EUROPEAN SUPER LEAGUE

Το ποδόσφαιρο έχει ψυχή

Ο Ρονάλντο πανηγυρίζει γκολ του στο Γιουβέντους - Κροτόνε για την Serie A.
Ο Ρονάλντο πανηγυρίζει γκολ του στο Γιουβέντους - Κροτόνε Ⓒ 2021 MICHAEL REGAN/ASSOCIATED PRESS

Το ποδόσφαιρο βρίσκεται μέσα σε έναν εμφύλιο πόλεμο. Δώδεκα ισχυροί σύλλογοι, προκειμένου να σωθούν οικονομικά, επιχειρούν ποδοσφαιρικό πραξικόπημα. Γράφει ο Τσάρλυ.

Το ποδόσφαιρο βρίσκεται μέσα σε έναν εμφύλιο πόλεμο. Δώδεκα ισχυροί σύλλογοι, προκειμένου να σωθούν οικονομικά, επιχειρούν ποδοσφαιρικό πραξικόπημα. Καταλύουν κάθε αρχή, με στόχο να δημιουργήσουν μία κλειστή λίγκα, που θα αποδυναμώσει τις υπόλοιπες και θα ισχυροποιήσει μόνο τα ιδρυτικά στελέχη.

ΥΠΟΚΡΙΤΙΚΗ Η ΤΟΠΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥ ΦΛΟΡΕΝΤΙΝΟ ΠΕΡΕΘ

Το επιχείρημα που χρησιμοποίησε ο Φλορεντίνο Πέρεθ σε τηλεοπτική του συνέντευξη είναι σαθρό. Ο άνθρωπος που έχει πρωτοστατήσει στην δημιουργία της European Super League, δήλωσε "το κάναμε για να σώσουμε το ποδόσφαιρο. Το 2024 θα είμαστε νεκροί". Είναι απίστευτο και δείχνει τον τρόπο που σκέφτονται οι συγκεκριμένοι άνθρωποι, που έχουν μάθει να παίρνουν αποφάσεις υπολογίζοντας μόνο το χρήμα. Παρουσίασαν μία πρόταση, που εξυπηρετεί 15 συλλόγους, δηλαδή τους εαυτούς τους και την τσέπη τους και υποστηρίζει πως η κίνηση γίνεται για να σωθεί το ποδόσφαιρο.

Η ΚΟΥΛΤΟΥΡΑ ΤΟΥ ΑΘΛΗΜΑΤΟΣ

Εύχομαι ειλικρινά, όλοι όσοι υπηρετούν, το άθλημα, σε όποιο πόστο και σε όποια θέση και αν βρίσκονται να δώσουν με τον δικό τους τρόπο ηχηρές απαντήσεις. Να αντισταθούν, για να κρατήσουν τις αρχές, την κουλτούρα, την ιστορία την ψυχή του αθλήματος. Το ποδόσφαιρο ποτέ δεν πρόκειται να πεθάνει, αν ο οποιοσδήποτε Πέρεθ, κάνει κακοδιαχείριση και η όποια Ρεάλ περάσει μία ταραχώδης περίοδο. Θα συνεχίσει να υπάρχει με κάποια άλλη ομάδα στην κορυφή και οι οπαδοί του συλλόγου, θα δεθούν ακόμα περισσότερο με την ομάδα που αγαπάνε, μέχρι αυτή να βρει ξανά τον δρόμο της και να επιστρέψει εκεί που ανήκει. Αυτή είναι η κουλτούρα, η ομορφιά του αθλήματος και δεν έχει δικαίωμα κανένας Πέρεθ, κανένας Ανιέλι, κανένας από όσους έχουν μάθει, να έχουν θεό τους το χρήμα, να αφαιρέσει την ψυχή, του ποδόσφαιρου.

Η ΡΕΑΛ ΑΠΟ ΤΥΧΗ ΓΛΙΤΩΣΕ ΑΠΟ ΤΑ ΒΑΡΕΤΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ

Με την τοποθέτηση που έκανε, για την σωτηρία του ποδόσφαιρου, μειώσει όλες τις ομάδες που ανήκουν σε πιο χαμηλές ταχύτητες. Όσες έχουν για όνειρο τους, να κατακτήσουν το πρωτάθλημα της χώρας τους, για να δώσουν δύο παιχνίδια με την Ρεάλ. Ποδοσφαιριστές που από την ημέρα, που πρωτοκλωτσάνε την μπάλα, κοιτάνε τα άστρα και ονειρεύονται αυτήν την στιγμή, σύμφωνα με τον Φλορεντίνο Πέρεθ, που θέλει να σώσει το ποδόσφαιρο, απλά φαντάζονται βαρετά παιχνίδια.

Του θυμίζω απλά, πως η ομάδα του φέτος, από τύχη την γλίτωσε από αυτά τα βαρετά παιχνίδια και συνεχίζει στην διοργάνωση. Η Ρεάλ έχασε δύο φορές από την βαρετή ομάδα του κατώτερου ποδοσφαιρικά κόσμου Σαχτάρ και αν στο παιχνίδι της 5ης αγωνιστικής η Γκλάντμπαχ κέρδιζε την Ίντερ, θα είχε αυτόματα αποκλειστεί από την συνέχεια της Ευρώπης. Βλέπετε το συγκεκριμένο άθλημα, έχει αυτήν την ομορφιά. Είναι ανοιχτό για εκπλήξεις, ακόμα και την εποχή που το χρήμα έχει ανοίξει σημαντικά την ψαλίδα και η εξέλιξη του ποδοσφαίρου, ευνοεί το επιθετικό ποδόσφαιρο, κατά συνέπεια και τις ομάδες που μπορούν να πληρώνουν ακόμα και αν δεν βγαίνουν για να έχουν τους καλύτερους.

Η ΑΤΑΛΑΝΤΑ ΒΛΕΠΕΙ ΓΙΟΥΒΕΝΤΟΥΣ, ΜΙΛΑΝ ΚΑΙ ΓΕΛΑΕΙ

Δίνει το δικαίωμα για θαύματα και μπορεί ακόμα να τιμωρήσει την ομάδα που δεν έχει σωστό ποδοσφαιρικό σχέδιο, που σκορπά χωρίς γνώση τα λεφτά της. Φέτος, ομάδες όπως η Γιουβέντους και η Λίβερπουλ που ξεκίνησαν την σεζόν ικανές για να κατακτήσουν τα πάντα, κινδυνεύουν να χάσουν ακόμα και την έξοδο τους στο επόμενο Τσάμπιονς Λιγκ. Η Αταλάντα του Γκασπερίνι, δεν υπολογίζεται σαν μεγάλος σύλλογος, ποδοσφαιρικά όμως βλέπει την Γιουβέντους, την Μίλαν και γελάει. Το ίδιο κάνει και η Λέστερ, με την Άρσεναλ και την Τότεναμ.

ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΕΠΑΦΗ, ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΥΛΤΟΥΡΑ ΤΟΥ ΑΘΛΗΜΑΤΟΣ

Την περασμένη Κυριακή, η Αταλάντα αντιμετώπισε την Γιουβέντους σε ένα παιχνίδι που ο νικητής θα έκανε ένα αποφασιστικό βήμα για την πρώτη 4άδα και επικράτησε με 1-0. Αυτοί που πράττουν για να σώσουν το ποδόσφαιρο, θέλουν να μας στερήσουν από αυτά τα παιχνίδια. Η Γιουβέντους το καλοκαίρι επέλεξε για προπονητή έναν μεγάλο πρώην ποδοσφαιριστή, που όμως δεν έχει δοκιμαστεί σε καμία ομάδα. Δεν υπολόγισε πως ο βασικός κορμός του ρόστερ, είναι γερασμένος αργός, θέλει φρεσκάδα και το άθλημα την τιμωρεί σκληρά.

Η European Super League, έρχεται για να στερήσει στο άθλημα, το δικαίωμα να μιλήσει. Να στερήσει στο ποδόσφαιρο να επιβάλει τους δικούς του κανόνες, να τιμωρήσει το λανθασμένο ποδοσφαιρικό σχέδιο και να στερήσει δύναμη από τον αδύναμο οικονομικά που δουλεύει καλύτερα. Έρχεται για να πάρει την ψυχή του. Θέλουν να δημιουργήσουν μία κλειστή λίγκα πλουσίων, που δεν έχει καμία επαφή με την κουλτούρα του αθλήματος.

ΤΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΑΠΛΟ ΑΘΛΗΜΑ

Το ποδόσφαιρο έχει δημιουργηθεί, για να δώσει όνειρο στο φτωχό παιδί που ζει σε φαβέλες, γκέτο και διάφορες φτωχογειτονιές πως μπορεί να αλλάξει την μοίρα του. Είναι η φύση του να προσφέρει την δυνατότητα στον αδύναμο, να κυνηγήσει στόχους και όνειρα. Υπερβατικές επιτυχίες, έχουν δημιουργήσει μνήμες, ιστορικές αναφορές, που έχουν κάνει το ποδόσφαιρο, να έχει ξεφύγει από ένα απλό άθλημα και να λατρεύεται σαν θρησκεία.

Το ποδόσφαιρο δεν είναι μπάσκετ, ώστε να έχουν το δικαίωμα 15 ιδιοκτήτες, να χτίσουν μία δική τους διοργάνωση, υποστηρίζοντας πως συντηρούν το άθλημα, οπότε πρέπει να βρουν οι ίδιοι τρόπο για να εκμεταλλεύονται καλύτερα το προϊόν τους για να επιβιώσουν. Ποδόσφαιρο, παίζεται σε κάθε γωνιά της γης, κανένας σύλλογος, κανένας επιχειρηματίας, δεν έχει το δικαίωμα να διαχωρίσει συλλόγους και να καταστρέψει τα εγχώρια πρωταθλήματα.

ΑΛΛΟΙΩΝΟΝΤΑΙ ΤΑ ΜΕΓΑΛΑ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΑ

Είναι ξεκάθαρο πως τα εγχώρια πρωταθλήματα καταστρέφονται. Οι λίγκες θα εγκληματήσουν, θα χάσουν κάθε αξιοπιστία, αν διατηρήσουν ομάδες, που θα αγωνίζονται στην κλειστή λίγκα και θα παίζουν αποκλειστικά για την διεκδίκηση του τίτλου, στο δικό τους πρωτάθλημα. Τα πρωταθλήματα, τα κρατά ανταγωνιστικά η μάχη για τις Ευρωπαϊκές θέσεις, οι μεγάλες ομάδες βρίσκουν κίνητρο όλη την σεζόν, ψάχνοντας ένα καλό πλασάρισμα. Οι μάχες για τα Ευρωπαϊκά εισιτήρια, για την έξοδο στο Τσάμπιονς Λιγκ, προσφέρουν τεράστια αξία και ενδιαφέρον στο πρωτάθλημα. Ασφαλώς και το Τσάμπιονς Λιγκ θα συνεχίσει να υπάρχει, ακόμα και να δημιουργηθεί η κλειστή λίγκα, όμως η παρουσία ομάδων, που με το που ανοίγει η ψαλίδα από την κορυφή, δεν θα έχουν το παραμικρό κίνητρο, θα δημιουργήσει σοβαρή αλλοίωση των πρωταθλημάτων. Παιχνίδια χωρίς ενδιαφέρον, πρωταθλήματα που θα έχουν δύο διαφορετικές βαθμολογίες και ομάδες που θα παίζουν στο πρωτάθλημα απλά για την συμμετοχή και θα χρησιμοποιούν μόνιμα παίκτες που δεν υπολογίζουν την δικιά τους κλειστή διοργάνωση.

Το ποδόσφαιρο δέχεται πραξικόπημα. Ήρθε η ώρα, οι καλά αμειβόμενοι άνθρωποι του ποδόσφαιρου, σε όποιο πόστο, σε όποια ομάδα και αν ανήκουν, να βγουν μπροστά, να βγάλουν προσωπικότητα και να σταθούν απέναντι, σε όσους έχουν μάθει να έχουν για θεό τους, μόνο το χρήμα.

ⓒ 2021 Francois Mori/Associated Press

TAGS EUROPEAN SUPER LEAGUE ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ