OPINIONS

Ισπανική υπεροχή, αντέχουν οι Ολλανδοί

Ισπανική υπεροχή, αντέχουν οι Ολλανδοί

Οι δύο καλύτερες ομάδες θα αναμετρηθούν στον τελικό του Μουντιάλ. Ισπανία και Ολλανδία έφτασαν δίκαια στον τελικό και ελπίζουν να καταφέρουν να πάρουν το πρώτο παγκόσμιο κύπελλο στην ιστορία τους.

Χαίρετε κύριοι

Οι δύο καλύτερες ομάδες θα αναμετρηθούν στον τελικό του Μουντιάλ. Ισπανία και Ολλανδία έφτασαν δίκαια στον τελικό και ελπίζουν να καταφέρουν να πάρουν το πρώτο παγκόσμιο κύπελλο στην ιστορία τους.

Το ποδόσφαιρο που παίζουν οι δύο φιναλίστ είναι σχεδόν παρομοιότυπο. Παίζουν το 4-2-3-1 με δύο καθαρούς ανασταλτικούς χαφ μπροστά από τα στόπερ. Σε ρόλο επιτελικού όμως δεν έχουν κάποιον φαντεζί ποδοσφαιριστή για να περνάει μπαλιές στους επιθετικούς αλλά δύο εργάτες για να δίνουν σκληράδα στο κέντρο και να δένουν την ομάδα.

Οι Τσάβι, Σνάιντερ δεν υπήρχε περίπτωση να έχουν επιτελικό ρόλο σε παλιότερες διοργανώσεις. Το ποδόσφαιρο όμως έχει αλλάξει και στη θέση που έλαμψαν οι Πελέ, Μαραντόνα, Ζίκο, Πλατινί παίζουν,πλέον, εργάτες.

Η Ισπανία είχε την ατυχία στο δρόμο μέχρι τους 4 να συναντήσει ομάδες που έπαιζαν αμυντικά. Στα παιχνίδια λοιπόν με Ελβετία, Χιλή, Πορτογαλία, Παραγουάη έπρεπε να επιτεθεί και να κλείσει τον αντίπαλο στο μισό γήπεδο ώστε να καταφέρει να ανοίξει τις αντίπαλες άμυνες χωρίς να απειληθεί στην κόντρα.

Επειδή πλέον το δύσκολο είναι να παίζεις επίθεση και να προσπαθείς να ανοίξεις άμυνες οι φούρια ρόχα δεν είχαν δείξει την πραγματική τους δύναμη μέχρι να αντιμετωπίσουν τους Γερμανούς. Στον ημιτελικό φάνηκε πόσο καλύτεροι είναι οι Ισπανοί από τους υπόλοιπους.

Είναι άτυχοι που το τάμπλο δεν τους έφερε αντιμέτωπους με την Αγγλία, τη Βραζιλία και την Αργεντινή, γιατί απέναντι σε αυτές τις αφελείς, όπως αποδείχθηκε, ομάδες οι Ισπανοί θα έβρισκαν χώρους για να κάνουν πλάκα.

Η Γερμανία που ξεφτίλισε Αγγλία και Αργεντινή αποδείχθηκε πως τους Ισπανούς δεν γινόταν να τους παίξει. Ο Ντελ Μπόσκε έκανε και κίνηση ματ βάζοντας τον Πέδρο στη θέση του Τόρες, έτσι οι Ισπανοί έκρυψαν το τόπι με τους Τσάβι, Ινιέστα, Πέδρο, Βίγια μπροστά από τους Αλόνσο, Μπούσκετς.

Στα χαρτιά η μόνοι που μπορούν να κοντράρουν το κέντρο των Ισπανών και να μην τους αφήσουν να εφαρμόσουν αυτό το εξαντλητικό για τον αντίπαλο passing game είναι οι οράνιε. Ο Φαν Μάρβαϊκ κατάφερε να φτάσει τελικό Μουντιάλ μια ομάδα με στόπερ τους Χέιτινκα, Ματάισεν, χωρίς να πάρει τίποτα από τον σέντερ φορ του επειδή στηρίχτηκε στην πεντάδα Ντε Γιονκ, Φαν Μπόμελ, Σνάιντερ, Ρόμπεν, Κάιτ.

Πιθανότατα αν απομονώσουμε τις δύο πεντάδες που έχουν οι Ισπανοί και οι Ολλανδοί από τη μέση και μπροστά οι οράνιε μπορεί να υπερτερούν λίγο. Βέβαια ο Ντελ Μπόσκε έχει την τύχη να έχει στη διάθεσή του το δίδυμο Τσάβι, Ινιέστα που σίγουρα κάνει τη διαφορά, αλλά και ο Φαν Μάρβαϊκ στα πρόσωπα των Ρόμπεν, Σνάιντερ έχει βρει ηγέτες.

Πιο πλήρης η Ισπανία

Στο σύνολο όμως οι Ισπανοί σαν ομάδα δείχνουν πως είναι πιο πλήρης. Το μεγαλύτερό τους όπλο είναι η ομοιογένεια καθώς ο Ντελ Μπόσκε έχει την τύχη να διαχειρίζεται τη Μπαρτσελόνα. Έξι παίκτες της περσινής Μπάρτσα είναι στη βασική ενδεκάδα του Ντελ Μπόσκε και ο Βίγια που υπέγραψε 7.

Εάν αναλογιστούμε πως στην ίδια ενδεκάδα υπάρχουν οι Κασίγιας, Ράμος, Αλόνσο της Ρεάλ γίνεται εύκολα αντιληπτό πως οι Ισπανοί έχουν τη μοναδική Εθνική ομάδα με ομοιογένεια. Είναι όμως και η μοναδική χωρίς φανερές αδυναμίες.

Σε μια διοργάνωση που σε όλες τις ενδεκάδες υπάρχουν φανερές μαύρες τρύπες, η ενδεκάδα των φούριας ρόχας χωρίς τον ντεφορμέ Τόρες μοιάζει τέλεια. Αντίθετα οι Ισπανοί έχουν που να χτυπήσουν και διαθέτουν τα κατάλληλα όπλα για να εκμεταλλευτούν την φανερή αδυναμία των οράνιε στο κέντρο της άμυνάς τους.

Δείτε από το 0.56′ στο βίντεο

πόσο εύκολα περνάει η κάθετη πάσα στην καρδιά της Ολλανδικής άμυνας και στο επόμενο βίντεο

πως με τον ίδιο ακριβώς τρόπο δέχονται το γκολ με τη Βραζιλία. Οι Ισπανοί έχουν πλέον τον ταχύτατο και φορμαρισμένο Βίγια μόνο του ανάμεσα στους Χέιτινκα, Ματάισεν και βέβαια στην ενδεκάδα της Ισπανίας όλοι τους μπορούν να βγάλουν κάθετες.

Επαναλαμβάνω πως σε αντίθεση με τους Γερμανούς οι Ολλανδοί έχουν τα χαφ για να αντέξουν την πίεση και το passing game των Ισπανών και αυτό κάνει το παιχνίδι πιο δύσκολο για τους φούρια ρόχα.

Μιλάμε και για τελικό Μουντιάλ που αυτόματα κάνει τις ομάδες συντηρητικές και τους παίκτες φοβισμένους. Οι Ολλανδοί όμως δεν έχουν κάποιο φανερό σημείο να σημαδέψουν, ενώ οι Ισπανοί μπορούν να στοχεύσουν στην καρδιά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ