ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ

Ο Παναθηναϊκός έμαθε να παίζει για το αποτέλεσμα στα playoffs

Ο Παναθηναϊκός έμαθε να παίζει για το αποτέλεσμα στα playoffs
INTIME SPORTS

Ο Παναθηναϊκός έγινε σκληρός και η αλλαγή νοοτροπίας που δείχνουν ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς και οι ποδοσφαιριστές του στα playoffs τον οδηγούν στην επιστροφή του στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Γράφει ο Τσάρλυ.

Ο Παναθηναϊκός βασανίστηκε από τον ΠΑΟΚ, στο δεύτερο ημίχρονο, κατάφερε όμως και πετύχει μία σπουδαία νίκη με 2-1 που τον πέρασε στην πρώτη 4άδα και για πρώτη φορά στα φετινά playoffs της Super League Interwetten, σε θέση που του δίνει ευρωπαϊκό εισιτήριο.

Κομβικές οι δύο ισοπαλίες στις δύο πρώτες αγωνιστικές

Η νίκη επι του ΠΑΟΚ κάνει σπουδαίες τις δύο ισοπαλίες που απέσπασε στις δύο πρώτες αγωνιστικές των playoffs. Η ομάδα του Γιοβάνοβιτς ήταν κατώτερη στην πρεμιέρα των playoffs από την ΑΕΚ και όμως κατάφερε να πάρει την ισοπαλία. Την δεύτερη αγωνιστική πήγε με πολλές απουσίες στο Βικελίδης, κατέβασε αποστολή που μπορούσαν να βοηθήσουν δώδεκα παίκτες και ο Βαγιανίδης και απέσπασε το 0-0. Με τις δύο ισοπαλίες που πήρε, κατάφερε να κρατηθεί σε απόσταση βολής από τους δύο ανταγωνιστές του. Την τρίτη αγωνιστική που ο Άρης έκανε το λάθος με τον ΠΑΣ και ο Παναθηναϊκός πήρε το πρώτο του τρίποντο στα playoffs, έφθασε τον Άρη και αυτήν την στιγμή τον έχει βάλει από κάτω. Στέκομαι σε αυτές τις δύο ισοπαλίες γιατί ήρθαν μέσα από μία διαφορετική νοοτροπία.

Άλλαξε στα playoffs

Ο Παναθηναϊκός έμπαινε με ένα μικρό χάντικαπ και με μία σοφτ νοοτροπία στα playoffs. Για να μπορέσει να ανατρέψει τα δεδομένα και να πάρει το ευρωπαϊκό εισιτήριο μέσα από μία διαδικασία με συνεχόμενα ντέρμπι, έπρεπε να γίνει πιο σκληρός. Καλύτερος στο παιχνίδι χωρίς μπάλα, να βοηθήσει περισσότερο ο Γιοβάνοβιτς με την διαχείριση που κάνει στην διάρκεια των αγώνων και συνολικά με τον τρόπο που κοουτσάρει. Βλέπετε, ο Παναθηναϊκός στην κανονική περίοδο ήταν μία ομάδα που αν δεν έπαιζε πολύ καλύτερα από τον αντίπαλό της, έβρισκε τρόπο να χάνει τα παιχνίδια. Ήταν υποχρεωτικό να αλλάξει αυτή η πραγματικότητα για να μπορέσει να δώσει μάχη στα playoffs και αυτό συνέβη.

Ο Παναθηναϊκός και ο προπονητής του στα playoffs βγάζουν έναν διαφορετικό χαρακτήρα, έχουν γίνει πιο σκληροί, πιο κυνικοί. Δείχνουν να κατάλαβαν πως καλό και χρήσιμο είναι το ποδοσφαιρικό σχέδιο και η νοοτροπία που θέλει να βάλει ο Γιοβάνοβιτς στην ομάδα. Πράγματι, η δουλειά που έχει γίνει αποτελεί και μία παρακαταθήκη για την επόμενη σεζόν, όμως χρειάζονται και τα αποτελέσματα και για να έρθουν ο Παναθηναϊκός έπρεπε να γίνει πιο σκληρός.

Έμαθε να παίζει για το αποτέλεσμα

Το πρώτο όπλο του Παναθηναϊκού στα playoffs είναι πως η ομάδα έμαθε να παίζει για το αποτέλεσμα. Βελτίωσε σημαντικά τη συμπεριφορά της στα χαμηλά μέτρα και ο Γιοβάνοβιτς στην διαχείριση των αγώνων. Στο Βικελίδης έπαιξε με τρία στόπερ και με αρχικό στόχο το χρήσιμο 0-0, με τον ΠΑΟΚ, όταν χρειάστηκε να κρατήσει το 2-1, δεν ντράπηκε να χρησιμοποιήσει ξανά τους τρεις στόπερ, για να κλειδώσει το παιχνίδι.

Όπλο του οι δύο εξτρέμ

Το δεύτερο όπλο του Παναθηναϊκού σε αυτή τη δύσκολη διαδικασία των παιχνιδιών του είναι οι δύο του εξτρέμ. Στο ρόστερ δεν υπάρχει ένας φορ που στα δύσκολα παιχνίδια να μπορεί να προσφέρει το σίγουρο γκολ. Ο Ιωαννίδης παίζει καλύτερα από τον Καρλίτος. Είναι πραγματικά πολύ χρήσιμος, δυνατός, γρήγορος, πιέζει τον αντίπαλο, κουράζει με τον τρόπο παιχνιδιού του, τα αντίπαλα στόπερ, κάτι που βοηθά σημαντικά την ομάδα. Ένας όμως πραγματικός Παναθηναϊκός, μία ομάδα που θα ήταν σε θέση να κάνει πρωταθλητισμό, θα ήθελε έναν φορ που να ανήκει σε πιο υψηλό επίπεδο και ο Ιωαννίδης, να λειτουργεί σαν δεύτερος.

Θα ήταν ακόμα πιο χρήσιμος, αν έπαιζε με έναν επιθετικό της αξίας ενός Μπεργκ και αυτός να λειτουργούσε είτε σαν παρτενέρ του, είτε ερχόμενος από τον πάγκο. Σε κάθε περίπτωση, πολλά γκολ σε αυτήν την διαδικασία παιχνιδιών από τον φορ του δεν μπορεί να περιμένει, χωρίς να σημαίνει πως δεν παίρνει σπουδαία βοήθεια από την δουλειά του Ιωαννίδη. Τα γκολ, ακόμα και η δημιουργία, είναι σημαντικό να έρχονται από τους δύο ακραίους επιθετικούς και ο Παναθηναϊκός τα παίρνει από τους Παλάσιος, Αϊτόρ.

Η μεταμόρφωση των Παλάσιος, Αϊτόρ

Ο Γιοβάνοβιτς πιστώνεται την απίστευτη άνοδο αυτών των δύο ποδοσφαιριστών. Είναι ξεκάθαρο πως δούλεψε πολύ με τον Παλάσιος. Ο Αργεντίνος έχασε κιλά, έχει σήμερα φανερά λιγότερο λίπος, από όταν ήρθε στην Ελλάδα, τρέχει πιο γρήγορα και πάνω από όλα, έχει πολλά σπριντ σε υψηλή ένταση σε ένα παιχνίδι. Στοιχεία που πραγματικά δεν φαινόταν πως μπορεί να βγάλει το πρώτο διάστημα στη χώρα μας.

Ο Αϊτόρ το καλοκαίρι έμεινε επειδή δεν κατάφερε να φέρει κάποια πρόταση. Δεν τον ήθελε κανένας στην ομάδα, είχε μια απογοητευτική πρώτη χρονιά στο τριφύλλι και έμοιαζε μία λανθασμένη μεταγραφή. Στην αρχή της σεζόν κανένας δεν ήθελε να τον βλέπει να αγωνίζεται, ενοχλούσε ακόμα και η εικόνα του, καθώς θύμιζε τον προβληματικό περσινό Παναθηναϊκό που ο κόσμος της ομάδας ήθελε να ξεχάσει. Ο Αϊτόρ θυμίζω ήταν ο πρώτος στόχος του Ρόκα, η μεταγραφή που ήθελε ο Ισπανός να κλείσει οπωσδήποτε και ζήτησε για χάρη του να δοθεί ένα μεγαλύτερο συμβόλαιο από τον Αλαφούζο.

Την διετία που είχε αγωνιστεί στην Ουτρέχτη, από το 2018-2020, είχε δείξει πραγματικά σπουδαία προσόντα, τα οποία τα είχα γράψει το καλοκαίρι που είχε αποκτηθεί από τον Παναθηναϊκό. Η περίπτωση του Αϊτόρ είναι από τις φορές που πίστεψα πως είχα κάνει λάθος. Πως δεν είχα αξιολογήσει σωστά τα όσα είχα δει από τον συγκεκριμένο ποδοσφαιριστή. Τελικά, αποδείχθηκε πως το πρόβλημα δεν ήταν η αξία του ποδοσφαιριστή, αλλά ο τρόπος που συνολικά δούλευε ο περσινός Παναθηναϊκός. Υπάρχουν πολλές περιπτώσεις ποδοσφαιριστών, που αν βρεθούν στις σωστές συνθήκες, μπορεί να αποδώσουν, πραγματικά πολύ καλά και επηρεάζονται όταν αγωνίζονται σε ένα περιβάλλον άρρωστο.

Δεν πιστεύω πως θα υπήρχε ούτε ένας, που στην αρχή της φετινής σεζόν θα περίμενε πως ο Αϊτόρ, θα είναι ένα πολύ δυνατό όπλο, για τον φετινό Παναθηναϊκό.

Στο πρώτο μέρος χτύπησε ανάμεσα σε Βιεϊρίνια - Βαρέλα

Το παιχνίδι με τον ΠΑΟΚ είχε δύο ημίχρονα, που ήταν διαφορετικά μεταξύ τους. Στο πρώτο μέρος ο Παναθηναϊκός είχε τον έλεγχο. Ήταν ξεκάθαρο πως προσπαθούσε να αξιοποιήσει τη δεξιά πλευρά και να χτυπήσει με τον Παλάσιος, στο αδύναμο σημείο της άμυνας του ΠΑΟΚ. Ο Αργεντινός προσπαθούσε να κινείται ανάμεσα στους Βιείρίνια, Βαρέλα. Στο 34ο λεπτό, μπήκε στον χώρο που ήθελε να προκαλέσει ζημιά και έκανε μία σέντρα, για να αξιοποιήσει την κίνηση δύο παικτών. Ο Ιωαννίδης πήρε πάνω του, τους δύο στόπερ του ΠΑΟΚ, ο Αϊτόρ που είχε ακολουθήσει πολύ έξυπνα σαν δεύτερος επιθετικός, βρέθηκε σε κενό τέρμα. Ένα τέρμα που όλοι καταλαβαίνουν την προσφορά του Παλάσιος, καθώς έρχεται από δική του δημιουργία, όμως είναι πολύ σημαντικός ο τρόπος που πάει στην φάση ο Ιωαννίδης και φυσικά, όλα τα λεφτά, η κίνηση του Αϊτόρ στο πίσω δοκάρι.

Ήταν πολύ καλός ο ΠΑΟΚ στο δεύτερο μέρος

Το δεύτερο ημίχρονο ήταν ένα διαφορετικό παιχνίδι. Πραγματικά ο ΠΑΟΚ έδειξε πόσο καλή δουλειά έχει κάνει ο Λουτσέσκου και πως είναι πραγματικά καλά, αυτήν την εποχή. Πήρε την μπάλα, επέβαλε το δικό του τέμπο και κούρασε σημαντικά τους παίκτες του Παναθηναϊκού, που όσο πέρναγε η ώρα έχαναν όλο και εύκολα την κατοχή της μπάλας και μέτρα στο γήπεδο. Η τύχη του Παναθηναϊκού ήταν που σε ένα διάστημα που πέρναγε δύσκολα, κατάφερε να πάρει προβάδισμα δύο τερμάτων με την γκολάρα του Χουάνκαρ. Φαινόταν πως ήταν δύσκολο με την πίεση που δεχόταν, να κρατήσει το μηδέν μέχρι το τέλος.

Κλείδωσε τη νίκη με τον τρίτο στόπερ

Στο τελευταίο κομμάτι του αγώνα και από την στιγμή που ο ΠΑΟΚ είχε σκοράρει, ο Γιοβάνοβιτς θυμήθηκε το πόσο καλά αμύνθηκε η ομάδα του σε χαμηλά μέτρα, παίζοντας με τρεις στόπερ. Μπορεί να έπαιξε ρόλο ο τρόπος που ήρθε το γκολ του Ζίβκοβιτς, που ήταν φανερό πως έλειπε ένας ποδοσφαιριστής, από την τελευταία γραμμή άμυνας του Παναθηναϊκού και φυσικά η παραδοχή πως δεν είναι εύκολο να κερδηθεί σίγουρη κατοχή και μέτρα.

Υπήρχε μία συγκεκριμένη πραγματικότητα και η ανάγκη να κερδηθεί το παιχνίδι, κοούτσαρε σε αυτήν τη λογική και ήρθε μία πραγματικά σπουδαία νίκη. Ένα αποτέλεσμα που βάζει για πρώτη φορά στα playoffs τον Παναθηναϊκό σε θέση που τον βγάζει στην Ευρώπη και έχοντας αποκτήσει ένα θετικό μομέντουμ για τη συνέχεια.

Τα playoffs ασφαλώς και έχουν ακόμη δρόμο. Είναι πολύ σημαντικά τα δύο παιχνίδια της επόμενης Κυριακής, όπου η ΑΕΚ υποδέχεται τον Άρη και με νίκη αποκτά σοβαρή αξία η ισοπαλία που πήρε στο Καραϊσκάκης, ενώ αν περάσει ο Παναθηναϊκός με διπλό από τους Ζωσιμάδες, γίνεται αυτόματα μεγάλο φαβορί και θα πατήσει πραγματικά πολύ γερά στην πρώτη τετράδα.

Δείτε την Game Night με όλη τη δράση της 3ης αγωνιστικής των playoffs

TAGS ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΕΛΛΑΔΑ STOIXIMAN SUPER LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ