ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ

O Μέσι πρέπει να φύγει

Ο Λιονέλ Μέσι απογοητευμένος στην αναμέτρηση της Μπαρτσελόνα με την Παρί στο Καμπ Νόου για τη φάση των 16 του Champions League.
Ο Λιονέλ Μέσι απογοητευμένος στην αναμέτρηση της Μπαρτσελόνα με την Παρί © 2021 JOAN MONFORT/ASSOCIATED PRESS

Ο Τσάρλυ γράφει για την Μπαρτσελόνα που δεν άλλαξε μυαλά μετά την περσινή 8άρα από την Μπάγερν, αλλά και για τον Μέσι που πρέπει να αποχωρήσει από το Καμπ Νόου, ώστε να κλείσει την καριέρα του όπως τού αξίζει.

Η Μπαρτσελόνα για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά θα αποχωρήσει ταπεινωμένη από τον θεσμό του Champions League. Όπως φαίνεται ούτε η περσινή 8άρα κατάφερε να της αλλάξει μυαλά. Ο Κούμαν μόλις ανέλαβε, ενημέρωσε πως κανένας δεν θα έχει σίγουρη την θέση του στην βασική ενδεκάδα, τελικά όμως την πλήρωσαν οι περιφερειακοί.

ΤΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ ΣΥΝΕΧΙΣΤΗΚΑΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ 8ΑΡΑ

Αποχώρησαν οι Βιδάλ, Ράκιτιτς που δεν πετάνε, δεδομένα δεν βρίσκονται στα καλύτερα χρόνια της καριέρας τους, βοηθούν όμως ομάδες που έχουν καλύτερες σταθερές από την Μπάρτσα να διεκδικούν τους στόχους τους. Έγιναν και δύο εγκλήματα, αντάλλαξαν ένα εργαλείο όπως είναι ο Αρτούρ, για να φέρουν ακόμα δύο αργά πόδια στον άξονα τους.

Είναι τρελό, να αποφασίζεις πως πρέπει να απαλλαγείς από τους Βιδάλ, Ράκιτιτς και να αποφασίζεις, πως θα πρέπει να δώσεις τον Αρτούρ, για να φέρεις μία ακριβώς παρόμοια περίπτωση όπως είναι ο Βόσνιος Πιάνιτς. Δηλαδή έναν δημιουργό από τον άξονα, που παίζει κυρίως με την μπάλα και τα τελευταία χρόνια, η καριέρα του είναι πτωτική.

ΧΑΡΙΣΕ ΤΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΣΤΗΝ ΑΤΛΕΤΙΚΟ

Η Μπάρτσα κατάφερε μάλιστα, να ξεδιαλύνει το τοπίο και για τον φετινό τίτλο στην Ισπανία, λύνοντας το πρόβλημα της Ατλέτικο στο σκοράρισμα.

Ο Σουάρες απέδειξε, στην πράξη πως δεν ήταν αυτός το πρόβλημα της ομάδας και μπορεί ακόμα να καθορίζει μεγάλους στόχους. Χρειαζόταν όμως ένα περιβάλλον που θα δουλεύει σωστά και θα του προσφέρει κίνητρο. Έχοντας πετύχει 16 τέρματα σε 18 παιχνίδια που έχει αγωνιστεί, έχει δώσει σε μία ομάδα που δυσκολεύεται Ουρουγουανό στράικερ η ομάδα του Τσόλο, φέτος θα γινόταν μία μάχη, βαθμό με το βαθμό, με τις Σεβίλλη, Ρεάλ, Μπαρτσελόνα. Το δώρο όμως της Μπάρτσα, φαίνεται πως είναι ικανό, να της χαρίσει ένα εύκολο πρωτάθλημα.

Ο ΚΟΡΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΑΡΡΩΣΤΟΣ

Ο Κούμαν ήρθε υποσχόμενος αλλαγές και αξιοκρατία, η μόνη διαφορά σε σχέση με τους προκατόχους του είναι πως δίνει μεγαλύτερη σημασία στους ποδοσφαιριστές που προέρχονται από την Μασία. Χρειάζονται όμως χρόνια καλής δουλειάς, για να μπορέσει να βγει ξανά μία πραγματικά καλή φουρνιά ποδοσφαιριστών. Ακόμα όμως και να συμβεί αυτό, για να μπορέσουν τα νέα παιδιά να δείξουν τις δυνατότητες τους, θα πρέπει να ενσωματωθούν σε μία ομάδα με υγιή κορμό.

Ήρθαμε στο πραγματικό πρόβλημα της Μπάρτσα, όσο αναφορά το γήπεδο. Ο κορμός είναι άρρωστος και δεν μπορεί να ανταποκριθεί στο υψηλό επίπεδο. Θα περίμενε κανείς πως η 8άρα από την Μπάγερν, θα οδηγήσει σε μία ριζική αλλαγή, δεν έγινε όμως. Έξι μήνες μετά, ήρθε νέα ταπείνωση, αυτήν την φορά δέχτηκαν τα μισά τέρματα, όμως η εικόνα ήταν ντροπιαστική. Δέχτηκαν οι παίκτες του Κούμαν, συνολικά 27 ντρίπλες, οι μάχες στον αέρα ήταν 2-14 υπερ της Παρί.

ΕΧΕΙ ΣΩΘΕΙ Η ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΗ ΖΩΗ ΤΩΝ ΠΙΚΕ, ΜΠΟΥΣΚΕΤΣ

Βλέπετε τα πόδια των παικτών της Μπάρτσα δεν αντέχουν. Είναι απίστευτο, αλλά στο μεσοαμυντικό κομμάτι, με μοναδική εξαίρεση την παρουσία του Ντεστ στα δεξιά, η ομάδα ήταν ακριβώς η ίδια που δέχτηκε τα οκτώ τέρματα από την Μπάγερν. Λαγκλέ, Πικέ το αμυντικό δίδυμο, Άλμπα στα αριστερά, ο Μπουσκέτς στην θέση "6", γεγονός που εκτοπίζει από τον φυσικό του χώρο τον Ντε Γιονκ.

Το γήπεδο φωνάζει χρόνια, πως τουλάχιστον για αυτό το επίπεδο, έχει σωθεί η ποδοσφαιρική ζωή των Πικέ, Μπούσκετς. Η παρουσία τους, δεν βοηθά στο να δημιουργηθεί ένας υγιής ποδοσφαιρικός κορμός και αυτό είναι σημαντικό πρόβλημα της Μπαρτσελόνα.

Ποδοσφαιριστές που μπορούν να αγωνιστούν και να πάρουν ρόλους είτε πρωταγωνιστικούς, είτε συμπληρωματικούς σε υψηλό επίπεδο, αποτυγχάνουν εμφατικά, σε μία ομάδα με σάπιο κορμό, που δεν μπορεί να τους προσφέρει συγκεκριμένους ρόλους.

Δεν υπάρχει ομάδα στον κόσμο, που θα αγόραζε το καλοκαίρι του 2019 τον Ντε Γιονκ και δεν θα ήξερε τι να τον κάνει. Τον χρησιμοποιεί πότε σαν 8άρι, πότε σαν κεντρικό αμυντικό, σπάνια στον δικό του πραγματικό χώρο, που θα του επιτρέψει να κάνει μεγάλη καριέρα. Δεν έχει λογική, που ο χρόνος περνά και η Μπάρτσα δεν φροντίζει να χτίσει μία ομάδα, με τον Ολλανδό στη θέση 6. Δεν έχει λογική, που περίμενε ο Κούμαν, τον Πικέ να επιστρέψει από τρίμηνο τραυματισμό, για να τον χρησιμοποιήσει απέναντι στην Παρί. Οι ποδοσφαιριστές, συνήθως καταλαβαίνουν μέχρι που μπορεί να φθάσουν και προκαλεί εντύπωση, που ο Πικέ, δεν αυτοπροστατεύεται. Υπήρξε κορυφαίος αμυντικός, για να καταδέχεται να ταπεινώνεται με τόσο μεγάλη συχνότητα.

Το ποδόσφαιρο σε υψηλό επίπεδο, έχει γίνει πολύ σκληρό, για όσους δεν μπορούν. Αν δεν είσαι καλά, αν δεν μπορείς να ακολουθήσεις, δεν γίνεται να βρεις τρόπο να κρυφτείς, ούτε να παίξεις με το στόμα, ειδικά αν αγωνίζεσαι σε αμυντικές θέσεις.

Είναι ξεκάθαρο επίσης πως ούτε τα στηρίγματα που έχει στην πλάτη του, αλλά ούτε η δική του ατομική κατάσταση βοηθά τον Μέσι, να αγωνίζεται χωρίς να έχει συγκεκριμένο χώρο.

Ο ΜΕΣΙ ΕΧΕΙ ΣΤΙΓΜΕΣ ΜΑΓΕΙΑΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΦΤΑΝΟΥΝ

Τα χρόνια έχουν περάσει, ο Μέσι εκτίθεται αγωνιζόμενος σε μία ομάδα που ακολουθεί την φιλοσοφία, πως έχει ακόμα τον καλύτερο όλων. Υπήρξε, αλλά αυτήν την εποχή δεν είναι. Έχουν βγει ποδοσφαιριστές που καλύπτουν αποστάσεις με απίστευτη ταχύτητα και ο αντίπαλος δεν μπορεί να τους κάνει καλά, ούτε με λάσο.

Χρειαζόταν έναν οργανισμό, που θα το καταλάβει, που θα προστατέψει την υστεροφημία του και θα του δώσει συγκεκριμένες αρμοδιότητες. Που με τους ρόλους που θα δώσει στους υπόλοιπους ποδοσφαιριστές, θα δημιουργηθούν πρωταγωνιστές που θα βοηθήσουν τον Μέσι, με μία δύο στιγμές μαγείας να κάνει την διαφορά. Αυτές τις στιγμές μαγείας, είναι φανερό πως ακόμα της έχει. Είδαμε άλλωστε τον μοναδικό τρόπο, που πέρασε την μπάλα, στον Ντεμπελέ, αμέσως μετά το εύστοχο πέναλτι που εκτέλεσε. Το σκάψιμο της μπάλας, σε οργανωμένη άμυνα, που η μπάλα πέρασε πάνω από τα κεφάλια της άμυνας της Παρί.

ΔΕΝ ΒΟΗΘΑ Η ΤΟΣΟ ΜΕΓΑΛΗ ΕΠΙΡΡΟΗ ΣΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Όμως δεν γίνεται να έχει έναν ρόλο που θα τον υποχρεώνει να έχει τις περισσότερες επαφές με την μπάλα, από όλους τους μεσοεπιθετικούς του γηπέδου. Αυτό συνέβη και χθες, είχε 66 επαφές, μόνο ποδοσφαιριστές που έπαιζαν στην τελευταία τετράδα άμυνας και η πινελιά που έχει βάλει ο Ποτσετίνο, με τον εντυπωσιακό στις αποφάσεις με την μπάλα, Παρέδες, τον ξεπέρασαν.

Δεν γνωρίζω αν ο Μέσι επιθυμεί να έχει έναν τόσο μεγάλο ρόλο, στον τρόπο παιχνιδιού της ομάδας του, που σε μεγάλο ποσοστό ευνουχίζει τους υπόλοιπους παίκτες που παίζουν στον άξονα. Είναι βέβαιο όμως πως το γεγονός αυτό, δεν ωφελεί, ούτε τον ίδιο, ούτε την ομάδα του.

ΕΧΕΙ ΧΡΟΝΙΑ ΝΑ ΟΡΙΣΕΙ ΜΕΓΑΛΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ

Όπως δεν ωφελεί να συνεχίζει, να σπαταλά ενέργεια, προκειμένου να σκοτώνει η Μπαρτσελόνα την κάθε Αλαβές. Τα ίδια πράγματα επαναλαμβάνονται συνεχώς. Η Μπαρτσελόνα είχε νωπή την 8άρα από την Μπάγερν. Μετά από 6 μήνες, θα επέστρεφε το βράδυ της Τρίτης στα νοκ άουτ, με αντίπαλο την Παρί και αντί να γίνει κατανοητό, πως ο Μέσι πρέπει να κάνει συντήρηση με την Αλαβές, σκιζόταν επί 90 λεπτά, για να κερδίσει με 5-1 και ο ίδιος να κυνηγά το χατ τρικ.

Τελικά έμεινε στα δύο τέρματα και στην μία ασίστ. Του Μέσι όμως δεν του λείπουν οι μαγικές βραδιές απέναντι σε κατώτερους. Από μεγάλα παιχνίδια, με την κάθε Αλαβές και την κάθε Βαγιαδολίδ, έχει χορτάσει τον κόσμο. Τα τελευταία χρόνια όμως του λείπει το να κάνει την διαφορά, να ορίζει πραγματικά μεγάλα παιχνίδια.

Ασφαλώς και δεν βοηθά η ομάδα που αγωνίζεται, όμως για να φθάσει σε αυτό το σημείο η Μπαρτσελόνα, σημαντικό ρόλο έχει παίξει και η σημαντική επιρροή που έχει ο Μέσι στο παιχνίδι της. Επιρροή που ευνουχίζει ποδοσφαιριστές, που κανονικά θα έπρεπε να βρίσκονται σε χώρους που παίρνει την μπάλα μόνιμα ο Αργεντίνος.

Η ΝΕΑ ΓΕΝΙΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΔΕΙ ΤΟΝ ΜΕΣΙ ΝΑ ΟΡΙΖΕΙ ΜΕΓΑΛΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ

Ο Μέσι θα αποφασίσει ο ίδιος για την συνέχεια της καριέρα του, πιστεύω όμως πως πρέπει οπωσδήποτε να αποχωρήσει. Αυτοί οι ποδοσφαιριστές παίζουν για την υστεροφημία τους, ο Μέσι, έχει πολλά χρόνια να ορίσει μεγάλα παιχνίδια. Όσοι τον έχουμε δει στα χρυσά χρόνια την Μπάρτσα, έχουμε χορτάσει από μεγάλες δικές του παραστάσεις.

Υπάρχει όμως μία νέα γενιά, που τον βλέπει συνεχώς να φεύγει με σκυμμένο το κεφάλι. Είναι πολλά τα χρόνια και γερές οι σφαλιάρες για κάποιον που θέλει να περάσει στο πάνθεον, σαν ο καλύτερος όλων των εποχών Η αλήθεια είναι, πως ο Ρονάλντο με τις επιλογές καριέρας που έχει κάνει, έχει πετύχει τα ίδια χρόνια, να είναι παρόν και να έχει ορίσει πραγματικά μεγάλα παιχνίδια, να κρίνει το ένα μεγάλο αγώνα μετά τον άλλον, δεν έχει συμβεί το ίδιο με τον Μέσι.

Ο Κριστιάνο όμως πέρα, από το γεγονός πως άλλαξε περιβάλλον για να βρει νέο κίνητρο, πήγε με τα χρόνια πιο ψηλά. Έγινε φορ, εξέλιξε με έναν τρόπο την καριέρα του, ώστε να μπορεί να είναι επιδραστικός και να ορίζει την τύχη μεγάλων παιχνιδιών, κάνοντας λιγότερα πράγματα, κινούμενος σε μικρότερους χώρους. Και αυτό έρχεται σταδιακά. Εδώ και πολλά χρόνια σταμάτησε να λογίζεται σαν κλασικός εξτρέμ. Πήρε πολλούς τίτλους και έβαλε πολλά μεγάλα τέρματα, έχοντας σαν στήριγμα καθαρό στράικερ, παίζοντας δηλαδή ο ίδιος σαν δεύτερος φορ από τα αριστερά. Βλέπουμε το τελευταίο διάστημα, να κινείται ακόμα περισσότερο σαν καθαρός στράικερ.

ΝΑ ΦΥΓΕΙ, ΓΙΑ ΝΑ ΚΛΕΙΣΕΙ ΤΗΝ ΚΑΡΙΕΡΑ ΤΟΥ ΟΠΩΣ ΤΟΥ ΑΞΙΖΕΙ

Ασφαλώς τα προσόντα του Μέσι είναι διαφορετικά, όμως θα έπρεπε εδώ και χρόνια, να έχει μπει σε μία λειτουργία ομάδας, που θα του έδινε την δυνατότητα να μένει πιο ψηλά. Και επειδή διαθέτει μία σπάνια ικανότητα στην δημιουργία, θα προσέφερε, πολλές μαγικές τελικές πάσες, που θα έκαναν τον κόσμο να μένει με το στόμα ανοιχτό, σε παιχνίδια που μένουν στην ιστορία και όχι σε διαδικαστικές νίκες, όπως συμβαίνει τα τελευταία χρόνια.

Με λίγα λόγια, η νέα γενιά τον Μέσι νικητή δεν τον έχει δει. Το καλοκαίρι, έχει την ευκαιρία να κάνει μία επιλογή, που θα τον βοηθήσει να κλείσει την καριέρα του, όπως του αξίζει. Σε μία ομάδα που θα έχει βάσεις, πρωταγωνιστές στο μεσοεπιθετικό κομμάτι, που ο Μέσι, θα πρέπει να παίξει μαζί τους και να τους βοηθήσει με την ποιότητα του, να ορίσουν μεγάλα παιχνίδια και να κατακτήσουν τίτλους. Όχι να τον βλέπουν να κινείται σε όλο το γήπεδο και να διασύρει κατώτερες ομάδες.

Photo credits: © 2021 Joan Monfort/Associated Press

TAGS ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ ΛΙΟΝΕΛ ΜΕΣΙ CHAMPIONS LEAGUE LA LIGA ΙΣΠΑΝΙΑ ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ