OPINIONS

Το… φτωχό ρόστερ της Βραζιλίας

Το… φτωχό ρόστερ της Βραζιλίας

Οι βραζιλιάνοι έδωσαν μια πειστική παράσταση στον αγώνα με την Ακτή Ελεφαντοστού. Οι φίλοι των ‘σελεσάο’ βέβαια έχουν δει στο παρελθόν την αγαπημένη τους ομάδα να παίζει πιο ελκυστικό ποδόσφαιρο.

Χαίρετε κύριοι,

Οι βραζιλιάνοι έδωσαν μια πειστική παράσταση στον αγώνα με την Ακτή Ελεφαντοστού. Οι φίλοι των ‘σελεσάο’ βέβαια έχουν δει στο παρελθόν την αγαπημένη τους ομάδα να παίζει πιο ελκυστικό ποδόσφαιρο. Τηρουμένων των αναλογιών βέβαια οι παίχτες του Ντούνγκα έκαναν μια αξιόλογη εμφάνιση. Το όπλο των βραζιλιάνων είναι πως και οι δέκα ποδοσφαιριστές διαθέτουν από τη φύση τους τεχνική κατάρτιση.

Τους δίνεται λοιπόν η δυνατότητα να έχουν πολύ καλή ανάπτυξη στο παιχνίδι τους και τους είναι εύκολο να εκμεταλλευτούν το οποιοδήποτε κενό παρουσιάζει η αμυντική διάταξη του αντιπάλου. Είναι φανερό πως η φετινή Βραζιλία παρουσιάζει βάση ρόστερ κάποιες ιδιομορφίες. Διαθέτει σίγουρα τον καλύτερο τερματοφύλακα που είχε ποτέ σε μουντιάλ και πιθανότατα το πιο αξιόπιστο αμυντικό δίδυμο καθώς ο Ζουάν προέρχεται από την καλύτερη σαιζόν της καριέρας του και ο Λούσιο αναγεννήθηκε φέτος στα χέρια του Μουρίνιο.

Παράλληλα όμως έχει και το πιο φτωχό ρόστερ που είχε ποτέ σε ποιότητα. Στον άξονα το δίδυμο τους είναι ο Ζιλμπέρτο που δεν έχει τη δυνατότητα να ανεβάσει επίπεδο ούτε τον Παναθηναϊκό και ο Φελίπε Μέλο που φέτος πήρε δέκα κιλά και γέλαγε μαζί του όλη η Ιταλία. Δεξί εξτρέμ μέχρι σήμερα αγωνίζεται ο Ελάνο που δεν κατάφερε να πείσει για την αξία του ούτε στο τούρκικο πρωτάθλημα. Ο Κακά προέρχεται από την χειρότερη σαιζόν της καριέρας του ενώ ο Ρομπίνιο επέστρεψε στην Βραζιλία.

Πιθανότατα όλα αυτά να τα ισοσκελίσει το χαμηλό επίπεδο στο οποίο παρουσιάζονται οι υπόλοιπες ομάδες της διοργάνωσης. Είναι όμως δεδομένο ότι η εθνική Βραζιλίας αγωνίζεται στο μουντιάλ με σταρ και καλύτερο της παίχτη το δεξί της μπακ. Είναι φανερό πως ο Ντούνγκα ποντάρει πολύ στις επιθετικές αρετές των δυο ακραίων του μπακ χαφ. Μέχρι σήμερα ο τρόπος που παίζουν τη θέση οι Μαϊκόν, Μπάστος δίνει ένα επιπλέον όπλο στους βραζιλιάνους.

Κανένας όμως δεν ξέρει ποια θα είναι η αμυντική συμπεριφορά του Μπάστος όταν οι βραζιλιάνοι θα αντιμετωπίσουν ομάδα που θα έχει ένα αξιόλογο δεξί εξτρέμ. Ο Μπάστος ως γνωστών είναι ένας κλασσικός περιφερειακός επιθετικός. Στο πρόσωπό του ο Ντούνκα φαίνεται να βρήκε έναν Μαϊκόν για τα αριστερά. Πιθανότατα να θυμάται πως το 2002 ο Σκολάρι πήρε το μουντιάλ στηριζόμενος στις επιθετικές αρετές των Ρομπέρτο Κάρλος, Καφού.

Η διαφορά όμως είναι ότι ο Μπάστος δεν έχει κληθεί ποτέ στην καριέρα του να μαρκάρει κάποιον επιθετικογενή ποδοσφαιριστή. Με την Β. Κορέα και την Ακτή Ελεφαντοστού έπαιξε χωρίς αντίπαλο και το μόνο που είχε να κάνει ήταν να εκμεταλλευθεί τις επιθετικές του αρετές. Όσο όμως ανεβαίνει το επίπεδο ο Μπάστος θα χρειάζεται όλο και περισσότερο να είναι προσηλωμένος στα αμυντικά του καθήκοντα. Στους οχτώ για παράδειγμα είναι πολύ πιθανό να αντιμετωπίσουν τους Ολλανδούς και τότε θα είναι αναγκασμένος να περιορίσει τον Ρόμπεν.

Η φανερή όμως αδυναμία των ‘σελεσάο’ είναι το δίδυμο των αμυντικών της χαφ. Στις θέσεις που οι Ισπανοί έχουν τους Αλόνσο, Τσάβι, Ινιέστα, οι Ολλανδοί τους Φαν Μπόμελ, Ντε Γιονγκ, Σνάιντερ οι βραζιλιάνοι αγωνίζονται με τους Ζιλμπέρτο, Φελίπε Μέλο. Μέχρι σήμερα βέβαια καμιά ομάδα δεν φαίνεται τέλεια και η αλήθεια είναι πως όλοι οι υπόλοιποι έχουν πολύ μεγαλύτερα προβλήματα και είναι φανερό πως οι βραζιλιάνοι υπερτερούν πολύ σε ρυθμό και σε φυσική κατάσταση. Επειδή όμως αυτά τα γνωρίζουνε η λογική λέει πως σε όλα τα παιχνίδια θα πάνε να παίξουν ποδόσφαιρο πρωτοβουλίας.

Για να πάρεις μεγάλο τουρνουά παίζοντας επιθετικά θα πρέπει να μπορείς να βγάζεις ελάχιστες αδυναμίες. Έχω την αίσθηση πως ειδικά οι Ισπανοί και οι Ολλανδοί έχουν την κατάλληλη δύναμη στον άξονα και τον επιθετικογενή ποδοσφαιριστή στα δεξιά ώστε να εκθέσουν τις μαύρες τρύπες των βραζιλιάνων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ