ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ

Τα τρία κλειδιά που έφεραν τη νίκη τετράδας για τον Παναθηναϊκό

Ο Μαουρίτσιο πανηγυρίζει στο Παναθηναϊκός - ΠΑΣ Γιάννινα
Ο Μαουρίτσιο πανηγυρίζει στο Παναθηναϊκός - ΠΑΣ Γιάννινα INTIME

Η σίγουρη κατοχή, η υψηλή ευστοχία στις μεταβιβάσεις και η αποτελεσματικότητα έφεραν μία σημαντική νίκη για τον Παναθηναϊκό κόντρα στον ΠΑΣ Γιάννινα για τον στόχο της 4άδας. Γράφει ο Τσάρλυ.

Ο Παναθηναϊκός είχε από το πρώτο μέχρι το τελευταίο λεπτό τον έλεγχο του αγώνα με τον ΠΑΣ Γιάννινα (2-0). Μέσα από την ασφαλή κατοχή μπάλας, που ήταν στο 72%, κατάφερε να διαχειριστεί χωρίς δυσκολίες το παιχνίδι του Άγιαξ της Ηπείρου.

Ήταν κυνικός, δεν χρειάστηκε να δημιουργήσει πολλές ευκαιρίες για να πετύχει μία καθαρή νίκη, την όποια την έκτισε μέσα από τον έλεγχο του παιχνιδιού.

Αμύνθηκε μέσα από την εύκολη κατοχή με σίγουρες πάσες

Στην πράξη η ομάδα του Γιοβάνοβιτς κατάφερε και αμύνθηκε μέσα από την μεγάλη της κατοχή. Σε όλο το παιχνίδι είχε μεγάλα νούμερα κατοχή μπάλας, μία άνετη κυκλοφορία στον χώρο του κέντρου, που δημιούργησε τις προϋποθέσεις, ώστε να είναι ακίνδυνη η ομάδα του Μεταξά.

Την κατοχή στον Παναθηναϊκό σε έναν βαθμό την πρόσφερε και ο αντίπαλος. Το πρόβλημα όμως, για την ομάδα του ΠΑΣ ήταν πως δεν μπορούσε ένα κάνει κλεψίματα και να χτυπήσει με το άμεσο ποδόσφαιρο που συνηθίζει. Είχε φανεί και μεσοβδόμαδα, στην εντός έδρας ήττα από τον ΠΑΟΚ (0-4) πως αυτήν την εποχή βγαίνει μία κούραση. Δεν υπάρχει η ένταση στην πίεση που θα φέρει κλεψίματα, θα αποδιοργανώσει τον αντίπαλο και θα βάλει μέσα στο παιχνίδι το επιθετικό του δίδυμο.

Δεν δημιούργησε ούτε μισή ευκαιρία στο πρώτο ημίχρονο

Ο Παναθηναϊκός αξιοποίησε το μικρό ντεφορμάρισμα που βγάζει ο ΠΑΣ, είχε εύκολη κατοχή μπάλας, την οποία όμως δεν κατάφερε να την μετουσιώσει σε ευκαιρίες. Είναι τυχερός, γιατί συνέβη κάτι που είναι σπάνιο. Έφτιαξε δύο καλές ευκαιρίες και πέτυχε δύο τέρματα. Το πρώτο ημίχρονο έφυγε δίχως να έχουν δημιουργήσει οι παίκτες του Γιοβάνοβιτς ούτε μισή ευκαιρία και σε ένα παιχνίδι που είχαν τον απόλυτο έλεγχο, την μοναδική καλή στιγμή την είχαν οι φιλοξενούμενοι με την εκτέλεση φάουλ του Σάλιακα, που πήγε στο δοκάρι του Μπιρνιόλι.

Αυτή ήταν και η μοναδική απειλή του ΠΑΣ σε ολόκληρο τον αγώνα. Ο Παναθηναϊκός πάντως στο πρώτο 45λεπτό προβλημάτισε με την αδυναμία του να αξιοποιήσει, να μετουσιώσει την κατοχή του σε ευκαιρίες. Η δεξιά του πλευρά με τους Σάντσες, Αϊτορ επιθετικά ήταν αδύναμη, η μπάλα δεν έφθανε στον Καρλίτος και η τριάδα των κεντρικών χαφ είχε πάρει τον έλεγχο του αγώνα, αξιοποιούσε τον παραπάνω παίκτη που βάσει τακτικής υπήρχε στο κέντρο, όμως δεν έβρισκε τρόπο για να μπει με συνεργασίες η μπάλα στην αντίπαλη περιοχή.

Έψαξε το ανέβασμα του Χουανκάρ

Από το πρώτο πάντως ημίχρονο ήταν ξεκάθαρο πως ο πιο εύκολος τρόπος για να απειλήσει ο Παναθηναϊκός ήταν να αξιοποιήσει με μία πάσα από τον άξονα ανέβασμα του Χουανκάρ και στο πρώτο ημίχρονο προσπάθησε να φτιάξει την συγκεκριμένη φάση, όμως οι σέντρες του Χουανκάρ δεν ήταν οι καλύτερες δυνατές.

Από το ξεκίνημα του δευτέρου ημιχρόνου φάνηκε πως ο Βιγιαφάνες έχει σκοπό να πάρει πρωτοβουλίες ώστε να βοηθήσει για να φθάσει ο Παναθηναϊκός στην νίκη. Στο 54ο λεπτό πέρασε μία υπέροχη κάθετη στο ανέβασμα του Χουανκάρ, με τον Ισπανό αριστερό μπακ να πραγματοποιεί το τέλειο κόψιμο στον χώρο και την ιδανική σέντρα. Ο Μαουρίτσιο είχε κάνει κάθετο κόψιμο στην αντίπαλη περιοχή, εκτέλεσε με το κεφάλι σαν φορ και άνοιξε το σκορ.

Δεν έβγαζε κλεψίματα ο ΠΑΣ

Η εικόνα του αγώνα δεν άλλαξε ποτέ. Είχε μία ισορροπία σε ολόκληρο το 90λεπτό, με τον Παναθηναϊκό να έχει μόνιμα τον έλεγχο, να μην κάνει λάθη στις μεταβιβάσεις, όμως να μπορεί να φθάσει μέχρις ενός σημείου. Αν κατάφερε κάτι σωστά η άμυνα του ΠΑΣ ήταν να μην επιτρέψει στον Καρλίτος, να μπει μέσα στο παιχνίδι και στους Παλάσιος, Αϊτορ, να ανοίξουν την άμυνά του με ατομικές ενέργειες.

Δημιουργήθηκε ένα παιχνίδι που ο Παναθηναϊκός ήταν εγκλωβισμένος, όμως έψαχνε την φάση που βρήκε στο 54ο λεπτό. Στην συνέχεια δεν άλλαξαν πολλά πράγματα, δεν προσπάθησε ο ΠΑΣ να βρει με κάποιον άλλον τρόπο τη δική του στιγμή. Κράτησε μέχρι τέλος ένα πλάνο που γνωρίζει καλά, όμως στο συγκεκριμένο παιχνίδι είτε επειδή δεν είχε ο ίδιος τις δυνάμεις, είτε επειδή γυρνούσε σωστά την μπάλα ο Παναθηναϊκός δεν μπορούσε με αυτό να φανεί απειλητικός. Δεν του πρόσφερε κλεψίματα.

Δυσκολεύεται να μετουσιώσει σε ευκαιρίες την μεγάλη του κατοχή

Το πρόβλημα του Παναθηναϊκού ήταν κάτι που έχει συναντήσει πολλές φορές τη φετινή σεζόν και μακριά από την Λεωφόρο τού στοιχίζει. Δεν έβρισκε τρόπο, ώστε να αξιοποιήσει, δημιουργώντας ευκαιρίες, μία μορφή παιχνιδιού που του έδινε τον αγώνα στο πιάτο. Προσέξτε, σε ένα παιχνίδι που είχε πάρει κατοχή μπάλας στο 72% και πάσαρε με 90% ευστοχία κατάφερε και δημιούργησε ευκαιρίες για μόλις 0,60 xg, κέρδισε επειδή μετέτρεψε σε δύο τέρματα, ευκαιρίες για μάξιμουμ, ένα τέρμα.

Ο σύλλογος είχε ανάγκη από έναν προπονητή που θα του μάθει να επιβάλεται στα παιχνίδια. Χρειαζόταν να δημιουργηθεί μία νοοτροπία πώς θα κερδίζει ξανά σαν ανώτερος. Όμως οι ευκαιρίες που παράγει με βάση τις συνθήκες των παιχνιδιών που έχει χτίσει είναι λίγες. Αυτή η κουβέντα θα κρυφτεί πολύ απλά, επειδή είχε την τύχη να είναι αποτελεσματικός.

Είναι όμως πολλά τα παιχνίδια, ειδικά στα εκτός έδρας που ο Παναθηναϊκός κυνηγούσε το γκολ, είχε τον απόλυτο έλεγχο και ποτέ δεν κατάφερε να το βρει, γιατί δεν έβρισκε τους τρόπους για να ανοίξει την αντίπαλη άμυνα. Του συνέβη και στο παιχνίδι του πρώτου γύρου με αντίπαλο τον ΠΑΣ. Λίγο πολύ ίδιος αγώνας ήταν, με την διαφορά που αυτήν την φορά ο Παναθηναϊκός ευτύχησε να σκοράρει την πρώτη φορά που εκτέλεσε σωστά τη φάση που έψαχνε και να πετύχει και δεύτερο τέρμα, βρίσκοντας τρόπο να σκοράρει για πρώτη φορά από στημένη φάση, ξανά από δημιουργία του Βιγιαφάνες.

Πολύ κρίσιμο το παιχνίδι στον Βόλο

Μπορεί να ήρθε εύκολα μέσα από ανωτερότητα που φωτογραφίζει και η μεγάλη κατοχή μπάλας, όμως ήταν μία πολύ σημαντική νίκη για την συνέχεια του πρωταθλήματος. Έγινε ένα σημαντικό βήμα για τον στόχο της πρώτης 4άδας έσπασε την ντροπιαστική παράδοση, όπου μετρούσε τέσσερις συνεχόμενες ήττες στην σειρά από τον ΠΑΣ και πλέον μένει το κρίσιμο παιχνίδι στον Βόλο (23/12) για να πάει η ομάδα ήρεμη να κάνει γιορτές.

Μπορεί να είναι άδικο, όμως στο ποδόσφαιρο υπάρχουν παιχνίδια που το αποτέλεσμά τους μπορούν να δημιουργήσουν μία συγκεκριμένη ατζέντα. Αν ο Παναθηναϊκός κάνει το καθήκον του, πάρει την πρόκριση για τα Κύπελλο όλα θα είναι καλά. Θα έχει μείνει ανοιχτός ο σημαντικός στόχος του Κυπέλλου, ο Γιοβάνοβιτς θα κρατήσει τα credit που έχει καταφέρει να δώσει ένα αγωνιστικό στιλ από πλευράς τουλάχιστον κατοχής μπάλας και νοοτροπίας που θα πρέπει να έχει μία μεγάλη ομάδα.

Αν όμως, γίνει κάποιο λάθος στον Βόλο όλα θα είναι διαφορετικά. Είναι πολύ σημαντικό λοιπόν, οι παίκτες του Παναθηναϊκού να πάνε στον Βόλο γνωρίζοντας τη σημασία του παιχνιδιού και πόσο ανάγκη έχει ο σύλλογος να μείνει ανοιχτός ο συγκεκριμένος στόχος.

TAGS ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ STOIXIMAN SUPER LEAGUE ΕΛΛΑΔΑ ΒΟΛΟΣ ΚΥΠΕΛΛΟ ΕΛΛΑΔΑΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ