ΠΑΟΚ

Οι θεοί του ποδοσφαίρου σεβάστηκαν τη στιγμή μαγείας του Κωνσταντέλια

Ο Γιάννης Κωνσταντέλιας
Ο Γιάννης Κωνσταντέλιας INTIME SPORTS

Ο ΠΑΟΚ, μετά την αυτοκτονία στην Τρίπολη, είχε να δώσει έναν "τελικό" πρωταθλήματος με αντίπαλο το Νο1 φαβορί του φετινού του πρωταθλήματος. Μόνο με νίκη θα μπορούσε να παραμείνει στην μάχη του τίτλου και της πρώτης δυάδας. Γράφει ο Τσάρλυ.

Ο ΠΑΟΚ, μετά την αυτοκτονία στην Τρίπολη με τον Αστέρα, είχε να δώσει έναν "τελικό" με αντίπαλο το Νο1 φαβορί του φετινού του πρωταθλήματος. Μόνο με νίκη θα μπορούσε να παραμείνει στην μάχη του τίτλου και της πρώτης δυάδας.

Αυτή την φορά η τύχη χαμογέλασε στον ΠΑΟΚ

Στο ποδόσφαιρο χρειάζεται και τύχη, ένα στοιχείο που έχει παίξει καθοριστικό ρόλο, ώστε να βρίσκεται ο ΠΑΟΚ πιο χαμηλά στην βαθμολογία απ' ό,τι αξίζει. Αυτήν την φορά, η μπάλα τού χαμογέλασε. Του επέτρεψε να πάρει προβάδισμα στην πρώτη του ευκαιρία, να πετύχει 2 γκολ με 5 τελικές και να κερδίσει με 2-0 σε παιχνίδι με 0,5-0,8 xgoals.

Η αλήθεια όμως είναι πως θα ήταν άδικο γι' αυτήν την ομάδα, που στον δεύτερο γύρο απέδειξε στο γήπεδο την πρόοδό της και πως είναι ανώτερη από τον Παναθηναϊκό και τον Ολυμπιακό, να μείνει εκτός μάχης πριν από τα playoffs.

Η μοναδική στιγμή μαγείας του Κωνσταντέλια

Ο Θεός του ποδοσφαίρο, έδωσε πίσω ένα πολύ μικρό μέρος απ' όσα έχει στερήσει στον ΠΑΟΚ την φετινή σεζόν και πάνω από όλα σεβάστηκε την απίθανη προσπάθεια του Κωσταντέλια.

Ο νεαρός του ΠΑΟΚ έκανε κάτι μοναδικό, κάτι που δεν έχει ξαναγίνει και δεν θα ξανασυμβεί, πολύ απλά γιατί κανένας δεν μπορεί να το επαναλάβει. Έκανε κάτι που έμοιαζε με μία επίδειξη δεξιοτεχνίας, που κάνουν άνθρωποι που έχουν παίξει ποδόσφαιρο στην παραλία, στην πιο δύσκολη συνθήκη. Σε ένα παιχνίδι χωρίς αύριο για την ομάδα του, στον πιο δύσκολο χώρο, στο ημικύκλιο της μεγάλης περιοχής.

Το είπαμε και στην Game Night, ο Κωσταντέλιας κάνει κάτι μαγικό χωρίς να είναι η πρόθεσή του, να προσφέρει θέαμα. Δεν μπήκε σε μία φάση με στόχο να τρελάνει την εξέδρα, απλά βρέθηκε πεσμένος στο έδαφος, ήρθε η μπάλα πάνω του, είδε τον συμπαίκτη του αμαρκάριστο σε θέση βολής και αξιοποίησε την ποιότητ;a του, για να του πάει την μπάλα εκεί που φαντάστηκε, για να δώσει στον συμπαίκτη του την δυνατότητα να εκτελέσει.

Δεν τον βοήθησε κανένα καπρίτσιο της μπάλας όσον αφορά το δικό του θαύμα. Στην ανεπανάληπτη στιγμή δημιουργίας του, η μπάλα άκουσε ακριβώς αυτό που προσπάθησε να κάνει, έφερε την μπάλα ξαπλωμένος από το πόδι του στον ώμο του, από τον ώμο του ξανά στο πόδι του και από το πόδι του, ξαπλωμένος όπως ήταν με τρία μαγικά ακουμπήματα, την σέρβιρε στον Νάρεϊ.

Η μπάλα, οι θεοί του πλανήτη του ποδοσφαίρου, του πρόσφεραν απλόχερα όλο το μεγαλείο της στιγμής. Βοήθησαν ώστε αυτή η ενέργεια να μην μείνει στην ιστορία απλά σαν μία σπάνια ποδοσφαιρική στιγμή, προϊόν της τεχνικής κατάρτισης του Κωσταντέλια, αλλά να μείνει στην ιστορία ως η απόλυτη δημιουργία, σε ένα πολύ σημαντικό τέρμα, που τελικά έκρινε ένα ντέρμπι με την ΑΕΚ και έδωσε το φιλί της ζωής στην ομάδα του. Η εκτέλεση, του Νάρεϊ βρήκε τον Βίντα, άλλαξε η μπάλα πορεία και αιφνιδίασε τον Αθανασιάδη.

Από το 15' ως το τέλος του ημιχρόνου η ΑΕΚ έκλεισε τον ΠΑΟΚ στην περιοχή του

Ο ΠΑΟΚ κατάφερε να αξιοποιήσει αυτό το τέρμα και να κρατήσει την νίκη, χωρίς να χρειαστεί να πάρει την μπάλα και να βάλει ρίσκο στο παιχνίδι του. Υπήρξαν στιγμές που τα βρήκε ζόρικα, ειδικά στο διάστημα από το 1-0 μέχρι το τέλος του ημιχρόνου.

Σε αυτό το σημείο, η ΑΕΚ έδειξε πόσο δύσκολη ομάδα έχει γίνει για τα ελληνικά δεδομένα. Κατάφερε να κρατήσει πολύ χαμηλά και σε μεγάλη διάρκεια τον ΠΑΟΚ. Οι Ζίβκοβιτς και Νάρεϊ, έχασαν πολλά μέτρα, με αποτέλεσμα, οι Χατζησαφί και Ρότα να είναι ψηλά και το γεγονός αυτό να δημιουργήσει τις συνθήκες να έχει η ΑΕΚ πολλούς παίκτες και για μεγάλη διάρκεια στην περιοχή του ΠΑΟΚ.

Δεν είναι εύκολο να θυμηθείς σε παιχνίδι απέναντι σε καλό ΠΑΟΚ να βρίσκεται τόσο σταθερά ένας αντίπαλος στους χώρους που βρισκόταν η ΑΕΚ, από το 15ο λεπτό ως το τέλος του πρώτου ημιχρόνου.

Η αντίδραση με την έναρξη του δεύτερου ημιχρόνου

Στην επανάληψη όμως, το παιχνίδι είχε μία διαφορετική μορφή. Οι παίκτες του Λουτσέσκου βγήκαν με την ορμή που ξεκίνησαν τον αγώνα και στο πρώτο ημίχρονο, στην πρώτη επίθεση άνοιξαν την άμυνα του ΠΑΟΚ, ο Νάρεϊ όμως βιάστηκε να φύγει στην πλάτη του Χατζησαφί και το γεγονός πως βγήκε σε κενό τέρμα ο Κωσταντέλιας, δεν είχε την παραμικρή αξία, όμως δόθηκε το μήνυμα.

Η τύχη του ΠΑΟΚ ήταν πως χωρίς να χρειαστεί να κάνει επιθετικά πολλά πράγματα, πέτυχε στην πρώτη του επίθεση και στο πρώτο και στο δεύτερο ημίχρονο γκολ.

Θύμισε την περσινή ΑΕΚ, η αντίδραση της άμυνας στο δεύτερο γκολ

Αν το τέρμα στο 14ο λεπτό, ήρθε από μία μοναδική στιγμή που δεν αντιμετωπίστηκε, γιατί κανένας δεν την περίμενε και από μία σπόντα στην εκτέλεση του Νάρεϊ για το δεύτερο τέρμα, δεν έχει δικαιολογία η άμυνα της ΑΕΚ.

Ήταν μία κακιά στιγμή που θύμισε την περσινή εικόνα της άμυνάς της. Ο Νάρεϊ έκανε μία βαθιά σέντρα προς τη μικρή περιοχή, με την μπάλα να παίρνει ύψος και να κατεβαίνει, οπότε η άμυνα και ο τερματοφύλακας είχαν χρόνο να αντιδράσουν.

Ο Αθανασιάδης έμεινε βιδωμένος στην γραμμή του, έχασε την φάση και δεν αξιοποίησε τον χρόνο που είχε για να δράσει, είναι περίεργο,που αυτή η αργή σέντρα έβγαλε φάση ένας με έναν μέσα στην μικρή περιοχή και στην μονομαχία που δημιουργήθηκε, ο Κουλιεράκης νίκησε κατά κράτος τον Σιμάνσκι.

Δεν έδωσε το δικαίωμα στην ΑΕΚ να δημιουργήσει ευκαιρίες από κλέψιμο

Εύλογο ήταν μετά το δεύτερο τέρμα η ΑΕΚ να ασκήσει πίεση, αλλά αυτήν την φορά ο ΠΑΟΚ κράτησε την σπουδαία νίκη. Δεν ήταν απλός αγώνας αυτός που έδωσε ο ΠΑΟΚ με την ΑΕΚ. Ήταν ένα παιχνίδι χωρίς περιθώριο λάθους και απόδειξης της προόδου που έχει γίνει σε αυτήν την ομάδα από το ντέρμπι του πρώτου γύρου στην OPAP Arena.

Θυμίζω πως σε εκείνο το παιχνίδι, η ΑΕΚ είχε χτυπήσει σε έναν βαθμό, είχε εκθέσει την προσπάθεια αρχικής ανάπτυξης από χαμηλά που κάνει ο ΠΑΟΚ, οδηγώντας σε πολλά λάθη τον Ντάντας. Για μεγάλο διάστημα, ο Πορτογάλος, από εκείνο το παιχνίδι, έχασε την θέση του βασικού, ενώ υπήρξαν πολλά πράγματα που άλλαξαν στην ομάδα στους ρόλους και στις σταθερές του Λουτσέσκου.

Τα έχω γράψει πολλές φορές, ο Κούρτιτς σταμάτησε να υπολογίζεται, ο Αουγκούστο πήγε στο δίδυμο του άξονα, ο Κωνσταντέλιας πέρασε πίσω από τον Ολιβέιρα, στον χώρο που του επιτρέπει να κάνει όργια. Επίσης, σταμάτησε η μπάλα να περνά υποχρεωτικά από την θέση "6" και φεύγει πιο συχνά για τα άκρα, ώστε πιθανό λάθος να μην φέρνει καθαρή ευκαιρία για τον αντίπαλο, όπως έγινε στην Νέα Φιλαδέλφεια στον πρώτο γύρο.

Όποιος είχε δει το παιχνίδι του πρώτου γύρου και γνωρίζει το πώς πιέζει η ΑΕΚ και το τι τράβηξε απέναντί της ο Ντάντας, θα πίστευε πως δεν θα τον χρησιμοποιήσει ο Ρουμάνος τεχνικός. Όμως, δεν είχε κανένα πρόβλημα να το κάνει, πολύ απλά γιατί δεν υπήρχε η περίπτωση, να πέσει ξανά στην παγίδα της ΑΕΚ, να της δίνει το δικαίωμα να ασκεί παγίδα μέσα στην περιοχή της ομάδας του.

Υπήρχαν διαστήματα που η πολύ καλά δουλεμένη ομάδα του Αλμέιδα, έκανε την ζωή δύσκολη στον ΠΑΟΚ, όμως ποτέ δεν της επέτρεψε να δημιουργήσει ευκαιρία μέσα από την πίεσή της.

Η ΑΕΚ γινόταν επικίνδυνη μόνο όταν είχε την μπάλα απέναντι σε οργανωμένο αντίπαλο και με αυτόν τον τρόπο είχε κάποιες καλές στιγμές, όχι όμως μεγάλες ευκαιρίες, τις οποίες δημιουργεί άμεσα με το που κερδίζει την μπάλα στο 1/3 του αντιπάλου. Ήταν ένα σημείο κλειδί του αγώνα, φυσικά μαζί με την τύχη που είχε ο ΠΑΟΚ να βρει γκολ στην πρώτη του τελική σε κάθε ημίχρονο.

Ακόμα η βαθμολογία αδικεί τον ΠΑΟΚ, η ΑΕΚ παραμένει φαβορί

Ασφαλώς και το ποδόσφαιρο δεν γίνεται πάντοτε να σου παίρνει, κάποια στιγμή θα σου δώσει κιόλας. Η ομάδα του Λουτσέσκου είχε παίξει σαν την γάτα με το ποντίκι τον Ολυμπιακό και δεν σκόραρε, σπατάλησε 20 τελικές, έμεινε στο 0-0 σε παιχνίδι με 1,5-0,2 υπερ του xgoals. Λίγες εβδομάδες αργότερα, κατάφερε να κερδίσει με 2-0 την ΑΕΚ σε παιχνίδι που οι τελικές ήταν 5-16 και να βάλει 2 τέρματα με ευκαιρίες για 0,5 xgoals.

Η βαθμολογία πάντως του πρωταθλήματος εξακολουθεί να τον αδικεί, είναι πολύ καλύτερος απ' ό,τι δείχνει το -7 που τον χωρίζει από την πρώτη θέση. Το έχει αποδείξει άλλωστε στα τρία παιχνίδια που έδωσε μέσα σε μία εβδομάδα με τον Παναθηναϊκό.

Η ΑΕΚ ηττήθηκε στην Τούμπα, έβγαλε αμυντικές αδυναμίες στο δεύτερο τέρμα, έχει μία δυσκολία να δημιουργήσει καθαρές ευκαιρίες όταν έχει η ίδια την μπάλα στα πόδια απέναντι σε υψηλό επίπεδο ανταγωνισμού, όμως υπήρξαν διαστήματα που έβγαλε και πολύ καλά στοιχεία.

Προσόντα που είναι σπάνια για το ελληνικό πρωτάθλημα, γνωρίζουμε πως τα έχει και παρά την ήττα στην Τούμπα, την κάνουν να φαντάζει ως το πρώτο φαβορί για την κατάκτηση του πρωταθλήματος. Ασφαλώς και αυτό το αποτέλεσμα, τους κρατά όλους γερά στο κόλπο.

Δείτε την Game Night

TAGS ΠΑΟΚ ΠΑΟΚ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ STOIXIMAN SUPER LEAGUE ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΕΛΙΑΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ