ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ

Ο Παναθηναϊκός κέρδισε με το πείσμα του αρχηγού, αλλά είναι αναγκαία η βελτίωση για να πάρει το πρωτάθλημα

Ο Παναθηναϊκός κέρδισε με το πείσμα του αρχηγού, αλλά είναι αναγκαία η βελτίωση για να πάρει το πρωτάθλημα
INTIME SPORTS

Ο Παναθηναϊκός πήρε στο 95ο λεπτό χρυσό διπλό στα Γιάννινα. Παίζοντας με δύο 6άρια, κλείδωσε το μηδέν, άξιζε τη νίκη, όμως έχει σοβαρό πρόβλημα στο σκοράρισμα και πρέπει άμεσα να βρει λύση. Γράφει ο Τσάρλυ.

Ο Παναθηναϊκός πήρε τεράστια νίκη με το πέναλτι που κέρδισε ο Κουρμπέλης και έκανε γκολ ο Σπόραρ στο 95ο λεπτό και έμεινε ζωντανός στην μάχη του πρωταθλήματος.

Σώθηκε στην τελευταία φάση

Μην σας ακούγεται υπερβολική η παραπάνω έκφραση. Ο Παναθηναϊκός μπορεί να έμενε πρώτος ακόμη και με την ισοπαλία, όμως η πραγματικότητα που θα είχε δημιουργηθεί, έχοντας απώλεια βαθμών στα 4/5 τελευταία παιχνίδια του, θα ήταν δύσκολα διαχειρίσιμη.

Το έγραφα καιρό, από τότε που η διαφορά ήταν στους 7 και στους 8 βαθμούς από την ΑΕΚ, πως η ομάδα του Αλμέιδα είναι καλύτερη και για να μπορέσει να αντέξει στην μάχη του τίτλου ο Παναθηναϊκός, πρέπει οπωσδήποτε να βελτιωθεί.

Με το τέλος αυτής της αγωνιστικής, φτάσαμε ακριβώς στην μέση της διαδρομής, μένουν ακόμα 18 αγώνες, είναι παρά πολλοί για να αντέξεις την πίεση ομάδων που σκοράρουν πολύ πιο εύκολα από εσένα.

Κλείδωσε τον ΠΑΣ στο μηδέν

Το παιχνίδι που έκανε ο Παναθηναϊκός στους Ζωσιμάδες είναι με διαφορά το καλύτερ, από την ημέρα που επιστρέψαμε από την διακοπή για το Μουντιάλ. Σε μία έδρα που η ΑΕΚ και ο Ολυμπιακός δέχτηκαν από δύο τέρματα, ο Παναθηναϊκός δεν δέχτηκε ούτε μία φάση από δημιουργία του ΠΑΣ.

Υπήρξε μόνο η ευκαιρία που προήλθε από το γλίστρημα του Σένκεφελντ. Είναι πραγματικότητα και όπλο του Παναθηναϊκού, πως είναι η μόνη ομάδα από αυτές που διεκδικούν το πρωτάθλημα, που μπορεί να πάει στους Ζωσιμάδες και να μην δεχτεί ευκαιρία. Να φανεί από το ξεκίνημα του παιχνιδιού πως αν δεν γίνει κάτι ακραίο το μηδέν στην άμυνα, το έχει κλειδωμένο.

Είδαμε ένα παιχνίδι με τον Παναθηναϊκό να έχει τεράστια νούμερα κατοχής, 71% στο πρώτο μέρος, τελείωσε με 76%, να έχει τους τρόπους να δημιουργεί γήπεδο, για να φτιάξει συνεργασίες, όμως να μην παίρνει την σωστή τελική επιλογή, ώστε να αξιοποιήσει το παιχνίδι που είχε φτιάξει.

Σε ένα γήπεδο, που δεν είχε νίκη για 8 παιχνίδια, που πρόσφατα Ολυμπιακός και ΑΕΚ πήγαν και έδωσαν αγώνες που ήταν ροντέο, με τις φάσεις να εναλλάσσονται, ο Γιοβάνοβιτς είδε να δημιουργείται το παιχνίδι που θα τον οδηγούσε σε μία εύκολη νίκη.

Δεν χωρά αμφισβήτηση η φάση του πέναλτι

Προσέξτε, ο ΠΑΣ έχει την χειρότερη άμυνα του πρωταθλήματος και έχει δεχτεί τέρμα σε όλους τους αγώνες του, πλησίασε όμως πολύ στο να κρατήσει τον Παναθηναϊκό στο μηδέν, παρότι τον ανάγκασε να παίζει μόνο άμυνα.

Αυτό το παιχνίδι, λοιπόν, θα μπορούσε να ήταν μία καταστροφή για την ομάδα του. Ο Παναθηναϊκός, παρότι είχε τον απόλυτο έλεγχο, φλέρταρε με νέα απώλεια και σώθηκε από τον ζήλο που έδειξε ο Κουρμπέλης να κυνηγήσει την τελευταία φάση και από την λανθασμένη αντίδραση του Μορέιρα, που αντί για την μπάλα, ξεκάθαρα χτυπά τον αρχηγό του Παναθηναϊκού και κάνει ένα πέναλτι που δεν χωρά καμία αμφισβήτηση.

Τα δύο 6άρια και οι δύο αλλαγές στην ενδεκάδα

Ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς ήθελε να παίξει αυτό το παιχνίδι με δύο 6άρια, για αυτόν τον λόγο δήλωσε να εκτίσει την ποινή του ο Τσέριν, με τον ΠΑΣ, απόφαση που δικαιώθηκε, καθώς ο ΠΑΣ δεν μπορούσε να ξεμυτίσει και ήταν εντελώς ακίνδυνος επιθετικά.

Επίσης, ο Σέρβος τεχνικός επέλεξε να σεβαστεί την εικόνα του γηπέδου και προτίμησε να αφήσει στον πάγκο τούς δύο παίκτες που δεν ήταν καλοί στα τελευταία παιχνίδια και είχε την δυνατότητα να τους αντικαταστήσει.

Το γράφω αυτό, γιατί με την εικόνα τους πάγκο χρειάζονται και οι Πάλάσιος, Βέρμπιτς, αλλά εκεί δεν υπάρχει διαθέσιμη επιλογή. Έμειναν, λοιπόν, εκτός ενδεκάδας οι Κότσιρας, Σπόραρ και ξεκίνησαν οι Βαγιαννίδης, Ιωαννίδης.

Έχτιζε χώρους από τα δεξιά, δεν τελείωνε όπως έπρεπε τις επιθέσεις

Ο νεαρός, παίζοντας στην θέση που μπορεί να χτίσει την καριέρα του, ήταν μία πηγή ενέργειας για τον Παναθηναϊκό. Ο Γιοβάνοβιτς φρόντισε να αξιοποιήσει τα ανεβάσματα του, φέρνοντας τον Μπερνάρ στην πλευρά και τον Ιωαννίδη σε κάποιες φάσεις, φέρνοντας τον Βέρμπιτς σε ρόλο φορ.

Έφτιαξε από το πρώτο λεπτό και με συχνότητα χώρους, για να χτίσει αυτές τις συνεργασίες, έγιναν κάποιες ευκαιρίες, οι περισσότερες όμως συνεργασίες που δημιουργήθηκαν, δεν τελείωσαν με την ποιότητα που έπρεπε. Επιθετικά, στο στρατηγικό κομμάτι, η δουλειά για να πάρει το γκολ από αυτήν την λειτουργία έγινε, το γκολ όμως δεν ήρθε ποτέ.

Είχε έτοιμο το πλάνο με τους δύο επιθετικούς

Ο Παναθηναϊκός παρότι δημιούργησε ένα παιχνίδι που έπαιζε μόνος του, δεν μπορούσε να το κερδίσει. Ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς είχε στο μυαλό του να αξιοποιήσει μέχρι τέλους το ανέβασμα του Ιωαννίδη, για την ακρίβεια ήξερε πως δεν μπορεί να βγάλει από το γήπεδο αν δεν έχει προβάδισμα και κυνηγά το γκολ τον ποδοσφαιριστή που αυτήν την εποχή, φθάνει σε ροή αγώνα πιο εύκολα σε τελική.

Είχε, λοιπόν, σχεδιάσει στο μυαλό του πως αν χρειαστεί θα ψάξει το νικητήριο γκολ με δύο επιθετικούς. Για αυτόν τον λόγο, την περασμένη Πέμπτη στον Βόλο, παρότι η πρόκριση είχε κριθεί, πέρασε από τον πάγκο τους Σπόραρ, Παλάσιος και έκλεισε τον αγώνα με την τετράδα, Μπερνάρ, Παλάσιος, Ιωαννίδης, Σπόραρ.

Το πείσμα του αρχηγού

Ήταν δεδομένο πως αν χρειαζόταν, θα έψαχνε με την συγκεκριμένη επιθετική τετράδα το νικητήριο γκολ, δεν πήρε όμως αυτά που περίμενε. Το παιχνίδι στο τέλος του έδειχνε πως έρχεται γκέλα.

Τον Παναθηναϊκό, τον κράτησε ψηλά ο Μπερνάρ που είναι ο μόνος ποδοσφαιριστής που έχει βελτιωθεί μετά το Μουντιάλ και το χρυσό γκολ ήρθε από ένα λάθος του Μορέιρα, που το διάβασε ο Κουρμπέλης και με πείσμα αρχηγού, πήρε το πέναλτι.

Τεράστια νίκη, αλλά δεν φτάνει

Τεράστια νίκη για τον Παναθηναϊκό, όμως από μόνη της δεν φτάνει. Είναι υποχρεωτικό η ομάδα να βελτιωθεί. Χρειάζεται τον εξτρέμ που θα κάνει την διαφορά, που θα είναι σε θέση να δώσει γκολ και να ανοίξει και με προσωπική ενέργεια την αντίπαλη άμυνα, όμως ούτε αυτό φαντάζει αρκετό.

Χρειάζεται ο Γιοβάνοβιτς να βρει τον τρόπο για να επανέλθουν, να βρουν τον πραγματικό εαυτό τους οι Σπόραρ, Παλάσιος. Θα βοηθούσε να ανέβει και ο Βέρμπιτς, όμως από αυτόν στην Ελλάδα δεν έχουμε δει την καλή του εικόνα, από τον Σπόραρ και τον Παλάσιος έχουμε δείγματα και το γεγονός που έχουν χάσει το γκολ, στοιχίζει σημαντικά στον Παναθηναϊκό.

Δυσκολεύεται πιο πολύ απ' όλους στο σκοράρισμα

Επαναλαμβάνω, πως το φετινό πρωτάθλημα είναι πολύ ανταγωνιστικό και τον Παναθηναϊκό τον κυνηγούν τρεις ομάδες. Η ΑΕΚ παίζει με διαφορά το καλύτερο ποδόσφαιρο, εξαντλεί τον αντίπαλο της, πηγαίνει σε πολλές τελικές σε κάθε παιχνίδι, ο Ολυμπιακός έχει μία πληθώρα ποιοτικών μεσοεπιθετικών λύσεων και ο ΠΑΟΚ παίζει στρωτό και σωστό ποδόσφαιρο.

Ασφαλώς και ο Παναθηναϊκός έχει τα δικά του όπλα. Ένα από αυτά είναι πως είναι ο μόνος που μπορεί να πάει στην έδρα του ΠΑΣ και να μην δεχτεί μισή φάση από αντεπίθεση του, όμως εδώ και καιρό δυσκολεύεται πιο πολύ και από τους τρεις στο σκοράρισμα και έχει σημαντικό πρόβλημα στην τελική απόφαση.

Τον χώρο τον φτιάχνουν οι παίκτες του Γιοβάνοβιτς, οι πρώτες συνεργασίες βγαίνουν και είναι σωστές, την ώρα όμως της κρίσιμης τελικής απόφασης, είτε αφορά δημιουργία είτε εκτέλεση, υπάρχει πρόβλημα και αυτό πρέπει να διορθωθεί για να πάρει στο τέλος το πρωτάθλημα.

Το περσινό σενάριο δίνει τίτλο

Κανένας δεν μπορεί να αποκλείσει πως θα συμβεί, άλλωστε πέρυσι τέτοια εποχή ήταν η ομάδα που έχανε το ένα μετά το άλλο παιχνίδι στην επαρχία και δεν μπορούσε την καλή εικόνα της Λεωφόρου να την δείξει και στα εκτός έδρας.

Ο Γιοβάνοβιτς και οι ποδοσφαιριστές του βρήκαν τον τρόπο και παρουσίασαν την πιο σκληρή ομάδα στα περσινά πλέι οφ και ο Παναθηναϊκός στο κλείσιμο της περσινής σεζόν ήταν με διαφορά η καλύτερη ομάδα του πρωταθλήματος.

Κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο και φέτος να δούμε το ίδιο σενάριο. Φυσικά υπάρχει η διαφορά πως το επίπεδο του ανταγωνισμού είναι πιο υψηλό και πως η ομάδα φέτος κυνηγά το πρωτάθλημα, όμως αν τα καταφέρει, θα κάνει την διαφορά πως κρατά την πρώτη θέση και τον +4 σε μία εποχή που δεν είναι η καλύτερη ομάδα του πρωταθλήματος.

Δείτε την Game Night:

TAGS ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ STOIXIMAN SUPER LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ