΛΛΑΔΑ STOIXIMAN SUPER LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ