ΠΑΟΚ

Ο Λουτσέσκου απελευθέρωσε τον Κούρτιτς

Ο Γιασμίν Κούρτιτς έχει εξελιχθεί στον ηγέτη του ΠΑΟΚ
Ο Γιασμίν Κούρτιτς έχει εξελιχθεί στον ηγέτη του ΠΑΟΚ EUROKINISSI

Ο ΠΑΟΚ διαθέτει δύο ποδοσφαιριστές, που μπορούν να είναι ηγέτες σε μία ομάδα που θα κάνει πρωταθλητισμό στο άμεσο μέλλον. Εξηγεί ο Τσάρλυ.

Όπως δήλωσε ο Ραζβάν Λουτσέσκου, αυτήν την εποχή σημασία έχουν οι νίκες και ο ΠΑΟΚ τις έχει μεγάλη ανάγκη. Με βάση την αγωνιστική κατάσταση που βρίσκεται ο Δικέφαλος και το πολύ καλό αγωνιστικό πρόσωπο που παρουσιάζει ο ΠΑΣ Γιάννινα, το 0-4 είναι ένα πραγματικά σπουδαίο αποτέλεσμα που ήταν δύσκολο να το προβλέψει κανείς πριν από από τη σέντρα.

Η αλήθεια είναι πως το τελικό σκορ είναι κολακευτικό για τον ΠΑΟΚ, καθώς η ομάδα του Λουτσέσκου κατάφερε να πετύχει τέσσερα τέρματα, δίχως να δημιουργήσει καλά - καλά τέσσερεις ευκαιρίες.

Όμως ο Ρουμάνος έχει πολλά πράγματα να κρατήσει από το συγκεκριμένο παιχνίδι

Ανανέωση και περισσότερα τρεξίματα στον άξονα

Είναι δεδομένο πως μετά από τις τρεις συνεχόμενες ήττες, πήρε το μήνυμα πως η ομάδα του χρειάζεται ανανέωση και όσο γίνεται πιο φρέσκα πόδια στο γήπεδο. Για δεύτερο συνεχόμενο παιχνίδι, χρησιμοποίησε τους Λύρατζη - Τσιγγάρα στο βασικό σχήμα και μία τριάδα στον άξονα που προσφέρει περισσότερη ενέργεια, τρεξίματα και καλύτερες καλύψεις στο παιχνίδι χωρίς μπάλα.

Ασφαλώς και με τριάδα στο κέντρο τους Τσιγγάρα, Κούρτιτς και Αγκούστο, πρωταθλητισμό δεν μπορείς να κάνεις. Όμως προς το παρόν έχει προσφέρει ένα μικρό σουλούπωμα. Μοιάζει να κουμπώνει καλύτερα και με τον Κούρτιτς.

Ο Κούρτιτς θέλει δίπλα του γρήγορους συμπαίκτες

Ο Σλοβένος χαφ ήταν η μοναδική ποιοτική μεταγραφή που έγινε το καλοκαίρι. Στο ποδόσφαιρο όμως είναι σημαντικό να υπάρχει χημεία. Ο Κούρτιτς πάντοτε έβγαζε τόσο την ποιότητα του όσο και την προσωπικότητα του στο γήπεδο. Όμως ο ΠΑΟΚ, δεν του κούμπωνε ως σύνολο. Μιλάμε για έναν κεντρικό χαφ με παραστάσεις, προσωπικότητα, που έχει ποιότητα με την μπάλα στα πόδια, τη δυνατότητα να κερδίζει μέτρα, να πατά την αντίπαλη περιοχή και διαθέτει σπουδαίες εκτελέσεις στα στημένα. Είναι όμως υψηλόσωμος, με βαρύ σωματότυπο που χρειάζεται να υποστηριχτεί από την ένταση που θα βγάζουν οι διπλανοί κεντρικοί χαφ.

Ως γνωστόν, ο ΠΑΟΚ δημιούργησε εφέτος ένα βαρύ ρόστερ και ο Κούρτιτς, που αγωνίζεται στο δίδυμο του άξονα, είχε δίπλα του τον Εσίτι με τον Σβαμπ και μπροστά του πότε τον Μπίσεσβαρ και πότε τον Ελ Καντουρί.

Γέμιζε λοιπόν ό άξονας του ΠΑΟΚ με βαριά κορμιά και ο Σλοβένος δεν μπορούσε να κάνει τη διαφορά σε ροή αγώνα. Όλα είναι θέμα χημείας. Όταν έχεις έναν παίκτη με τα χαρακτηριστικά του Κούρτιτς, δίπλα του δεν θες ούτε τον Σβαμπ ούτε τον Εσίτι, αλλά ποδοσφαιριστές που να καλύπτουν με τα τρεξίματα τα χαρακτηριστικά που δεν έχει.

Σκοράρει και σε ροή αγώνα

Ασφαλώς και πρόκειται για κλάση, αφού ακόμη και σε αυτές τις συνθήκες εμφάνιζε στοιχεία στο παιχνίδι του που έδειχναν την ποιότητα του. Είχε πετύχει 3 τέρματα με εκτελέσεις φάουλ, σε Ηράκλειο, Λεωφόρο και στο παιχνίδι κυπέλλου με την ΑΕΛ και δύο γκολ με πέναλτι.

Η απόφαση του Λουτσέσκου να χρησιμοποιήσει τριάδα στο κέντρο που διαθέτει περισσότερη ενέργεια, χρησιμοποιώντας κοντά του δύο ποδοσφαιριστές που τον υποστήριζαν στο αμυντικό κομμάτι, του έδωσε τη δυνατότητα να σκοράρει και σε ροή αγώνα. Ή αλλιώς να κάνει συνολικά τη διαφορά. Παίζοντας ο Ρουμάνος χωρίς καθαρό δημιουργό, κρατώντας στον πάγκο, τον Μπίσεσβαρ και χρησιμοποιώντας τον Ντούγκλας Αγκούστο σε ρόλο επιτελικού χαφ, έγινε ο Κούρτιτς αυτός που έπρεπε να κατευθύνει το παιχνίδι.

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Ηγέτης στον άξονα

Πράγματι το έκανε και με τη Λαμία και στους Ζωσιιμάδες. Πήρε περισσότερες πρωτοβουλίες, έγινε ο ηγέτης στον χώρο του άξονα και πέτυχε δύο υπέροχα τέρματα. Το γκολ που σημείωσε, αλλάζοντας πόδι εκτέλεσης με την Λαμία και το υποδειγματικό πλασέ μπροστά σε αντίπαλο που άφησε άγαλμα τον Λοντίγκιν με τον ΠΑΣ, είναι εκτελέσεις που δείχνουν την ποδοσφαιρική ποιότητα, αλλά και ευφυΐα του Κούρτις.

Δεν πρέπει να ξεγελά το 0-4

Το 0-4 του ΠΑΟΚ δεν πρέπει να ξεγελάει. Σε μεγάλο βαθμό προέκυψε συγκυριακά. Ο ΠΑΟΚ πήρε προβάδισμα δύο τερμάτων χωρίς να έχει δημιουργήσει καμία ευκαιρία. Προηγήθηκε με ένα πέναλτι που ήρθε από ένα στημένο και πέτυχε το δεύτερο τέρμα από μία εκτέλεση υψηλής κλάσης. Μέχρι εκείνο το σημείο στο παιχνίδι, είχε δημιουργήσει τρεις ευκαιρίες ο ΠΑΣ και καμία ο ΠΑΟΚ.

Έλειψε πολύ ο Περέα

Επίσης είναι δεδομένο πως η απουσία του Περέα είναι η πιο σημαντική που είχε ο ΠΑΣ. Ουσιαστικά ο Μεταξάς στερήθηκε το επιθετικό όπλο του. Για τον τρόπο που παίζει ο ΠΑΣ, τα όσα δίνει ο Περέα με την ένταση που αγωνίζεται είναι πολύτιμα. Κουράζει σε τεράστιο βαθμό τα αντίπαλα στόπερ. Δημιουργεί ευκαιρίες από μόνος του και κερδισμένες, μονομαχίες σε χώρους που μπορεί να χτίσει επικίνδυνες επιθέσεις με το άμεσο ποδόσφαιρο που παίζει ο ΠΑΣ. Η ομάδα δηλαδή που έχει την ικανότητα να φθάνει σε καθαρή τελική με λίγες πάσες και με κάθετο ποδόσφαιρο.

Δεν μπόρεσαν κανείς εκ των Μιλιντσεάνου και Μορέιρα να φορέσουν τα παπούτσια του και να κάνουν την δουλειά του Περέα, πετυχαίνοντας αυτό που αναζήτα ο προπονητής τους. Να απομονώσουν το αντίπαλο αμυντικό δίδυμο και να βγάλουν φάσεις δύο με δύο. Το ζητούσε ο Μεταξάς, δεν έγινε ποτέ.

Οι Κούρτιτς - Ζίβκοβιτς μπορούν να στηρίξουν τον ΠΑΟΚ του πρωταθλητισμού

Ο ΠΑΟΚ, μετά την αλλαγή σχήματος και λογικής, πήρε δύο νίκες σε ένα διάστημα που σημασία είχαν οι νίκες. Χρησιμοποιώντας όμως σχήμα που προσφέρει πιο γρήγορα πόδια κοντά στον Κούρτιτς, ο Σλοβένος έδειξε την κλάση του. Απέδειξε πως ο ΠΑΟΚ έχει έναν κεντρικό χαφ πολύ υψηλού επιπέδου, που χρειάζεται να κουμπώσει με την τριάδα στο κέντρο για να βγάλει όλα του τα προσόντα. Σε ένα ποδόσφαιρο όπως το ελληνικό που δεν είναι και ιδιαίτερα γρήγορο, ο Κούρτιτς μπορεί να προσφέρει σε πολλά κομμάτια του παιχνιδιού του ΠΑΟΚ.

Ήδη είναι ο πρώτος σκόρερ μίας ομάδας που δεν έχει το εύκολο γκολ από τη θέση του φορ. Έχει πετύχει συνολικά 7 τέρματα, τα 6 στο πρωτάθλημα.

Το χτίσιμο που θα πρέπει να ξεκινήσει ο ΠΑΟΚ από τον Ιανουάριο για να δημιουργήσει την ομάδα που θα μπορέσει να κάνει στο άμεσο μέλλον πρωταθλητισμό ξανά, έχει ως βάση δύο παίκτες: Τους Κούρτιτς και Ζίβκοβιτς. Αυτοί οι δύο ποδοσφαιριστές, μπορούν να κάνουν τη διαφορά, σε ένα υγιές και φρέσκο σύνολο που θα προσπαθήσει να διεκδικήσει τίτλους.

Οι αλλαγές που χρειάζεται ο ΠΑΟΚ για να φθάσει σε αυτό το επίπεδο είναι πολλές. Έχει όμως δύο ποδοσφαιριστές που μπορούν να στηρίξουν αυτήν προσπάθεια. Αρκεί να τους στηρίξει και ο σύλλογος.

TAGS ΠΑΟΚ STOIXIMAN SUPER LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ