ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Την κλάση του Βαλμπουενά ο χρόνος την παίρνει τελευταία

Ο Ματιέ Βαλμπουενά
Ο Ματιέ Βαλμπουενά EUROKINISSI SPORTS

Ο Τσάρλυ γράφει για τον Ματιέ Βαλμπουενά που έχει φτιάξει τους τέσσερις από τους 11 βαθμούς της διαφοράς από τον δεύτερο ΠΑΟΚ.

Ο χρόνος είναι ανίκητος, περνά χωρίς να το καταλάβεις κι αφήνει το αποτύπωμα του παντού. Σε κάνει να αλλάζεις, σου παίρνει πράγματα που νομίζεις πως σου ανήκουν, στοιχεία πολύτιμα που τα κρατάς σαν φυλαχτό.

Ο Ματιέ Βαλμπουενά, που τον Σεπτέμβρη θα συμπληρώσει τα 38 χρόνια του, κρατά την κλάση του. Το καλοκαίρι ο Ολυμπιακός έδωσε ακόμη ένα χρόνο στην ποιότητα του Βαλμπουενά και είναι σίγουρο πως δεν το έχει μετανιώσει.

Τον κράτησαν, αν και γνώριζαν πως δεν θα είναι ο ίδιος

Γνώριζε ο σύλλογος ο προπονητής ότι ο χρόνος δεν γίνεται να μην έχει αφήσει το σημάδι του στον Γάλλο παικταρά. Η πτώση υπήρξε από την περσινή χρονιά, ο χρόνος που ήταν σε θέση να προσφέρει λιγόστευε με μαθηματική ακρίβεια. Όμως γνώριζε επίσης ο Μαρτίνς πως η αγάπη του Βαλμπουενά για το ποδόσφαιρο είναι τόσο μεγάλη, που την κλάση του και την ποιότητα του δεν είναι τόσο εύκολο να τη νικήσει ο χρόνος.

Πάρθηκε λοιπόν η απόφαση να τον κρατήσουν, παρότι όλοι τους γνώριζαν πως δεν θα μπορεί πλέον να είναι βασικό γρανάζι στη μηχανή. Υπήρχε παρόλα αυτά ο τρόπος με σωστή διαχείριση, να παραμείνει πολύτιμος. Όπως συνέβη.

Ήρθε το καλοκαίρι του 2019 για να φέρει τίτλους και τα κατάφερε

Τον πραγματικό Βαλμπουενά, το τι μπορεί να προσφέρει αυτός ο ποδοσφαιριστής σε διάρκεια, το είδαμε όλοι στην Ελλάδα κατά την πρώτη χρονιά του. Δεν ήρθε νέος στην χώρα μας, όμως στα 35 του, το ποδόσφαιρο μας το είχε για πλάκα.

Το καλοκαίρι του 2019, ο Ολυμπιακός αποφάσισε να επενδύσει στη δουλειά του Μαρτίνς. Ο Πορτογάλος προπονητής είχε αναλάβει την ομάδα ένα καλοκαίρι νωρίτερα, σε πολύ κακή αγωνιστική κατάσταση. Με ποδοσφαιριστές που πίστευαν ότι έχουν το δικαίωμα να πληρώνονται πλουσιοπάροχα, να προπονούνται σε ένα υπερσύχρονο προπονητικό κέντρο και να βγαίνουν με θράσος δηλώνοντας πως έχουν πρόβλημα φυσικής κατάστασης.

Ο Μαρτίνς από την πρώτη ημέρα που ήρθε στον Ολυμπιακό έκανε τους πάντες να καταλάβουν πως τα ψέματα τελείωσαν, ότι θα αρχίσει η δουλειά και θα γίνει πραγματικά καλή προσπάθεια. Ο Ολυμπιακός δεν κατέκτησε τίποτα την πρώτη χρονιά, όμως γέμισε τον κόσμο του με το ποδόσφαιρο που έπαιξε. Η διοίκηση αποφάσισε κάτι πρωτόγνωρο για τα ελληνικά δεδομένα, ακόμη περίστερο για την πραγματικότητα του Ολυμπιακού: στήριξε το καλοκαίρι του 2019 έναν προπονητή που δεν πήρε τίποτα.

Στήριξε όμως μία δουλειά, με την οποία έδειχνε πως αν αποκτηθούν οι ποιοτικοί ποδοσφαιριστές που θα δώσουν σε αυτό το έργο αποτελεσματικότητα, δεν υπάρχει περίπτωση να μην έρθουν οι τίτλοι. Το καλοκαίρι του 2019 ήρθαν δύο ποδοσφαιριστές για να δώσουν αυτό που χρειαζόταν το έργο του Μαρτίνς. Μιλάμε ασφαλώς για τους Βαλμπουενά και Ελ Αραμπί.

Τον πραγματικό Βαλμπουενά τον είδαμε την πρώτη χρονιά

Ο Γάλλος δημιουργός την πρώτη χρονιά στον Ολυμπιακό οργίασε. Ήρθε γεμάτος δίψα για ποδόσφαιρο, καθώς στην Φενέρμπαχτσε τον είχαν στα μπες-βγες. Τα νούμερα του, στα διαστήματα που αγωνιζόταν ήταν σπουδαία, ήθελε όμως να πάει κάπου που όσο αντέχει θα του δοθεί η ευκαιρία να γίνει ηγέτης.

Στο αρχικό σχέδιο ήταν ο Βαλμπουενά να ξεκινά από το πλάι και να γίνεται δεύτερος επιθετικός. Ήρθε όμως ο τραυματισμός του Φορτούνη στην προετοιμασία και ο Γάλλος πήρε ακόμα μεγαλύτερο ρόλο. Ήταν αυτός που με την κλάση του, την ποιότητα του στις επιλογές εν στάση δεν επέτρεψε να φανεί ο τραυματισμός του Φορτούνη.

Δεν επέτρεψε να κοστίσει αυτή η απώλεια σε τίτλους. Την πρώτη χρονιά λοιπόν, σε 1704 λεπτά σε πρωτάθλημα και πλέι οφ πρόσφερε 7 γκολ και 13 ασίστ. Με λίγα λόγια, ο Βαλμπουενά, είτε με δική του δημιουργία, είτε σκοράροντας, έδινε στον Ολυμπιακό ένα γκολ κάθε 85,2 λεπτά συμμετοχής. Βάζοντας μέσα όλες τις διοργανώσεις, ο Βαλμπουενά, συνολικά στην γεμάτη του σεζόν στην Ελλάδα πέτυχε 13 τέρματα και έδωσε 23 ασίστ.

Ναι καλά διαβάσατε, τη σεζόν 2019-20, είχε μετατρέψει το ποδόσφαιρο σε μπάσκετ, από τα πόδια δόθηκαν 23 τελικές πάσες που έγιναν γκολ.

Του έδωσε ξεκάθαρο ρόλο ο Μαρτίνς

Μετά τα 35 όμως, ειδικά όταν αγωνίζεσαι σε επιθετικές θέσεις και στις συνθήκες που έζησαν όλοι οι αθλητές τα τελευταία χρόνια, είναι δύσκολο ο χρόνος να μην αφήσει το αποτύπωμα του. Ασφαλώς και συνέχισε να χαρίζει στιγμές μαγείας και την επόμενη χρονιά, όμως δεν υπήρχε αυτή η διάρκεια και ο χρόνος που μπορούσε να προσφέρει μειωνόταν.

Το καλοκαίρι το διετές του ολοκληρώθηκε, στον Ολυμπιακό όμως αποφάσισαν να κρατήσουν την κλάση του και την ποιότητα του στο ρόστερ του Ολυμπιακού. Ο ίδιος μπορεί να ήθελε και σαν μεγάλος παίκτης να πίστευε πως μπορεί να παίξει περισσότερο, αλλά ο Μαρτίνς του είχε έναν ξεκάθαρο ρόλο. Ο Βαλμπουενά φέτος έγινε ένα επιθετικό όπλο που χρησιμοποιείται για μικρό χρονικό διάστημα, συνήθως όταν το παιχνίδι δεν πηγαίνει καλά για ν' ανοίξει με την ποιότητα του τις αντίπαλες άμυνες.

Δικοί του οι 4 από τους 11 βαθμούς της διαφοράς

Στον δρόμο για τον τίτλο πρόσφερε δύο μεγάλα τέρματα. Οι 4 από τους 11 βαθμούς της διαφοράς είναι αποκλειστικά δικοί του. Ο Ολυμπιακός είχε κολλήσει με τον Βόλο και στον πρώτο γύρο. Στις 28 Νοεμβρίου το παιχνίδι ήταν στο 1-1 και στις καθυστερήσεις, με ένα εντυπωσιακό χτύπημα φάουλ χάρισε τη νίκη στην ομάδα του.

Το τρίποντο της Κυριακή στον Βόλο το είχε πολύ μεγάλη ανάγκη ο Μαρτίνς. Αυτή η νίκη ουσιαστικά απάλλαξε τον Ολυμπιακό από την ανάγκη να δώσει κρίσιμο παιχνίδι στα πλέι οφ. Το πρωτάθλημα λίγο ως πολύ έχει κριθεί. Έχοντας όμως ο Ολυμπιακός ανοιχτή την Ευρώπη και τους ημιτελικούς κυπέλλου με τον ΠΑΟΚ, δεν θα ήθελε να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις να ανοίξει μία μικρή έστω χαραμάδα στον ΠΑΟΚ για να πιστέψει πως μπορεί να διεκδικήσει το πρωτάθλημα. Αν κολλούσε στο 0-0 στον Βόλο, θα δινόταν λίγο αργότερα η ευκαιρία στους ποδοσφαιριστές του Λουτσέσκου να μειώσουν σε 7 βαθμούς.

Ήταν κάτι που ο Μαρτίνς δεν ήθελε με τίποτα να συμβεί και ο Βαλμπουενά δεν το επέτρεψε. Η διαφορά όχι μόνο δεν μειώθηκε, αλλά πήγε στους 11 και ο τίτλος σφραγίστηκε.

Ο Ολυμπιακός χωρίς να είναι καλός την εφετινή σεζόν, θα κατακτήσει ένα άνετο πρωτάθλημα δίχως να χρειαστεί να πετύχει μία μεγάλη νίκη, μία νίκη που να φωτογραφίζει την κατάκτηση του τίτλου. Πήρε μία διαφορά από νωρίς την οποία την διατήρησε και χωρίς να εντυπωσιάζει την άνοιξε.

Τα δύο μεγάλα τέρματα που πέτυχε ήταν τα προσωπικά τέρματα του Βαλμπουενά. Η ανανέωση της εμπιστοσύνης της ποιότητας του Γάλλου έχει δώσει τους 4 από τους 11 βαθμούς διαφοράς που έχει ο Ολυμπιακός από τον ΠΑΟΚ στο πρωτάθλημα. Δεν το λες και λίγο.

TAGS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ STOIXIMAN SUPER LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ