ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ

Η ζωή στον Παναθηναϊκό χωρίς τον Αϊτόρ

Ο Αϊτόρ πανηγυρίζει το πρώτο γκολ που πέτυχε στο ΠΑΟΚ - Παναθηναϊκός | 2 Οκτωβρίου 2022
Ο Αϊτόρ πανηγυρίζει το πρώτο γκολ που πέτυχε στο ΠΑΟΚ - Παναθηναϊκός | 2 Οκτωβρίου 2022 IN TIME SPORTS

Ο Γιοβάνοβιτς θα δουλέψει για να καταφέρει αρχικά να καλύψει εκ των έσω, με βελτίωση των ποδοσφαιριστών που έχει στο ρόστερ του, το τεράστιο κενό που αφήνει ο Αίτόρ. Μεταγραφή θα γίνει, μέχρι όμως να αποκτηθεί ποδοσφαιριστής, θα κοιτάξει να βοηθήσει την ομάδα του, παίρνοντας μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα από τους Σπόραρ, Παλάσιος, Βέρμπιτς, Μπερνάρ.

Το ποδόσφαιρο έχει και σκληρές δύσκολες στιγμές. Την περασμένη Κυριακή στην Λεωφόρο ζήσαμε μία από αυτές. Ο Αϊτόρ, πάνω που βρισκόταν στην κορύφωση της καριέρας του, είδε το πόδι του να κολλάει στο έδαφος, σε μία φάση που όλοι κατάλαβαν πως πειράχτηκε ο χιαστός.

Η σκληρή πλευρά του αθλήματος

Η διάγνωση ολική ρήξη χιαστού, ένας τραυματισμός που ήρθε στα 26 του χρόνια σε μία χρονιά συμβολαίου. Ένας ποδοσφαιριστής που άργησε να προσαρμοστεί στην χώρα μας, που τα βρήκε σκούρα τον πρώτο χρόνο, κατάφερε μέσα από δουλειά και εσωτερική προσπάθεια να δείξει το ποιος πραγματικά είναι.

Σε ένα διάστημα που ο ίδιος έπαιζε το καλύτερο ποδόσφαιρο της καριέρας του και το καλοκαίρι θα μπορούσε να το εισπράξει, είτε κάνοντας ένα πολύ πιο υψηλό συμβόλαιο στον Παναθηναϊκό, είτε ακόμη αναβαίνοντας επίπεδο, έφαγε την σφαίρα.

Ο Αϊτόρ βίωσε την σκληρή πλευρά του αθλήματος και το μόνο που μπορεί να κάνει, είναι να σκύψει το κεφάλι και να δουλέψει όσο γίνεται καλύτερα στην αποθεραπεία του, για να του αφήσει όσο γίνεται λιγότερα κατάλοιπα ο συγκεκριμένος τραυματισμός και να επιστρέψει ο ίδιος.

Το φετινό πρωτάθλημα έγινε φτωχότερο

Για όλα τα υγιή μυαλά, ανεξαρτήτως τι ομάδα υποστηρίζουν, ήταν πολύ στενάχωρο αυτό που συνέβη το βράδυ της Κυριακής. Το ελληνικό πρωτάθλημα, επί της ουσίας έχασε τον πρωταγωνιστή του. Ο Ισπανός εξτρέμ ήταν ο άνθρωπος που έκανε την διαφορά στο φετινό πρωτάθλημα, που οδήγησε την ομάδα του σε αυτό το εντυπωσιακό ξεκίνημα και την έβαλε στην κορυφή του πρωταθλήματος.

Δεν έχουμε πολλούς ποδοσφαιριστές ικανούς να κρίνουν ένα παιχνίδι μόνοι τους στην χώρα μας και είναι λυπηρό να τους χάνουμε. Ο τραυματισμός του Αϊτόρ κάνει το φετινό πρωτάθλημα φτωχότερο και ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς πρέπει να βρει τρόπο για να μην στοιχίσει η απουσία του στην ομάδα του.

Ο Αϊτόρ έδωσε προσωπικές νίκες

Δεν είναι καθόλου απλή η αποστολή του Σέρβου τεχνικού. Δεν υπάρχουν άλλωστε πολλοί ποδοσφαιριστές να κάνουν ό,τι έκανε ο Ισπανός στην Τούμπα. Το ντέρμπι στην Θεσσαλονίκη, ο Παναθηναϊκός το κέρδισε με μία απόφαση του Γιοβάνοβιτς.

Δεν έκανε συνολικά καλό παιχνίδι ο Παναθηναϊκός, απλά η επιλογή του Σέρβου τεχνικού να αλλάξει πλευρά τον Αϊτόρ και να τον ρίξει πάνω στον Βιεϊρίνια, δεν μπόρεσε να αντιμετωπιστεί από την άμυνα του ΠΑΟΚ. Ο Παναθηναϊκός με επιθέσεις με μεγάλες πάσες και ποδόσφαιρο χώρου γύρισε και κέρδισε τον αγώνα.

Δεν υπάρχει παίκτης στο ρόστερ αυτήν την στιγμή να κάνει κάτι ανάλογο, πιθανότατα να μην υπάρχει και στο ελληνικό πρωτάθλημα. Μην μου γράψετε ονόματα, παίζει ρόλο η φόρμα η ατομική κατάσταση που βρίσκεται ο κάθε ποδοσφαιριστής, ανάλογα με την εποχή και ο Αϊτόρ τραυματίστηκε, ενώ ήταν στα καλύτερα του, σε μία ατομική κατάσταση ικανή να κερδίζει παιχνίδια μόνος του.

Χρειάζεται να βελτιωθεί ο Παναθηναϊκός ως σύνολο

Ο Γιοβάνοβιτς γνωρίζει καλά πως πρέπει να δουλέψει καλύτερα όλη η ομάδα για να μην στοιχίσει η απουσία του. Ο Παναθηναϊκός τρέχει ένα ρεκόρ 9/9, με τις περισσότερες νίκες να έρχονται στο όριο.

Στην πράξη εξαργύρωσε την πολύ καλή αμυντική λειτουργία της ομάδας του, το γεγονός πως ο Παναθηναϊκός σε 9 παιχνίδια έχει δεχτεί μόλις 2 τέρματα και την αποτελεσματικότητα του Αϊτόρ στα πρώτα 7 παιχνίδια. Ως ομάδα, δεν είχε την επιθετικότητα, ούτε τον πλουραλισμό που θα έπρεπε.

Για να μπορέσει να συνεχίσει στον δρόμο που έβαλε την ομάδα σε μεγάλο βαθμό ο Αϊτόρ, θα πρέπει να δουλέψει καλύτερα επιθετικά ως σύνολο. Το καλό για τον Γιοβάνοβιτς είναι πως υπάρχουν πολλοί ποδοσφαιριστές που μπορούν να δουλέψουν καλύτερα στην δημιουργία και στην εκτέλεση απ' ό,τι έχουν κάνει μέχρι σήμερα.

Να γίνει ο Σπόραρ ο killer του Παναθηναϊκού

Ο Σπόραρ έχει δείξει πως είναι ένας σπουδαίος στράικερ που προσφέρει στοιχεία που δεν είχε την περσινή σεζόν ο Παναθηναϊκός και είναι δεδομένο πως μπορεί να έχει καλύτερη παραγωγικότητα από τα 3 τέρματα σε 7 παιχνίδια, που έχει πετύχει μέχρι σήμερα.

Το γεγονός πως δεν σκόραρε πολύ στο ξεκίνημα του, δεν στοίχισε, επειδή πρόσφερε σε πολλά κομμάτια, αλλά κυρίως γιατί τα γκολ τα έπαιρνε ο Παναθηναϊκός από τον Αϊτόρ. Η νίκη επι του Άρη δεν θα ερχόταν ποτέ, αν δεν έβαζε ο Σλοβένος στράικερ, ένα γκολ μεγάλου φορ.

Δεν είναι μόνο η κεφαλιά, αλλά όπως ομολόγησε στην συνέντευξη που έδωσε στον Κώστα Γουλή ο Βέρμπιτς, πως την φάση την εμπνεύστηκε, πρώτα την φαντάστηκε και μετά την εκτέλεσε. Είναι ξεκάθαρο πως έχει όλα τα προσόντα ο Σπόραρ να γίνει αυτός ο killer του Παναθηναϊκού, όμως δεν φτάνει από μόνο του.

Οι Βέρμπιτς, Μπερνάρ, δεν μπορούν να παίξουν την θέση, όπως ο Αϊτόρ

Επίσης, είναι ξεκάθαρο πως κανένας από τους Βέρμπιτς και Μπερνάρ που υπάρχουν αυτήν την στιγμή στο ρόστερ της ομάδας, δεν μπορούν να παίξουν την θέση στα αριστερά, όπως ο Αϊτόρ. Ο Γιοβάνοβιτς, δεν τρελάθηκε και αποφάσισε να αλλάξει ρόλο στον Βραζιλιάνο. Είδε πως έχει χάσει την ταχύτητα του και δεν είναι πλέον ο εξτρέμ, που μπορεί στο ένας με ένας να αφήνει πίσω τα αντίπαλα μπακ, όμως κρατά την ποιότητα του και έχει καλή πάσα σε μικρό χώρο.

Μπορεί καλύτερα να παίξει ανάμεσα στις γραμμές του αντιπάλου, να τρυπώσει στην περιοχή, όπως στην ευκαιρία που χάνει στο ξεκίνημα του αγώνα με τον Άρη, αδειάζοντας τον Νταμπό και να αξιοποιήσει την κάθετη πάσα, παίζοντας ανάμεσα στις γραμμές του αντιπάλου όπως έκανε στην ασίστ που έβγαλε στον Παλάσιος στην Λαμία.

Όταν τον χρησιμοποίησε στην πλευρά με τον ΠΑΟΚ, στην Τούμπα, στο πρώτο μέρος, έδωσε το δικαίωμα στην ομάδα του Λουτσέσκου να πάει να κερδίσει το παιχνίδι από την πλευρά του. Χρειάζεται να βελτιώσει πολύ τα τρεξίματά του και τις αντοχές του, για να παίξει στα αριστερά και να δοκιμάσει με αυτόν εξτρέμ σχήμα με τρία χαφ ο Γιοβάνοβιτς.

Χρειάζεται να πάρει τα πάνω του ο Βέρμπιτς

Ο Βέρμπιτς έχει διαφορετικά χαρακτηριστικά. Μέχρι το παιχνίδι με τον Άρη, ήταν απογοητευτικός. Βαρύς, δεν πατούσε καλά και έδειχνε σαν να παίζει μόνιμα ένα κλικ πιο αργά απ' ό,τι απαιτούσε η κάθε φάση. Στο παιχνίδι πάντως με τον Άρη, έκανε την πρώτη γεμάτη εμφάνιση.

Κρατούσε με ασφάλεια την μπάλα στην πλευρά του, είχε σωστές τοποθετήσεις, πατήματα στην αντίπαλη περιοχή, έπαιξε πολλές φορές με τον Χουανκάρ και έδωσε με σπουδαίο χτύπημα, την ασίστ στον Σπόραρ, ακριβώς στο σημείο που την ήθελε ο συμπατριώτης του.

Δεδομένα πάντως δεν μπορεί να αποτελέσει όπλο στο ποδόσφαιρο χώρου του Γιοβάνοβιτς, όπως ο Αίτόρ. Δεν είναι ο εξτρέμ που θα πάρει τον μπακ σε ένα σπριντ, όπως ο Αϊτόρ και θα χτυπήσει στην πλάτη της άμυνας. Πατάει την περιοχή γεμάτα σε οργανωμένη επίθεση, σε αυτήν την συνθήκη όμως δεν έχει δώσει ακόμη καλές τελικές εκτελέσεις, πέρα από το γκολ με το κεφάλι στο παιχνίδι με τον Λεβαδειακό.

Είναι πάντως σίγουρο πως μπορεί ο Σλοβένος εξτρέμ να παίξει καλύτερα απ' ό,τι μέχρι σήμερα, δεν θα κέρδιζε ποτέ ο Παναθηναϊκός τον Άρη αν δεν έκανε το καλύτερο του παιχνίδι με τα χρώματα του Παναθηναϊκού και καταλαβαίνετε πως ο Γιοβάνοβιτς έχει τεράστια ανάγκη να πάρει τα πάνω του.

Να επαναληφθεί η περσινή ιστορία με τον Παλάσιος

Αυτήν την στιγμή, βγάζοντας από την κουβέντα τον στράικερ Σπόραρ, που έχει την σπάνια ικανότητα να παίξει και ως φορ σε οργανωμένη άμυνα και στον χώρο, ο μόνος από τους περιφερειακούς επιθετικούς που μπορούν να παίξουν ποδόσφαιρο χώρου, είναι ο Παλάσιος.

Μόνο που ο Αργεντίνος, δεν έχει μπει καλά στο πρωτάθλημα. Είχε ένα πρόβλημα τραυματισμού που ακόμη δείχνει σαν να μην το έχει ξεπεράσει. Ξεκινά αλλά σπάνια φθάνει μέχρι τέλους στις προσπάθειες του, θυμίζει το πρόσωπο που έδειχνε στο ξεκίνημα του περσινού πρωταθλήματος.

Ο Γιοβάνοβιτς και ο κόσμος του Παναθηναϊκού μπορούν βάσιμα να ελπίζουν πως και φέτος θα επαναληφθεί το ίδιο σενάριο. Πέρυσι ο Παλάσιος έβαλε 10 τέρματα στην κανονική περίοδο και άλλα 2 στα πλέι οφ. Μένουν 4 αγώνες για να ολοκληρωθεί ο πρώτος γύρος και έχει πετύχει μόλις 2 γκολ.

Δεν στοίχισε γιατί σκόραρε για εκείνον ο Αϊτόρ, ο Παναθηναϊκός έβρισκε όλα τα γκολ που χρειαζόταν από τους εξτρέμ του και από ποδόσφαιρο χώρου, τώρα όμως είναι απαραίτητο να βγει μπροστά ο Παλάσιος και να φτάσει τα περσινά του νούμερα, επαναλαμβάνοντας την περσινή ιστορία. Το ανέβασμα του δημιουργού Μπερνάρ, θα βοηθήσει την επιθετική τριάδα, να πιάσουν τα νούμερα, που χρειάζεται.

Όλους αυτούς μαζί θα τους βοηθήσει σημαντικά το ανέβασμα του Μπερνάρ. Ο Βραζιλιάνος μπορεί να μην θυμίζει τον εξτρέμ που περνούσε στο ένας με ένας όποιον έβρισκε μπροστά του, στα νεανικά του χρόνια, όμως είναι φανερό πως όσο περνά ο καιρός ανεβαίνει και πως έχει την θέση του επιτελικού χαφ.

Μπορεί να προσφέρει ακούμπημα μπάλας ανάμεσα στις γραμμές του αντιπάλου και να δώσει πάσες στην επιθετική τριάδα από πιο κοντινή απόσταση, κάτι που θα βοηθήσει τους Σπόραρ, Βέρμπιτς και Παλάσιος να έχουν την βελτίωση σε αποτελεσματικότητα που γράφαμε παραπάνω.

Στο ροτέισον μπαίνει και ο Τσοκάι

Επίσης φαίνεται πως στην εξέλιξη στην βελτίωση του συνόλου θα προστεθεί και ο σκληρός χαφ Τσοκάι. Έχει ανάγκη ο Γιοβάνοβιτς,να βρει παίκτες για να του μεγαλώσουν το ροτέισον.

Ο Αλβανός χαφ έχει δείξει πως μπορεί να δώσει επιπλέον σκληράδα στον άξονα του Παναθηναϊκού, δίχως να υστερήσει η ομάδα σε επιθετικότητα. Πατάει και τις δύο περιοχές, παίζει κάθετα και δείχνει πως έχει συμμετοχή σε πολλά κομμάτια του παιχνιδιού.

Ασφαλώς χρειάζεται να τον δούμε περισσότερο για να έχουμε ασφαλή άποψη, τα πρώτα δείγματα όμως είναι ενθαρρυντικά και ο Γιοβάνοβιτς χρειάζεται παίκτες για να τον βοηθήσουν.

Ο Γιοβάνοβιτς πρώτα θα κοιτάξει πως θα βελτιώσει το ρόστερ του και μετά θα ψάξει για μεταγραφή

Σε αυτήν την παραδοχή, πως χρειάζονται παίκτες, για κάποιους η εύκολη λύση θα ήταν να γίνει μεταγραφή. Ασφαλώς και εξτρέμ θα αποκτηθεί τον Ιανουάριο, ώστε ο Παναθηναϊκός να μην πετάξει από τα χέρια του την ευκαιρία που του δίνεται να κατακτήσει πρωτάθλημα μετά από 13 χρόνια.

Όμως ο Γιοβάνοβιτς, δεν είναι από τους προπονητές, που περιμένουν την λύση από κάποιον που θα έρθει εκτός ομάδας. Δουλεύει για να βρει την άκρη μόνος του, με αυτούς που έχει στα χέρια του.

Είναι δεδομένο πως αυτήν την στιγμή το μόνο που τον απασχολεί, είναι πώς θα λύσει αρχικά το κενό του Αϊτόρ εκ των έσω, πρώτα θα δουλέψει και μετά θα κοιτάξει να δει ποιος παίκτης του κάνει και υπάρχει η δυνατότητα να αποκτηθεί.

TAGS ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ STOIXIMAN SUPER LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ