ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Ο Τικίνιο φέρνει σύστημα με δύο επιθετικούς

Ο Τικίνιο με τη φανέλα του Ολυμπιακού λίγο μετά την υπογραφή την συμβολαίου του με τους ερυθρόλευκους
Ο Τικίνιο με τη φανέλα του Ολυμπιακού λίγο μετά την υπογραφή την συμβολαίου του με τους ερυθρόλευκους ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ INTIME

Ο Πέδρο Μαρτίνς πήρε τον Τικίνιο που έχει εκπαιδευτεί στην Πόρτο σε σύστημα 4-4-2 για να δημιουργήσει ένα αχτύπητο επιθετικό δίδυμο στον Ολυμπιακό μαζί με τον Γιουσέφ Ελ Αραμπί. Γράφει ο Τσάρλυ.

Ο Ολυμπιακός απέκτησε έναν επιθετικό, που επι 4 κολλητές σεζόν, σημείωσε διψήφιο αριθμό τερμάτων στην Πόρτο. Ο Τικίνιο έχει εκπαιδευτεί σε 4-4-2, διετέλεσε με μεγάλη επιτυχία παρτενέρ του Αντρέ Σίλβα, του Μαρεγκά και του Αμπουμπακάρ και ο Μαρτίνς τον αποκτά για να δημιουργήσει ένα αχτύπητο επιθετικό δίδυμο, με τον Ελ Αραμπί.

Ο Ολυμπιακός ξεκίνησε το χτίσιμο της επόμενης ημέρα;, κάνοντας μία σημαντική προσθήκη, σε μία θέση που έμοιαζε γεμάτος, φέρνοντας τον φορ Τικίνιο. Έναν επιθετικό που επί 3,5 χρόνια στήριζε την επίθεση της Πόρτο.

Η επιλογή για τρίτο βαρβάτο φορ γεννάει ερωτήματα

Από μόνο του, το γεγονός πως οι ερυθρόλευκοι πήραν ποδοσφαιριστή, σε μία θέση που στα περισσότερα συστήματα ξεκινά ένας και έχουν ήδη το πετυχημένο δίδυμο Ελ Αραμπί - Χασάν, γεννάει ερωτήματα.

Σκέψεις,πως ο Μαρτίνς είτε έχει στο μυαλό του να δουλέψει την επόμενη σεζόν περισσότερο με ένα καθαρό 4-4-2 και να μην το έχει μόνο σαν άμεση λύση, για όταν κυνηγάει κάποιο τέρμα στην εξέλιξη ενός αγώνα, είτε πως σκέφτεται σε τακτικές με έναν φορ, να χρησιμοποιεί τον Ελ Αραμπί στα αριστερά. Αυτές είναι σκέψεις που θα τις δούμε στην πράξη.

Πρόληψη, το καλύτερο ιατρικό

Επίσης δεν αποκλείεται στον Ολυμπιακό να κατάλαβαν πως πρέπει να κοιτάξουν έγκαιρα για την επόμενη ημέρα.

Ο Ελ Αραμπί είναι κλεισμένος 34 και τον Φεβρουάριο θα κλείσει τα 35. Η πρόληψη είναι το καλύτερο ιατρικό. Ο ίδιος μπορεί να μην έχει δώσει δικαίωμα, να κριθεί από την ηλικία του και είναι ταύρος, όμως ένας σύλλογος οφείλει να κοιτάει μπροστά. Δεν αποκλείεται ο Ολυμπιακός, να θέλει, να είναι έτοιμος ακόμα και για μία πιθανή αγωνιστική πτώση του "φονι", να μεριμνά ώστε να μην στοιχήσει στην ομάδα, μία φυσιολογική λόγο ηλικίας φθοράς στην απόδοση του.

Πέτυχε σε ομάδα με παρόμοια θέλω

Σε κάθε περίπτωση, το δεδομένο είναι πως σε μία ομάδα, ένας καλός ποδοσφαιριστής, μόνο θετικά μπορεί να βοηθήσει. Ο Τικίνιο κατάφερε, για 3,5 χρόνια να προσφέρει σε ένα πιο υψηλό πρωτάθλημα από το ελληνικό, σε μία ομάδα, που έχει ακριβώς τα ίδια θέλω με τους ερυθρόλευκους. Που κάνει στην χώρα της πρωταθλητισμό και αναζητά την καλή πορεία στην Ευρώπη.

Θα δούμε στην πράξη αν ισχύει η όχι, όμως η επιλογή του Τικίνιο, με κάνει να πιστεύω, πως θα δούμε τον Ολυμπιακό του χρόνου, σε μεγάλο ποσοστό παιχνιδιών, να ξεκινά με καθαρό 4-4-2. Βλέπετε, επιλέχτηκε ένας επιθετικός, που είναι εκπαιδευμένος να παίζει σε αυτό το σύστημα.

Ο Τικίνιο όπως στον Ολυμπιακό έρχεται να κολλήσει δίπλα σε έναν σπουδαίο φορ, όπως είναι ο Ελ Αραμπί και να δημιουργήσει μία ισχυρή τριάδα μαζί και με τον Χασάν, στην ίδια λογική, ανέβασε το όνομα του στην Πόρτο. Έπαιξε συνολικά 140 παιχνίδια στους "δράκους", πέτυχε 65 τέρματα και έδωσε 19 ασίστ.

Αν δούμε την διαδρομή του στην Πόρτο, θα καταλάβουμε, πως έχει εκπαιδευτεί σε κάτι πολύ κοντινό, με αυτό που θα χρειαστεί να υπηρετήσει στον Ολυμπιακό. Να χωρά μέσα στο γήπεδο, μαζί με άλλον έναν καθαρό στράικερ.

Εντυπωσιακό ξεκίνημα δίπλα στον Αντρέ Σίλβα

Τον Ιανουάριο του 2017 η Πόρτο τον απέκτησε για 5,6 εκατομμύρια ευρώ από την Γκιμαράες.

Εκείνη την εποχή προπονητής ήταν ο Εσπίριτο Σάντος, που έπαιζε περισσότερο 4-3-3 με τον Αντρέ Σίλβα στην κορυφή. Η εκπληκτική κατάσταση που εμφανίστηκε ο Τικίνιο, έκανε τον Πορτογάλο τεχνικό, να αναθεωρήσει τα πλάνα του και να εφαρμόσει σε ένα σημαντικό αριθμό, αγώνων το καθαρό 4-4-2.

Όποτε όμως χρειάστηκε να εφαρμόσει το καθαρό 4-3-3 αυτός που δεν κουνιόταν από την κορυφή της επίθεσης ήταν ο Τικίνιο. Κάτι που συνέβη και στην συνέχεια της καριέρας του στην Πόρτο. Όποτε οι προπονητές ήθελαν να παίξουν είτε 4-3-3, είτε 4-2-3-1 με δύο φορ στην ενδεκάδα, ο Τικίνιο, πάντοτε έμενε στην κορυφή και μετακινούταν ο παρτενέρ του. Το κρατάμε για την συνεργασία με τον Ελ Αραμπί.

Για να καταλάβετε με πόση φόρα ενσωματώθηκε στην Πόρτο, πρόλαβε να πετύχει 12 τέρματα σε λιγότερο από μισή χρονιά.

Ο Άντρε Σίλβα έπαιξε συνολικά 2.456 λεπτά στο πρωτάθλημα και πέτυχε 16 γκολ, ο Τικίνιο σε 1.256 πέτυχε 12 γκολ. Συνολικά στην πρώτη του παρουσία στην Πόρτο, πρόλαβε να αγωνιστεί σε 15 παιχνίδια, σκόραρε 12 φορές και του καταγράφηκαν 2 ασιστ.

Ο Κονσεϊσάο μονιμοποίησε το 4-4-2

Η Πόρτο έχασε το πρωτάθλημα από την Μπενφίκα και το καλοκαίρι του 2017 ξεκίνησε η συνεργασία του με τον Κονσεϊσάο, που μαζί πήραν δύο πρωταθλήματα και ένα Κύπελλο.

Στα τρία χρόνια, που ο Κονσεϊσάο είχε στο ρόστερ του τον Τικίνιο, είχε πάντοτε τρία καθαρά φορ και στο μεγαλύτερο ποσοστό αγώνων εφάρμοζε το καθαρό 4-4-2. Φέτος που δεν υπήρχε ο Τικίνιο, δούλεψε περισσότερο σχηματισμούς με έναν φορ.

Το καλοκαίρι του 2017, ο Αντρέ Σίλβα πωλήθηκε στην Μίλαν και ο Κονσεϊσάο αποφάσισε να επαναφέρει στην Πόρτο τους Μαρεγκά, Αμπουμπακάρ, που την περασμένη σεζόν, είχαν δοθεί δανικοί σε Γκιμαράες και Μπεσίκτας αντίστοιχα. Οι τρεις επιθετικοί της Πόρτο, ήταν οι Μαρεγκά, Αμπουμπακάρ και ο Βραζιλιάνος Τικίνιο.

Τρίτος την πρώτη χρονιά του Κονσεϊσάο

Το βασικό δίδυμο του Κονσείσάο, ήταν τα δύο θηρία Μαρεγκά, Αμπουμπακάρ και ο Τικίνιο είχε τον ρόλο του τρίτου επιθετικού, χωρίς να σημαίνει πως δεν ήταν ενεργός. Έπαιξε 11 παιχνίδια βασικός στο πρωτάθλημα 13 φορές ήρθε από τον πάγκο.

Ο Μαρεγκά σε 2.410 λεπτά στο πρωτάθλημα πέτυχε συνολικά 22 γκολ και 2 ασιστ, ο Αμπουμπακάρ σε 2.020 λεπτά 15 γκολ και 4 ασίστ, ο Τικίνιο σε 1.094 λεπτά, πέτυχε 8 γκολ και του καταγράφηκαν 4 ασιστ. Συνολικά έπαιξε 31 παιχνίδια πέτυχε 10 τέρματα και έδωσε 7 ασίστ. Η Πόρτο πήρε εύκολα το πρωτάθλημα.

Ο τραυματισμός του Αμπουμπακάρ τον καθιέρωσε σαν παρτενέρ του Μαρεγκά

Η σεζόν 2017-18 ξεκίνησε με τον Τικίνιο στον πάγκο, όμως ένας σοβαρός τραυματισμός του Αμπουμπακάρ, τον μονιμοποίησε στην βασική ενδεκάδα και τον καθιέρωσε τα επόμενα δύο χρόνια σαν μόνιμο παρτενέρ του Μαρεγκά.

Ο Μαρεγκά σε 2.495 στο πρωτάθλημα σημείωσε 11 γκολ και 7 ασιστ, Αμπουμπακάρ πρόλαβε να αγωνιστεί στην αρχή 450 λεπτά και είχε 4 γκολ και 1 ασίστ, ο Τικίνιο έπαιξε 24 παιχνίδια βασικός, σε 4 ήρθε από τον πάγκο, σημείωσε 15 γκολ πρώτος σκόρερ της Πόρτο και του καταγράφηκαν 3 ασιστ.

Συνολικά την σεζόν 18-19 έδωσε ο Τικίνιο, έπαιξε σε 40 παιχνίδια σε όλες τις διοργανώσεις πέτυχε 23 τέρματα και του καταγράφηκαν 7 ασίστ. Η Πόρτο έχασε για 2 βαθμούς του πρωτάθλημα από την Μπενφίκα.

Η χρονιά του νταμπλ

Το καλοκαίρι του 2019 ο Αμπουμπακάρ έφυγε, ο Κονσείσάο δεν έψαξε φορ για βασικό, αλλά για έναν ποδοσφαιριστή που να μπορεί να βοηθήσει τους δύο βασικούς επιθετικούς και έκλεισε τον Λουίζ Ντίας.

Η Πόρτο αν και είχε μείνει πίσω στην βαθμολογία, κατάφερε να εκμεταλλευτεί το άσχημο κλείσιμο στην σεζόν της Μπενφίκα και να πάρει το πρωτάθλημα, έκανε και το νταμπλ. Ο Κονσεϊσάο, έχοντας και τον Οτάβιο που μπορούσε να κάνει την διαφορά σαν δημιουργός, αλλά και τον Κορόνα στα αριστερά, σε σημαντικό αριθμό παιχνιδιών εφάρμοσε το 4-2-3-1 χωρίς να εγκαταλείψει το 4-3-3.

Όπως και όταν είχε προπονητή τον Εσπίριτο Σάντος και παρτενέρ τον Αντρέ Σίλβα, ο Τικίνιο και με προπονητή τον Κονσεϊσάο και τον Μαρεγκά παρτενέρ ήταν αυτός που έμενε στην κορυφή της επίθεσης. Ο Κονσεϊσάο επέλεγε να βγάζει στα άκρα τον θηριώδη Μαρεγκά.

Την χρονιά του νταμπλ ο Μαρεγκά σε 2316 λεπτά στο πρωτάθλημα πέτυχε 12 γκολ και 7 ασιστ, ο Ζε Λουίζ σε 1.178 λεπτά πέτυχε 7 γκολ. Ο Τικίνιο στο πρωτάθλημα ξεκίνησε βασικός σε 20 παιχνίδια, ήρθε σε 10 από τον πάγκο, έπαιξε συνολικά 1.778 λεπτά, πέτυχε 10 τέρματα και του καταγράφηκε 1 ασίστ. Συνολικά σε όλες τις διοργανώσεις έπαιξε σε 40 παιχνίδια, πέτυχε 19 τέρματα και έδωσε 3 ασιστ.

Είναι ξεκάθαρο πως ο Βραζιλιάνος, δεν ήταν το πρώτο βιολί στην Πόρτο, όμως κούμπωσε ιδανικά με δύο επιθετικούς, που ανήκουν σε πολύ υψηλό επίπεδο, όπως ο Αντρέ Σίλβα για μικρό διάστημα και τρία χρόνια με τον Μαρεγκά.

Ακριβώς δηλαδή το πάντρεμα που θέλει να πετύχει ο Ολυμπιακός με τον Ελ Αραμπί. Επίσης είναι σημαντικό, πως τόσο ο Κονσεϊσάο, όσο και ο Εσπιρίτο, τον κρατούσαν στην κορυφή της επίθεσης, όταν επέλεξαν να πάνε σε διάταξη με έναν επιθετικό και να έχουν στο γήπεδο, δύο επιθετικούς.

Έχει μάθει να παίζει από τα αριστερά στο επιθετικό δίδυμο

Ένα πράγμα με προβληματίζει μόνο στο κούμπωμα με τον Ελ Αραμπί και φυσικά, αυτό θα πρέπει να το δουλέψει ο Μαρτίνς.

Ο Τικίνιο, όποτε παίζει στο επιθετικό δίδυμο, είναι αυτός που κινείτε στα αριστερά, όπως ακριβώς κάνει και ο Ελ Αραμπί. Η συνύπαρξη του με σπουδαίους φορ, του δημιούργησαν και έναν τρόπο παιξίματος.

Δηλαδή αξιοποιούσε το γεγονός πως οι αντίπαλοι αμυντικοί, δεν μπορούσαν να μην δώσουν μάχες με τους Σίλβα, Μαρεγκά, Αμπουμπακάρ, που είχε σαν παρτενέρ του και έμαθε να διαβάζει τις φάσεις. Δεν είναι τυχαίο, που τα περισσότερα τέρματα, τα έχει πετύχει με μεταβιβάσεις που ερχόντουσαν από την δεξιά πλευρά.

Διαβάζει την αντίπαλη άμυνα

Έχοντας δηλαδή την εικόνα και του συμπαίκτη του που έχει την μπάλα, αλλά και τις κινήσεις που κάνει ο παρτενέρ του και οι αντίπαλοι στόπερ, διάβαζε τον τρόπο που θα χτυπήσει. Επίσης έχει πολύ καλό κεφάλι, διάθέτει την ικανότητα να στοχεύει με το κεφάλι.

Συνηθίζει, να κολλάει σαν βδέλλα, στην πλάτη του αριστερού μπακ, που συγκλίνει για να πάρει το μαρκάρισμα του και να παίρνει με ένα απλό επιτόπιο στην πλάτη του το πλεονέκτημα.

Στην Ελλάδα έχει μίνιμουμ 15 τέρματα

Ο Ολυμπιακός με λίγα λόγια, πήρε έναν επιθετικό, που έχει εκπαιδευτεί άριστα να παίζει σε επιθετικό δίδυμο. Σε αυτόν τον ρόλο, έχει βρει τις κινήσεις του, έχει χτίσει το παιχνίδι του και κατάφερε να καταγράψει τέσσερεις συνεχόμενες χρονιές, που πέτυχε διψήφιο αριθμό τερμάτων στην Πόρτο.

Γίνεται λοιπόν αντιληπτό, πως στο πιο βατό ελληνικό ποδόσφαιρο για έναν φορ, ο Τικίνιο με άνεση, θα βρει τα 15 τέρματα. Μένει να δούμε, τι ακριβώς έχει στο μυαλό του ο Μαρτίνς και πως θα δουλέψει την συνύπαρξη του με τον Ελ Αραμπί.

TAGS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΕΛΛΑΔΑ STOIXIMAN SUPER LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ