STOIXIMAN SUPER LEAGUE

Ο Παναθηναϊκός αξίζει περισσότερο την Ευρώπη, η ΑΕΚ δεν ξέρει να κερδίζει

Ο Παναθηναϊκός αξίζει περισσότερο την Ευρώπη, η ΑΕΚ δεν ξέρει να κερδίζει
EUROKINISSI

Ο Τσάρλυ εξηγεί γιατί παρά την κακή απόδοση στο ντέρμπι του ΟΑΚΑ ο Παναθηναϊκός παραμένει το φαβορί για το ευρωπαϊκό εισιτήριο έναντι των Άρη και ΑΕΚ.

Ο Παναθηναϊκός ήταν κατώτερος της κρισιμότητας του αγώνα στο ΟΑΚΑ, είχε όμως την τύχη η ΑΕΚ να μην μπορεί να το εκμεταλλευτεί και έτσι να πάρει έναν πολύ σημαντικό βαθμό.

Τα κέρδη που αποκόμισε από ένα πολύ κακό παιχνίδι του ήταν πολλά. Βοήθησε σε αυτό και η ήττα του Άρη από την πειραματική σύνθεση του Ολυμπιακού. Κρατήθηκε στην 3η θέση, δύο βαθμούς πάνω από την ΑΕΚ και τον Άρη, έχοντας εξασφαλίσει το πλεονέκτημα σε περίπτωση ισοβαθμίας και από τους δύο ανταγωνιστές του για το ευρωπαϊκό εισιτήριο.

Η μεγάλη εικόνα

Είναι ξεκάθαρο πως η μεγάλη εικόνα είναι θετική για την ομάδα του Γιοβάνοβιτς. Ο Παναθηναϊκός είναι αήττητος στα πλέι οφ με ρεκόρ 3-4-0. Κρατά το μηδέν παθητικό για τέταρτο συνεχόμενο παιχνίδι κι έκτο, αν συνυπολογίσουμε και τους δύο ημιτελικούς κυπέλλου με τη Λαμία, και έχει δεχθεί μόλις δύο τέρματα σε αυτήν την απαιτητική διαδικασία.

Ο Παναθηναϊκός των δέκα ηττών στην κανονική περίοδο, δεν έχει χάσει από τις 19 Φλεβάρη. Αναμφίβολα όλα αυτά είναι μία σημαντική βάση και αποτελούν μία κατάκτηση της ομάδας που το πιθανότερο είναι να την οδηγήσουν στην επιστροφή της στην Ευρώπη. Ο Παναθηναϊκός ακόμη δεν έχει καθαρίσει με το ευρωπαϊκό εισιτήριο, όμως ουδείς μπορεί να αμφισβητήσει πως το αξίζει περισσότερο και από την ΑΕΚ και από τον Άρη.

Σε αυτήν την απαιτητική διαδικασία των συνεχόμενων ντέρμπι, φαίνεται πως έχει περισσότερες σταθερές από τους δύο ανταγωνιστές του και σε αυτό παίζει ρόλο πως είναι και η μοναδική ομάδα που δεν έχει αλλάξει προπονητή.

Στην ΑΕΚ δεν υπάρχει γνώση και το παραμικρό δουλεμένο σχέδιο για να επιτεθεί

Όλα αυτά αποτελούν πραγματικότητα. Όπως επίσης είναι πραγματικότητα πως στο ντέρμπι με την ΑΕΚ εμφανίστηκε κατώτερος των περιστάσεων. Σε περίπτωση ήττας η κατάσταση θα γινόταν πολύ δύσκολη. Η εικόνα του ή εμφάνιση του, ο τρόπος που αγωνίστηκε ήταν για να χάσει. Δεν συνέβη πολύ απλά γιατί η ΑΕΚ αυτόν τον καιρό δεν ξέρει πώς να κερδίζει. Για να είμαι ακριβής, δεν έχει ως ομάδα το παραμικρό δουλεμένο σχέδιο για να δημιουργεί και να τελειώνει επιθέσεις.

Ήταν πολύ κακή η ΑΕΚ και ο παθητικός, αργός Παναθηναϊκός, με τις πολλές λανθασμένες μεταβιβάσεις και ένα κέντρο που δεν μπορούσε να στηρίξει την ομάδα, πήρε για πλάκα την ισοπαλία. Αν βοηθούσε την ομάδα λίγο περισσότερο ο Γιοβάνοβιτς, θα μπορούσε εύκολα στο δεύτερο ημίχρονο να φθάσει στη νίκη.

Με αυτόματο η ΑΕΚ... εκτός Ευρώπης

Το πρόβλημα που αντιμετωπίζει η ΑΕΚ στη διαδικασία των πλέι οφ και δεν αποκλείεται στο τέλος να την αφήσει και εκτός Ευρώπης. Μοιάζει να πηγαίνει στον αυτόματο.

Στην ΑΕΚ ο Γιαννίκης δεν έκανε καλή δουλειά, την άφησε σε άσχημη κατάσταση. Η διοίκηση γνώριζε πως μέσα στη σεζόν και με τις συνθήκες που είχαν δημιουργηθεί, ήταν αδύνατο να πείσουν προπονητή ικανό να εμπνεύστει και να αναλάβει την ομάδα. Οπότε επέλεξαν να μην πάρουν κανέναν κανονικό προπονητή για τη συνέχεια του πρωταθλήματος και να ψάξουν ήρεμα για τον τεχνικό που θα αναλάβει για την επόμενη σεζόν.

Άφησαν όμως ένα σύνολο προβληματικά δουλεμένο, ένα ρόστερ κακοσχεδιασμένο, σε έναν άνθρωπο που το μόνο που μπορούσε να κάνει είναι διαχείριση. Δηλαδή, να διαχειριστεί εμπειρικά τόσο τους χαρακτήρες όσο και τα παιχνίδια. Από τη στιγμή που δεν υπήρχε κάτι δουλεμένο, που να λειτουργεί για να κάτσει πάνω του και να χτίσει, ενδεχομένως μέσα από τη βελτίωση της ψυχολογίας, ήταν δεδομένο πως ο χρόνος θα φέρει χάος.

Δεν υπήρχαν κανόνες και ρόλοι

Αυτό που είδαμε από την ΑΕΚ σε ολόκληρο το 90λεπτο με τον παθητικό Παναθηναϊκό, δεν ήταν καλό. Μία ομάδα που δεν μπορούσε να βρει τρόπους για να αξιοποιήσει τα πολλά λάθη του αντιπάλου, την εύκολη κατοχή και τα κενά μέτρα. Ένα σύνολο χωρίς ρόλους με τους Γκαρσία, Τσούμπερ και Άμραμπατ να αλλάζουν θέσεις μεταξύ τους, χωρίς να φαίνεται πως μέσα σε αυτήν τη λογική, υπάρχει κάποιο σχέδιο.

Οι μοναδικοί που έκαναν την δουλειά τους σωστά στο γήπεδο ήταν οι Μοχαμαντί, που αμυντικά τα πήγε περίφημα με τον Παλάσιος και πήρε πολλές νίκες και από τον Κώτσιρα, και ο Σιμάνσκι που ήταν ο μοναδικός χαφ στο γήπεδο που είχε συμπεριφορά αθλητή.

Υστέρησαν οι χαφ του Παναθηναϊκού

Η αλήθεια είναι πως οι χαφ του Παναθηναϊκού υστέρησαν, εκτός του Κουρμπέλη που μπήκε στο τελευταίο κομμάτι του αγώνα και βοήθησε. Δεν μπορεί κανείς να βρει λογική εξήγηση για το πώς γίνεται να έχουν τόσο προβληματική απόδοση οι Βιγιαφάνες, Μαουρίσιο, Πέρεθ και ο Αλεξανδρόπουλος να μένει στον πάγκο σε ολόκληρο το παιχνίδι.

Λέμε τα καλά για τον Γιοβάνοβιτς, όμως αυτή η εμμονή του να έχει τόσο πίσω στις προτιμήσεις του τον Αλεξανδρόπουλο είναι ενοχλητική. Δεν βγάζει νόημα με όσα δείχνει το γήπεδο. Δεν είχε και λογική να έχει αυτήν την εικόνα το κέντρο του Παναθηναϊκού, να φωνάζει το παιχνίδι πως χρειάζεται να μπουν στο κέντρο του τρεξίματα και ενέργεια και η επιλογή του Γιοβάνοβιτς στο ημίχρονο, να είναι να βάλει στη θέση του Βιγιαφάνες τον Βιτάλ, να περάσει τον Αϊτόρ πίσω από το φορ και ν' αφήσει την ομάδα του με ένα χαφ λιγότερο.

Βελτίωσε τον Παναθηναϊκό η είσοδος του Κουρμπέλη

Ήταν τυχερός ο Σέρβος τεχνικός που η ΑΕΚ δεν ήταν σε θέση να εκμεταλλευτεί τη χωρίς λογική απόφαση του στο ημίχρονο. Αντίθετα την ομάδα τη βοήθησε στο 62ο λεπτό η είσοδος του Κουρμπέλη. Βάζοντας τον Κουρμπέλη δίπλα στον Πέρεθ κερδήθηκαν κάποιες μάχες στον άξονα, ο Παναθηναϊκός, βρήκε τρεις "ψιλοκαλές" στιγμές, με την κεφαλιά του Κουρμπέλη, που κόπηκε πάνω από την γραμμή και τα σουτ των Χουάνκαρ - Καρλίτος που πέρασαν άουτ.

Όμως πάνω που φαινόταν πως η ΑΕΚ έχει κουραστεί και μπορεί ο Παναθηναϊκός να χτυπήσει με γρήγορες επιθέσεις, την προβληματική μετάβαση προς την άμυνα της ΑΕΚ, ο Γιοβάνοβιτς πέρασε στο γήπεδο τον Μακέντα και έκανε πολύ αργή την επίθεση του.

Πέταξε σημαντική ευκαιρία για να καθαρίσει, κρατά όμως την τύχη στα χέρια του

Στο τέλος της ημέρας, ο Παναθηναϊκός κρατά πως πήρε ένα σημαντικό αποτέλεσμα που τον φέρνει πιο κοντά στον στόχο του. Επίσης με βάση της εικόνας που δείχνουν τόσο ο Άρης όσο και η ΑΕΚ φαντάζει δύσκολο να μείνει πίσω στην βαθμολογία και από τους δύο. Δεν παύει όμως να έπαιξε πολύ άσχημα σ' ένα παιχνίδι που αν το κέρδιζε, θα είχε ήδη πετύχει τον στόχο του. Ξοδεύτηκε μία σημαντική ευκαιρία για να καθαρίσει με την έξοδο του στην Ευρώπη, συνεχίζει όμως να έχει την τύχη στα δικά του χέρια.

Μαθηματικά, για να εξασφαλίσει την 4η θέση, χρειάζεται ακόμη 5 βαθμούς, στα υπόλοιπα 3 παιχνίδια. Με την εικόνα όμως που έχουν τόσο η ΑΕΚ όσο και ο Άρης δεν αποκλείεται ακόμη και η νίκη με τον ΠΑΣ, την προτελευταία αγωνιστική, να φανεί στο τέλος αρκετή. Δεν είμαι σίγουρος πως μπορούν η ΑΕΚ και ο Άρης, ξέχωρα από το τι θα κάνουν στο μεταξύ τους παιχνίδι, να κερδίσουν τα υπόλοιπα τρία που έχουν να δώσουν.

Ο Παναθηναϊκός έχει τις ισοβαθμίες και με τους δύο, εξασφαλίζει την πρόκριση στην Ευρώπη ακόμη και με την 4η θέση, οπότε βρίσκεται σε πλεονεκτική θέση.

Στην Game Night της Κυριακής, ο Παντελής Βλαχόπουλος μαζί με τους Θέμη Καίσαρη και Τσάρλυ ανέλυσαν την ισοπαλία στο ντέρμπι ΑΕΚ - Παναθηναϊκός, το διπλό του ανανεωμένου Ολυμπιακού κόντρα στον Άρη, καθώς και την ήττα του ΠΑΟΚ.

TAGS STOIXIMAN SUPER LEAGUE ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΑΕΚ ΑΕΚ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ