ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Ο Κορμπεράν έχει να ανέβει ανηφόρα, τού έκαναν τη ζωή δύσκολη οι κομβικές απουσίες

Ο Κάρλος Κορμπεράν
Ο Κάρλος Κορμπεράν EUROKINISSI

Ο Ολυμπιακός είναι μία καινούργια ομάδα που χρειάζεται χρόνο, ενώ στην ήττα απέναντι στη Ναντ τού έκαναν τη ζωή δύσκολη οι απουσίες των Μπα, Εμβιλά και Ίνμπομ Χουάνγκ. Ο Τσάρλυ γράφει.

Ο Ολυμπιακός είναι μία καινούρια ομάδα και είναι δεδομένο πως χρειάζεται πολύ χρόνο για να καταφέρει να δέσει, να την μάθει ο προπονητής και να αποκτήσει σταθερές.

Στην πρεμιέρα με την Ναντ είχε τρεις κομβικές απουσίες, που έκαναν το παιχνίδι να φαντάζει επικίνδυνο. Στην διάρκεια του υπήρξαν στιγμές, που η τύχη ήταν μαζί του και έφεραν τον Ολυμπιακό κοντά στην ισοπαλία. Θα ήταν πραγματικά χρυσός ο βαθμός, όμως δεν μπόρεσε να τον κρατήσει μέχρι το τέλος. Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.

Τρεις κομβικές απουσίες

Ο Κορμπεράν είχε τρεις κομβικές απουσίες να διαχειριστεί. Τα πράγματα θα μπορούσαν να είναι διαφορετικά, αν είχε στην διάθεση του, τους Μπα, Εμβιλά, Χουάνγκ. Χωρίς τον πιο φορμαρισμένο του στόπερ, τον καλύτερο του ποδοσφαιριστή αυτή την εποχή και τη βάση του στην θέση 6, ήταν δύσκολό το έργο του Ισπανού προπονητή.

Επέλεξε να κατεβάσει τον Ολυμπιακό με τριάδα στην τελευταία γραμμή άμυνας και με δύο κεντρικά χαφ. Επέλεξε τακτική με δίδυμο στον άξονα, το οποίο στελέχωναν οι Κουντέ, Μπουχαλάκης, επί της ουσίας το αναπληρωματικό δίδυμο χαφ.

Παίζοντας ο αντίπαλος με σχήμα με τρείς χαφ και τον πιο ποιοτικό ποδοσφαιριστή, τον Μπλας στη θέση του επιτελικού χαφ, ήταν σίγουρα δύσκολος ο έλεγχος στον χώρο του κέντρου.

Προσπάθησε να τους μικρύνει το γήπεδο

Ο Κορμπεράν γνώριζε πως η Ναντ είναι μία αθλητική ομάδα, έχει περισσότερα τρεξίματα από τον Ολυμπιακό και παίζει σε πιο υψηλή ένταση. Δεν έχει όμως ποιότητα σε παιχνίδι μικρού χώρου.

Επέλεξε λοιπόν σωστά να της μικρύνει το γήπεδο. Κατέβασε τα μέτρα της πίεσης, προσπάθησε να έχει κοντά τους Μπιέλ, Ουί Τζο, Μασούρα με το δίδυμο των χαφ.

Η Ναντ έπαιζε ανάμεσα στις γραμμές του Ολυμπιακού

Το γεγονός πως μιλάμε για μία ομάδα, στην οποία οι ποδοσφαιριστές δεν έχουν παίξει αρκετά παιχνίδια μεταξύ τους, δημιουργούσε μία ανισορροπία.

Έφερνε λανθασμένες μεταβιβάσεις, δεν υπήρχε σίγουρη κατοχή. Ήταν ένα παιχνίδι που επέτρεπε στους παίκτες της Ναντ να παίξουν ανάμεσα στις γραμμές του Ολυμπιακού και να περνά η μπάλα με συχνότητα από τα πόδια του Μπλας.

Επίσης δεν γινόταν καλή δουλειά στα ανεβάσματα του αριστερού μπακ της Ναντ, Μερλέν, του επέτρεψαν να βγάλει 6 Key passes.

Η απουσία καθαρού 6αριού και η ευθύνη του Ρέτσου

Ο Ολυμπιακός δεν είχε τον έλεγχο του ρυθμού του αγώνα στο πρώτο ημίχρονο και δίκαια έμεινε πίσω στο σκορ στο 32ο λεπτό. Αυτό συνέβη εξαιτίας του προβλήματος που αντιμετώπιζε στη μεσαία γραμμή και στη δυνατότητα που έδινε στον Μπλας να πάρει την μπάλα και να παίξει με μέτωπο στην αντίπαλη εστία. Σε μία τέτοια περίπτωση έφερε τον Μοχαμέντ απέναντι στον Βάτσλικ και έδωσε δίκαιο προβάδισμα στην Ναντ.

Στη φάση του 32ου λεπτού ο Ολυμπιακός πλήρωσε κάτι που τον βασάνισε πολύ ειδικά στο πρώτο μέρος, την έλλειψη καθαρού 6αριού. Επίσης, το γεγονός όταν έπαιρνε την μπάλα ο Μπλας, αλλά και τον λανθασμένο τρόπο που έπαιξε την θέση του ο Ρέτσος.

Θέλει δουλειά και παιχνίδια για μία ομάδα που παίζει με τριάδα στα στόπερ ο τρόπος που πρέπει να λειτουργεί ο ακραίος κεντρικός αμυντιθκός για το να μην καλύπτει τον αντίπαλο φορ. Στον Ολυμπιακό μοιάζουν ότι όλα πρέπει να διδαχτούν από την αρχή.

Θα μπορούσε να είναι μεγαλύτερη η διαφορά στο πρώτο ημίχρονο, καθώς ήταν πολύ καλύτεροι οι Γάλλοι, έτρεχαν περισσότερο, έπαιζαν σε πιο υψηλή ένταση αλλά έχοντας εκτός του Σίμον από την βασική ενδεκάδα, δεν τους ήταν εύκολο να παίξουν σε μικρό χώρο και να αξιοποιήσουν το παθητικό παιχνίδι του Ολυμπιακού.

Περισσότερο Μπιέλ και Ουί Τζο στο δεύτερο ημίχρονο

Στο δεύτερο ημίχρονο οι ερυθρόλευκοι μπήκαν με διάθεση να παίξουν. Να πάρουν την μπάλα και να προσπαθήσουν να δείξουν το δικό τους ποδόσφαιρο. Δεν ήταν εύκολο, καθώς δεν έχουν δημιουργηθεί ακόμα αυτοματισμοί και το δίδυμο των χαφ, ούτε δημιουργό είχε, ούτε κάθετα τρεξίματα.

Ο Μπιέλ και ο Ουί Τζο ακούμπησαν πιο πολύ την μπάλα, ήταν μέσα στο παιχνίδι και προσπάθησαν με το ατομικό τους ταλέντο, ειδικά ο πρώτος να αλλάξουν την εικόνα του παιχνιδιού. Ο Ολυμπιακός όμως βρήκε ένα τυχερό γκολ, το οποίο το χάρισε χωρίς πίεση η άμυνα της Ναντ.

Δώρο καλοδεχούμενο. Η αλήθεια είναι πως οι ερυθρόλευκοι πήγαν με πολλά προβλήματα στην Γαλλία και θα ήταν τεράστια επιτυχία να φύγουν με τον βαθμό, με οποιονδήποτε τρόπο και αν κατάφερναν να τον πάρουν.

Δεν κράτησε τον τακτικό του ρόλο ο Αμπουμπακάρ

Η διάρκεια του αγώνα όμως ήταν εναντίον τους. Δεν πήραν τίποτα από τους παίκτες, που ήρθαν από τον πάγκο, ειδικά ο Αμπουμπακάρ Καμαρά, ήταν τελείως εκτός κλίματος και δεν ακολούθησε τακτικά τον αμυντικό του ρόλο. Το μικρό διάστημα που έπαιξε φορ, επέτρεψε στους αντίπαλους στόπερ, να κερδίζουν μέτρα και να παίζουν κάθετα στην περιοχή του Ολυμπιακού.

Ο Ολυμπιακός δεν μπόρεσε να κερδίσει κράτημα μπάλας από τους παίκτες που ήρθαν από τον πάγκο, έχασε μάλιστα, από την έξοδο του Μπιέλ. Ο Καρμποράν, είδε πως δεν του βγήκε η απόφαση να βάλει τον Αμπουμπακάρ, στην κορυφή της επίθεσης και διόρθωσε το λάθος με λάθος.

Έβγαλε ποδοσφαιριστή, που κρατούσε μπάλα, που μπορούσε να κερδίσει κάποιο φάουλ και να παγώσει τον ρυθμό, για να ρίξει φορ και να φέρει τον Αμπουμπακάρ, στα αριστερά. Έναν ποδοσφαιριστή που δεν κάλυπτε, σε έναν χώρο που έπρεπε να έχει σημαντική τακτική συμμετοχή.

Άλλαξε το παιχνίδι η είσοδος των Σίμον και Σισοκό

Σε κάθε περίπτωση ο Ολυμπιακός από την στιγμή που ισοφάρισε, προσπάθησε να βγάλει ψυχή, να παίξει με ηρωισμό και με τον χρόνο για να πάρει έναν χρυσό βαθμό. Ο αντίπαλος του έβαλε από τον πάγκο τους Σίμον, Σισοκό που έδωσαν πολλά πράγματα στην δημιουργία και στην αυτοπεποίθηση της Ναντ.

Ειδικά ο Σίμον δεν έκανε μισό λάθος, είχε 22/22 εύστοχες μεταβιβάσεις και πρόσφερε αυτό που έλλειπε το προηγούμενο διάστημα από την Ναντ. Δηλαδή παιχνίδι σε μικρό χώρο, κάτι που επέτρεψε στους συμπαίκτες του να κερδίζουν μέτρα και να πατάνε την αντίπαλη περιοχή.

Πιέστηκε στο τελευταίο κομμάτι του αγώνα

Από την στιγμή που έγιναν οι αλλαγές στο 68ο λεπτό η Ναντ είχε την κεφαλιά του Τζιροτό στο 72ο λεπτό που πήγε πάνω από το δοκάρι, την κεφαλιά του Μοχάμεντ στο 75ο λεπτό που έβγαλε σε κόρνερ ο Βάτσλικ, το σουτ του Παλουά στο 81ο λεπτό λόγω της μη άμυνας του Αμπουμπακάρ, το οφσάιντ-γκολ του Γκεσάν στο 83ο λεπτό. Μετά την διακοπή, λόγω του επεισοδίου του Παλουά με τον Κορμπεράν, ήρθε το δεύτερο γκολ της Ναντ.

Θα ήταν ακραίο με αυτήν την εικόνα που είχε το παιχνίδι να φύγει με αποτέλεσμα ο Ολυμπιακός. Με τόσα όμως προβλήματα που πήγε στην Ναντ θα ήταν σπουδαίο αν το κατάφερνε με οποιονδήποτε τρόπο.

Έχει δύσκολη αποστολή ο Κορμπεράν

Είναι ξεκάθαρο πως ο Κορμπεράν έχει μία πολύ δύσκολη αποστολή. Του έχει δοθεί μία καινούρια ομάδα, που πρέπει να την δέσει μέσα στα παιχνίδια. Χρειάζεται να μάθει πρώτα από όλους ο ίδιος τους παίκτες του, αλλά και οι ποδοσφαιριστές να μάθουν να παίζουν μεταξύ τους.

Θα ήταν όλα ίσως πιο εύκολα αν υπήρχε στον άξονα το δίδυμο Εμβιλά, Χουάνγκ. Δεν έκανε καλό παιχνίδι ο Ρέτσος σαν δεξί στόπερ. Σε τριάδα στην επιστροφή του στον Ολυμπιακό ήταν πρόβλημα η είσοδος του Αμπουμπακάρ. Είναι ξεκάθαρο πως χρειάζεται στο ρόστερ ένας χαφ που να παίζει με ένταση και ενέργεια χωρίς την μπάλα.

TAGS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ EUROPA LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ