ΠΑΟΚ

Ο ΠΑΟΚ μεταμορφώθηκε στο ημίχρονο και έμεινε ζωντανός

Ο ΠΑΟΚ μεταμορφώθηκε στο ημίχρονο και έμεινε ζωντανός
EUROKINISSI

Ο ΠΑΟΚ πέτυχε τον ρεαλιστικό στόχο του κόντρα στη Μαρσέιγ. Κατάφερε να πάει την πρόκριση στο δεύτερο παιχνίδι και να παίξει για το όνειρο στην Τούμπα, μπροστά στον κόσμο του. Ο Τσάρλυ αναλύει τι συνέβη στο παιχνίδι του Βελοντρόμ.

Το παιχνίδι στο Βελοντρόμ μόνο εύκολο δεν ήταν. Το πρώτο ημίχρονο αποδείχθηκε εφιαλτικό, όμως ο ΠΑΟΚ κατάφερε να βρει τρόπο και να μαζέψει την κατάσταση.

Δημιουργήθηκε ένα πολεμικό κλίμα που έκανε ζημιά στον ΠΑΟΚ

Ας πάρουμε όμως, τα πράγματα με τη σειρά. Όσα έγιναν στους δρόμους της Μασσαλίας δημιούργησαν ένα κλίμα που δεν το περίμεναν οι άνθρωποι της Μαρσέιγ.

Τα προηγούμενα παιχνίδια του Conference League δεν είχαν αυξημένο ενδιαφέρον από τους φίλους της ομάδας. Μάλιστα, ο Χόρχε Σαμπάολι δήλωνε την παραμονή του αγώνα πως "οι οπαδοί μας έχουν δείξει την προτίμησή τους στη δεύτερη θέση και στην απευθείας πρόκριση στους ομίλους του Champions League, όμως έχουμε την ευκαιρία να διεκδικήσουμε να κατακτήσουμε την διοργάνωση και οφείλουμε, να προσπαθήσουμε".

Απρόσμενα δημιουργήθηκε ένα πολεμικό κλίμα. Είναι γνωστό πως οι φανατικοί της Μαρσέιγ δεν είναι και τα καλύτερα παιδιά. Μοιραία η ατμόσφαιρα που δημιουργήθηκε έγινε πολύ δύσκολη για μία φιλοξενούμενη ομάδα. Ειδικά όταν στο γήπεδο συναντά αγωνιστικά προβλήματα και δέχεται πίεση ή γκολ νωρίς.

Η Μαρσέιγ είχε όλα τα βαριά χαρτιά ενεργά στο πρώτο ημίχρονο

Πραγματικά δημιουργήθηκαν οι συνθήκες για να καθαρίσει την πρόκριση η Μαρσέιγ από το πρώτο παιχνίδι. Το γεγονός πως δεν υπήρχε VAR βοήθησε τους γηπεδούχους, οι οποίοι προηγήθηκαν μ' ένα τέρμα που πιθανότατα αν εξεταζόταν από το video δεν θα μετρούσε.

Ο ΠΑΟΚ αντιμετώπισε σημαντικά προβλήματα στο πρώτο μέρος. Δεν μπόρεσε να κυκλοφορήσει την μπάλα και επέτρεπε με μεγάλη συχνότητα στους παίκτες της Μαρσέιγ να την περνάνε από τους Γκεντουζί - Ζέρσον, αλλά και να δίνουν συμμετοχή στους Παγέτ, Ουντέρ, Μπακαμπού. Στην πράξη η Μαρσέιγ είχε όλα της τα βαριά χαρτιά ενεργά στο παιχνίδι, έτοιμα να κάνουν τη διαφορά.

Το γκολ του Παγέτ ήταν μία στιγμή μαγείας. Στον ΠΑΟΚ μπορεί να αισθάνονται άτυχοι που πήγαν στο ημίχρονο με το 2-0 στην πλάτη από ένα γκολ που μπαίνει σπάνια και άλλο ένα που το πιθανότερο είναι πως με VAR δεν θα έπρεπε να είχε μετρήσει. Η αλήθεια όμως είναι πως η εικόνα του παιχνιδιού ήταν για 2-0.

Η αλλαγή του Λουτσέσκου ανέτρεψε το παιχνίδι

Στο δεύτερο ημίχρονο όμως αποδείχθηκε το πόσο σημαντικό είναι να είσαι ομάδα του προπονητή. Ο Ραζβάν Λουτσέσκου κατάφερε να ηρεμήσει την ομάδα του, την πείσμωσε και τη βοήθησε με την αλλαγή του.

Η επιλογή να βγει ο Τσιγγάρας και να μπει ο Καντουρί στην θέση του είχε ένα μικρό ρίσκο. Έκανε τον ΠΑΟΚ πιο επιθετικό, του στερούσε έναν αμυντικό χαφ σ' έναν χώρο που η Μαρσέιγ έχει παικταράδες για να κάνουν διαφορά στο παιχνίδι. Του έδιναν όμως δημιουργία και του πρόσφεραν έναν επιπλέον παίκτη στην κυκλοφορία μπάλας.

Έγραψα και στο κείμενο μου πριν από το παιχνίδι πως το ελάττωμα της Μαρσέιγ είναι πως δεν λειτουργεί επιθετικά, όταν πρέπει να μαρκάρει από το μεσαίο μπλοκ και κάτω. Κάνει λίγα κλεψίματα, είναι 18η στο πρωτάθλημα με μόλις 8,4 το παιχνίδι και τα λιγότερα φάουλ από όλες τις ομάδες με μόλις 9,1 το παιχνίδι. Κάτι που ο ΠΑΟΚ μπόρεσε να το αξιοποιήσει όταν κέρδισε με την αλλαγή του Λουτσέσκου, έναν παραπάνω δημιουργό, γιατί κατάφερε και έλεγξε καλύτερα την κυκλοφορία της μπάλας.

Το να τελειώσει το παιχνίδι στο Βελντρόμ με κατοχή μπάλας στο 45% και ευστοχία στις μεταβιβάσεις 88% είναι σπουδαία επιτεύγματα. Αριθμοί που αποδεικνύουν πως ο ΠΑΟΚ το παιχνίδι το έπαιξε, για την ακρίβεια το έπαιξε καλύτερα όταν δημιουργήθηκε ένα κέντρο που πρόσφερε ποιοτική μεταφορά μπάλας. Ο Ελ Καντουρί πέτυχε ένα υπέροχο γκολ στο ξεκίνημα του δευτέρου ημιχρόνου, η είσοδος τους έδωσε αυτοπεποίθηση στον ΠΑΟΚ, διότι έφερε στο δίδυμο των χαφ τον Αγκούστο που ήταν πια στον φυσικό χώρο κι έκανε ένα σπουδαίο δεύτερο 45λεπτό.

Μέσα από αυτά ο ΠΑΟΚ μείωσε, κράτησε μπάλα και είχε την τεράστια ευκαιρία, με τον Άκπομ να φθάσει στην ισοφάριση στο 59ο λεπτό.

Πέτυχε νίκες ο ΠΑΟΚ στο δεύτερο ημίχρονο

Εκτός όσων πέτυχε, κρατώντας ο ίδιος την μπάλα, κατάφερε να κερδίσει κι άλλες μάχες. Όπως ανέφερα παραπάνω, στο πρώτο 45 λεπτό όλα τα όπλα της Μαρσέιγ, (Ζέρσον, Γκεντουζι, Παγέ, Ουντέρ, Μπακαμπού) ήταν ενεργά. Στο δεύτερο ημίχρονο ο ΠΑΟΚ πέτυχε νίκες. Δεν είδαμε τον Ζέρσον που αντικαταστάθηκε, ο Γκεντουζί μπήκε στο παιχνίδι στο τελευταίο δεκάλεπτο και στην πράξη ο μόνος που δημιουργούσε ρήγματα ήταν ο Ουντέρ, ο οποίος ήταν δεδομένο πως θα ήταν μπελάς για τον Βιεϊρίνια.

Βοήθησε η αντικατάσταση του Μπακαμπού

Για να τα λέμε κι όλα, βοηθήθηκε σημαντικά η άμυνα του ΠΑΟΚ από την απόφαση του Σαμπάολι να αλλάξει τον επιθετικό του στο ημίχρονο. Ο Μπακαμπού ήταν ζόρικος, για τους Κρέσπο και Ίνγκασόν. Τους πίεζε, έκλεβε μπάλες, έβαζε πλάτη, έπαιζε στον χώρο, ήταν ένας μόνιμος μπελάς. Τον βραχύσωμο Ντιένγκ τον έπαιξε πολύ εύκολα η άμυνα του ΠΑΟΚ. Για την ακρίβεια η επίθεση της Μαρσέιγ δεν πήρε τίποτα από τον φορ της σε ολόκληρο το δεύτερο ημίχρονο. Η αλήθεια είναι πως ο ΠΑΟΚ στο τέλος υπέφερε.

Έχει παικταράδες η Μαρσέιγ, μεγάλες προσωπικότητες, στο τελευταίο κομμάτι του αγώνα κατάφεραν κι έβαλαν τον ΠΑΟΚ μέσα στην περιοχή του και τον σφυροκόπησαν. Δύο φορές ο Πασχαλάκης και σημαντικές επεμβάσεις των παικτών του ΠΑΟΚ σε χαμηλά μέτρα κράτησαν το σκορ στο 2-1.

Δεν θα είναι ένας απλός αγώνας

Ασφαλώς και η ρεβάνς είναι πολύ δύσκολη. Το να περάσει ο ΠΑΟΚ αυτήν την Μαρσέιγ, αυτούς τους ποδοσφαιριστές, πλησιάζει στα όρια του θαύματος. Όμως την επόμενη Πέμπτη (14/4) δεν θα είναι ένας απλός αγώνας.

Ο Λουτσέσκου και οι παίκτες του έχουν μία ολόκληρη εβδομάδα για να ετοιμαστούν, για το μεγαλύτερο ευρωπαϊκό παιχνίδι στην ιστορία του συλλόγου. Για πρώτη φορά ο ΠΑΟΚ φθάνει τόσο κοντά στα ημιτελικά μίας ευρωπαϊκής διοργάνωσης και το πιο σημαντικό είναι πως μέχρι τέλους, πιο δύσκολη ομάδα από τη Μαρσέιγ, δεν πρόκειται να αντιμετωπίσει.

Αν πετάξει έξω τη Μαρσέιγ, ο δρόμος για τον τελικό είναι ανοιχτός. Οι αντίπαλοι που περιμένουν τον ΠΑΟΚ στον ημιτελικό, δηλαδή ο νικητής του ζευγαριού Φέγενορντ - Σλάβια Πράγας είναι σαφώς πιο αδύναμες ομάδες από τη Μαρσέιγ.

TAGS ΠΑΟΚ ΠΑΟΚ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ CONFERENCE LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ