STOIXIMAN SUPER LEAGUE

Η Super League έγινε το πρωτάθλημα των προπονητών

Οι πέντε προπονητές του Big-5
Οι πέντε προπονητές του Big-5 24 MEDIA

Ο ΠΑΟΚ, η ΑΕΚ και ο Παναθηναϊκούς θα πορευθούν με νέους τεχνικούς τη νέα σεζόν, ο Ολυμπιακός διατήρησε τον απόλυτα πετυχημένο Πέδρο Μαρτινς, ενώ ο Άρης ανανέωσε με τον Άκη Μάντζιο. Το επόμενο πρωτάθλημα μπορεί να χαρακτηριστεί το πρωτάθλημα των προπονητών. Ο Τσάρλυ αναλύει.

Οι διοικήσεις του ΠΑΟΚ, της ΑΕΚ και του Παναθηναϊκού ανέβασαν αισθητά το μπάτζετ τους για τα τεχνικά τους επιτελεία. Ο Ολυμπιακός διατηρεί στην τεχνική του ηγεσία τον απόλυτα πετυχημένο Πέδρο Μαρτίνς και ο Άρης κλείδωσε με διετή συμφωνία τον Άκη Μάντζιο, τον προπονητή, που μαζί του επέστρεψε σε θέσεις που βρισκόταν ο σύλλογος πριν από 40 χρόνια.

Οι μεγάλες ομάδες λοιπόν κατάλαβαν πως είναι υποχρεωμένες να επενδύσουν σε προπονητές. Το επόμενο πρωτάθλημα, σε μεγάλο βαθμό, μπορεί να χαρακτηριστεί, το πρωτάθλημα των προπονητών.

Ο μόνος δρόμος, για να ανέβουμε στην βαθμολογία της UEFA

Αυτός είναι ο μόνος δρόμος για να βελτιωθούν, αυτός είναι ο μόνος δρόμος για να ανέβει το επίπεδο του πρωταθλήματος και να δημιουργήσουμε τις συνθήκες να ανέβουμε θέσεις στην ειδική βαθμολογία της UEFA. Η αγωνιστική πτώση της ΑΕΚ και του ΠΑΟΚ, το γεγονός πως τα τελευταία χρόνια βρίσκεται μόνιμα εκτός Ευρώπης ο Παναθηναϊκός και οι ομάδες, που έπαιρναν την θέση του, δεν έδιναν βαθμούς, οδήγησαν το Ελληνικό ποδόσφαιρο στον πάτο.

Τις επιπτώσεις, οι ομάδες, θα αρχίσουν να τις βιώνουν από την σεζόν που έρχεται, καθώς στην Ευρώπη, θα παίζουν μόνο 4 ομάδες και οι τρεις από αυτές, έχουν υποβιβαστεί στο νεοσύστατο Europa Conference League. Το θετικό είναι πως το καμπανάκι χτύπησε και κατάλαβαν, πως ο μόνος τρόπος για πρόοδο, για να αλλάξουν αυτήν την κατάσταση, είναι να επενδύσουν στους προπονητές.

Υπήρξε μάλιστα μία στροφή στα Βαλκάνια. Δύο Σέρβοι, ένας Ρουμάνος και ένας Έλληνας, θα προσπαθήσουν του χρόνου, να δημιουργήσουν συνθήκες για να καλύψουν το χάντικαπ που έχει δημιουργήσει η δουλειά που έχει κάνει στον Ολυμπιακό, ο Ίβηρας, Πέδρο Μαρτίνς.

ΠΕΔΡΟ ΜΑΡΤΙΝΣ

Ο Υπεύθυνος

Ο Πέδρο Μαρτίνς σε μεγάλο βαθμό, είναι ο υπεύθυνος για αυτήν την κατάσταση. Η δουλειά του, είναι ο λόγος που υποχρέωσε τις διοικήσεις των ανταγωνιστών του Ολυμπιακού να καταλάβουν πως για να καλυφτεί το τεράστιο αγωνιστικό χάντικαπ που έχει δημιουργηθεί, που οδήγησε την περασμένη χρονιά σε διαφορές ρεκόρ, επιβάλλεται να δημιουργήσουν συνθήκες για να δουλέψουν καλά στο προπονητικό τους κέντρο.

Έδειξε τον δρόμο

Ο Πέδρο Μαρτίνς και το επιτελείο του έδειξαν τον δρόμος. Έγινε κατανοητό, το πόσο μπορεί να ωφεληθεί ένας σύλλογος επενδύοντας σε έναν προπονητή που δουλεύει σωστά. Να δεχτεί ακόμα και κάποια λάθη του, ώστε να απολαύσει τα πλεονεκτήματα, που προσφέρει σε μία ομάδα, η συνέχεια.

Ο Πέδρο Μαρτίνς ανέλαβε έναν Ολυμπιακό, που είχε χάσει τα ηνία του Ελληνικού ποδοσφαίρου και είχε αποκτήσει μία άρρωστή καθημερινότητα.

Ο Ολυμπιακός που ανέλαβε

Σήμερα, η σεζόν 2017-18 φαντάζει πολύ μακρινή. Οι ερυθρόλευκοι, είχαν ζήσει την απόλυτη κατάρρευση. Μία ομάδα με τα πιο πλούσια συμβόλαια, με υπερσύγχρονο προπονητικό κέντρο, είχε ποδοσφαιριστές που πίστευαν, πως έχουν δικαίωμα να στέκονται μπροστά στις κάμερες και να υποστηρίζουν, πως έχουν πρόβλημα φυσικής κατάστασης.

Ο Ολυμπιακός το καλοκαίρι του 2018, ήταν ακριβώς στην ίδια αφετηρία που βρίσκονται σήμερα ΠΑΟΚ, ΑΕΚ και Παναθηναϊκός. Επένδυσε στον Μαρτίνς, του έδωσε χρόνο, τον όπλισε με υπομονή, αλλά και με σημαντικές ποιοτικές προσθήκες και βλέπουμε τα αποτελέσματα.

Ο Πέδρο Μαρτίνς στην αναμέτρηση του Ολυμπιακού κόντρα στον Απόλλωνα Σμύρνης για το πρωτάθλημα της Super League Interwetten.
Ο Πέδρο Μαρτίνς στην αναμέτρηση του Ολυμπιακού κόντρα στον Απόλλωνα Σμύρνης EUROKINISSI

Η απόφαση που έκανε την διαφορά, ήταν αυτή που πάρθηκε την επόμενη χρονιά. Το καλοκαίρι του 2019, όταν έκλεισε η πρώτη σεζόν του Μαρτίνς, με τον Ολυμπιακό να μην έχει κατακτήσει το παραμικρό. Μάλιστα στα σημαντικά παιχνίδια στη ρεβάνς με την Λαμία στο Κύπελλο και στον τελικό πρωταθλήματος στην Τούμπα, ο Πορτογάλος τεχνικός είχε κάνει σημαντικά λάθη και είχε σημαντικό μερίδιο ευθύνης.

Του έδωσαν χρόνο και ποιοτικές μεταγραφές

Στον Ολυμπιακό, όμως πήραν μία σπάνια απόφαση για τα δεδομένα του συλλόγου, που τους δικαίωσε. Επέλεξαν να κοιτάξουν την μεγάλη εικόνα. Αποφάσισαν να σεβαστούν, να στηρίξουν την σωστή δουλειά που γίνεται στις προπονήσεις και να αναγνωρίζουν πως υπάρχει σημαντική βελτίωση στα κομμάτια, που έπρεπε να δουλέψει ο Ολυμπιακός. Αγωνιστικό σχέδιο, φυσική κατάσταση.

Οι ποδοσφαιριστές του Ολυμπιακού, επανήλθαν σε καλό αγωνιστικό επίπεδο και αυτό είναι το πιο σημαντικό κριτήριο για αξιολογήσεις ένα τεχνικό επιτελείο. Όταν η καθημερινή δουλειά, που γίνεται δημιουργεί τις συνθήκες, οι ποδοσφαιριστές να βρίσκονται σε καλό αγωνιστικό επίπεδο, τότε ο χρόνος είναι με το μέρος σου. Στον Ολυμπιακό το κατάλαβαν και δικαιώθηκε.

Έγιναν οι κομβικές προσθήκες των ποιοτικών Ελ Αραμπί, Σεμέδο, Βαλμπουενά το καλοκαίρι του 2019, που ήρθαν να δώσουν, προσωπικότητα και την αποτελεσματικότητα σε άμυνα και επίθεση που έλλειπε από τον Ολυμπιακό την περασμένη χρονιά.

Τα επόμενα δύο χρόνια, η ομάδα του Μαρτίνς πάτησε το γκάζι, πήρε δύο πρωταθλήματα, ένα Κύπελλο, έκανε σπουδαίες πορείες στην Ευρώπη και έφθασε δύο φορές στους 16 του Europa League. Πέτυχε ο Ολυμπιακός η ομάδα να αποκλείεται στους 16 του Europa και να μην είναι ευχαριστημένη. Υπάρχει μία μόνιμη διάθεση για εξέλιξη.

Ερωτηματικό, η διάταξη, που θα χτίσει τον Ολυμπιακό της επόμενης σεζόν

Στο κομμάτι της εξέλιξης κάπου τα μπέρδεψε λίγο τα πράγματα ο Μαρτίνς. Κανένας φίλος του Ολυμπιακού, δεν τολμά να αμφισβητήσει, να απαξιώσει την δουλειά του Πορτογάλου, όμως η διαχείριση στον τελικό δημιούργησε ένα κόμπο στο στομάχι στους οπαδούς και στους ανθρώπους του συλλόγου. Η εμμονή του στο 3-4-3 είναι η αποκλειστική αιτία που ο Ολυμπιακός έχασε το Κύπελλο από μία κατώτερη ομάδα.

Έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον, πως θα πράξει ο Πέδρο Μαρτίνς την επόμενη σεζόν, πως θα θελήσει να χτίσει τον Ολυμπιακό της νέας χρονιάς. Οι ερυθρόλευκοι, από το καλοκαίρι του 2018 μέχρι και τον Φεβρουάριο του 2019, είχαν σαν πρώτο σύστημα το καθαρό 4-2-3-1. Από την στιγμή, που έφυγε από την ομάδα ο Ποντένσε, ο Πορτογάλος προπονητής, δεν επέλεξε να ψάξει για να βρει αντικαταστάτη του, αλλά άλλαξε το τακτικό του πλάνο.

Εφάρμοσε το καθαρό 4-3-3 , με την τριάδα των Γκιγιέρμε, Μπουχαλάκη, Καμαρά και ανέβασε σημαντικά την πίεση στο μεσαίο μπλοκ και τον βαθμό ανταγωνιστικότητας του Ολυμπιακού στο υψηλό επίπεδο. Το καλοκαίρι του 2020 ο Εμβιλά πήρε την θέση του Γκιγιέρμε, ο Πέδρο Μαρτίνς είχε για τα πιο ανταγωνιστικά παιχνίδια σαν πρώτη επιλογή το 4-3-3, δούλευε το 4-2-3-1 και όταν χρειαζόταν να βρει το γκολ η ομάδα του έριχνε στην αντίπαλη περιοχή το δίδυμο Ελ Αραμπί - Χασάν και 4-4-2.

Ο Μαρτίνς επέλεξε να αξιοποιήσει τα playoffs, για να περάσει μία ακόμη διάταξη, να εκπαιδεύσει την ομάδα του στο 3-4-3. Είναι ξεκάθαρο πως βρήκε σωστό χρόνο, για να περάσει μία καινούρια διάταξη, όπως είναι ξεκάθαρο πως την εφαρμόζει με σύγχρονο τρόπο.

Το υλικό όμως που είχε δημιουργηθεί δεν ταίριαζε απόλυτα σε αυτήν την διάταξη και το γεγονός αυτό φάνηκε στον τελικό. Υπάρχει και η εξής πραγματικότητα, το να παίζεις με τέσσερις στην άμυνα, να χτίσεις σταθερές μέσα στον χρόνο και να εναλλάσσεις την τακτική από 4-3-3, σε 4-2-3-1 και σε 4-4-2, είναι πολύ πιο εύκολο, από το να πηγαίνεις από τακτικές με τετράδα, σε τακτική με τρεις στην άμυνα, ειδικά όταν η φιλοσοφία, θα είναι μόνιμα επιθετική. Έχει λοιπόν, πολύ μεγάλο ενδιαφέρον, πάνω σε πια λογική, πάνω σε ποια διάταξη, θα χτίσει τον Ολυμπιακό της επόμενης σεζόν ο Πέδρο Μαρτίνς.

ΡΑΖΒΑΝ ΛΟΥΤΣΕΣΚΟΥ

Ο εκλεκτός όλων

Η διοίκηση του ΠΑΟΚ πήρε μία απόφαση που δείχνει όμως και την πρόθεση της. Αποφάσισε να αντικαταστήσει τον αγαπημένο των οπαδών Πάμπλο Γκαρσία για να δώσει ξανά τα κλειδιά της ομάδας στον προπονητή που ήθελαν όλοι. Στην ανάγκη που δημιουργήθηκε, να ψάξουν οι μεγάλες ομάδες της χώρας προπονητή που μπορεί να κλείσει την ψαλίδα από τον Ολυμπιακό, ξεκάθαρα ο Ραζβάν Λουτσέσκου ήταν η πρώτη επιλογή όλων.

Τους έδινε την ασφάλεια, πως είναι ο άνθρωπος που είχε καταφέρει, να δημιουργήσει μία ομάδα, που ήταν για δύο συνεχόμενα χρόνια ανώτερη από τον Ολυμπιακό. Ο Λουτσέσκου σε δύο χρόνια στον ΠΑΟΚ, πήρε δύο Κύπελλα ένα πρωτάθλημα και μάλιστα αήττητο και άφησε μία ομάδα σε πολύ πιο υψηλό επίπεδο από τον εγχώριο ανταγωνισμό. Ασφαλώς βρέθηκε και σε μία εποχή που ο ΠΑΟΚ, ήταν ισχυρός σε όλα τα επίπεδα και φώναζε πως είχε έρθει η ώρα του να κυριαρχήσει.

Έχτισε ομάδα, που ήταν αδύνατον να την λυγίσεις

Κατάφερε όμως να δημιουργήσει ένα πολύ σκληρό σύνολο. Ποτέ η ομάδα του Λουτσέσκου, δεν ενθουσίασε με το ποδόσφαιρο της, όμως υπήρξαν διαστήματα, που ήταν αδύνατον να την λυγίσεις. Άφησε μία ομάδα, που είχε αποκτήσει τεράστια εμπιστοσύνη στην άμυνα της.

Έμενε σε χαμηλά μέτρα και δεν λύγιζε με τίποτα και πάντοτε έβρισκε τον τρόπο, να παίρνει επιθετικά ότι χρειαζόταν από κάθε παιχνίδι. Σήμερα αυτός ο ΠΑΟΚ, δεν υπάρχει.

Ο ΠΑΟΚ που αναλαμβάνει, δεν έχει ούτε κορμό, ούτε ποδοσφαιρικό σχέδιο για να κάνει πρωταθλητισμό

Πρέπει να γίνει κατανοητή η πραγματικότητα που αναλαμβάνει την ομάδα ο Ρουμάνος προπονητής. Ο ΠΑΟΚ τερμάτισε στην δεύτερη θέση και κατέκτησε το Κύπελλο Ελλάδος. Ο απολογισμός ακούγεται επιτυχημένος. Στην πράξη όμως αναλαμβάνει μία ομάδα, που δεν έχει ξεκάθαρο ποδοσφαιρικό σχέδιο. Ένα σύνολο που δεν μπορούσε να αμυνθεί, παίζοντας με δίδυμο στην άμυνα και επέλεξε να πάει σε μία συνταγή διαχείρισης, σε ένα 3-4-3 στην αμυντική του μορφή, μέσα από το οποίο δεν γίνεται να κάνεις πρωταθλητισμό.

Ο Ραζβάν Λουτσέσκου στην απονομή του ΠΑΟΚ για την κατάκτηση του Κυπέλλου Ελλάδας
Ο Ραζβάν Λουτσέσκου στην απονομή του ΠΑΟΚ για την κατάκτηση του Κυπέλλου Ελλάδας EUROKINISSI SPORTS


Επίσης πρέπει να χτίσει μία νέα ομάδα, έχει να πάρει πολύ σημαντικές αποφάσεις. Ο κορμός του ΠΑΟΚ είναι γερασμένος. Δεν μπορεί να βασιστεί για διαφορετικούς λόγους, στους ποδοσφαιριστές που μαζί του έφεραν τις μεγάλες επιτυχίες την προηγούμενη χρονιά.

Σήμερα, ο ΠΑΟΚ μοιάζει να έχει μόλις τέσσερις ποδοσφαιριστές κορμού για την επόμενη ημέρα. Τον Ίνγκασον στο κέντρο της άμυνας, τον Σβαμπ στον άξονα και τους Τζόλη, Ζίβκοβιτς στα άκρα της επίθεσης. Όλα τα υπόλοιπα πρέπει να δουλέψει για να τα χτίσει. Οι ποδοσφαιριστές που άφησε και έχουν παραμείνει δεν έχουν καμία σχέση, με αυτούς που θα βρει στην επιστροφή του μετά από δύο χρόνια.

Χρειάζεται χρόνο και υπομονή

Χρειάζεται λοιπόν, να του δώσει η διοίκηση και ο κόσμος του ΠΑΟΚ τα ίδια εφόδια που είχε ο Μαρτίνς στο ξεκίνημα της θητείας του. Χρόνο και υπομονή. Δεν είναι ρεαλιστικό το σενάριο, να πιστεύει κανείς, πως μπορεί απευθείας, να καλύψει ένα χάντικαπ 26 βαθμών. Ο στόχος φέτος πρέπει να είναι να δημιουργήσει τον κορμό, που θα μπορέσει να κάνει πρωταθλητισμό τα επόμενα δύο χρόνια.

Η πρώτη θητεία, είχε και ένα αγκάθι. Ο ΠΑΟΚ δεν κατάφερε ποτέ, να κάνει μία θετική πορεία στην Ευρώπη. Ο ίδιος έρχεται από μία σημαντική επιτυχία με την Αλ Χιλάλ όπου κατέκτησε το Ασιατικό Champions League το 2019 και σίγουρα οφείλει στην δεύτερη του θητεία να ανεβάσει ευρωπαϊκό στάτους τον ΠΑΟΚ.

ΑΚΗΣ ΜΑΝΤΖΙΟΣ

Ο Έλληνας

Η διοίκηση του Άρη δεν είχε κανέναν απολύτως λόγο να ψαχτεί με προπονητές. Ο Άκης Μάντζιος οδήγησε τον Άρη, στην καλύτερη βαθμολογική θέση, μετά από 40 χρόνια και ήταν απόλυτα λογικό να τον επιβραβεύσει με νέο συμβόλαιο που θα έχει διάρκεια μέχρι το καλοκαίρι του 2023.

Υπάρχει βάση για εξέλιξη

Ο Άρης δούλεψε σωστά την σεζόν πού πέρασε. Θυμίζω πως πέρυσι το καλοκαίρι, τα συμβόλαια που υπήρχαν ενεργά για την επόμενη χρονιά μετριόντουσαν στα δάχτυλα του ενός χεριού. Σήμερα τα πράγματα είναι εντελώς διαφορετικά. Από τον βασικό κορμό, που έβγαλε τον Άρη στην 3η θέση, το μοναδικό συμβόλαιο που ολοκληρώθηκε είναι του Δεληζήση και φυσικά του Σίλβα, που ήρθε τον Ιανουάριο, να βοηθήσει με 6μηνό δανεισμό.

Ο προπονητής του Άρη, Άκης Μάντζιος, σε στιγμιότυπο της αναμέτρησης με τον Ατρόμητο για τη Super League 2020-2021 στο "Άγγελος Ράμφος" | Σάββατο 5 Δεκεμβρίου 2020
Ο προπονητής του Άρη, Άκης Μάντζιος, σε στιγμιότυπο της αναμέτρησης με τον Ατρόμητο για τη Super League 2020-2021 στο "Άγγελος Ράμφος" | Σάββατο 5 Δεκεμβρίου 2020 EUROKINISSI SPORTS

Στον Άρη, ασφαλώς και υπάρχει περιθώριο βελτίωσης και γίνεται κατανοητό αυτό, αρκεί να κάνει κανείς μία πολύ απλή σκέψη. Η ομάδα βγήκε 3η, παίρνοντας μόνο 6 τέρματα, από την θέση του φορ και δίχως να νοιώσει ποτέ ασφάλεια από την θέση του τερματοφύλακα. Με δύο σοβαρές προσθήκες σε αυτούς τους χώρους, γίνεται εύκολα κατανοητό, πόσο σοβαρή δυναμική, θα δημιουργηθεί, για την επόμενη σεζόν.

Χρειάζεται εξέλιξη στο επιθετικό κομμάτι

Ο Άκης Μάντζιος έχοντας πίσω του ένα σημαντικό διάστημα επιτυχημένης δουλειάς, έχει φέρει την ομάδα σε καλύτερη αφετηρία από ότι βρίσκονται σήμερα ο ΠΑΟΚ, η ΆΕΚ και ο Παναθηναϊκός. Είναι πλεονέκτημα, πως δημιουργήθηκαν οι συνθήκες για να παραμείνει ο ίδιος προπονητής , που ήδη έχει χτίσει κορμό και ξέρει τι χρειάζεται για να υπάρξει βελτίωση.

Σαν μία βάση που δημιουργεί συνθήκες εξέλιξης, είναι το να κρατήσει την αμυντική στιβαρότητα της περσινής σεζόν, να αποκτήσει ακόμα μεγαλύτερη ασφάλεια με έναν καλύτερο τερματοφύλακα από τους τρεις που έπαιξαν εναλλάξ την περασμένη σεζόν και φυσικά να βελτιώσει το επιθετικό του σχέδιο, παίρνοντας μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα από τον σέντερ φορ.

Για να τερματίσει 3ος ο Άρης χρειάστηκε να πάρει πολλές νίκες με 1-0, είναι δεδομένο πως δεν γίνεται να συμβεί αυτό για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά. Επίσης μοιάζει βέβαιο πως την επόμενη σεζόν οι ανταγωνιστές του, θα δουλέψουν πάνω στις αδυναμίες τους και θα ξεκινήσουν την σεζόν, με πολύ μεγαλύτερο μπάτζετ από τον Άρη. Οπότε μόνο μέσα από την εξέλιξη, την βελτίωση του σχεδίου, μπορεί να διατηρηθεί σε τόσο ψηλές θέσεις η ομάδα του Άκη Μάντζιου.

Ξεκινάει την προετοιμασία, έχοντας σαν προβάδισμα πως είναι πιο σεταρισμένη η ομάδα, σε σύγκριση με τους υπόλοιπους ανταγωνιστές του Ολυμπιακού, μένει όμως να δούμε και τι προσθήκες, θα γίνουν.

ΒΛΑΝΤΑΝ ΜΙΛΟΓΕΒΙΤΣ

Ικανός για υπερβάσεις

Στον Βλάνταν Μιλόγιεβιτς δίνεται μια πολύ δύσκολη αποστολή. Έρχεται να αναλάβει μία ομάδα που αντιμετώπισε πολλά προβλήματα την περασμένη σεζόν και οι δυνατότητες της έχουν πολύ σοβαρή απόσταση από τους στόχους του συλλόγου.

Αν χρειάζεται χρόνο ο Λουτσέσκου, που ξέρει και πρόσωπα και πράγματα μέσα στην ομάδα, καταλαβαίνεται πόσο υπομονή χρειάζεται να κάνουν η διοίκηση της ΆΕΚ και ο κόσμος με τον Μιλόγιεβιτς.

Ώρα για αλλαγή νοοτροπίας

Στην διοίκηση της ΑΕΚ πρέπει να καταλάβουν πως ο τρόπος που συνολικά λειτουργεί η ομάδα είναι λανθασμένος. Η ΑΕΚ από το καλοκαίρι του 2015 που επέστρεψε στην πρώτη κατηγορία κάθε χρόνο αλλάζει τον προπονητής της πριν τις γιορτές. Μόνο την χρονιά που κατέκτησε το πρωτάθλημα με τον Χιμένεθ δεν άλλαξε προπονητή. Η λογική είναι μόνιμα η ίδια και ανήκει σε ξεπερασμένες ποδοσφαιρικές εποχές.

Ο Βλάνταν Μιλόγεβιτς στην παρουσίαση από την ΑΕΚ
Ο Βλάνταν Μιλόγεβιτς στην παρουσίαση από την ΑΕΚ AEK FC

Η ΑΕΚ έχει σαν στόχο να κάνει πρωταθλητισμό δίχως το ρόστερ που έχουν οι προπονητές, να δικαιολογεί την συγκεκριμένη απαίτηση και το γεγονός, αυτό, οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια, τον προπονητή που αναλαμβάνει την ομάδα σε αποτυχία. Μία νοοτροπία που οδήγησε την ΑΕΚ, σε μία μόνιμη πτώση από το καλοκαίρι του 2018, που κατέκτησε το πρωτάθλημα και έφερε φέτος μία άρρωστη πραγματικότητα. Ένα σύνολο που είχε προπονητές που έπαιζαν αμυντικά και δημιούργησαν μία ομάδα, που αμυνόταν απογοητευτικά και δεν ήξερε πώς να επιτίθεται. Επίσης όλη την χρονιά, υπήρχαν τραυματισμοί χωρίς κανένας να γνωρίζει την αιτία.

Δημιουργήθηκε λοιπόν ένα σύνολο πραγμάτων, που οδηγεί στην ανάγκη, να μπει κάπου εδώ μία τελεία και να δημιουργηθεί ένα νέο ποδοσφαιρικό σχέδιο. Η διοίκηση της ΑΕΚ, αύξησε σημαντικά το μπάτζετ, για το τεχνικό επιτελείο, είχε πρώτο στην λίστα, τον τσουχτερό Λουτσέσκου, όμως και ο Μιλόγιεβιτς είναι μία ακριβή λύση και αποτελεί μία ελκυστική επιλογή.

Όπου πήγε πέτυχε

Βλέπεται ο Μιλόγιεβιτς όπου πήγε πέτυχε. Στην χώρα μας εργάστηκε στον Πανιώνιο το 2016-17. Πήρε μία στρωμένη ομάδα, από τον Ουζουνίδη, την οποία όμως την απελευθέρωσε και την ανέβασε επίπεδο.

Θυμίζω πως ο Πανιώνιος εκείνη την σεζόν, είχε χάσει τον Μπακασέτα, τον Ιανουάριο του είχε φύγει και ο Ανσαριφάντ, κατάφερε όμως ο Μιλόγιεβιτς να βάλει τον Πανιώνιο στα playoffs και να τερματίσει στην 5η θέση. Έτρεξε ένα εντυπωσιακό ρεκόρ για το ρόστερ, που είχε στα χέρια του, 15-7-8 στην κανονική περίοδο. Η καλή χρονιά που έκανε στον Πανιώνιο, του άνοιξε την πόρτα, για να αναλάβει τον Ερυθρό Αστέρα.

Διέλυσε τον εγχώριο ανταγωνισμό

Στην πατρίδα του έδειξε πως είναι ικανός για υπερβάσεις. Δεν είναι απλό που κατάφερε δύο συνεχόμενες χρονιές να βάλει την Σερβική ομάδα, στους ομίλους του Champions League. Αξιοποίησε ποδοσφαιριστές που δεν είχαν αξιολογηθεί, για το πιο υψηλό επίπεδο στο ελληνικό ποδόσφαιρο και με αυτούς ηγέτες, δημιούργησε μία ομάδα φόβητρο στην Σερβία.

Με ηγέτες τον Μπεν, τον Ματέο Γκαρσία, τον Κατάι, δίνοντας κομβικό ρόλο στον Κάνιας, κατάφερε να δημιουργήσει ένα σύνολο, που έκανε πλάκα στην χώρα του, έχοντας μόλις τρεις ήττες σε τρεις σεζόν. Την πρώτη χρονιά πήρε το πρωτάθλημα με 17 βαθμούς διαφορά, έχοντας πιο φθηνό ρόστερ από την Παρτιζάν.

Τη δεύτερη σεζόν η Παρτιζάν που είναι ο πραγματικός αντίπαλος έμεινε 18 πόντους πίσω και στην τρίτη θέση η διαφορά από την δεύτερη Ραντνίσκι ήταν 12 πόντοι. Την τρίτη χρονιά, δεν υπήρχε ο παραμικρός ανταγωνισμός, άφησε την ομάδα βέβαιη πρωταθλήτρια καθώς έτρεχε ρεκόρ 18-1-1. Συνολικά είχε ρεκόρ στο πρωτάθλημα 83-8-3 και αν πολλοί πιστεύουν πως οφείλεται στον φτωχό ανταγωνισμό, το μεγεθών της επιτυχίας του, το μαρτυρά η πορεία του στην Ευρώπη.

Δυο συμμετοχές στους ομίλους

Τεράστια η επιτυχία του να βάλει, δύο συνεχόμενα χρόνια τον Ερυθρό Αστέρα, στους ομίλους του Champions League, ξεκινώντας από τον πρώτο γύρο. Χρειάστηκε δηλαδή, να περάσει σε δύο καλοκαίρια στην σειρά, από 8 προκριματικές φάσεις.

Μάλιστα την πρώτη φορά, τον Αύγουστο του 2018, χρειάστηκε να κάνει την απόλυτη έκπληξη, αποκλείοντας στα playoffs την Σάλτσμπουργκ. Στους ομίλους εντός έδρας κέρδισε την Λίβερπουλ και έφερε 0-0 με την Νάπολι.

4-2-3-1 και ταχύτητα πάνω στα αντίπαλα στόπερ

Σαν φιλοσοφία παιχνιδιού δουλεύει το 4-2-3-1 και θέλει να έχει στην επίθεση γρήγορους ποδοσφαιριστές. Τόσο στον Πανιώνιο, όσο και στο Ερυθρό Αστέρα, ανέδειξε τον Μπεν, σαν ένα τεράστιο επιθετικό όπλο.

Είμαι σίγουρος πως το πρώτο πράγμα που θα κάνει, είναι να βγάλει τον Γκαρσία από την γραμμή, να τον φέρει πιο κοντά στην αντίπαλη περιοχή και να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις, να αξιοποιήσει την ταχύτητα του και να φτιάξει τα νούμερα του. Επαναλαμβάνω πως για να πετύχει χρειάζεται χρόνος.

Θα πρέπει οι άνθρωποι της ΑΕΚ, να καταλάβουν, πως για να πετύχει είναι απαραίτητο, να του προσφέρουν συνθήκες, που δεν είχαν οι προκάτοχοι του. Δηλαδή χρόνο και μεταγραφές σε όλους τους χώρους. Η ΑΕΚ που αναλαμβάνει, έχει πολύ μεγάλη απόσταση, από το να φθάσει στο σημείο, να μπορεί να κάνει πρωταθλητισμό.

ΙΒΑΝ ΓΙΟΒΑΝΟΒΙΤΣ

Ταιριάζει με τα θέλω του Παναθηναϊκού

Στον Παναθηναϊκό φαίνεται πως έχουν κατανοήσει πως πρέπει επιτέλους η διοίκηση να σεβαστεί και το άθλημα και το μέγεθος του συλλόγου.

Από την στιγμή, που ο Γιάννης Αλαφούζος θέλει να εκμεταλλευτεί τις συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί, μείωση χρεών, δημιουργία γηπέδου, καλές σχέσεις με την κυβέρνηση και δεν έχει σκοπό να παραχωρήσει την ομάδα, πρέπει να δημιουργήσει τις συνθήκες, για να φτιάξει μία ομάδα που να πλησιάσει στο πραγματικό της μέγεθος.

Έχει το πακέτο που έψαχναν στον Παναθηναϊκό

Αποφασίστηκε αύξηση του μπάτζετ, όσοι με διαβάζετε, θα θυμάστε πως έγραφα πολύ καιρό, πως το μπάτζετ θα ξεπεράσει σημαντικά τα 10 εκατομμύρια ευρώ. Η απόφαση είναι πως θα φθάσει στα 15 εκ ευρώ. Επίσης με το πάθημα από το περσινό πείραμα με τον Ντάνι Πογιάτος, έγινε κατανοητό, το πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος του προπονητή σε μία ομάδα.

Η διοίκηση είχε ενοχληθεί και από συμπεριφορές ποδοσφαιριστών, στο διάστημα που ήταν προπονητής ο Μπόλονι, επίσης ήταν ξεκάθαρο πως σημαντικοί ποδοσφαιριστές, δεν είχαν ούτε την σωστή νοοτροπία, ούτε βρισκόντουσαν σε καλή ατομική κατάσταση.

Ήθελαν λοιπόν έναν άνθρωπο που θα συγκεντρώνει τα εξής χαρακτηριστικά. Θα είναι ξένος, που θα γνωρίζει την ελληνική πραγματικότητα, αυστηρός, με διάθεση να επιβάλει πειθαρχία και να δουλέψει σκληρά με τους ποδοσφαιριστές. Αυτό το πακέτο, το κάλυπτε ο Γιοβάνοβιτς και πήρε ένα πολύ υψηλό συμβόλαιο 900 χιλιάρικα το χρόνο, για να υπογράψει για δύο χρόνια στον Παναθηναϊκό.

Παραλαμβάνει, μία αγύμναστη κακομαθημένη ομάδα

Ο Ιβαν Γιοβάνοβιτς θα χτίσει τον Παναθηναϊκό, σε ένα σφιχτό δεμένο 4-2-3-1. Θέλει να παρουσιάσει μία ομάδα, που θα τρέχει πολύ, παραλαμβάνει όμως μία αγύμναστη κακομαθημένη ομάδα, που για να βγάζει τα παιχνίδια, επέλεγε να παίξει σε μέτρα και με νοοτροπία μειωτική για την ιστορία του συλλόγου.

Οι ποδοσφαιριστές γκρίνιαζαν, όμως τόσο στην αρχή, όσο και στα δύο τελευταία παιχνίδια της σεζόν, που τους έδωσαν οι άπειροι Πογιάτος, Συλαϊδόπουλος το ελεύθερο να παίξουν πιο επιθετικά, ταπεινώθηκαν.

Η πρώτη αποστολή είναι και η πιο δύσκολη

Ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς ασφαλώς και αναλαμβάνει μία πολύ δύσκολη αποστολή. Είναι πολλά διαφορετικά τα μέτωπα και οι δυσκολίες που έχει να αντιμετωπίσει. Το μεγαλύτερο πρόβλημα, έχει να κάνει με την δυσπιστία του κόσμου. Σε αυτό το κομμάτι, χρειάζεται την βοήθεια και της διοίκησης, αλλά και ο ίδιος να δημιουργήσει σύντομα συνθήκες, που θα καλλιεργήσουν μία σχέση εμπιστοσύνης. Ο κόσμος του Παναθηναϊκού, είναι απογοητευμένος και δύσπιστος.

Ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς
Ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς AP PHOTO/ARMANDO FRANCA

Για να δείξει υπομονή, θα πρέπει πρώτα κάτι να του δείξει η ίδια η ομάδα, πως έχει διάθεση και δυνατότητα να αλλάξει. Να γίνουν μεταγραφές ποδοσφαιριστών που ανήκουν στο επίπεδο του συλλόγου. Το όνομα του Εμποκού που γράφτηκε είναι στην σωστή κατεύθυνση. Ο Παναθηναϊκός χρειάζεται, επιτέλους να κάνει στοχευμένες προσθήκες.

Να έρθουν 6-7 ποδοσφαιριστές ενδεκάδας, έτοιμοι να ανεβάσουν το επίπεδο του συλλόγου με την παρουσία τους. Είναι σημαντικό, να γίνει και ένα καλό ξεκίνημα, ώστε να δημιουργηθούν συνθήκες και να πλησιάσει ξανά ο κόσμος την ομάδα, αλλά και να κερδίσει τον χρόνο που χρειάζεται ο Γιοβάνοβιτς, για να μπορέσει να αξιολογηθεί δίκαια.

Έχει συνδεθεί με Ευρωπαϊκές επιτυχίες

Ο κόσμο του Παναθηναϊκού έχει μάθει, να έχει σαν προτεραιότητα την Ευρωπαϊκή παρουσία της ομάδας. Το γεγονός πως ο Ιβάν Γιοοβάνοβιτς, έχει συνδεθεί με ευρωπαϊκές επιτυχίες, με τον ΑΠΟΕΛ, μοιάζει σαν να κουμπώνει με το DNA του συλλόγου. Ο ίδιος ήρθε γνωρίζοντας πως πρέπει να αλλάξει πολλά και με διάθεση για να δουλέψει.

Σε αυτή την λογική, μπορεί να είναι και καλό που δεν υπάρχει Ευρώπη, ώστε να έχει κενές βδομάδες, για να δημιουργήσει ένα σύνολο, που όταν θα επιστρέψει εκεί που ανήκει, θα είναι σε θέση, να παρουσιάσει και μία αξιοπρεπή εικόνα. Για να μπορέσουν όμως να συμβούν, όλα αυτά, θα πρέπει πρώτα να κερδίσει το πρώτο στοίχημα, που είναι και το πιο δύσκολο. Να κερδίσει την εμπιστοσύνη του κόσμου του Παναθηναϊκού.

TAGS STOIXIMAN SUPER LEAGUE ΕΛΛΑΔΑ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΠΑΟΚ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΑΕΚ ΑΡΗΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ