ΠΑΟΚ

Ο Λουτσέσκου πήρε απόφαση υψηλού ρίσκου με Πασχαλάκη

Ο Πασχαλάκης με την φανέλα του ΠΑΟΚ
Ο Πασχαλάκης με την φανέλα του ΠΑΟΚ EUROKINISSI

Η διοίκηση του ΠΑΟΚ επέλεξε να δώσει στον Ραζβάν Λουτσέσκου το πιο υψηλό συμβόλαιο που έχει δοθεί ποτέ σε προπονητή στην Ελλάδα αναζητώντας την ασφάλεια. Η πρώτη απόφαση όμως του Ρουμάνου κρύβει υψηλό ρίσκο και αν δεν του βγει θα ταλαιπωρήσει για τρίτη στην σειρά χρονιά τον σύλλογο.

Όπως έγραψα όταν ανακοινώθηκε η επιστροφή του Ραζβάν Λουτσέσκου, η διοίκηση του ΠΑΟΚ πήρε την σπάνια επιλογή για διοίκηση ελληνικής ομάδας, να πάρει την ακριβή απόφαση ενώ υπήρχε ένας στρωμένος δρόμος για να ακολουθήσει μία πιο φθηνή επιλογή.

Τις επόμενες ημέρες, διαπίστωσα πως έχει δημιουργηθεί το εξής κλίμα. Οι φίλοι του ΠΑΟΚ, που λατρεύουν τον Πάμπλο Γκαρσία και θεώρησαν άδικο το γεγονός πως η διοίκηση δεν του έδωσε την ευκαιρία να δημιουργήσει την δική του ομάδα από σεβασμό και εκτίμηση στην οικογένεια Σαββίδη αλλά και σε όσα έχει προσφέρει ο Ραζβάν Λουτσέσκου στην ομάδα τους, κατάπιαν την στεναχώρια τους και καταλαβαίνουν, όχι την απόφαση, αλλά την προοπτική της επιλογής.

Η λογική της ασφάλειας

Είναι δεδομένο πως ο Λουτσέσκου που έφυγε νταμπλούχος και αήττητος πρωταθλητής και δύο χρόνια μετά ήταν η πρώτη επιλογή και του Μελισανίδη και του Αλαφούζου, δεν θα επέστρεφε στον ΠΑΟΚ αν δεν είχε πάρει εγγυήσεις πως θα του επιτραπεί να χτίσει ξανά έναν μεγάλο ΠΑΟΚ. Τις επόμενες ημέρες από την πρόσληψη του Λουτσέσκου, φιλοξενήθηκα σε δύο ραδιόφωνα της Θεσσαλονίκης και δέχτηκα την εξής πρώτη ερώτηση που δείχνει και την σκέψη των οπαδών της ομάδας. Για ποιον λόγο η διοίκηση από την στιγμή που αποφάσισε να ρίξει λεφτά στην ομάδα, να αξιοποιήσει τα χρήματα που μπήκαν στα ταμεία από την πώληση του Γιαννούλη για να κάνει μεταγραφές και να αυξήσει το μπάτζετ, δεν έδωσε την ευκαιρία στον Πάμπλο Γκαρσία ώστε να κριθεί δίκαια;

Η απάντηση ασφαλώς και είναι απλή. Όταν αποφασίζεις να ρίξεις χρήμα, αναζητάς την ασφάλεια. Αυτό συνέβη όχι μόνο από την διοίκηση του ΠΑΟΚ αλλά και από τις διοικήσεις του Παναθηναϊκού και της ΑΕΚ και δημιουργεί τις προϋποθέσεις για να δούμε την επόμενη χρονιά ένα πιο ανταγωνιστικό πρωτάθλημα. Και οι τρεις πήραν τον ίδιο δρόμο, διάλεξαν την ασφάλεια. Κινήθηκαν σε μία κοινή λογική, να φέρουν ξένους επιτυχημένους προπονητές που έχουν ένα τεχνικό επιτελείο που αποδεδειγμένα κάνει καλή δουλειά γιατί έχουν δημιουργήσει επιτυχημένες ομάδες στο παρελθόν που γνωρίζουν την Ελληνική πραγματικότητα. Αυτός είναι και ο λόγος που στην επιλογή της σίγουρης λύσης και οι τρεις είχαν πρώτο στην λίστα τους, τον Λουτσέσκου. Τον άνθρωπο δηλαδή, που είναι και ο τελευταίος που έχει καταφέρει να χτίσει ένα σύνολο που για δύο χρόνια ήταν ανώτερο από αυτό του Ολυμπιακού στον εγχώριο ανταγωνισμό.

Είχε δημιουργήσει με τις επιτυχίες που έκανε και στην Ασία, ένα κασέ που φάνταζε αποτρεπτικό για να το δώσει ελληνική ομάδα για το προπονητικό της επιτελείο και για αυτόν τον λόγο, ο Δημήτρης Μελισσανίδης βιάστηκε να δηλώσει πως δεν έρχεται στην Ελλάδα. Λογάριασε όμως χωρίς τον ξενοδόχο που στην προκειμένη περίπτωση ήταν ο Ιβάν Σαββίδης που προσέφερε το πιο υψηλό συμβόλαιο που έχει δοθεί ποτέ για προπονητή από ελληνική ομάδα. Κίνηση που δείχνει μία ξεκάθαρη βούληση, να επιστρέψει ο ΠΑΟΚ στην κορυφή του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Η διαφορά είναι 26 βαθμοί

Στα λόγια όλα είναι εύκολα, στην πράξη όμως τα πράγματα αλλάζουν. Έχω την αίσθηση πως και οι τρεις ανταγωνιστές του Ολυμπιακού κατάλαβαν πως δεν πάει άλλο, δεν υπάρχει περιθώριο για άλλα λάθη. Η διαφορά είχε ανοίξει επικίνδυνα και όσο συνέχιζαν να λειτουργούν επιπόλαια, η κατάσταση θα άρχισε να γίνεται μη αναστρέψιμη. Αυτή η σκέψη όμως θα πρέπει να μπει στο μυαλό όλων και να έχουν υπομονή.

Στον ΠΑΟΚ υπάρχει για μένα ο εξής κίνδυνος που είναι μεγάλος. Ο Λουτσέσκου να κριθεί αυστηρά λόγο του υψηλού του συμβολαίου και σαν προπονητής που αναλαμβάνει τον δεύτερο του πρωταθλήματος και τον κυπελλούχο Ελλάδος. Ασφαλώς και δεν είναι αυτή η πραγματικότητα και εδώ έχουμε και έναν πρόσθετο λόγο που οδήγησε στην επιλογή να αντικατασταθεί ο Πάμπλο Γκαρσία με τον προπονητή που έχει κάνει ξανά αυτήν την δουλειά. Η διαφορά από τον Ολυμπιακό δεν είναι μία θέση στον βαθμολογικό πίνακα, ούτε ο ΠΑΟΚ απέδειξε πως είναι ανταγωνιστικός επειδή τον κέρδισε στον τελικό. Η διαφορά είναι 26 ολόκληροι βαθμοί.

Ο Λουτσέσκου άφησε μία ομάδα που ήταν σε πιο υψηλό επίπεδο από τον Ολυμπιακό, που είχε πιο ισχυρές βάσεις, είχε πιο αξιόπιστη ανασταλτική λειτουργία και μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα στο επιθετικό κομμάτι και βρήκε μία ομάδα που η διαφορά τους έφθασε στους 26 βαθμούς.

Πλάνο τριετίας

Για να του δοθεί η ευκαιρία να πετύχει υπάρχει μία προϋπόθεση, να του δοθεί πίστωση χρόνου. Η διοίκηση του έκανε συμβόλαιο μέχρι το 2024 και ο στόχος για μένα θα πρέπει να είναι να δημιουργηθεί την φετινή σεζόν η ομάδα που την δεύτερη χρονιά θα κάνει πρωταθλητισμό και στην τελευταία χρονιά του συμβολαίου του να υπάρχει η απαίτηση να επανέλθει ο ΠΑΟΚ στην κορυφή. Μιλάμε για ένα πλάνο τριετίας που απαιτεί δημιουργία κορμού. Ασφαλώς στο ποδόσφαιρο πολλές φορές ο χρόνος κυλάει περίεργα και δημιουργεί νέες πραγματικότητες, όμως για να μην κάψεις μία συνεργασία από το ξεκίνημα της θα πρέπει να έχεις βάλει ένα δίκαιο κριτήριο.

Η πρώτη παγίδα

Στην προκειμένη περίπτωση ο ΠΑΟΚ δεν προσφέρει στον Λουτσέσκου κορμό για να χτίσει πάνω του την νέα του ομάδα. Εδώ υπάρχει και η πρώτη παγίδα για τον ίδιο, ή μάλλον ένα πλαίσιο συγκεκριμένο που καλείτε να πάρει αποφάσεις που θα τις βρει μπροστά του.

Η ομάδα που βρίσκει από την περασμένη σεζόν δεν έχει τις βάσεις για να κάνει πρωταθλητισμό. Οι ποδοσφαιριστές στο ρόστερ του ΠΑΟΚ που μπορούν έστω και στο ελληνικό πρωτάθλημα να κάνουν την επόμενη τριετία πρωταθλητισμό, είναι συγκεκριμένοι. Στο κέντρο της άμυνας ο Ισλανδός στόπερ Ίνγκασον, στον άξονα ο Σβαμπ, στα άκρα της επίθεσης οι Τζόλης και Ζίβκοβιτς και συν ένας από τους δύο επιθετικούς θα μπορούσε να σταθεί ο Σβιντέρσκι,. Για τον Πολωνό φορ, εκτιμώ πως περιμένουν να αυξηθεί η τιμή του στο Ευρωπαϊκό, καθώς ο Σόουζα τον θέλει για παρτενέρ του Λεβαντόβσκι για να τον πουλήσουν.

Για όλες τις υπόλοιπες θέσεις, ο Λουτσέσκου καλείται να πάρει αποφάσεις. Εδώ υπάρχει και η πρώτη δύσκολη επιλογή, η πρώτη παγίδα για τον Ρουμάνο τεχνικό. Στο ρόστερ του ΠΑΟΚ, βρίσκει ποδοσφαιριστές που μαζί τους πέτυχε. Πήρε τρεις τίτλους σε δύο χρόνια, νταμπλ, αήττητο πρωτάθλημα. Οι ποδοσφαιριστές, όμως, που ο ίδιος άφησε, δεν έχουν καμία σχέση με αυτούς που βρίσκει και οι περισσότεροι δεν βρίσκονται και σε ηλικία, που να δημιουργούν συνθήκες με βάση την λογική πάντα, για να επανέλθουν. Πασχαλάκης, Βαρέλα, Κρέσπο, Βιείρίνια, έχουν συμβόλαιο για ακόμα έναν χρόνο, υπάρχει και ο Ελ Καντουρί που το συμβόλαιο του έχει ολοκληρωθεί, αλλά το θέμα του είναι ανοιχτό.

Δεν σβήνονται δύο προβληματικά χρόνια από μία εμφάνιση

Ο Λουτσέσκου καλείται να δημιουργήσει την ομάδα που θα κάνει πρωταθλητισμό με ορίζοντα τριετίας και να χτίσει έναν καινούριο κορμό. Ο ΠΑΟΚ της σεζόν που πέρασε φώναζε πως έχει μεγάλη ανάγκη να αποκτήσει βασικό τερματοφύλακα και να απαλλαγεί από τον Πασχαλάκη. Εδώ θέλω να κάνω μία παρένθεση, με τρελαίνουν οι εύκολες λέξεις που βγαίνουν έπειτα από ένα επιτυχημένο αποτέλεσμα. Άκουσα πολλούς μετά από τον τελικό να λένε πως δικαιώθηκε ο Γκαρσία για την επιμονή του στον Πασχαλάκη.

Πράγματι έκανε μία σπουδαία εμφάνιση στον τελικό. Δεν σβήνει όμως την εικόνα μίας ολόκληρης χρονιάς που στην προκειμένη περίπτωση είναι δύο χρόνια που η παρουσία του ήταν προβληματική. Ένας προπονητής λοιπόν που είτε δεν διαπίστωσε είτε δεν πίεσε για το αυτονόητο, δεν φρόντισε τον Ιανουάριο να λυθεί το συγκεκριμένο πρόβλημα και άφησε την ομάδα του να ταλαιπωρείται, δεν μπορεί να δικαιώθηκε από ένα παιχνίδι.

Ο Λουτσέσκου θυμάται τον δικό του Πασχαλάκη

Από τα ρεπορτάζ προέκυπτε πως ο Λουτσέσκου δεν θέλει βασικό τερματοφύλακα. Ο Ρουμάνος τεχνικός φρόντισε να το κάνει ξεκάθαρο και στην πρόσφατη συνέντευξη Τύπου, δηλώνοντας πως ο ΠΑΟΚ έχει τερματοφύλακα. Υπολογίζει για νούμερο ένα τον Πασχαλάκη και είναι δεδομένο πως πρόκειται για μία επιλογή που δύσκολα να έκανε ο οποιοσδήποτε άλλος προπονητής που θα αναλάμβανε τον ΠΑΟΚ. Έχει ταλαιπωρηθεί πολύ ο σύλλογος αυτά τα δύο χρόνια από την θέση του τερματοφύλακα.

Ο Λουτσέσκου θυμάται τον δικό του Πασχαλάκη που θύμιζε σούπερμαν και πιστεύει πως μαζί του μπορεί να επανέλθει. Είναι ανθρώπινο, πληρώνεται για να παίρνει δύσκολες αποφάσεις, όμως είναι πολλές οι περιπτώσεις που η μακροχρόνια παραμονή ενός προπονητή δημιουργεί ένα συναισθηματικό δέσιμο με τους ποδοσφαιριστές που δεν βοηθά στην εξέλιξη της ομάδας. Εδώ έχουμε μία περίπτωση που δεν είναι ακριβώς η ίδια, αλλά υπάρχει μία παρόμοια λογική.

Προσωπική επιλογή με υψηλό ρίσκο

Η πρόσληψη Λουτσέσκου ήρθε στην λογική της ασφάλειας, όμως δημιουργεί συνθήκες για να συνεχιστεί μία προβληματική κατάσταση στην ομάδα, σε έναν σημαντικό χώρο. Ο ίδιος φαίνεται διατεθειμένος να πάρει μία προσωπική απόφαση που αν δεν του βγει, θα δημιουργήσει σημαντικό πρόβλημα στην δική του δουλειά. Οι προπονητές πληρώνονται ακριβά και ασφαλώς είναι εύλογο να βάζουν και το προσωπικό τους στοιχείο.

Έχουν όμως μία υποχρέωση, όταν παίρνουν μία απόφαση που φαντάζει έξω από την κοινή λογική, πρέπει να δικαιωθούν από το αποτέλεσμα γιατί σε αντίθεση περίπτωση απόλυτα δικαιολογημένα θα χρεωθούν οι ίδιοι το λάθος. Στην προκειμένη περίπτωση, μιλάμε για μία πολύ σημαντική απόφαση που αφορά μία κομβική θέση στο χτίσιμο του νέου ΠΑΟΚ.

Είναι ξεκάθαρο πως ο Ραζβάν Λουτσέσκού πιστεύει πως ο ίδιος έχει το φάρμακο για να επαναφέρει τον Πασχαλάκη στο σημείο που ήταν πριν από δύο χρόνια. Ο ΠΑΟΚ έχει μεγάλη ανάγκη να αποδειχτεί πως έχει δίκιο γιατί σε αντίθετη περίπτωση θα υποφέρει από ένα πρόβλημα που σαν οργανισμός γνωρίζει πως πρέπει να το λύσει.

TAGS ΠΑΟΚ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ