ΠΑΟΚ

Ο Λουτσέσκου γύρισε για να πετύχει ο ΠΑΟΚ και στην Ευρώπη

Ο Κρέσπο πανηγυρίζει έξαλλα το γκολ που πέτυχε απέναντι στη Γάνδη
Ο Κρέσπο πανηγυρίζει έξαλλα το γκολ που πέτυχε απέναντι στη Γάνδη INTIME SPORTS

Ο Τσάρλυ αναλύει τη νίκη-πρόκριση του ΠΑΟΚ επί της Γάνδης. Τα γκολ που ήρθαν από στημένα, το "διπλομπετονιάρισμα" στις πλευρές και ένας ΠΑΟΚ που θύμισε την Ατλέτικο του Σιμεόνε.

Οι οπαδοί του ΠΑΟΚ, ζουν μοναδικές στιγμές. Περιμένουν με αγωνία την κλήρωση για να μάθουν τον αντίπαλο τους στους "8" του Conference League.

Η ομάδα του Λουτσέσκου το έκανε ξανά. Κατάφερε να αξιοποιήσει τα στημένα της, άντεξε στην πίεση της Γάνδης, άντεξε ακόμα και στα διαστήματα που τα πράγματα δεν πήγαιναν καλά και το γήπεδο είχε κατηφορίσει, πήρε την νίκη μέσα στο Βέλγιο (1-2) και μαζί την πρόκριση.

Υπογραφή Λουτσέσκου

Πέρασε με διπλό από την Γάνδη χωρίς τους Κούρτιτς, Ζίβκοβιτς και Καντουρί. Είναι δεδομένο πως αυτή η επιτυχία έχει φαρδιά πλατιά την υπογραφή Λουτσέσκου. Πολλές φορές έχουμε ακούσει το κλισέ πως οι επιστροφές δεν είναι για καλό. Φαίνεται όμως πως ο πιο επιτυχημένος προπονητής στην ιστορία του ΠΑΟΚ γύρισε για να πετύχει εκεί που απέτυχε στην πρώτη του θητεία. Σαν να είχε αφήσει ένα ανοιχτό λογαριασμό, ένα απωθημένο.

Βλέπετε, στην πρώτη τους συνεργασία ο ΠΑΟΚ κατέκτησε εγχώρια τα πάντα: δύο κύπελλα, το πρώτο ντάμπλ στην ιστορία του συλλόγου, πρωτάθλημα μετά από 35 χρόνια και μάλιστα αήττητο. Τεράστιες επιτυχίες, όμως κάτι έλειπε. Στην Ευρώπη, ο δικός του ΠΑΟΚ είχε απογοητεύσει. Στην επιστροφή του, τα πράγματα είναι διαφορετικά. Στόχευσε στην Ευρώπη και κατάφερε να προκριθεί στα προημιτελικά του Conference League.

Σίγουρα μιλάμε για την πιο αδύναμη ευρωπαϊκή διοργάνωση, όμως όλοι γνωρίζουμε πως για να πάρει προκρίσεις σε νοκ άουτ παιχνίδια μία ελληνική ομάδα, ειδικά στο δεύτερο μισό της σεζόν, πρέπει να είναι πραγματικά καλή ομάδα. Ο ΠΑΟΚ του Λουτσέσκου έχει ταυτότητα και χαρακτήρα. Παίκτες που παίζουν για τον προπονητή τους.

Ο Ρουμάνος ήξερε πως στην επιστροφή του θα δουλέψει με ποδοσφαιριστές που ο ίδιος γνωρίζει τον τρόπο να παίρνει τον καλύτερό τους εαυτό. Όμως χρειαζόταν να βρει και την χρυσή τομή. Να καταλάβει και ο ίδιος με ποιους μπορεί να πάει και με ποιους όχι. Χρειάστηκε να κατεβάσει κάποιους από το τρένο, να ανεβάσει κάποιους νεότερους και να μοιράσει ρόλους που όλοι μπορούν να τους υπηρετήσουν. Όλα αυτά έγιναν από τις αρχές Δεκεμβρίου και μετά και σήμερα (18/3) οι φίλοι του ΠΑΟΚ περιμένουν με ποιον θα κληρωθούν γα τα προημιτελικά ευρωπαϊκής διοργάνωσης.

Πέτυχε τρία τέρματα με στημένα

Ο ΠΑΟΚ υπήρξαν διαστήματα που υπέφερε στο Βέλγιο και σίγουρα οι συγκυρίες πήγαν μαζί του. Κατάφερε σε αυτά τα δύο παιχνίδια να πετύχει τρία τέρματα από στημένα.

Στην πραγματικότητα, σε αυτά τα δύο παιχνίδια με την Γάνδη δεν πρέπει να υπάρχει δική του χαμένη ευκαιρία, όμως είναι δεδομένο πως για να περάσεις στα νοκ άουτ, πως για να καταγράψεις κάποια μεγάλη επιτυχία, χρειάζεται να έχεις μαζί σου και την τύχη. Πρέπει όμως να είσαι εκεί, να είσαι ανταγωνιστικός και να την κυνηγήσεις. Ο ΠΑΟΚ πράγματι την κυνήγησε.

Ταλαιπωρήθηκε από τις πτέρυγες

Στο πρώτο μέρος ταλαιπωρήθηκε αρκετά από τις δύο πτέρυγες. Κυρίως από την πλευρά που ο Λουτσέσκου την κάλυπτε με τους Μπίσεσβαρ, Βιεϊρίνια. Σε αυτόν τον χώρο, οι Βέλγοι είχαν τον γρήγορο 20χρονο Σαμουάσε που έπαιρνε πλάτος έκανε κοψίματα και ταλαιπώρησε την άμυνα του ΠΑΟΚ.

Όμως ο Λουτσεσκου έχει επαναφέρει ένα από τα όπλα του στην πρώτη του θητεία. Η άμυνα του ΠΑΟΚ αντέχει ξανά την πίεση του αντιπάλου. Είναι μία πραγματικότητα που βοήθησε σημαντικά στον δρόμο για το νταμπλ, που έπαψε όμως να ισχύει όταν αποχώρησε ο Ρουμάνος.

Κομβικό το γκολ του Κρέσπο

Ο ΠΑΟΚ σε μεγάλα διαστήματα στο Βέλγιο δέχτηκε πίεση που ερχόταν κυρίως από τα αριστερά του, αλλά την αντιμετώπισε το κέντρο άμυνας του και ο Πασχαλάκης. Σίγουρα στάθηκε τυχερός που την πρώτη φορά που ξεμύτισε κατάφερε να σκοράρει.

Σε μία φάση που δικαιώθηκε η επιμονή του Άκπομ, που ήταν συνολικά που μαχητικός και έκανε ένα γεμάτο παιχνίδι. Ο Άκπομ κράτησε την μπάλα ζωντανή, ο Σβαμπ, έκανε ένα παράλληλο γύρισμα και με προβολή ο Κρέσπο πέτυχε ένα χρυσό τέρμα. Ένα κομβικό γκολ, καθώς ήρθε σε ένα διάστημα που η Γάνδη είχε πετύχει "νίκες" στο γήπεδο και είχε βρει χώρο για να ασκήσει πίεση. Με το γκολ που πέτυχε, ο ΠΑΟΚ κέρδισε πολύτιμο χρόνο και ανάγκασε την Γάνδη να συνεχίσει φουριόζα, να σπαταλήσει δυνάμεις που της έλειψαν στο τελευταίο κομμάτι του αγώνα.

Κλείδωσε το παιχνίδι παίζοντας με 4 μπακ

Ήταν πολύ δύσκολο το πρώτο μέρος για τον ΠΑΟΚ, δεν έπαιρνε τίποτα από τους δύο του εξτρέμ (Μπίσεσβαρ, Μουργκ) και το γεγονός αυτό έφερνε πίεση στην άμυνα και κερδισμένα μέτρα των Βέλγων. Οι παίκτες της Γάνδης αξιοποίησαν μόλις μία φορά τον χώρο που είχαν στα αριστερά. Στο 40ο λεπτό ο Σαμουάσε κατάφερε να βρει τον Ντεπουάτρ στην περιοχή του ΠΑΟΚ, που ισοφάρισε με κεφαλιά.

Με την εικόνα που είχε το παιχνίδι, ήταν θετικό που οι παίκτες του Λουτσέσκου πήγαν ισόπαλοι στο ημίχρονο. Χρειαζόταν όμως μία διόρθωση στον σχηματισμό. Ο Ρουμάνος άργησε λίγο, αλλά όταν αποφάσισε να επέμβει, κλείδωσε και το παιχνίδι. Μάλιστα, αποδείχτηκε πως οι Βέλγοι είχαν χάσει δυνάμεις, προσπαθώντας να χτυπήσουν τον ΠΑΟΚ, από το 57ο λεπτό και μετά δεν άσκησαν την ίδια πίεση και έδειξαν σαν να μην έχουν άλλον τρόπο για να φέρουν την μπάλα στην αντίπαλη περιοχή.

Βρήκε το φάρμακο, με διπλομπετονιάρισμα στις πλευρές

Στο 57ο λεπτό ο Λουτσέσκου έβγαλε τον Μπίσεσβαρ και πέρασε τον Σίντκλεϊ μπροστά από τον Βιεϊρίνια. Στην πράξη ενήργησε ακριβώς πάνω στο πρόβλημα και αποδείχτηκε πως ο Σίντκλεϊ ήταν το κατάλληλο φάρμακο. Από την στιγμή που είδε πως το "διπλομπετονιάρισμα" στην μία πλευρά βγήκε, αποφάσισε να κουμπώσει και την απέναντι πλευρά με τον ίδιο τρόπο. Έξω ο Μουργκ που έβγαλε το παιχνίδι με ελάχιστες επαφές, στο γήπεδο ο Τέιλορ.

Ο ΠΑΟΚ έπρεπε να παίξει με τέσσερα μπακ, για να κλειδώσει τις πλευρές, το τρικ του Ρουμάνου τεχνικού έπιασε, η Γάνδη έσβησε. Αποδείχτηκε πως είχε χάσει δυνάμεις και δεν έχει ποιότητα για να χτυπήσει τον ΠΑΟΚ από τον άξονα. Δεν είναι και εύκολο να συμβεί κάτι τέτοιο, καθώς το σχήμα με Τσιγγάρα, Σβαμπ και Αγκούστο πιο ψηλά είναι πολύ δεμένο.

Ηρέμησε, κέρδισε μέτρα και σκόραρε ξανά με στημένο

Από την στιγμή που σταμάτησε να υπάρχει τρόπος να πίεσει η Γάνδη από τις πλευρές, ο ΠΑΟΚ έπαψε να υποφέρει, ηρέμησε, πήρε μπάλα, κέρδισε μέτρα. Όποτε συνέβη αυτό στα δύο παιχνίδια με την Γάνδη, ευτύχησε να βρει τρόπο να σκοράρει με στημένο.

Αυτήν την φορά, στο 77ο λεπτό ο Βιεϊρίνια έκανε μία έξυπνη πάσα στον Αουγκούστο, του πρόσφερε μία καθαρή εκτέλεση με την μπάλα στρωμένη στο αριστερό και ο Βραζιλιάνος με ένα γλυκό έξυπνο χτύπημα τελείωσε την σειρά και έστειλε τον ΠΑΟΚ στα προημιτελικά.

Θύμισε Ατλέτικο του Σιμεόνε

Ο τρόπος που ήρθε η πρόκριση με την Γάνδη θυμίζει σε μεγάλο βαθμό προκρίσεις που κατά καιρούς κάνει η Ατλέτικο του Σιμεόνε. Αμύνθηκε με αυτοπεποίθηση σε χαμηλά μέτρα, είχε τερματοφύλακα να καθαρίζει τις φάσεις στον αέρα, στοχευμένο κοουτσάρισμα και αξιοποίηση των στημένων.

Ο ΠΑΟΚ χαρίζει μοναδικές στιγμές στους οπαδούς του, χτίζει το δικό του ευρωπαϊκό μέλλον, μέσα από τους βαθμούς που μαζεύει, κρατά την Ελλάδα στην 15η θέση και ζωντανό το ενδεχόμενο να βγάλουμε την επόμενη σεζόν 5η ομάδα στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Η δουλειά στην Γάνδη έγινε, χωρίς τους Ζίβκοβιτς, Κούρτιτς και Καντουρί. Έρχεται και συνέχεια...

TAGS ΠΑΟΚ CONFERENCE LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ