OPINIONS

Ο τελικός των υπερβάσεων

Liverpool's Mohamed Salah, front left, duels for the ball with Tottenham's Dele Alli during the English Premier League soccer match between Liverpool and Tottenham Hotspur at Anfield stadium in Liverpool, England, Sunday, March 31, 2019. (AP Photo/Rui Vieira)
Liverpool's Mohamed Salah, front left, duels for the ball with Tottenham's Dele Alli during the English Premier League soccer match between Liverpool and Tottenham Hotspur at Anfield stadium in Liverpool, England, Sunday, March 31, 2019. (AP Photo/Rui Vieira) AP

Ο Τσάρλυ αναλύει όσα περιμένουμε να δούμε στον τελικό του Champions League ανάμεσα στην Τότεναμ και τη Λίβερπουλ (01/06, 22.00), δύο ομάδες που έχουν κάνει ήδη την υπέρβασή τους.

Τότεναμ και Λίβερπουλ έφθασαν στον τελικό του Champions League μέσα από επικές προκρίσεις. Η ομάδα του Ποκετίνο πέρασε την Σίτι με ένα buzzer beater που ακυρώθηκε και με ένα επίσης buzzer beater του Λούκας Μόουρα έκανε το απόλυτο κόλπο στην Ολλανδία.

Η Λίβερπουλ επικράτησε με 4-0 της Μπαρτσελόνα, δίχως τους Φιρμίνο, Σαλάχ, Κειτά.

Και οι δύο ομάδες βρέθηκαν με την πλάτη στον τοίχο στους ημιτελικούς και βρήκαν τον τρόπο να ανατρέψουν την κατάσταση, όταν όλος ο κόσμος τους είχε χαμένους. Δεν είναι εύκολο να αποφασίσει κάποιος, αν είναι πιο επικό αυτό που πέτυχε η Λίβερπουλ στην ρεβάνς στο Άνφιλντ ή το κατόρθωμα του Άγιαξ στο δεύτερο ημίχρονο. Ή αλήθεια είναι πως Τότεναμ και Λίβερπουλ μας χάρισαν δύο αξέχαστες ποδοσφαιρικές βραδιές, κατάφεραν και ανέτρεψαν την δύσκολη κατάσταση που είχε δημιουργηθεί και βρίσκονται στον τελικό της Μαδρίτης.

ΕΜΑΘΕ ΝΑ ΖΕΙ ΧΩΡΙΣ ΤΟΝ ΚΕΙΝ

Πέρα από τις ανατροπές, η πορεία τους έχει ακόμα ένα κοινό στοιχείο, πέτυχαν να νικήσουν σημαντικές απουσίες που προέκυψαν την κρίσιμη ώρα. Η Τότεναμ έμαθε να ζει χωρίς τον Χάρι Κέιν. Όταν έφυγε τραυματίας στο πρώτο προημιτελικό με την Σίτι, τα Αγγλικά ΜΜΕ, ανέφεραν πως έχασε ολόκληρη την σεζόν. Κανένας δεν υπολόγιζε τότε, πως η Τότεναμ μπορεί να φθάσει στον τελικό. Σε αυτήν την διαδρομή βρήκε ανέλπιστους ήρωες, πήρε υπερβατικά πράγματα από τους Σόν, Λούκας που κλήθηκαν με διαφορετικό τρόπο να καλύψουν το κενό του και επέτρεψαν στον Χάρι Κέιν να βρεθεί στον τελικό της Μαδρίτης.

ΑΝΤΕΔΡΑΣΑΝ, ΟΤΑΝ ΟΛΟΙ ΤΟΥΣ ΕΙΧΑΝ ΞΕΓΡΑΨΕΙ

Οι φίλοι της Λίβερπουλ μία ημέρα πριν την μεγάλη ανατροπή στο Άνφιλντ, είχαν βρεθεί σε κατάθλιψη. Ήταν σκληρή η πραγματικότητα που είχε δημιουργηθεί το βράδυ τις 6 Μαϊου. Η οβίδα του Κομπανί, έκανε τους οπαδούς της Λίβερπουλ να καταλάβουν πως οι 97 βαθμοί δεν φθάνουν για να κατακτήσουν το πρωτάθλημα, ενώ το άδικο αποτέλεσμα στο Καμπ Νου και οι απουσίες των Φιρμίνο, Σαλάχ, Κεϊτά δεν άφηνα πολλά περιθώρια. Όμως το ποδόσφαιρο έδειξε πως έχει τον τρόπο να αποδίδει δικαιοσύνη.

Η Λίβερπουλ αντέδρασε, μπόρεσε με τους Οριγκί, Σακίρι, να κερδίσει με 4-0 την Μπαρτσελόνα και να προκριθεί στον τελικό του θεσμού. Θα ήταν άδικο μία τόσο καλά δουλεμένη ομάδα, να αποκλειστεί από την προβληματική Μπαρτσελόνα του Βαλβέρδε, που περιστρέφεται αποκλειστικά γύρο από τον Μέσι, είχαν όμως διαμορφωθεί όλες οι προϋποθέσεις για να συμβεί και η ομάδα του Κλοπ αντέδρασε.

ΥΠΑΡΧΕΙ ΦΑΒΟΡΙ

Στον τελικό οι εταιρίες εκτιμούν πως υπάρχει φαβορί, αυτόν τον τίτλο, τον έχουν δώσει στην Λίβερπουλ. Η απόδοση κατάκτησης από το stoiximan.gr για την Λίβερπουλ είναι 1,47, για την Τότεναμ 2,70.

Ασφαλώς και είναι λογική αυτή η απόκλιση. Τις δύο ομάδες τις χώρισαν στο πρωτάθλημα 26 βαθμοί, η Λίβερπουλ κέρδισε οριακά όπως παραδέχτηκε ο Κλοπ, με 2-1 και τα δύο παιχνίδια που έδωσαν. Ασφαλώς και αυτά δεν μετράνε, κάτι που αποδείχτηκε και στα προημιτελικά με την Σίτι, όμως στο καθορισμό του ποιος είναι το φαβορί παίζουν τον ρόλο τους, χωρίς να σημαίνει πως το φαβορί πρέπει να έχει και την απόλυτη επιβεβαίωση.

ΕΤΟΙΜΑΣΤΗΚΕ ΓΙΑ ΝΑ ΕΠΙΣΤΡΕΨΕΙ

Υπάρχει μία διαφορά που δίνει ένα αρχικό προβάδισμα στην Λίβερπουλ, πως την φετινή σεζόν ετοιμάστηκε για να κατακτήσει μεγάλα τρόπαια, αντίθετα στην Τότεναμ, οι στόχοι ήταν διαφορετικοί και η συμμετοχή στον τελικό, μοιάζει σαν να προέκυψε.

Αν κάποιος έχει διαφορετική γνώμη, προκύπτει και από τις δηλώσεις των προπονητών πριν τον τελικό. Ο Κλοπ δήλωσε πως ¨ο περσινός τελικός είχε μεγάλη επίδραση πάνω μας. Ένα χρόνο πριν ήμασταν όλοι στο αεροδρόμιο της επιστροφής στεναχωρημένοι, με κακή ψυχολογία και τα κεφάλια σκυμμένα, ο στόχος ήταν να επιστρέψουμε και επιστρέψαμε.¨

Για να συμβεί αυτό, έγινε δουλειά, βελτίωσε ένα πολύ σημαντικό κομμάτι από τις παθογένειες που υπήρχαν στην ομάδα, τόσο στο ρόστερ, όσο και στην αδυναμία της Λίβερπουλ, να επιβληθεί και σε ένα πιο κοντρόλ παιχνίδι. Ενισχύθηκε εκεί που πονούσε, έμαθε να κερδίζει και χωρίς να πρέπει μόνιμα να παίζει σε οριακή ένταση και επέστρεψε.

ΠΡΟΕΚΥΨΕ

Αντίθετα ο Ποκετίνο, στις δηλώσεις που έκανε σε ερωτήσεις σχετικά με το μέλλον του, έβαλε σαν κίνητρο παραμονής, το να γίνουμε ¨πραγματικοί διεκδικητές¨. Ασφαλώς το πραγματικό επίτευγμα είναι να βρίσκεσαι στον τελικό, ο Ποκετίνο καταλαβαίνει πως διάρκεια αποκτάς, όταν είσαι σε θέση να βάζεις τόσο μεγάλους στόχους, στην Τότεναμ απλά προέκυψε.

Στον τελικό επιστρέφει ο Κέιν και οι Φιρμίνο, Σαλάχ. Τα πράγματα για τον Κλοπ μοιάζει να είναι ξεκάθαρα, Η ενδεκάδα φαντάζει προκαθορισμένοι. Οι Άρνολντ, Ρόμπερτσον θα είναι στα δύο άκρα, Μάτιπ, Φαν Ντάικ του αμυντικό δίδυμο, Φαμπίνιο, Βεϊνλαντουμ, Χέντερσον στον άξονα και Μανέ, Σαλάχ, Φιρμίνο η επιθετική τριάδα.

ΤΟ ΔΙΛΗΜΜΑ

Ο Ποκετίνο είναι αυτός που πρέπει να πάρει τις σημαντικές αποφάσεις. Όπως ο ίδιος δήλωσε ο Χάρι Κέιν προπονείτε με την ομάδα από την περασμένη Παρασκευή. Σημαίνει πως έχει μία εβδομάδα γεμάτη, ο Αργεντίνος τεχνικός γνωρίζει αν το απόλυτο επιθετικό του όπλο, είναι σε θέση να αγωνιστεί σε ένα τόσο απαιτητικό παιχνίδι. Υπάρχει μία λεπτομέρεια που κάνει την κατάσταση πιο περίπλοκη. Ο Κέιν πράγματι είναι ένα τεράστιο όπλο, αυτήν την εποχή πιθανότητα να είναι και ο καλύτερος κλασικός στράικερ στον κόσμο, λείπει όμως από τις 9/4 και η Τότεναμ, προχώρησε χωρίς αυτόν. Μάλιστα για να φθάσει στον τελικό χρειάστηκε οι Σον, Λούκας Μόουρα κυριολεκτικά να οργιάσουν.

Αν ο Κέιν είχε έναν τραυματισμό πρόσφατο και η ομάδα δεν είχε μάθει να κερδίζει χωρίς αυτόν, τότε δεν θα υπήρχε καμία συζήτηση, παίζει και στο ψυχολογικό κομμάτι ρόλο, να έχεις στο γήπεδο τον καλύτερο σου παίκτη. Η Τότεναμ όμως το τελευταίο διάστημα κατάφερε να απογαλακτιστεί, από τα τέρματα που προσέφερε ο Κέιν. Πως αφήνεις στον πάγκο έναν εκ τον Λούκας-Σον, για να βάλεις τον Κέιν χωρίς να έχει παιχνίδι από τις 9 Απριλίου, αλλά και πως αφήνεις σε τελικό στον πάγκο τον καλύτερο στράικερ στον κόσμο, όταν τον έχεις διαθέσιμο;

Είναι ένα δίλλημα στο οποίο καλείτε να απαντήσει ο Αργεντίνος τεχνικός.

Ο ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΟΥ ΡΥΘΜΟΥ ΤΑΙΡΙΑΖΕΙ ΣΤΗΝ ΤΟΤΕΝΑΜ

Η λογική λέει πως ένας εκ των Κέιν, Σον, Λούκας θα μείνει στην πάγκο. Από εκεί και πέρα, τα παιχνίδια με τον Άγιαξ, έδειξαν στον Ποκετίνο πως λειτουργεί καλύτερα σε αγώνες υψηλής έντασης, η ομάδα του με τρία χαφ, από ότι με τρία στόπερ. Αναμένεται λοιπόν δίδυμο των Αρντεβάιλερντ, Βερτόγκεν, στα άκρα παίζουν οι Τρίπιερ, Ρόουζ. Για την θέση 6 η απουσία του Γουίνκς κάνει φαβορί τον Γουανιάμα έναντι του Ντάιερ, εσωτερικοί οι Σισοκό, Ντελέ Άλι και δύο εκ των Σον Κέιν, Λούκας στο επιθετικό δίδυμο. Ασφαλώς και ο Ποκετίνο αξιοποιεί τα προσόντα των Έρικσεν, Ντελέ Αλι, Σόν ώστε να πηγαίνει σε διάφορες παραλλαγές.

Όταν έχεις αυτούς τους ποδοσφαιριστές στο γήπεδο, είναι πολύ εύκολο να μετατρέψεις τον ρόμβο σε 4-3-3 και σε 4-2-3-1. Να πάρεις πλάτος και ταυτόχρονα πίεση στο κέντρο άμυνας του αντιπάλου. Ο Ποκετίνο εκμεταλλεύεται την ικανότητα των Έρικσεν, Ντελε Άλι, Σον να παίξουν σε πολλούς χώρους και το πλεονέκτημα της Τότεναμ σε σχέση με την Λίβερπουλ, είναι πως σε νορμάλ τέμπο με τον Δανό, έχει καλύτερη δημιουργία.

Το είδαμε στην ρεβάνς στο Άμστερνταμ, όταν η Τότεναμ μπορεί να επιβάλει τον ρυθμό της, ο τρόπος που αναπτύσσεται είναι εξαιρετικός, στον άξονα έχει ένα μικρό προβάδισμα η τριάδα των Γουανιάμα, Έρικσεν, Ντελε Άλι, απέναντι σε αυτήν των Φαμπίνιο, Βεϊνάλντουμ, Χέντερσον. Χρειάζεται ένα εξαιρετικό παιχνίδι από τον Βραζιλιάνο ο Κλόπ, ώστε να μην μπορέσει να κάνει ζημιά και ο Έρικσεν από τον χώρο του επιτελικού χαφ, αλλά και να αναδειχτεί πως στη θέση 6 έχει μία καλύτερη λύση η Λίβερπουλ.

Η ΤΡΙΑΔΑ ΠΟΥ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΤΡΟΜΟ ΕΠΕΣΤΡΕΨΕ

Όπως έγραψα και πιο πάνω, η Λίβερπουλ έμαθε φέτος να κερδίζει και σε πιο χαμηλό τέμπο, όμως για να επικρατήσει σε παιχνίδια υψηλού επιπέδου, το όπλο της παραμένει το ποδόσφαιρο υψηλής έντασης. Είναι ξεκάθαρο πως αν καταφέρει η Τότεναμ να πάει τον τελικό σε χαμηλή ρυθμό και σε έλεγχο, στον άξονα της έχει με τον Έρικσεν τον καλύτερο ποδοσφαιριστή για να χτίσει την δημιουργία της, αν ο τελικός όμως έχει ρυθμό, η τριάδα των Σαλάχ, Φιρμίνο, Μανέ, δύσκολα κοντρολάρεται. Μην ξεχνάμε πως με την Μπαρτσελόνα η επιθετική τριάδα δεν ήταν διαθέσιμη και το γεγονός αυτό δημιουργεί και ένα ερωτηματικό σχετικά με το επίπεδο ετοιμότητας, που βρίσκεται.

Αν είναι καλά, θεωρώ εξαιρετικά δύσκολο, για τους Βερτόνγκεν, Αλντερβέιρελντ, με στήριξη από την θέση 6 του Γουανιάμα να αντέξουν.

Όλα αυτά όμως θα αποδειχτούν στο γήπεδο, το φετινό Τσάμπιονς Λιγκ, μας χάρισε μοναδικές βραδιές, ανατροπές οι οποίες δεν γινόντουσαν εύκολα να αξιολογηθούν. Όλες τους όμως είχαν έναν κοινό παρανομαστή, το θάρρος η επιθετικότητα δικαιωνόταν. Όποιος επιτίθεται έχει πλεονέκτημα, όποιος το καταλαβαίνει προχωρά, όποιος έχει μείνει στο παρελθόν, το άθλημα τον αφήνει πίσω.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ