ΑΕΚ

Η μαγευτική απλότητα του Τσούμπερ

Ο Τσούμπερ στον αγώνα της ΑΕΚ με τον Ιωνικό
Ο Τσούμπερ στον αγώνα της ΑΕΚ με τον Ιωνικό INTIME

Η διαφορά της φετινής ΑΕΚ σε σχέση με την περσινή φωτογραφίζεται σε δυο πρόσωπα, τους Τάνκοβιτς και Τσούμπερ. Ο Ελβετός είναι πάνω από το μέσο όρο του πρωταθλήματος και κάνει τους πάντες να φαίνονται καλύτερο στο γήπεδο. Τα στοιχήματα της Ένωσης, ο Τζαβέλλας και τα άκρα της άμυνας. Γράφει ο Τσάρλυ.

Την πρώτη αγωνιστική του πρωταθλήματος, οι φίλοι της ΑΕΚ και του Παναθηναϊκού ένιωσαν ένα κοινό συναίσθημα. Θυμήθηκαν πώς είναι να έχεις στην ομάδα σου ποδοσφαιριστές που να αξίζουν να αγωνίζονται σε ομάδες που κάνουν πρωταθλητισμό.

Ασφαλώς ακόμα υπάρχει σημαντική απόσταση να καλύψουν. Χρειάζεται χρόνος και υπομονή. Όμως, είναι ξεκάθαρο πως μπήκαν στο ρόστερ πραγματικά καλοί ποδοσφαιριστές.

Η διαφορά της φετινής ΑΕΚ φωτογραφίζεται σε δύο πρόσωπα

Η διαφορά της φετινής ΑΕΚ με την περσινή φωτογραφίζεται σε δύο πρόσωπα, Τάνκοβιτς και Τσούμπερ. Πόσο καλύτερη έγινε όλη η ομάδα όταν μπήκε στο γήπεδο η φετινή μεταγραφή. Βλέποντας τον Ελβετό στο χορτάρι να κάνει με μεγάλη άνεση το σωστό. Γνωρίζοντας το βιογραφικό του και πως πρόκειται για τον βασικό αριστερό εξτρέμ της εθνικής Ελβετίας, σε πολλούς έρχεται στο μυαλό το πώς αυτός ο παίκτης ήρθε στην Ελλάδα.

Η αλήθεια όμως είναι πως αν αποφασίσεις να πληρώσεις για να πάρεις καλούς ποδοσφαιριστές, κάποια στιγμή, θα βρεις και μία ευκαιρία. Δεδομένα, ο Τζούμπερ, για το ελληνικό ποδόσφαιρο είναι ευκαιρία. Ποδοσφαιριστής έτοιμος, με καριέρα, που το καλοκαίρι στο πιο υψηλό επίπεδο, απέδειξε πως βρίσκεται σε καλή κατάσταση.

Έχει έναν σπάνιο απλό τρόπο να κάνει πάντα το σωστό

Η μαγεία του Ελβετού είναι πως βλέποντάς τον να αγωνίζεται, είναι ξεκάθαρο πως όλα τα κάνει να φαίνονται εύκολα. Δεν βλέπεις έναν ποδοσφαιριστή που να τρέχει σαν σπρίντερ, έναν εξτρέμ, να καλπάζει με ένα τεράστιο διασκελισμό, δεν είναι δεκάρι που παίζει στα αριστερά, δεν είναι φορ. Έχει όμως έναν δικό του, μοναδικό τρόπο να κάνει πάντοτε, το σωστό, να δημιουργεί και να σκοράρει.

Αυτή η σπάνια ικανότητα, είναι που του επιτρέπει σε μία εθνική ομάδα που έχει σπουδαίους ποδοσφαιριστές, να είναι τόσο επιδραστικός. Οι Ελβετοί έχουν στα δεξιά τον Σακίρι, στην επίθεση τους Εμπολό, Σεφέροβιτς, ο Τσούμπερ σε αυτήν την ομάδα μετράει σε 44 συμμετοχές, 9 γκολ και 11 ασίστ. Δεν είναι απλά πράγματα αυτά, δεν έρχονται κάθε μέρα τέτοιοι ποδοσφαιριστές στην Ελλάδα.

Το μεγαλύτερο προτέρημά του είναι πως έχει έναν σπάνιο τρόπο να κάνει σχεδόν πάντα το σωστό. Να παίρνει την επιλογή που βοηθά όλη την ομάδα. Είναι ξεκάθαρο πως ο Ελβετός γνωρίζει πραγματικά καλά το άθλημα που αγωνίζεται. Αυτός είναι και ο λόγος που με μία μόλις προπόνηση η είσοδος του στον αγωνιστικό χώρο ήταν αρκετή για να μεταμορφώσει όλη την ομάδα.

Η είσοδός του έφτιαξε τους συμπαίκτες του και τον κόσμο

Με τον ίδιο αντίπαλο έπαιζε η ΑΕΚ μέχρι να μπει μέσα ο Τσούμπερ. Η εικόνα της μέχρι την είσοδο του Ελβετού θύμιζε αρκετά παιχνίδια που είχε βασανίσει τον κόσμο της τα προηγούμενα χρόνια. Απέναντι σε έναν αντίπαλο που θα παλέψει για την παραμονή και κατέβηκε για να παίξει μαζική άμυνα, προηγήθηκε νωρίς με στημένο, πήρε γρήγορα αριθμητικό πλεονέκτημα, αλλά δεν ήξερε πώς να το αξιοποιήσει.

Μέχρι να μπει ο Τσούμπερ, το πειθαρχημένο αμυντικό ποδόσφαιρο του Ιωνικού, δεν επέτρεπε στην ΑΕΚ να δημιουργήσει καθαρές ευκαιρίες σε ροή αγώνα. Η είσοδος του Ελβετού ξεδίπλωσε όλη την ομάδα. Η απλότητα του, τους έβαλε όλους μέσα στο παιχνίδι, έκανε ένα παιχνίδι που εξελίχθηκε ιδανικά για την ΑΕΚ, -γκολ νωρίς με στημένο, αριθμητικό πλεονέκτημα-, να το χαρεί ο κόσμος της ομάδας, αλλά και οι ποδοσφαιριστής της. Δεν συνέβαινε όσο έπαιζε ο Τάνκοβιτς στην ίδια θέση.

Είδαμε το πριν και το μετά

Έφερε την μπάλα σωστά στα ανεβάσματα των μπακ, δημιουργήθηκαν συνεργασίες, είδαμε ξανά τον Αραούχο να γίνεται απειλητικός για την αντίπαλη άμυνα. Δεν σκότωσε κανένα θηρίο η ΑΕΚ, απλά είδαμε το πριν και το μετά. Ο αγώνας με τον Ιωνικό, αποδεικνύει το πόσο μεγάλη ανάγκη είχε για πραγματικά καλούς ποδοσφαιριστές ο οργανισμός της ΑΕΚ. Για να μπορέσει να πετύχει η φετινή προσπάθεια, θα πρέπει πάντοτε να υπάρχει στο μυαλό των φίλων της ομάδας, πως η απόσταση από τον πρωταθλητισμό είναι μεγάλη.

Η ΑΕΚ το 2019-20 τερμάτισε 22 βαθμούς πίσω από τον Ολυμπιακό, πέρυσι 30. Αυτό είναι το χάντικαπ που καλείται να καλύψει ο Μιλόγεβιτς και πάνω σε αυτό το πρίσμα θα πρέπει να κριθεί. Ασφαλώς και έχει στα χέρια του πολύ καλύτερα υλικά απ' ό,τι είχαν οι προκάτοχοί του τα τρία τελευταία χρόνια, όμως ο ρεαλιστικός στόχος θα πρέπει να είναι φέτος να δημιουργηθεί η ομάδα που την επόμενη σεζόν θα κάνει πρωταθλητισμό.

Τα στοιχήματα της φετινής ΑΕΚ

Στο δικό μου μυαλό, τα στοιχήματα της ΑΕΚ έχουν να κάνουν με τον Αραούχο και με την αμυντική λειτουργία. Ο Αραούχο δεν σκόραρε, όμως είναι καλό νέο πως μόλις μπήκε ο Τσούμπερ, τον ένιωσε η αντίπαλη άμυνα. Όπως έχει δημιουργηθεί η ΑΕΚ, η επιστροφή του Αραούχο πρέπει να βγει. Στο ελληνικό ποδόσφαιρο για να κάνεις πρωταθλητισμό, χρειάζεσαι, από τον επιθετικό σου, να μπορεί να ανοίγει άμυνες. Ο Μιλόγεβιτς έχει ανάγκη έναν σημαντικό αριθμό τερμάτων από τον Αραούχο, έγινε ξεκάθαρο πως θα βοηθηθεί από τους ποιοτικούς ποδοσφαιριστές που μπήκαν στο δημιουργικό κομμάτι, μένει να δούμε αν είναι σε θέση, να κάνει την διαφορά.

Για το αμυντικό κομμάτι, το επίπεδο του αντιπάλου και το γεγονός πως έμεινε νωρίς με παίκτη λιγότερο, δεν βοηθούν για να βγουν συμπεράσματα. Θετικό που κράτησε η ΑΕΚ το μηδέν, δεν έγινε πολλές φορές πέρυσι, ειδικά στον πρώτο γύρο, όμως παίζοντας με τον Ιωνικό, το μεγαλύτερο διάστημα με παίκτη παραπάνω θα ήταν μεγάλη αποτυχία να δεχόταν κάποιο τέρμα.

Τζαβέλλας και άκρα της άμυνας

Ο Μιλόγεβιτς, έχει στα χέρια του καλύτερο τερματοφύλακα απ' ό,τι οι περσινοί προπονητές, έχει ξανά στο κέντρο της άμυνας τον Βράνιες και τα στοιχήματα έχουν να κάνουν με το κατά πόσο θα ανταποκριθεί ο Τζαβέλλας, έχοντας ρόλο βασικού στόπερ σε μία ομάδα που θέλει να κάνει πρωταθλητισμό. Και φυσικά, αν θα πετύχουν, οι Μισελέν, Χατζισαφί να κλείσουν αμυντικά την μεγάλη τρύπα, που είχε η περσινή ομάδα, στα άκρα της άμυνας.

Είχε πολλά προβλήματα, η περσινή ΑΕΚ, αυτό που την ταλαιπώρησε όμως περισσότερο ήταν η ανεπάρκεια, το χαμηλό επίπεδο των ακραίων της μπακ. Η ΑΕΚ συνολικά ενισχύθηκε το καλοκαίρι σε πολλές θέσεις, οι επιλογές που ακόμη αφήνουν ανοιχτή την συζήτηση για το αν λύθηκε το πρόβλημα σε συγκεκριμένες θέσεις, είναι των Τζαβέλλα, Χατζισαφί, Μισελέν. Ο Γάλλος σε ένα παιχνίδι που δεν ένιωθε πίεση από την πλευρά του, είχε καλή απόδοση, συνολικά ο χρόνος θα δώσει τις απαντήσεις του.

Η ΑΕΚ έκανε χαρούμενους τους φίλους της, όχι γιατί σκότωσε κανένα θηρίο στην πρεμιέρα, αλλά γιατί έγινε κατανοητό πως μπήκαν στο ρόστερ κάποιοι ποδοσφαιριστές που αξίζεις να πας στο γήπεδο, να πληρώσεις, να αφιερώσεις χρόνο για να τους δεις να αγωνίζονται.

Δείτε την πρώτη Game Night του φετινού πρωταθλήματος της Super League Interwetten:

TAGS ΑΕΚ STOIXIMAN SUPER LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ