ΑΡΗΣ

Στο χέρι του Άρη να κάνει πραγματικό πρωταθλητισμό

Ο Μαντσίνι πανηγυρίζει με τον Πάλμα το γκολ στο Άρης - Ολυμπιακός
Ο Μαντσίνι πανηγυρίζει με τον Πάλμα το γκολ στο Άρης - Ολυμπιακός INTIME

Ο Άρης πέτυχε μία τεράστια νίκη, ικανή να του αλλάξει όλη την φετινή χρονιά. Κερδίζοντας τον Ολυμπιακό, έδωσε απαντήσεις στους καλοθελητές, αλλά και στον ίδιο του τον εαυτό. Κατάλαβε, πως έχει τις δυνατότητες, την φετινή χρονιά να στοχεύσει ψηλά. Γράφει ο Τσάρλυ.

Η φετινή σεζόν ξεκίνησε με μία πραγματικότητα που αποτελεί ευκαιρία για τις ομάδες που κάθε χρόνο ξεκινούν ως διεκδικήτριες του τίτλου, όμως γρήγορα η βαθμολογία τις κάνει να αναπροσαρμόσουν τους στόχους τους, να δουλέψουν για να μείνουν στην μάχη του τίτλου μέχρι το τέλος.

Το φετινό πρωτάθλημα δίνει στον Άρη το δικαίωμα να κάνει πρωταθλητισμό

Ο Ολυμπιακός ήδη έχει χάσει 7 βαθμούς και φωνάζει πως θα έχει πολλές απώλειες και θα τερματίσει με λιγότερους βαθμούς από ό,τι τα προηγούμενα χρόνια. Ακόμη και να βελτιώσει την κατάσταση, οι βαθμοί που θα συγκεντρώσει ο αντικαταστάτης του Κομπεράν θα είναι λιγότεροι από τα πέρυσι.

Αυτή η πραγματικότητα ανοίγει ένα παράθυρο ελπίδας και στους υπόλοιπους. Αυτήν την πραγματικότητα ο Άρης έδειξε πως είναι και αυτός σε θέση να την εκμεταλλευτεί. Για πρωτάθλημα ήδη έχει θέσει υποψηφιότητα ο Παναθηναϊκός, την Κυριακή (18/9) στο Βικελίδης έδειξε κι ο Άρης πως δεν έχει λόγο για να μην παίξει το δικό του χαρτί.

Το ρόστερ τού δίνει τη δυνατότητα να δώσει τη δική του μάχη και να προσπαθήσει να κάνει πρωταθλητισμό. Όπως έχουν δημιουργηθεί τα πράγματα, ο στόχος του Άρη θα πρέπει να είναι στο να πετύχει κάτι που έχει πάνω από 40 χρόνια να καταφέρει. Να μείνει μέχρι τέλους στην μάχη του τίτλου. Δεν έχει τίποτα να φοβηθεί.

Έκλεισε με καλό βαθμολογικό πλασάρισμα τον πρώτο κύκλο

Με βάση το πρόγραμμα που έχει τρέξει, οι 10 βαθμοί είναι μία χαρά συγκομιδή. Έβγαλε τα εντός έδρας ντέρμπι με ΠΑΟΚ και Ολυμπιακό, μαζεύοντας 4 βαθμούς και έχοντας σε αυτά τα δύο παιχνίδια τον ρόλο του αφεντικού στο γήπεδο. Πέρασε με διπλό από την δύσκολη έδρα του Αστέρα, κέρδισε με καθαρό 3-0 τον Λεβαδειακό και έχει σαν μελανό σημείο μόνο την ήττα στο Αγρίνιο, ένα παιχνίδι όμως, που τον έκανε γρήγορα να καταλάβει πως χρειάζεται κάτι καλύτερο στην άκρη του πάγκου του.

Με μία καλή βάση αποτελεσμάτων που τον φέρνει στην 3η θέση με 10 βαθμός, έχοντας πλέον ένα βαρύ όνομα, τον έμπειρο Πάρντιου πάγκο του, ξεκινά την προσπάθειά του να δέσει ένα ποιοτικό ρόστερ στη διάρκεια της διακοπής.

Ο Άρης κατάλαβε πως το παιχνίδι με τον Ολυμπιακό είναι κομβικό για να μπορέσει να οριοθετήσει τους στόχους του και να έχει πετύχει ένα καλό πλασάρισμα στο τέλος του πρώτου κύκλου της σεζόν. Είχε την ευκαιρία να δώσει ένα χτύπημα σε έναν από τους ανταγωνιστές του, να τον βάλει από κάτω στη βαθμολογία και να κάνει το καλύτερο δυνατό ξεκίνημα με τον νέο προπονητή.

Το γρήγορο γκολ έδωσε το δικαίωμα στον Ολυμπιακό να πάει το παιχνίδι στο μοναδικό σχέδιο που μπορούσε να υπηρετήσει

Στο γήπεδο αντιμετώπισε πρόβλημα από τον τρόπο που εξελίχθηκε το παιχνίδι. Ο Κορμπεράν επέλεξε να χρησιμοποιήσει μία ενδεκάδα με πολλούς δημιουργικούς ποδοσφαιριστές. Έφερε τον παικταρά Χουάνγκ χαμηλά στην θέση 8, τον ποιοτικό αλλά ανέτοιμο Χάμες πιο ψηλά του, τον Μπιέλ στα δεξιά, αλλά με ξεκάθαρη εντολή να συγκλίνει.

Στο 15ο λεπτό το κέντρο του Ολυμπιακού έκρυψε την μπάλα και έδειξε ένα δείγμα από όσα είναι σε θέση να μας προσφέρουν αυτοί οι ποδοσφαιριστές, όταν θα δέσουν μεταξύ τους και φτιάξουν τη φυσική τους κατάσταση.

Το γρήγορο τέρμα του Ολυμπιακού έδωσε το δικαίωμα στον Κορμπεράν να πάει το παιχνίδι σε μέτρα που μπορούν να διαχειριστούν οι παίκτες του, δημιουργώντας ένα ματς στη λογική να μικρύνει το γήπεδο για τον αντίπαλο και τα μέτρα που θα χρειάζονται να τρέξουν οι παίκτες του. Ο Ολυμπιακός, απέκτησε τη δυνατότητα να έχει σύμμαχο τον χρόνο, να αφήσει την μπάλα στον Άρη και να κατεβάσει τα μέτρα που αμύνεται.

Παίζοντας άμυνα στο όριο της σέντρας στέρησε από τους παίκτες του Άρη το δικαίωμα να βρουν χώρους και να αξιοποιήσουν το πλεονέκτημα της ταχύτητας, των τρεξιμάτων που διαθέτουν έναντι του Ολυμπιακού. Δημιουργήθηκε ένα παιχνίδι που φαινόταν να μην ταιριάζει στον Άρη.

Είχε την κατοχή, την μπάλα, όμως δεν μπορούσε να την περάσει στον Μάνου Γκαρσία και στον Γκρέι. Είχε δυσκολία να φέρει την μπάλα ανάμεσα στις γραμμές του Ολυμπιακού και για να επιτεθεί τις περισσότερες φορές πήγαινε από τα άκρα με γεμίσματα στην αντίπαλη περιοχή, που ήταν εύκολα για τους Μανωλά, Μπα.

Όσο πέρναγε όμως η ώρα ο Ολυμπιακός έδειχνε το μεγάλο πρόβλημα φυσικής κατάσταση και τρεξιμάτων που αντιμετωπίζει.

Ο Κορμπεράν έπαιξε το τελευταίο του χαρτί

Ο Κορμπεράν είχε μοναδικό πόλο ενέργειας τον Χουάνγκ, ξεκίνησε στην βασική ενδεκάδα τον ανέτοιμο Χάμες, στα δύο άκρα του χρησιμοποίησε τον ντεφορμέ και πεσμένο ψυχολογικά Ρέαμπτσουκ και τον εντελώς ανέτοιμο Βρσάλικο.

Είναι ξεκάθαρο πως ο Ισπανός προπονητής έπαιξε το χαρτί του. Χρησιμοποίησε όσους μπορούσε από τους νέους παίκτες, ξεκίνησε τον ντεφορμέ Βρσάλικο, τον φανερά ανέτοιμο Χάμες, πέρασε στο γήπεδο τον Μπακαμπού με μισή προπόνηση μπας και βρεθεί επιχείρημα παραμονής του.

Η μοναδική ελπίδα για να κρατήσει τη θέση του ήταν να κερδίσει αξιοποιώντας κάποιους από τους νέους παίκτες, ώστε να μπει και αυτός στο κάδρο της επόμενης ημέρας, δείχνοντας πως μπορεί να βοηθήσει την ομάδα του να κερδίσει μαζί με τους ποιοτικούς παίκτες που έχουν αποκτηθεί.

Είναι ξεκάθαρο πως διαχειρίστηκε το παιχνίδι, έχοντας στο μυαλό του τον τρόπο που θα μπορούσε να κρατήσει τη δουλειά του.

Ο Άρης είχε πρόβλημα να δημιουργήσει καθαρές ευκαιρίες σε μικρούς χώρους

Αποτέλεσμα των επιλογών του Ισπανού προπονητή ήταν ο χρόνος να φέρνει όλο και περισσότερους κερδισμένους χώρους στον Άρη. Είχε δημιουργηθεί ένα παιχνίδι που φώναζε πως θα κριθεί από τον βαθμό που θα καταφέρουν τα φρέσκα πόδια που θα περάσει από τον πάγκο ο Πάρντιού, να πετύχουν αυτό που δεν κατάφεραν οι βασικοί του Άρη να φέρουν την μπάλα μέσα στην περιοχή και να δημιουργήσουν απειλή σε οργανωμένη άμυνα.

Ο Άρης κέρδισε, αλλά είναι ξεκάθαρο πως χρειάζεται να δουλέψει πολύ σε αυτό το κομμάτι, όσο ο Ολυμπιακός έμενε χαμηλά δεν έβρισκε τους τρόπους για να γίνει απειλητικός και να φτιάξει καθαρές ευκαιρίες σε μικρούς χώρους. Δεν υπήρχε ασφάλεια, στο χτίσιμο παιχνιδιού από χαμηλά, δεν έφθανε η μπάλα στον Μάνου Γκαρσία και δεν έμενε στον Γκρέι.

Δικαιώθηκε για την υπομονή του ο Πάρντιου

Ο Πάρντιου επέλεξε να πάει το παιχνίδι στην υπομονή. Όταν έβαλε τον Πάλμα στο 60ο λεπτό δεν τον πέρασε δίδυμο με τον Γκρέι, αλλά έβγαλε τον δεύτερο και κράτησε τον σχηματισμό με τους δύο εξτρέμ.

Στο 69ο λεπτό φρέσκαρε τις πλευρές, περνώντας τον Καμάτσο στη θέση του Ιτούρμπε. Δικαιώθηκε απόλυτα από τον τρόπο που κοούτσαρε το ματς, ο Πάλμα με το παιχνίδι με πλάτη και τον συνδυασμό της καλής υποδοχής μπάλας που διαθέτει, της δύναμης και της τεχνικής κατάρτισης μπόρεσε να κρατήσει την μπάλα χαμηλά, ενώ ο γρήγορος Καμάτσο δημιούργησε πολλά ρήγματα.

Στην πλάτη του Ρέαμπτσουκ

Η απόφαση του Πάρντιου να κρατήσει στο γήπεδο δύο καθαρά εξτρέμ και να βγάλει τον Γκρέι δικαιώθηκε, καθώς ο Άρης πέτυχε δύο τέρματα παίζοντας στην πλάτη του Ρέαμπτσουκ.

Στο ποδόσφαιρο μπορεί σε μία στιγμή να γίνει μία φάση, η οποία είναι έξω από τον τρόπο που εξελίσσεται το παιχνίδι. Ο Άρης ισοφάρισε και στη συνέχεια κατάφερε να πάρει ολόκληρο το παιχνίδι, δίχως να πετύχει να ανοίξει την οργανωμένη άμυνα του Ολυμπιακού.

Βρήκε την ισοφάριση με μεγάλη πάσα στην πλάτη της άμυνάς του, συνθήκες που με βάση τις ισορροπίες που είχαν δημιουργηθεί έμοιαζαν δύσκολο να υπάρξουν. Όμως, σε μία από τις ελάχιστες στιγμές, με το σκορ στο 0-1 που βρέθηκε ψηλά η άμυνα του Ολυμπιακού, οι Ρέαμπτσουκ, Βάτσλικ τα έκαναν σαλάτα και ο Μαντσίνι αξιοποιώντας την ταχύτητά του μπήκε με την μπάλα στα δίχτυα.

Το δεύτερο γκολ το έκανε εύκολο και ο Κορμπεράν

Από τη στιγμή που ο Άρης ισοφάρισε, το δεύτερο γκολ ήρθε πολύ εύκολα. Σε έναν βαθμό το χάρισε και ο Ισπανός πρώην προπονητής του Ολυμπιακού.

Οι ερυθρόλευκοι είχαν μείνει από δυνάμεις, δεν είχαν τρεξίματα και ο Κορμπεράν γνώριζε πως μόνο αν περάσει με διπλό από το Βικελίδης έχει πιθανότητες να κρατήσει τη θέση του. Μετά την ισοφάριση πήγε σε αλλαγές και σε διαχείριση που η ομάδα του φώναζε πως δεν μπορεί να υπηρετήσει.

Βγάζοντας τον Χουάνγκ για να περάσει στην θέση του τον Ουί-Τζο άνοιξε την ομάδα στα δύο. Προσέφερε το δικαίωμα στον Άρη να βρει τα μέτρα, τους χώρους που δεν είχε το προηγούμενο διάστημα, απέναντι σε μία ομάδα που είχε μόνο έναν καθαρό κεντρικό χαφ στο γήπεδο και δεν είχε την δυνατότητα να καλύψει με επιπλέον παίκτη τις πλευρές.

Δεν χρειάστηκε να περάσει πολύ ώρα, στην πρώτη φάση, με το που έκανε τη διπλή αλλαγή ο Κορμπεράν (είχε περάσει και τον Μπόουλερ, στην θέση του Μασούρα) ο Καμάτσο που έκανε μεγάλη διαφορά με την είσοδό του άλλαξε πλευρά κινήθηκε στην πλάτη του Ρέαμπτσουκ, η απουσία χαφ ανάγκασε τον Μπα να βγει στα πλάγια και να αφήσει κενό στην καρδιά της άμυνα του Ολυμπιακού και από την στιγμή που η μπάλα έφθασε στον Μανού Γκαρσία βαθιά μέσα στην περιοχή όλα έγιναν εύκολα.

Ο Ισπανός ποιοτικός δημιουργός πέρασε την μπάλα στην κίνηση του Πάλμα και έγινε το 2-1.

Δεν έχει να φοβηθεί κανέναν

Τεράστια υπόθεση η νίκη με ανατροπή που πέτυχε ο Άρης. Κέρδισε τον Ολυμπιακό με τους παίκτες που μπορούσε να φέρει από τον πάγκο, αποδεικνύοντας το βάθος που υπάρχει στο ρόστερ.

Το πρόβλημα που φάνηκε πως υπάρχει έχει να κάνει με το χτίσιμο του παιχνιδιού από χαμηλά. Γερά παιδιά, με τρεξίματα οι Νταμπό, Ντιόπ, όμως όταν ο Άρης πιέζεται ή σε περιπτώσεις που ο αντίπαλος κλείνεται χαμηλά και χρειάζεται η μπάλα να πάει από την τετράδα των στόπερ και τον δύο αμυντικών χαφ στους Μανού Γκαρσία και στον φορ υπάρχει πρόβλημα.

Σε κάθε περίπτωση ο Πάρντιου έχει την εμπειρία και η νίκη στην πρεμιέρα του δημιουργεί και τις συνθήκες να δουλέψει στη διακοπή μέσα σε καλό κλίμα για να διορθώσει τα κακώς κείμενα.

Αποδείχτηκε πάντως τόσο με τον Ολυμπιακό, όσο και με τον ΠΑΟΚ πως υπάρχουν δυνατότητες ένα ρόστερ που στα άκρα και συνολικά στις μεσοεπιθετικές θέσεις έχει πολλές ποιοτικές λύσεις στο φετινό Ελληνικό πρωτάθλημα δεν έχει να φοβηθεί κανέναν.

Αν το πιστέψει ο Άρης μπορεί να αξιοποιήσει την ευκαιρία που προσφέρει στους ανταγωνιστές του Ολυμπιακού το φετινό πρωτάθλημα και να γίνει πραγματικός διεκδικητής του τίτλου.

Παρακολουθήστε την Game Night:

TAGS ΑΡΗΣ ΑΡΗΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΕΛΛΑΔΑ STOIXIMAN SUPER LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ