ΠΑΟΚ

Ο Ολιβέιρα είναι επιλογή του Λουτσέσκου με ρίσκο

Ο Ραζβάν Λουτσέσκου σε ματς του ΠΑΟΚ στα προκριματικά του UEFA Champions League κόντρα στη Σπαρτάκ Μόσχας
Ο Ραζβάν Λουτσέσκου σε ματς του ΠΑΟΚ © 2021 DENIS TYRIN/ASSOCIATED PRESS

Ο Ραζβάν Λουτσέσκου στύλωσε τα πόδια για τον Νέλσον Ολιβέιρα, η διοίκηση του ΠΑΟΚ σεβάστηκε την επιθυμία του και η ελπίδα είναι ο κόουτς να έχει για ακόμα μία φορά δίκιο.

Για να κρίνεις μία μεταγραφή, θα πρέπει να γνωρίζεις πρώτα το συνολικό πλάνο, να δεις το ρόστερ ολοκληρωμένο, αλλά και το αγωνιστικό σχέδιο της ομάδας. Η επιλογή Νέλσον Ολιβέιρα απ' τον ΠΑΟΚ, με βάση την περσινή χρονιά που είχε ο Πορτογάλος στην ΆΕΚ, αλλά και με βάση τα θέλω του ΠΑΟΚ, προκαλεί ερωτήματα.

Σεβάστηκαν την επιθυμία του προπονητή

Ασφαλώς και είναι θετικό, πως πρόκειται για επιλογή προπονητή. Η διοίκηση του ΠΑΟΚ σεβάστηκε την επιθυμία του Ραζβάν Λουτσέσκου, να δοθεί το καλό συμβόλαιο για την κορυφή της επίθεσης στον Ολιβέιρα. Ο Ρουμάνος τεχνικός κατάφερε στην πρώτη συνεργασία του με τον ΠΑΟΚ να δημιουργήσει ένα σύνολο που θα νικήσει τον εγχώριο ανταγωνισμό. Ο Ιβάν Σαββίδης του έδωσε το μεγαλύτερο συμβόλαιο που έχει δοθεί ποτέ σε προπονητή στη χώρα μας, επειδή μαζί του έχει πετύχει.

Η αλήθεια πάντως είναι πως η επιλογή Ολιβέιρα δεν μοιάζει με αυτές που ο Λουτσέσκου είχε στα χέρια του στην πρώτη θητεία. Ο Αλεκσάνταρ Πρίγιοβιτς ήταν ένας καθαρός φορ περιοχής, ένας επιθετικός που σε συνθήκες πίεσης ήταν αποτελεσματικός. Ο Τσούμπα Άκπομ έπαιζε σε υψηλή ένταση, ήταν καλός σε ποδόσφαιρο χώρου και κούραζε την αντίπαλη άμυνα, με την πίεση και τα τρεξίματά του.

Ο Ολιβέιρα ούτε την ένταση του Άκπομ διαθέτει ούτε την αποτελεσματικότητα του Πρίγιοβιτς. Είναι ένας επιθετικός που μέχρι να έρθει στην Ελλάδα, μόλις μία χρονιά, το 2015-2016 στην Championship, κατάφερε να πετύχει διψήφιο αριθμό τερμάτων.

Πέρυσι σκόραρε στο πρωτάθλημα μόνο 6 φορές

Στην Ελλάδα, την πρώτη χρονιά του στην AΕΚ, το 2019-2020, σε 17 παιχνίδια της κανονικής περιόδου πέτυχε 9 γκολ και έδωσε 4 ασίστ. Σε 9 παιχνίδια playoffs σημείωσε 5 γκολ και έδωσε μια ασιστ. Αξιόλογος απολογισμός, χωρίς όμως να μπορεί να θεωρηθεί πως κάλυψε το κενό του Εσεκιέλ Πόνσε ή πως έκανε τους ΑΕΚτζήδες να ξεχάσουν τον Σέρχιο Αραούχο και να νιώσουν ασφάλεια, πως έχουν λύσει το θέμα του σκοραρίσματος.

Τη δεύτερη χρονιά υπήρξε απότομη πτώση. Ο Ολιβέιρα ήταν σπάταλος, έχασε πολλές μεγάλες ευκαιρίες και το κύριο πρόβλημα ήταν πως έβγαζε εύκολα θλάσεις και δεν έπαιζε σε φουλ ένταση. Στην κανονική περίοδο έπαιξε μόλις 974 λεπτά, πέτυχε 5 τέρματα και έδωσε 1 ασίστ. Στα playoffs, σε 5 παιχνίδια σκόραρε 1 φορά. Συνολικά πέτυχε 6 τέρματα την περσινή σεζόν.

Ο ανταγωνιστής έχει φορ 20+ τερμάτων

Πραγματικά δυσκολεύομαι να καταλάβω τη λογική της συγκεκριμένης μεταγραφής. Ο ΠΑΟΚ πρέπει να καλύψει ένα χάντικαπ 26 βαθμών από τον Ολυμπιακό. Δυσκολεύομαι να σκεφτώ πώς θα συμβεί αυτό με τον Ολιβέιρα στην κορυφή της επίθεσης, όταν ο Ολυμπιακός στην επίθεση διαθέτει φορ των 20 γκολ. Ο Γιουσέφ ελ Αραμπί έβαλε 20 γκολ και έδωσε 8 ασίστ την πρώτη σεζόν στο ελληνικό πρωτάθλημα και πέρυσι είχε 22 γκολ και 6 ασίστ.

Επιλογή που προκαλεί ερωτήματα

Ασφαλώς και ο ΠΑΟΚ έδωσε ένα τόσο μεγάλο συμβόλαιο στον Λουτσέσκου για να παίρνει αυτός τις δύσκολες αποφάσεις και την ευθύνη. Ο Ρουμάνος προπονητής κέρδισε αυτό το δικαίωμα με τη δουλειά του, όμως δεν παύει ως επιλογή ο Ολιβέιρα να προβληματίζει. Όχι πως δεν έχει ποιότητα ως ποδοσφαιριστής, όμως είναι δύσκολο να προσφέρει τα γκολ που χρειάζεται μία ομάδα που κάνει πρωταθλητισμό. Επίσης, με βάση την ατομική κατάσταση που βρίσκεται, φαντάζει δύσκολο να παίξει το χρονικό διάστημα που χρειάζεται το βασικό επιθετικό του.

Ο ΠΑΟΚ έδωσε 1.000.000 ευρώ για έναν επιθετικό που την περασμένη χρονιά στο δικό μας πρωτάθλημα πέτυχε μόλις 6 τέρματα. Δεν μπορεί να γίνει εύκολα κατανοητό αυτό, ειδικά με τις προσδοκίες που δημιούργησε η νέα συνεργασία του συλλόγου με τον Λουτσέσκου.

Ζίβκοβιτς και Τζόλης

Πιθανότατα να πιστεύει πως βάζοντας στην επίθεση έναν επιθετικό που γνωρίζει ποδόσφαιρο, με καλό παιχνίδι με πλάτη, που έχει την ικανότητα να κρατά την μπάλα ψηλά και να δημιουργήσει, θα αξιοποιήσει περισσότερο την ικανότητα στην τελική εκτέλεση των Χρήστου Τζόλή και Άντριγια Ζίβκοβιτς. Δηλαδή θα φέρνει σε ακόμα περισσότερες τελικές τους δύο ακραίους επιθετικούς, έχοντας στην επίθεση ένα φορ με τα στοιχεία του Ολιβέιρα.

Η αλήθεια όμως είναι πως από ένα σημείο και μετά ο περσινός ΠΑΟΚ πλήρωσε πως στο σκοράρισμα έδειχνε πολύ εξαρτημένος από τους Τζόλη και Ζίβκοβιτς, κάτι που οδήγησε και σε σταδιακή πτώση στην απόδοσή τους.

Ο Λουτσέσκου στύλωσε τα πόδια

Ειδικά σε ένα πρωτάθλημα όπως το ελληνικό, που υπάρχει ένας σημαντικός αριθμός αγώνων στους οποίους μία ομάδα που κάνει πρωταθλητισμό θα πρέπει να ανοίξει ομάδες που αμύνονται μαζικά, είναι κομβικό να έχεις ένα σίγουρο αριθμό τερμάτων, από την κορυφή της επίθεσης. Αν τελικά μείνει επιθετικό δίδυμο αυτό των Ολιβέιρα-Κάρολ Σβιντέρσκι, φαντάζει δύσκολο να βρει ο ΠΑΟΚ, τα γκολ που θα χρειαστεί για να γίνει ξανά διεκδικητής του πρωταθλήματος.

Ασφαλώς και ο προπονητής κάτι θα έχει στο μυαλό του για να επιμένει στον Ολιβέιρα. Μένει να δούμε αν έχει τον τρόπο να μετατρέψει έναν επιθετικό που την περσινή σεζόν έβαλε μόλις 6 τέρματα και δεν μπόρεσε να έχει γεμάτη χρονιά, σε έναν επιθετικό που θα στηρίξει την επίθεση ενός συλλόγου που θα κάνει πραγματικό πρωταθλητισμό.

Ο Λουτσέσκου πήρε μία προσωπική απόφαση, σε μία πολύ σημαντική θέση. Παρότι ο Ολιβέιρα αποδείχτηκε δύσκολος και σκληρός διαπραγματευτής, ο Ρουμάνος τεχνικός είχε στυλώσει τα πόδια και ήθελε να κλείσει η συγκεκριμένη μεταγραφή. Είναι πραγματικότητα πως και στην πρώτη θητεία του υπήρξαν πολλές διαφορετικές περιπτώσεις στις οποίες ο Λουτσέσκου κράτησε την ίδια στάση και στο τέλος δικαιώθηκε. Στον ΠΑΟΚ ελπίζουν ο κόουτς να έχει δίκιο για ακόμα μία φορά.

TAGS ΠΑΟΚ ΕΛΛΑΔΑ STOIXIMAN SUPER LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ