ΠΑΡΙ ΣΕΝ-ΖΕΡΜΕΝ

Το Παρίσι που βράζει, ο πολέμιος του Μέσι και η πιθανή τράμπα στους πάγκους

Ο Λιονέλ Μέσι
Ο Λιονέλ Μέσι AP PHOTO/LEWIS JOLY

Ο Τσάρλυ γράφει για τον τελειωμένο Γκαλτιέ, τις ευθύνες του Κάμπος, τη σκληρή κριτική του Ροτέν στον Μέσι και τον φόβο για νέο ντου των οργανωμένων οπαδών της Παρί Σεν Ζερμέν.

Η Παρί δεν τα κατάφερε για ακόμα μία χρονιά στο Champions League, αφού αποκλείστηκε από την Μπάγερν και η κατάσταση στο Παρίσι είναι έκρυθμη με πολλούς να βρίσκονται στο επίκεντρο.

Ο Ροτέν ξεσάλωσε εναντίον του Μέσι

Ο παλαίμαχος Ροτέν είναι πλέον ραδιοφωνικός παραγωγός, με τεράστια επιρροή στους φίλους της Παρί. Παράλληλα είναι γνωστός πολέμιος του Μέσι και μετά τον αποκλεισμό από την Μπάγερν, ξεσάλωσε.

Στην εκπομπή του "Rothen ignites" στο RMC Sport μίλησε για μουσεία, άσκησε υπερβολική και σε μεγάλο βαθμό ακραία κριτική στον Μέσι.

Στα πιο ουσιαστικά ο Κελαϊφί ζήτησε έκτακτο συμβούλιο, στα ΜΜΕ γράφεται και λέγεται πως είναι έξω φρενών με την εικόνα της ομάδας και σκέφτεται άμεσα την απομάκρυνση του Γκαλτιέ και την επιστροφή του Τούχελ.

Το μεγάλο χτύπημα τούς το έδωσε ο Τούχελ

Να επιστρέψει δηλαδή ο μοναδικός προπονητής, που κατάφερε να τους οδηγήσει σε τελικό Champions League. Η Παρί τα τελευταία χρόνια έχει δεχθεί πολλά χτυπήματα στην κορυφαία διοργάνωση.

Ταπεινώσεις στο γήπεδο και αποκλεισμούς με απίθανες ανατροπές από την Μπαρτσελόνα και από τη Γιουνάιτεντ. Αυτό, όμως, που τους πόνεσε περισσότερο ήταν αυτό που συνέβη στις 29 Μάιου του 2021.

Έξι μήνες μετά την προσωπική απόφαση του Λεορνάντο να απολύσει τον Τούχελ, ενώ ήταν πρώτος στο γαλλικό πρωτάθλημα και δεν είχε μπει η ομάδα στα νοκ άουτ του Champions League, ο Γερμανός τεχνικός πήγε στην Τσέλσι και κατέκτησε την διοργάνωση που αποτελεί τον μεγάλο πόθο του συλλόγου.

Ο Κομάν βγήκε από την ακαδημία της κι έφυγε ελεύθερος

Επίσης είναι βαρύ και αντικείμενο συζήτησης αλλά και μελέτης στο Παρίσι, το γεγονός πως η Παρί αποκλείστηκε από δικούς της ποδοσφαιριστές.

Ο Κομάν είναι δικό της παιδί, τον έβγαλε ο σύλλογος από τις ακαδημίες του, όμως ούτε ασχολήθηκαν μαζί του. Το καλοκαίρι του 2014, σε ηλικία 18 ετών, τον άφησαν ελεύθερο να πάει στην Γιουβέντους και την επόμενη σεζόν απέκτησε τα δικαιώματα του η Μπάγερν.

Η Παρί δεν μπορεί να αξιοποιήσει ποδοσφαιριστές όπως ο Κομάν και σήμερα έχει συμβόλαιο στον Νεϊμάρ που την δεσμεύει μέχρι το καλοκαίρι του 2026.

Με τον Τσούπο-Μοτίνγκ γελάγανε

Με τον Τσούπο-Μοτίνγκ, στο Παρίσι γελούσαν, τον είχαν έκτο φορ και τον είδαν να νικά δύο φορές, μέσα σε λίγα λεπτά, την άμυνα τους. Αυτά τα πράγματα δεν γίνεται να τα χωνέψει κάποιος.

Ο κόσμος στην Ελλάδα ακούει Παρίσι, γνωρίζει πως η Παρί δεν έχει παράδοση, έχει ιδρυθεί μόλις το 1970, πως στην πράξη ανήκει στο Κατάρ και έχει την αίσθηση πως δεν αγγίζει και κανέναν ιδιαίτερα η πορεία της ομάδας.

Υπάρχει απίστευτος φανατισμός γύρω από την Παρί

Η πραγματικότητα όμως είναι εντελώς διαφορετική. Η Παρί από την δεκαετία του '80 έγινε η ομάδα που υποστηρίζουν με φανατισμό οι μετανάστες της πρωτεύουσας και των κοντινών πόλεων και διατηρεί ισχυρά οπαδικά κινήματα.

Τα πράγματα στην Γαλλία, όσον αφορά τους συνδέσμους, είναι άγρια. Έχουν μία περίεργη κουλτούρα, τα συνθήματα τους μιλούν για ωμή βία, υπάρχουν πολεμικοί στίχοι που σε πιάνει μία ανατριχίλα στο άκουσμα τους. Τα ντου σε προπονητικά κέντρα, ακόμα και αντιπάλων ομάδων, είναι πολύ συχνό φαινόμενο.

Ο φόβος για ντου και η δικαίωση του Νάγκελσμαν με Στάνισιτς

Στις 12 Φλεβάρη, αμέσως μετά την ήττα με 3-1 στο Μονακό και λίγες ημέρες πριν από το πρώτο παιχνίδι με την Μπάγερν, είχε γίνει ντου από οπαδούς στο προπονητικό κέντρο. Τα μηνύματα που υπάρχουν για τα αστέρια της ομάδας δεν είναι καλά. Ο μόνος που παραμένει στο απυρόβλητο είναι ο Εμπαπέ.

Παρότι ο Νάγκελσμαν δικαιώθηκε για την επιμονή του για το μαρκάρισμα του Στάνισιτς στον Εμπαπέ, οι πάντες αναγνωρίζουν πως ο Γάλλος δίνει ό,τι έχει για το καλό της Παρί. Δε συμβαίνει όμως το ίδιο με τους υπόλοιπους.

Η ευθύνη βαραίνει τον Κάμπος

Το άλλοθι που έχει ο Γκαλτιέ δημιουργεί βάρος για τους παίκτες. Η Παρί για τον Γάλλο τεχνικό ήταν η πιο επιβαρυμένη ομάδα στον κόσμο από το Παγκόσμιο κύπελλο, με τα αστέρια της να έχουν ως κύριο μέλημα τους την κατάκτηση του Μουντιάλ και βγήκαν σωματικά και ψυχολογικά επηρεασμένα από τη διοργάνωση.

Σίγουρα ο Γκαλτιέ φέρει το βάρος της αποτυχίας. Το σχέδιο που παρουσίασε ήταν αρκετά πρόχειρο. Όμως ευθύνη για την επιλογή του έχει ο τεχνικός διευθυντής της ομάδας. Τον Γκαλτιέ, τον επέλεξε ο Λουίς Κάμπος. Κανένας δεν γίνεται να αμφισβητήσει πως πρόκειται για έναν ικανό τεχνικό. Έξι χρόνια κρατούσε άνετα στην πρώτη δεκάδα την Σεντ Ετιέν, την έβγαλε και δύο φορές στην Ευρώπη.

Όταν αποχώρησε ήρθε η άμεση πτώση και η κατρακύλα. Ανέλαβε την Λιλ διαλυμένη από τον Μπιέλσα, στα πρόθυρα της χρεωκοπίας, στα πρόθυρα του αγωνιστικού υποβιβασμού και του οικονομικού αφανισμού και πέτυχε ένα οικονομικό και αγωνιστικό θαύμα. Μία επιτυχία που δεν γινόταν τα ακριβά πορτοφόλια να μην προσπαθήσουν να την αγοράσουν.

Η νέα πιθανή τράμπα

Το καλοκαίρι του '21 πρώτος ο Ράτκλιφ πίστεψε πως φέρνοντας τον Γκαλτιέ και επενδύοντας με μεταγραφές πάνω του, άμεσα θα μπορέσει να φέρει τη Νις στη δεύτερη θέση.

Μία χαρά την πήγε την ομάδα, την είχε για μεγάλο διάστημα στην πρώτη τριάδα, τελικά τερμάτισε στην 5η θέση, κέρδισε εισιτήριο για το Conference, έπαιξε τελικό κυπέλλου που τον έχασε από τη Ναντ. Όπως έγινε στο Παρίσι φέτος με τον Τούχελ, έτσι και στη Νίκαια, χρειάστηκε να φύγει ο Γκαλτιέ, να αναλάβει ο Ελβετός Φαβρ, να τα κάνει μαντάρα για να καταλάβουν πως η περσινή χρονιά ήταν επιτυχημένη.

Δεν αποκλείεται να δούμε σύντομα τον Τούχελ στο Παρίσι και πίσω στην Νίκαια τον Γκαλτιέ. Ο δρόμος της Νις, με τον Γκαλτιέ ήταν προαποφασισμένο πως θα χωρίσει το καλοκαίρι, όμως ο Κάμπος αποφάσισε να τα κάνει όλα πιο εύκολα και να δώσει 10 εκ ευρώ στην Νις για να απελευθερωθεί.

Δεν είχε προπονήσει ξανά ομάδα Champions League

Είχα γράψει για το ρίσκο που παίρνει τις παραμονές της οριστικής συμφωνίας. Ο Γκαλτιέ ήταν ο πιο πετυχημένος τεχνικός των τελευταίων χρόνων στο γαλλικό πρωτάθλημα.

Η Παρί όμως δεν έψαχνε προπονητή για να κατακτήσει το γαλλικό πρωτάθλημα. Αυτό το έπαιρνε και με εντολές του Κάμπος από την εξέδρα, (όπως κατέβηκε τρέχοντας να δώσει στο παιχνίδι με την Νις, ξεφτιλίζοντας τον προπονητή και το επιτελείο του).

Η Παρί κρίνεται από το τι θα κάνει στο Champions League και ο Γκαλτιέ δεν είχε κοουτσάρει ποτέ στην καριέρα του, στην συγκεκριμένη διοργάνωση, για την ακρίβεια δεν είχε βρεθεί ποτέ σε ευρωπαϊκό νοκ άουτ παιχνίδι, δεν λες λογική την επιλογή του Κάμπος.

Δεν είναι όλοι οι προπονητές για όλες τις δουλειές

Το έχω ξαναγράψει, δεν είναι όλες οι δουλειές ίδιες. Δεν μπορεί να πάνε ο Ζιντάν, ο Αντσελότι στην Λιλ, στηνΣεντ Ετιέν, στην Νάπολι, στην Έβερτον και να πετύχουν.

Προπονητές, όμως, όπως ο Έμερι και ο Γκαλτιέ που είναι ικανοί, θα σκύψουν το κεφάλι, θα δουλέψουν επίμονα σε ένα μακροχρόνιο σχέδιο και θα βρουν την άκρη τους.

Οι ομάδες που έχεις να διαχειριστείς μεγάλες προσωπικότητες, χρειάζονται έναν διαφορετικό προπονητή, έχουν διαφορετικά θέλω. Χρειάζονται προπονητή με παραστάσεις και εμπειρία από τη διοργάνωση.

Ειδικά ένας σύλλογος που έχει ένα ρόστερ γεμάτο με σταρ, δεν γίνεται να λειτουργήσει στην καθημερινότητα του με έναν προπονητή που δεν έχει βρεθεί ποτέ ξανά στην κορυφαία διοργάνωση. Που δεν έχει δώσει, δεν έχει κερδίσει μεγάλα παιχνίδια, είναι αδύνατον να κερδίσει τον σεβασμό τους.

Ο Γκλατιέ είναι δεδομένο πως τουλάχιστον με την Παρί δεν θα δώσει άλλο ευρωπαϊκό παιχνίδι. Αυτό που μένει να μάθουμε είναι αν θα συνεχίσει μέχρι τέλους τη χρονιά ή θα γίνει η αλλαγή άμεσα.

Το κλίμα πάντως δεν είναι καλό και ίσως η συμφωνία με έναν προπονητή που χαίρει την εκτίμηση της οπαδικής βάσης του συλλόγου να προλάβει από δυσάρεστες εξελίξεις.

TAGS ΠΑΡΙ ΣΕΝ-ΖΕΡΜΕΝ LIGUE 1 CHAMPIONS LEAGUE ΛΙΟΝΕΛ ΜΕΣΙ ΚΙΛΙΑΝ ΕΜΠΑΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ