ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ

Οι εποχές έχουν αλλάξει, ο Παναθηναϊκός έχει μάθει να κερδίζει

Οι εποχές έχουν αλλάξει, ο Παναθηναϊκός έχει μάθει να κερδίζει
INTIME SPORTS

Ο Παναθηναϊκός του Γιοβάνοβιτς έχει μάθει να κερδίζει και με την επικράτηση επί του κακού του δαίμονα, Αστέρα, συνεχίζει ακάθεκτος στον δρόμο προς τον τίτλο, φωνάζοντας σε όλους πως οι εποχές έχουν αλλάξει. Γράφει ο Τσάρλυ.

Το ποδόσφαιρο έχει έναν δικό του μαγικό τρόπο να σου δείχνει πώς θα κυλήσει η κάθε χρονιά. Υπάρχουν συγκεκριμένα παιχνίδια, στιγμές που αν τις δεις μεμονωμένα, φωτογραφίζουν την αλλαγή εποχής. Μία τέτοια στιγμή έζησαν οι φίλοι του Παναθηναϊκού την Κυριακή το βράδυ στην Λεωφόρο, απέναντι σε έναν αντίπαλο που δεν είχε καταφέρει να τον κερδίσει στα τελευταία 7 παιχνίδια που τον είχε αντιμετωπίσει.

Κέρδισε με τον ίδιο τρόπο που έχασε πέρυσι

Την περσινή σεζόν, στις 29 Ιανουαρίου, ο Παναθηναϊκός, είχε ηττηθεί στην Λεωφόρο από τον Αστέρα με ένα παρόμοιο πέναλτι με αυτό που κέρδισε στο χθεσινό παιχνίδι. Ο Σάντσες, στο 82ο λεπτό και μέσα στην φούρια του να κερδίσει γρήγορα την κατοχή, για να φτιάξει νέα επίθεση η ομάδα του, αντί να κλωτσήσει την μπάλα, βρήκε με το πόδι του το σώμα του Ριέρα. Σκληρό πέναλτι, αλλά με την εποχή του VAR είναι πέναλτι. Φέτος με τον ίδιο τρόπο, στο 80ο λεπτό, ήταν σειρά του Παναθηναϊκού να κερδίσει με 1-0 τον Άστέρα και να σπάσει την αρνητική παράδοση που είχε δημιουργηθεί.

Ίδιο έργο με διαφορετικό φινάλε

Ήταν ένα παιχνίδι, που κύλησε με παρόμοιο τρόπο, με τους αγώνες που στο τέλος ο Παναθηναϊκός δεν κατάφερνε να κερδίσει τον Αστέρα. Το έργο έμοιαζε να έχει παιχτεί ξανά στην Λεωφόρο, υπήρχε όμως μία διαφορά, έμοιαζε σαν όλοι όσοι βρισκόντουσαν στο γήπεδο να ένιωθαν πως αυτήν την φορά θα βρεθεί ένας τρόπος και η μπάλα θα πάει στα δίχτυα του Παπαδόπουλου. Αυτό τελικά συνέβη, καθώς ο Παναθηναϊκός, νίκησε με ένα πέναλτι, το οποίο δεν ήρθε επειδή άνοιξε την άμυνα του αντιπάλου αλλά από μία λανθασμένη εκτίμηση φάσης του Αλβάρες.

Κομβική η απουσία του Σπόραρ

Οι συνθήκες για να γκελάρει ο Παναθηναϊκός είχαν δημιουργηθεί, για τα "θέλω" του αγώνα η απουσία του Σπόραρ ήταν κομβική, επίσης πιο δύσκολη έκαναν την ζωή του Γιοβάνοβιτς και οι απουσίες των Κώτσιρα, Τσέριν. Ο Σάντσες δεν μπορεί να δώσει το πλάτος και τα ανεβάσματα του Έλληνα μπακ ενώ ο Σλοβένος χαφ βοηθά σημαντικά στο χτίσιμο επιθέσεων, ανάμεσα στις γραμμές άξονα του αντιπάλου. Σίγουρα όμως το κενό του Σπόραρ ήταν δύσκολο, ήταν σημαντικό, ειδικά με τον τρόπο που έπαιζε ο Αστέρας.

Ο Αστέρας με το συνηθισμένο πλάνο Λεωφόρου

Ο Μεταξάς παρουσίασε τον Αστέρα στην Λεωφόρο με τον ίδιο τρόπο που τον εμφάνιζε και ο Ράσταβατς και έπαιρνε τα αποτελέσματα. Ο Μπαράλες στο ύψος της σέντρας, 5 χαφ απλωμένοι πίσω του και η αμυντική τετράδα, λίγο έξω από την μεγάλη περιοχή. Η λογική, του Αστέρα, ήταν να μικρύνει το γήπεδο στον Παναθηναϊκό, με τα μεγάλα κορμιά που διαθέτει σε κοντινούς χώρους τοποθετημένα ώστε να μην του επιτρέψει να παίξει ανάμεσα στις γραμμές του αντιπάλου.

Να πάει το παιχνίδι σε πολλές μονομαχίες που θα φέρουν στο τέλος και διακοπή του αγώνα και του ρυθμού του παιχνιδιού. Ένα στιλ ποδοσφαίρου που εκνευρίζει κόσμο και ποδοσφαιριστές και φέρνει μνήμες, φοβίες, που έχουν δημιουργήσει τα πρόσφατα μεταξύ τους αποτελέσματα στους γηπεδούχους.

Ευκαιρίες μόνο από στημένα στο πρώτο ημίχρονο

Το πλάνο πράγματι λειτούργησε, ο Παναθηναϊκός στο πρώτο ημίχρονο είχε μόλις δύο ευκαιρίες, από δύο εκτελέσεις φάουλ. Στο 33ο λεπτό ο Μπερνάρ εκτέλεσε ένα φάουλ χαμηλά που είχε κερδίσει ο ίδιος με όμορφη ενέργεια, η μπάλα πήγε στον Σάντσες που έκανε τακουνάκι και βρέθηκε ο Σένκεφελντ λίγο πλάγια στην μικρή περιοχή και νικήθηκε από τον Παπαδόπουλο. Στο 44ο λεπτό μία σέντρα σε εκτέλεση φάουλ του Αϊτόρ βρήκε τον Σάντσες στο δεύτερο δοκάρι, που δεν κατάφερε να βρει γεμάτα την μπάλα.

Προσπάθησε να παίξει με τον Χουανκάρ στην επανάληψη

Στην επανάληψη ήταν φανερή η προσπάθεια να βρεθεί τρόπος να πάει η μπάλα στα ανεβάσματα του Χουανκάρ και να βρεθούν εκτελέσεις για τον Αϊτόρ. Βλέπετε, όσες επιθέσεις πήγαν από την πλευρά του Παλάσιος, οι επιλογές του Αργεντινού ήταν απογοητευτικές. Συνολικά ο Παλάσιος ακόμη δεν έχει βρει ρυθμό και έχει μεγάλη ανάγκη ο Παναθηναϊκός να πάρει τα πάνω του για να συνεχίσει να κερδίζει. Επίσης, ο Ιωαννίδης είχε παίκτες κοντά του, πάλεψε, όμως δεν μπόρεσε να καλύψει το κενό του Σπόραρ και σε ένα παιχνίδι δύσκολων απαιτήσεων για τον φορ, δεν κατάφερε να βρει καλή τελική, ούτε σωστή τελική απόφαση.

Υπήρξαν στο δεύτερο ημίχρονο κάποιες καλές προϋποθέσεις από σωστή κυκλοφορία μπάλας όπως στο 53ο λεπτό, που ο Χουάνκαρ, πέρασε την μπάλα στον Αϊτόρ και ο Ισπανός εξτρέμ δεν βρήκε γεμάτα την μπάλα και στο 63ο λεπτό, που ο Μπερνάρ με μία όμορφη κάθετη βρήκε στο τρέξιμο τον Αϊτόρ που είχε αλλάξει πλευρά, αλλά το γύρισμα του Ισπανού κόπηκε από την άμυνα του Αστέρα.

Η ηρεμία έκανε την διαφορά

Πραγματική ευκαιρία όμως, ο Παναθηναϊκός δεν είχε δημιουργήσει. Υπήρχε όμως μία ηρεμία, μία σιγουριά που στο τέλος ήταν αυτή που έφερε και τη νίκη. Σε αντίθεση με ανάλογα παιχνίδια του παρελθόντος, δεν έβλεπες στο γήπεδο και στις συμπεριφορές των ποδοσφαιριστών και των προπονητών της ομάδας πανικό, ακόμη και ο κόσμος δεν παρασυρόταν από το παχνίδι του Αστέρα και δεν πήγαινε σε ακόμη περισσότερες διακοπές που θα βοηθούσαν το έργο του. Δεν υπήρχε άγχος και όλα προσπαθούσαν να γίνουν με ηρεμία και καθαρό μυαλό.

Η ποιότητα του Μάγκνουσον

Υπήρχε μία σωστή κυκλοφορία μπάλας η οποία ξεκινούσε από τα πόδια του Μάγκνουσον. Ο Ισλανδός στόπερ μπορεί να έχει την ευθύνη στη μοναδική ευκαιρία που δημιούργησε ο Αστέρας και σταμάτησε ο Μπρινιόλι στο 93ο λεπτό, όμως σε ολόκληρο το παιχνίδι έδειξε για ποιο λόγο είναι μία πολύ σημαντική προσθήκη. Σταματούσε με άνεση κάθε προσπάθεια επίθεσης του Αστέρα που πήγαινε στον δικό του χώρο και αμέσως είχε την ικανότητα να βγάλει πρώτη πάσα, που έφτιαχνε την ανάπτυξη της ομάδας.

Γνώριζε πως του φθάνει ένα γκολ

Είχε δημιουργήσει ο Παναθηναϊκός ένα παιχνίδι στο οποίο γνώριζε πως ένα γκολ τού φθάνει για να το κερδίσει. Το μηδέν πίσω έμοιαζε εξασφαλισμένο και έψαχνε με ηρεμία, χωρίς πανικό και άγχος το χρυσό τέρμα. Δεν είχε τον φορ που πλήρωσε το καλοκαίρι για να του πάρει τέτοια παιχνίδια, δεν είχε σε καλή ημέρα τον Παλάσιος και είχε να αντιμετωπίσει ένα τείχος και μία ομάδα που κατέβηκε στο γήπεδο με στόχο να χρησιμοποιήσει κάθε θεμιτό μέσο, για να πάρει το 0-0.

Ο Αστέρας, το συγκεκριμένο παιχνίδι κάθε χρόνο το διαχειρίζεται έχοντας ως στόχο να μην επιτρέψει στον Παναθηναϊκό να το κερδίσει. Δεν το παίζει, δεν ψάχνει τίποτα στο επιθετικό κομμάτι, αλλά έχει βρει ένα στιλ παιχνιδιού που τον βραχυκυκλώνει και του χαλάει το μυαλό. Ένα ποδόσφαιρο σε μικρούς χώρους, με πολλές μονομαχίες και πολλές καθυστερήσεις μετά από αυτές τις μάχες.

Έχει μάθει να κερδίζει

Και φέτος αυτό το ποδόσφαιρο τον βραχυκύκλωσε, του έφαγε πολύ καθαρό χρόνο ποδοσφαίρου με τις αμέτρητες πτώσεις, όμως το μυαλό δεν του το χάλασε. Βλέπετε, στο ποδόσφαιρο το να κερδίζεις είναι και θέμα συνήθειας, οι ομάδες εκπαιδεύονται στην αποτυχία και στην επιτυχία και ο Παναθηναϊκός του Γιοβάνοβιτς, από τα πλέι οφ της περσινής σεζόν και μετά, έχει μάθει να κερδίζει.

Για ακόμη ένα παιχνίδι ο πολυμήχανος Αϊτόρ ήταν εκεί να βάλει το πόδι του ενώ είχε τον έλεγχο της φάσης ο αντίπαλός του και να επωφεληθεί από τη λανθασμένη του εκτίμηση και να κερδίσει ένα χρυσό πέναλτι. Ο Παναθηναϊκός κατάφερε να κερδίσει τρίτο παιχνίδι στις πρώτες 7 αγωνιστικές που την περσινή σεζόν το είχε χάσει και συνεχίζει ακάθεκτος στον δρόμο προς τον τίτλο, φωνάζοντας σε όλους πως οι εποχές έχουν αλλάξει.

Δείτε την Game Night για την όλη την δράση στην 7η αγωνιστική της Super League:

TAGS ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΕΛΛΑΔΑ STOIXIMAN SUPER LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ