ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Ο Ολυμπιακός δεν μπορεί να ακολουθήσει τον υψηλό ρυθμό

Ο Ουί Τζο
Ο Ουί Τζο EUROKINISSI SPORTS

Οι ποδοσφαιριστές του Ολυμπιακού δεν είναι σε θέση να φανούν ανταγωνιστικοί. Ο Μίτσελ έκανε το λάθος και στο δεύτερο ημίχρονο κοίταξε τη βαθμολογία, πείραξε την τακτική του, έβαλε στο κέντρο τον ανέτοιμο Μαρσέλο και έκανε εύκολο το έργο των παικτών της Καραμπάγκ. Γράφει ο Τσάρλυ.

Ο Ολυμπιακός είναι ξεκάθαρο πως δεν μπορεί να είναι ανταγωνιστικός στα παιχνίδια του ομίλου του Europa League, επίσης εύκολα γίνεται κατανοητό πως το πρόβλημα της ομάδας δεν είναι ο προπονητής, δεν ήταν ο Κορμπεράν και τώρα δεν είναι ο Μίτσελ.

Εύκολα μπορεί να βρει κανείς λάθη στις αποφάσεις που πήρε ο Μίτσελ στο δεύτερο ημίχρονο, όπως και ευθύνες προπονητή για την εικόνα της ομάδα στην εποχή του Κορμπεράν. Η αλήθεια, όμως, είναι πως στα παιχνίδια του ομίλου υπάρχει σοβαρό πρόβλημα φυσικής κατάστασης.

Όλοι οι ποδοσφαιριστές ήταν πιο αργοί από τους αντιπάλους τους

Οι ερυθρόλευκοι ποδοσφαιριστές δεν έχουν τα τρεξίματα των αντίπαλων τους. Βλέποντας την εικόνα του δευτέρου ημιχρόνου με την Καραμπάγκ εύκολα καταλάβαινες πως όλοι οι ποδοσφαιριστές του Ολυμπιακού είναι πιο αργοί από τους αντιπάλους τους.

Ήμασταν live στο δεύτερο ημίχρονο στην εκπομπή Game Night και αυτό που μου ήρθε στο μυαλό βλέποντας την εικόνα του αγώνα και είπα στον Παντελή Βλαχόπουλο ήταν πως αν έβαζε κάποιος τους 22 ποδοσφαιριστές στη μία γραμμή του τέρματος και τους ανάγκαζε να τρέξουν στην απέναντι εστία, όταν θα τερμάτιζαν και οι 11 ποδοσφαιριστές της Καραμπάγκ οι παίκτες του Ολυμπιακού δεν θα είχαν φτάσει στην αντίπαλη περιοχή.

Ήταν ξεκάθαρο αυτό από την εικόνα των ποδοσφαιριστών στο δεύτερο ημίχρονο. Ακριβώς ίδια ήταν η εικόνα και με τη Φράιμπουργκ, αλλά και με τη Ναντ, με τη διαφορά πως οι Γάλλοι δεν είχαν ποιότητα σε παιχνίδι μικρού χώρου και ο Κορμπεράν σε εκείνο το παιχνίδι είχε πολύ χαμηλά τις γραμμές του.

Όταν ένας προπονητής κατεβάζει στο γήπεδο ποδοσφαιριστές που δεν μπορούν να ακολουθήσουν τα τρεξίματα των αντιπάλων τους, δεν μπορεί να παρουσιάσει οτιδήποτε ανταγωνιστικό.

Το μόνο που μπορεί να κάνει είναι να πάει σε παιχνίδι μισού γηπέδου, δηλαδή να κλειστεί στο καβούκι του και να κάνει τον σταυρό του για να μη δεχτεί νωρίς το πρώτο τέρμα.

Η καταστροφική απόφαση του Μίτσελ

Ο Μίτσελ είχε στο μυαλό του τη βαθμολογία, καθώς ήξερε πως η ισοπαλία δεν τον βολεύει και πήρε τη λανθασμένη απόφαση, όπως αποδείχτηκε, να χαλάσει το σχέδιό του στο δεύτερο ημίχρονο για να κυνηγήσει τη νίκη.

Η αλήθεια είναι πως ως έμπειρος προπονητής δεν δικαιολογείται. Βλέπετε, το γήπεδο φώναζε πως οι Αζέροι έχουν περισσότερες δυνάμεις και είχαν δείξει και στο παιχνίδι με τη Ναντ τι μπορούν να κάνουν πιέζοντας ψηλά.

Με αυτόν τον τρόπο άλλωστε είχαν επικρατήσει 3-0 της Ναντ, βάζοντας και τα τρία τέρματα από το 60ό έως το 72ο λεπτό. Αν είχε γίνει σωστό σκάουτινγκ και με βάση τη γνώση των προβλημάτων της ομάδας του θα έπρεπε στο δεύτερο ημίχρονο να περιμένει την πίεση ψηλά και να είναι προσεκτικός.

Κατανοητή η βαθμολογική ανάγκη να πάει ο Ολυμπιακός για τη νίκη, όμως ήταν ξεκάθαρο πως οι παίκτες του δεν μπορούσαν να υποστηρίξουν το θάρρος και ότι τα πόδια τους δεν μπορούσαν να ακολουθήσουν αυτά των αντιπάλων τους.

Ο Μαρσέλο έπρεπε να εμφανιστεί σε παιχνίδι του πρωταθλήματος

Ειδικά η απόφαση να βγει ο Εμβιλά από την τριάδα της άμυνας, να επιστρέψει σε δίδυμο και να περάσει στον άξονα ο φανερά ανέτοιμος Μαρσέλο ήταν μία καταστροφή.

Ήταν σαν να πήρε αποφάσεις βλέποντας άλλον αγώνα. Δεν χρειαζόταν κιόλας να ρίξεις το ανέτοιμο Μαρσέλο σε ένα παιχνίδι τόσο υψηλού ρυθμού και να εκθέσεις τις αδυναμίες του.

Δόξα τω Θεώ το ελληνικό πρωτάθλημα είναι γεμάτο με παιχνίδια που ο Ολυμπιακός χρειάζεται μόνο να επιτίθεται. Σε αυτά τα παιχνίδια ακόμη και με τα φανερά παραπάνω κιλά, ο Μαρσέλο μπορεί να βοηθήσει με την ποιότητά του από οποιαδήποτε θέση κρίνει ο προπονητής του.

Μιλάμε όμως, για αγώνες που ο Ολυμπιακός μόνο χρειάζεται να επιτεθεί και δεν έχει να αντιμετωπίσει τα ασταμάτητα τρεξίματα των αντιπάλων, όπως δηλαδή αυτός που έδωσε την περασμένη Κυριακή (2/10) με τον Ατρόμητο και αυτός που έρχεται με τον OΦΗ (9/10).

Έπεσε απίστευτα το επίπεδο

Επαναλαμβάνω, δεν μπορεί κανείς να κρίνει έναν προπονητή αυστηρά όταν καλείται να διαχειριστεί ένα παιχνίδι που οι ποδοσφαιριστές του δεν μπορούν να αντέξουν τον ρυθμό των αντιπάλων. Αυτή η πραγματικότητα, δείχνει και το πόσο έχει κατέβει επίπεδο ο Ολυμπιακός, αλλά και συνολικά το ελληνικό ποδόσφαιρο.

Όταν ανεβαίνει το επίπεδο των αγώνων, το πρώτο πράγμα που αλλάζει είναι ο ρυθμός. Μετά έρχεται η τεχνική κατάρτιση, η ποιότητα και όλα τα υπόλοιπα στοιχεία.

Το πιο δύσκολο όμως, να αντιμετωπίσεις όταν παίζεις με ομάδες που βρίσκονται σε πολύ πιο υψηλό επίπεδο από το δικό σου είναι τον ρυθμό που αγωνίζονται.

Το πρόβλημα για τον Ολυμπιακό είναι το εξής, το είπε και χθες ο Θέμης στην εκπομπή: αυτή η δυσκολία δεν έρχεται σε έναν όμιλο με μεγαθήρια επιπέδου Champions League, σαν αυτόν που βρίσκεται για παράδειγμα η Πλζέν, αλλά σε έναν όμιλο με αντιπάλους που στη χειρότερη περίπτωση θα έπρεπε να είναι ανταγωνιστικός.

Πρέπει άμεσα να μειώσει το ρόστερ

Είναι υπερβολή να συζητάμε για την ευρωπαϊκή συνέχεια του Ολυμπιακού. Η ομάδα έχει ανάγκη να τελειώσουν όσο γίνεται πιο γρήγορα αυτά τα παιχνίδια και να πάρει απαλλαγή.

Ο Μίτσελ ξέρει πως η δουλειά του μέχρι τη διακοπή για το Μουντιάλ είναι να μαζέψει ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατόν, να μην του ανοίξει η διαφορά από τον Παναθηναϊκό και να έχει έτοιμη την ομάδα που θα δουλέψει στο μεγάλο κενό διάστημα για να κάνει την αντεπίθεσή της.

Σε αυτήν την προσπάθεια θα έχει και ποδοσφαιριστές που δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει στα ευρωπαϊκά παιχνίδια και είναι σε θέση να ανεβάσουν το επίπεδο πίεσης και έντασης που αγωνίζεται ο Ολυμπιακός: Μπακαμπού, Σαμασέκου, αλλά και ποδοσφαιριστές που με τη βελτίωσή τους θα δώσουν ποιότητα στη δημιουργία της ομάδας: Χάμες, Μαρσέλο, Χουάνκ, Μπιέλ, Φορτούνης.

Όσο πιο γρήγορα καταλήξει ο Μίτσελ στους 17-18 ποδοσφαιριστές που υπολογίζει και θέλει να δουλέψει μαζί τους, τόσο πιο εύκολο θα γίνει το έργο του για τη συνολική βελτίωση της ομάδας.

Το καλό για τον Ισπανό προπονητή είναι πως μένουν ακόμη μόνο τρία ευρωπαϊκά παιχνίδια. Το μαρτύριο φτάνει σιγά σιγά στο τέλος του.

Στο εγχώριο πρωτάθλημα το ποδόσφαιρο παίζεται πιο αργά και μέσα σε αυτούς τους ρυθμούς μπορούν πιο εύκολα να ενσωματωθούν ποδοσφαιριστές υψηλής ποιότητας, που όμως βρίσκονται πίσω σε τρεξίματα, και με δουλειά να καταφέρει ο Ολυμπιακός να παλέψει για να σώσει τη σεζόν, τουλάχιστον εγχώρια.

Εύκολο δεν είναι κι η αλήθεια είναι πως όταν δουλεύεις λάθος καλό είναι και στο τέλος να το έχεις πληρώσει. Γιατί αν στο περσινό πρωτάθλημα υπήρχε ομάδα ικανή να κάνει πρωταθλητισμό ο Ολυμπιακός θα το έχανε.

Αν είχε χάσει το περσινό πρωτάθλημα φέτος θα ήταν πολύ καλύτερος.

Παρακολουθήστε την Game Night:

TAGS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΕΛΛΑΔΑ EUROPA LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ