ΚΥΠΕΛΛΟ ΕΛΛΑΔΑΣ

Ο ΠΑΟΚ και ο Ολυμπιακός φοβήθηκαν και δεν έπαιξαν

Ο Γκάρι Ροντρίγκες και ο Κρέσπο στο ΠΑΟΚ - Ολυμπιακός
Ο Γκάρι Ροντρίγκες και ο Κρέσπο στο ΠΑΟΚ - Ολυμπιακός EUROKINISSI

Ο Τσάρλυ γράφει για τον ΠΑΟΚ και τον Ολυμπιακό που έβγαλαν φόβο στον πρώτο ημιτελικό του Κυπέλλου Ελλάδας και πλέον τις διαφορές τους θα τις λύσουν στο Καραϊσκάκης.

Έμειναν όλα ανοιχτά για την ρεβάνς. ΠΑΟΚ και Ολυμπιακός έβγαλαν πολύ φόβο, έπαιξαν ελάχιστα ποδόσφαιρο και άφησαν την τύχη τους στην ρεβάνς στο Καραϊσκάκης.

Αν η ΕΠΟ είχε καταργήσει το εκτός έδρας γκολ, θα μιλούσαμε για μικρό πλεονέκτημα του Ολυμπιακού. Από την στιγμή όμως που ο ΠΑΟΚ περνά με όλες τις ισοπαλίες με γκολ, δεν πήρε κανένας πλεονέκτημα από την λευκή ισοπαλία της Τούμπας. Με το ίδιο αποτέλεσμα μάλιστα ο ΠΑΟΚ είχε πάρει στον προηγούμενο γύρο την πρόκριση από την ΑΕΚ.

Με καθαρό εξτρέμ στα αριστερά ο Λουτσέσκου

Οι δυο ομάδες είχαν τα δικά τους προβλήματα και βρήκαν περισσότερους λόγους να φοβηθούν από το να παίξουν. Παρότι ο Λουτσέσκου χρησιμοποίησε ένα πιο επιθετικό σχήμα με τον Μπίσεσβαρ στην θέση του επιτελικού χαφ, άφησε εκτός τον Τσιγγάρα, πέρασε χαμηλά τον Αουγκούστο και χρησιμοποίησε σε ολόκληρο το παιχνίδι καθαρό εξτρέμ στα αριστερά, ο ΠΑΟΚ δεν κατάφερε να βγάλει πολλές επιθέσεις.

Με την επιλογή του Ζαμπα, πήρε μία κούρσα του στο δεύτερο ημίχρονο που έφερε την κίτρινη του Λαλά και κάποιες ατομικές ενέργειες του αντικαταστάτη του Μίτριτσα, που μόνος του τις ξεκινούσε και μόνος του τις ολοκλήρωνε απογοητευτικά.

Επανέφερε το κλασικό ξεχασμένο 4-3-3 ο Μάρτινς

Ο Μαρτίνς επανέφερε το ξεχασμένο 4-3-3 με την τριάδα Εμβιλά, Μπουχαλάκης, Καμαρά. Όμως για ακόμα ένα παιχνίδι δεν κατάφερε να πάρει πολλά πράγματα από τον άξονα του. Ο Ολυμπιακός έβγαλε ακόμη ένα εκτός έδρας παιχνίδι, χωρίς να δημιουργήσει σημαντικές ευκαιρίες.

Στην πράξη την επιθετικότητα του την εξάντλησε στο πρώτο 30 λεπτό. Σε αυτό το διάστημα είχε δημιουργήσει πολλά προβλήματα στην άμυνα του ΠΑΟΚ και είχε δύο καλές στιγμές. Την ευκαιρία με τον Μασούρα και το γκολ του που ακυρώθηκε.

Μετά το 30ο λεπτό ο ΠΑΟΚ πήρε τον έλεγχο. Έβγαλε το παιχνίδι δίχως να νοιώσει την παραμικρή απειλή, όμως και ο ίδιος είχε περιορισμένη επιθετικότητα. Όλο και όλο δημιούργησε δύο καλές στιγμές. Το σουτ του Ζίβκοβιτ, που σταμάτησε ο Βάτσλικ στο 32ο λεπτό και το σουτ του Μπίσεσβαρ με το αριστερό στο 74ο λεπτό που πήγε λίγο άουτ.

Δεν κρατά ζωντανές τις μπάλες ο Άκπομ

Το μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο ΠΑΟΚ, όταν παίζει με καλά οργανωμένες άμυνες, είναι πως δεν παίρνει βοήθειες από τον Άκπομ. Και δεν μιλάω για προσωπικές ενέργειες, δικές τους εκτελέσεις που μπορεί να προσφέρει ένας μεγάλος φορ και να βοηθήσει την ομάδα του. Ο Άκπομ δεν κρατά ζωντανές τις φάσεις ψηλά.

Ο Ολιβέιρα μπήκε στο 79ο λεπτό, δύο φορές κατάφερε να βάλει πλάτη μέσα στην περιοχή και να κρατήσει τον ΠΑΟΚ ψηλά. Την μία την έσπασε στον Ζίβκοβιτς που πήρε ένα απλό κόρνερ και στο 92ο λεπτό την έστρωσε στον Λύρατζη που εκτέλεσε ψηλά. Θα είναι σημαντικό για τον ΠΑΟΚ, αν ο Ολιβέιρα μπορέσει στην ρεβάνς να πάρει περισσότερο χρόνο συμμετοχής

Επίθεση μόνο με συνεργασία από τον έναν εξτρέμ στον άλλον

Όπως στην Λεωφόρο έτσι και στην Τούμπα, ο Ολυμπιακός είχε λίγες επικίνδυνες στιγμές. Στα δύο παιχνίδια αυτές ήρθαν από δημιουργία του Ροντρίγκες πάνω στο τρέξιμο του Μασούρα. Κάτι που δείχνει και το πρόβλημα του Ολυμπιακού. Οι ερυθρόλευκοι δεν παίρνουν βοήθειες από τα χαφ τους.

Όταν παίζεις με καθαρούς εξτρέμ, χρειάζεσαι μεταβίβαση από τον άξονα, ώστε να αξιοποιήσεις τα τρεξίματα τους. Στον Ολυμπιακό που βλέπουμε εδώ και μεγάλο διάστημα, δεν υπάρχει βοήθεια από τους κεντρικούς χαφ, δεν υπάρχει η μεταβίβαση από το κέντρο, ούτε καν το κράτημα μπάλας, που θα βοηθούσε τους εξτρέμ να κινηθούν στους χώρους. Μοιραία οι φάσεις ξεκινάνε από τα άκρα, τελειώνουν στα άκρα και δεν είναι πολλές.

Ο Μαρτίνς δεν είναι στα καλύτερα του

Δεν μπορώ να καταλάβω επίσης τον λόγο που ο Μαρτίνς έβγαλε τον δραστήριο στο πρώτο ημίχρονο στην Λεωφόρο Ελ Αραμπί και παρότι ο Τικίνιο στην επανάληψη δεν του έδωσε τα παραμικρό, στην Τούμπα πήγε ξανά με τον Βραζιλιάνο. Ο Ολυμπιακός είχε σε καλή ημέρα τους Ροντρίγκες, Μασούρα, όμως δεν πήραν βοήθειες από κανέναν και η επιθετικότητα των ερυθρόλευκων κράτησε 30 λεπτά. Είναι μία πραγματικότητα πως ο Πέδρο Μαρτίνς δεν είναι στα καλύτερα του.

Έχει ποδοσφαιριστές που βγάζουν ντεφορμάρισμα, δεν βοηθά όμως και ο ίδιος την ομάδα του. Για παράδειγμα ο Ολυμπιακός δεν έχει τρεξίματα. Όταν έχεις μία ομάδα χωρίς καλή φυσική κατάσταση, την βοηθάς, όταν φροντίζεις να κάνεις γρήγορα τις αλλαγές σου, να αξιοποιείς το δικαίωμα που σου δίνεται να περνάς πέντε φρέσκους ποδοσφαιριστές από τον πάγκο. Ο Μαρτίνς δεν το κάνει.

Επίσης δεν έχει φροντίσει να περάσει περισσότερο μέσα στην ομάδα ποδοσφαιριστές που δείχνουν πως μπορούν να τον βοηθήσουν στην δημιουργία. Ο Ολυμπιακός δεν παίρνει δημιουργία και ποιοτικές επιλογές από τον άξονα. Ο Καρβάλιο που έδειξε κάποια δείγματα πως μπορεί να τον βοηθήσει, παίζει ελάχιστα. Ο Φορτούνης που μπήκε με την ΑΕΚ και έδειξε πως είναι σε θέση να βοηθήσει, εξαφανίστηκε.

Δεν υπάρχει το πλεονέκτημα των προηγούμενων χρόνων

Το πιο σημαντικό από όλα, όμως είναι πως ο Μαρτίνς μοιάζει σαν να μην είναι ο ίδιος και έχει σταματήσει να προσφέρει το πλεονέκτημα στα μεγάλα εγχώρια παιχνίδια στην ομάδα του, που τα προηγούμενα χρόνια έκανε και την διαφορά.

Θυμίζω πως το μεγάλο πλεονέκτημα του Ολυμπιακού στα μεγάλα παιχνίδια τα προηγούμενα χρόνια ήταν πως ξέραμε την ενδεκάδα του. Στα ντέρμπι υπήρχε μία βάση, που του έδινε σοβαρό πλεονέκτημα. Ο Μαρτίνς είχε μία δουλεμένη ομάδα που δεν την άλλαζε ποτέ και οι αντίπαλοι του, για να τον αντιμετωπίσουν έψαχναν απέναντι του να βρουν λύσεις. Πολλές φορές βλέπαμε να προσαρμόζονται στο πλάνο του Ολυμπιακού και να χρησιμοποιούν το ίδιο σύστημα, κάτι που ασφαλώς δημιουργούσε εξαρχής πλεονέκτημα στους ερυθρόλευκους που έπαιζαν κάτι που είχαν δουλέψει, ενώ οι αντίπαλοι τους κάτι καινούριο.

Φέτος και ειδικά στο δεύτερο κομμάτι της σεζόν βλέπουμε μόνο πειράματα. Παίζει ο Ολυμπιακός αγώνα και κανένας δεν ξέρει ποιον θα αφήσει έξω ο Μαρτίνς και ποιον θα επιλέξει. Δεν υπάρχει βάση, δεν υπάρχουν σταθερές και αυτό βγαίνει στο γήπεδο. Ο Ολυμπιακός πλέον είναι η ομάδα, που προσαρμόζεται στον αντίπαλό και βγάζει το ένα ντέρμπι μετά το άλλο, χωρίς να προσπαθεί να γίνει επιθετικός.

Άφησαν τα σπουδαία για την ρεβάνς

Το ποδόσφαιρο είναι ένα άθλημα, που μπορεί να προσφέρει συγκινήσεις ακόμη και όταν δεν παίζεται σε υψηλό επίπεδο, φθάνει μόνο να υπάρχει ανταγωνισμός. Η εικόνα των δύο ομάδων δεν μας αφήνουν μεγάλα περιθώρια αισιοδοξίας, πως θα δούμε στην ρεβάνς σπουδαίο θέαμα. Θα υπάρχει όμως μία σημαντική διαφορά. Στο τέλος του αγώνα ό,τι και αν συμβεί, θα υπάρχει νικητής και χαμένος και αυτή η πραγματικότητα σε έναν ημιτελικό Κυπέλλου, φθάνει για να προσφέρει συγκινήσεις.

Οι δύο ομάδες κατάφεραν στην πραγματικότητα να παρακάμψουν το πρώτο παιχνίδι και να κρατήσουν την κουβέντα τις μεγάλες στιγμές για την ρεβάνς. Ο Ολυμπιακός για ακόμα ένα εκτός έδρας παιχνίδι δεν έπαιξε ποδόσφαιρο, δεν είχε τελικές και έπαιξε με το χρόνο. Ο ΠΑΟΚ σε κανένα σημείο, δεν κατάφερε να επιβληθεί ως γηπεδούχος και να αξιοποιήσει την παθητικότητα του αντιπάλου του. Τις διαφορές τους θα τις λύσουν στο Καραϊσκάκης.

Παρακολουθήστε την Game Night:

TAGS ΚΥΠΕΛΛΟ ΕΛΛΑΔΑΣ ΠΑΟΚ ΠΑΟΚ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ