ΑΕΚ

Ο Γκατσίνοβιτς αποτελεί μία σίγουρη προσθήκη για την ΑΕΚ

Ο Μιγιάτ Γκατσίνοβιτς στην αναμέτρηση του Παναθηναϊκού με τον Ολυμπιακό
Ο Μιγιάτ Γκατσίνοβιτς στην αναμέτρηση του Παναθηναϊκού με τον Ολυμπιακό EUROKINISSI

Ο Τσάρλυ αναλύει πώς ο Παναθηναϊκός δεν υπολόγισε τον αιφνιδιασμό της ΑΕΚ στην περίπτωση του Μιγιάτ Γκατσίνοβιτς και τι μπορεί να προσφέρει ο Σέρβος μέσος στην Ένωση.

Η ΑΕΚ στην περίπτωση Γκατσίνοβιτς ενήργησε με ταχύτητα αποκτώντας έναν ποδοσφαιριστή κορμού σε καλή ηλικία και δίνοντας ένα σημαντικό επικοινωνιακό αλλά και ουσιαστικό χτύπημα σε έναν από τους κύριους αντιπάλου του.

Ο Γιοβάνοβιτς είχε ζητήσει την παραμονή του

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα με την σειρά. Ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς ποτέ δεν έκρυψε πως ήθελε να παραμείνει ο Γκατσίνοβιτς και για την επόμενη σεζόν στον Παναθηναϊκό. Εκτιμούσε πως στην μεταμόρφωση της ομάδας η προσθήκη του έπαιξε σημαντικό ρόλο.

Σε 17 παιχνίδια που αγωνίστηκε, δεν σκόραρε, έδωσε τέσσερις τελικές πάσες που έγιναν γκολ, κέρδισε το χρυσό πέναλτι στον τελικό. Όμως ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς έβλεπε πως έδινε πράγματα που βοηθούσε στην εξέλιξη του πλάνου του.

Πίστεψαν πως ο χρόνος λειτουργεί υπέρ τους

Ο ίδιος είχε δώσει εντολή να παραμείνει στην ομάδα, όμως στον Παναθηναϊκό δεν υπολόγισαν στον αιφνιδιασμό από την ΑΕΚ.

Πίστεψαν πως ο χρόνος λειτουργεί υπέρ τους και από την στιγμή, που η ομάδα του δεν συζητά για δανεισμό, τον Αύγουστο θα μπορέσουν να τον αγοράσουν με τα μισά λεφτά. Έκαναν λάθος και έχασαν για όχι σοβαρή οικονομική διαφορά, έναν κομβικό ποδοσφαιριστή, για τα σχέδια του προπονητή τους.

Ο κόσμος ανησυχεί

Τώρα, το αν ο Παναθηναϊκός μπορέσει να βρει στον συγκεκριμένο χώρο καλύτερο ποδοσφαιριστή από τον Γκατσίνοβιτς, θα το δείξει ο χρόνος, όμως είναι δεδομένο πως για λανθασμένους χειρισμούς χάθηκε ένας ποδοσφαιριστής που ήταν σημαντικός στα πλάνα του προπονητή.

Επίσης από την στιγμή που αποφασίστηκε να μην ανανεώσει ο Βιγιαφάνες και να κάνουν το χατίρι στον Βέλεθ να πάρει το συμβόλαιο από τα Εμιράτα, το πράγμα αρχίζει και ανοίγει επικίνδυνα. Ο κόσμος έχει αρχίσει να ανησυχεί και να γκρινιάζει στα σόσιαλ. Προσωπικά, όποτε κοιτάω στο κινητό στα εισερχόμενα στο messenger, βλέπω και κάποιο μήνυμα ανησυχίας φίλου του Παναθηναϊκού.

Το σίγουρο είναι πως μεταγραφές στον Παναθηναϊκό θα γίνουν και θα είναι και πιο τρανταχτές απ' ότι πιστεύει ο κόσμος. Το πρόβλημα όμως είναι και ο χρόνος. Ο Παναθηναϊκός έχει να δώσει ευρωπαϊκά παιχνίδια και η ομάδα ήδη έχει χάσει τρεις παίκτες κορμού, που δεν έχουν αντικατασταθεί. Είναι πρόβλημα και ο χρόνος θα δείξει, αν θα φέρει συνέπειες.

Το σπάνιο όπλο που αγαπούν οι προπονητές

Στην ΑΕΚ έκαναν μία μεταγραφή από αυτές που προσφέρουν ασφάλεια στον προπονητή. Με τον Γκατσίνοβιτς γνωρίζεις το μίνιμουμ που μπορεί να προσφέρει. Ένας από τους λόγους που τον ήθελε ο Γιοβάνοβιτς, που δούλεψε μαζί του, ήταν πως πίστευε πως ο Γκατσίνοβιτς του έχει δώσει τη βάση όσων μπορεί να προσφέρει. Πως γνωρίζοντας πλέον το πρωτάθλημα και ξεκινώντας από την αρχή της σεζόν μαζί του, η προσφορά του θα ήταν πολύ πιο σημαντική.

Έχει ένα σπάνιο όπλο, το οποίο το εκτιμούν οι προπονητές και πράγματι μπορεί να προσφέρει σημαντικά τελικά νούμερα. Γνωρίζει άριστα να κινείται ανάμεσα στις γραμμές του αντιπάλου. Να ξεμαρκάρεται και να υποδέχεται την μπάλα σε χώρους που πονούν τον αντίπαλο. Με αυτόν τον τρόπο λύγισε στην Λεωφόρο την άμυνα του Ολυμπιακού στα playoffs και η ικανότητα του, να περνά από τον άξονα key passes, ξεκλείδωσε σημαντικά, σύμφωνα και με το επιτελείο του Παναθηναϊκού και τους Αϊτόρ, Παλάσιος και άρχισε να λειτουργεί η ανάπτυξη του Παναθηναϊκού, όπως επιθυμούσε ο προπονητής του.

Τα όπλα του Γκατσίνοβιτς

Επίσης είχε πολύ σημαντική συμμετοχή στην πίεση ψηλά, όπως και στο χτίσιμο από χαμηλά μέτρα. Με άνεση μπορεί να παίξει στο δίδυμο των εσωτερικών χαφ στο 4-3-3, στη θέση 8 και στην θέση του επιτελικού χαφ στο 4-2-3-1 και να δώσει λύσεις σε ένα πλάνο, που ο προπονητής ζητά έναν περισσότερο χαφ στο γήπεδο πηγαίνοντας ακόμη και στα αριστερά.

Στον Παναθηναϊκό πάντως τα καλύτερα παιχνίδια τα έκανε στην θέση του επιτελικού χαφ δίνοντας απλότητα στην ανάπτυξη, αξιοποιώντας την ικανότητα να παίζει ανάμεσα στις γραμμές των αντιπάλων, να περνά σωστά την μπάλα στην αντίπαλη περιοχή και να ανεβάζει την ένταση και την αποτελεσματικότητα στην πίεση ψηλά.

Η αδυναμία του στην τελική εκτέλεση

Η μεγάλη αδυναμία που αν την ξεπεράσει στην ΑΕΚ θα δώσει την βελτίωση που υπολόγιζε και ο πρώην του προπονητής στον Παναθηναϊκό, έχει να κάνει με την τελική του εκτέλεση. Με τον τρόπο που αγωνίζεται, ο Γκατσίνοβιτς, κατάφερνε πολύ συχνά να έρχεται σε θέση βολής, γεγονός που έδωσε και το κύπελλο στον Παναθηναϊκό, με το πέναλτι που κέρδισε από το χτύπημα του Βιεϊρίνια.

Σε αυτά τα 17 παιχνίδια που αγωνίστηκε με τον Παναθηναϊκό, σχεδόν σε όλα είχε μία συνήθως και περισσότερες ευκαιρίες που τις σπατάλησε. Έβγαζε πολύ άγχος στην τελική εκτέλεση. Βλέποντας όμως τους χώρους που κινείται, την ικανότητα του, στο να πατά την αντίπαλη περιοχή και να ξεγλιστρά από τις αντίπαλες άμυνες είναι δεδομένο πως από τον ίδιο εξαρτάται να λύσει το πρόβλημα στην εκτέλεση. Η λογική λέει πως αυτό θα συμβεί, γιατί ο ποδοσφαιριστής έχει ποιότητα και τον τρόπο να γίνεται επικίνδυνος. Από την στιγμή που μπάλα ξέρει και βρίσκεται στον σωστό χώρο, είναι στο χέρι του να γίνει πιο αποτελεσματικός.

Στους χώρους και στους ρόλους που αγωνίζεται και ο Μάνταλος

Η ΑΕΚ παίρνει έναν ποδοσφαιριστή που κινείται σε χώρους που αγωνίζεται ο Μάνταλος. Τα τελευταία χρόνια ο σύλλογος έχει ταλαιπωρηθεί, επειδή όλοι οι προπονητές έδιναν στον Πέτρο Μάνταλο περισσότερο χρόνο, από αυτόν που μπορούσε να αντέξει ο ίδιος αλλά και ο κόσμος της ΑΕΚ.

Ήταν όμως μία πραγματικότητα πως στο ρόστερ της ομάδας δεν υπήρχε καλύτερος ποδοσφαιριστής για να αγωνιστεί στους συγκεκριμένους χώρους. Η κριτική γίνεται εύκολα, όμως για να βρεθεί κάποιος ανώτερος του Μάνταλου, έπρεπε να μπει βαθιά το χέρι στην τσέπη. Αυτό συνέβη και ο Γκατσίνοβιτς, αναμένεται να βοηθήσει και τον ίδιο τον Μάνταλο, καθώς θα τον απαλλάξει από ένα σημαντικό βάρος υποχρεώσεων που δεν ήταν σε θέση να αντέξει, θα του μικρύνει τον ρόλο, αλλά θα τον κάνει και πιο συγκεκριμένο.

Ασφαλώς και υπάρχουν λογικές ποδοσφαίρου, που και οι δύο ποδοσφαιριστές, μπορούν να συνυπάρξουν σε αυτές, όπως και αυτήν την φορά, θα έχει το δικαίωμα ο προπονητής της ΑΕΚ, όταν θα βλέπει πως ο Μάνταλος είτε δεν είναι καλά, είτε δεν του ταιριάζουν οι συνθήκες του αγώνα, να τον αφήνει στον πάγκο, χωρίς να λείπει κάτι από την ομάδα του.

Η μεταγραφή του Γκατσίνοβιτς, είναι μία σίγουρη προσθήκη που είναι ξεκάθαρο πως θα δώσει βοήθειες σημαντικές στην ΑΕΚ, είναι δεδομένα αυτά που θα προσφέρει στην ομάδα, καθώς τα έδωσε και πέρυσι στο μικρό αλλά ουσιαστικό διάστημα που αγωνίστηκε στον Παναθηναϊκό και ασφαλώς η εικόνα του, φωνάζει πως υπάρχουν περιθώρια εξέλιξης.

TAGS ΑΕΚ ΑΕΚ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΕΛΛΑΔΑ SUPER LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ