OPINIONS

Ένα DVD του Ιλάν, ό,τι πρέπει

Ένα DVD του Ιλάν, ό,τι πρέπει
INTIME SPORTS

Ο Ολυμπιακός άνοιξε τη σεζόν νικώντας με 5-0 την Μπέσα σε ένα παιχνίδι που δεν προσφέρεται για ασφαλή συμπεράσματα.

Από τη στιγμή, όμως, που οι "ερυθρόλευκοι" παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά φέτος, μπορούμε να βγάλουμε κάποια αρχικά συμπεράσματα, σχετικά με τον προγραμματισμό της ομάδας.

Είναι φανερό πως ο Μαρινάκης πηγαίνει στη λογική να ενισχύσει την ομάδα χωρίς να ρίξει πολλά λεφτά στις μεταγραφές. Κινείται λοιπόν για ποιοτικούς ελεύθερους ποδοσφαιριστές. Εάν αποκτηθεί ο Σένα, μαζί με τους Ρόμενταλ, Ιμπαγάσα, θα ανεβάσουν σίγουρα επίπεδο τον Ολυμπιακό, ο κόσμος θα δει καλή μπάλα, αλλά είναι δεδομένο πως θα πρόκειται για ομάδα μιας χρήσης. Βέβαια, για να μιλήσουμε με ασφάλεια θα πρέπει να ολοκληρωθεί το παζλ.

Το θετικό είναι πως η νέα διοίκηση, στα λόγια, τουλάχιστον, δεν θέλει να αφήσει τρύπες. Ηδη έχουν γίνει επτά μεταγραφές και σύμφωνα με τα ρεπορτάζ στο σχεδιασμό προβλέπεται να αποκτηθούν δύο ακόμη αμυντικά χαφ, ένας αριστερός εξτρέμ και πιθανότατα ένας στράικερ.

Καλή μπάλα, αλλά θέλει αμυντικούς χαφ

Από τη στιγμή που έχουν έρθει στο λιμάνι οι Μιραλάς, Ιμπαγάσα, Ρόμενταλ είναι δεδομένο πως οι φίλοι του Ολυμπιακού μπάλα θα χορτάσουν. Για να υπάρχει ισορροπία και να μπορέσει να διεκδικήσει κάτι καλό στο Γιουρόπα Λιγκ θα πρέπει να γίνουν καλές επιλογές στους δύο αμυντικούς χαφ.

Παρότι βρισκόμαστε στο 2010, όπου το επίπεδο των ομάδων είναι ανάλογο μ’ αυτό των αμυντικών χαφ, στην Ελλάδα δεν το έχουμε αντιληφθεί. Με δεδομένο, πάντως, πως το αμυντικό δίδυμο των Μέλμπεργκ, Αβραάμ είναι αξιόλογο, πως ο Τοροσίδης για δεξιά είναι υψηλού επιπέδου, στον Ολυμπιακό με δύο καλούς αμυντικούς χαφ εξασφαλίζουν καλή αμυντική λειτουργία.

Μένει η τρύπα στα αριστερά που υπάρχουν τρεις παίκτες με φανερά ελαττώματα για να την καλύψουν. Τον Ραούλ Μπράβο τον γνωρίζουμε. Δεν θυμάμαι εάν έπαιζε έτσι στη Ρεάλ. Μαζί με το Ρομέρο, όμως, είναι οι δύο ποδοσφαιριστές με το μικρότερο διασκελισμό σε επαγγελματικό επίπεδο. Για την ακρίβεια δεν μπορεί να ανοίξει τα πόδια του.

Παραλίγο, μάλιστα, να βάλει αυτογκόλ σε μια παράλληλη μεταβίβαση που έκαναν οι παίκτες της Μπέσα, επειδή δεν έχει τη δυνατότητα να ανοίξει τα πόδια του και να μαζέψει την μπάλα. Οπότε το να πιστεύουμε ότι παίκτη με διασκελισμό νάνου μπορεί να καλύψει πλευρά, είναι κωμικό.

Ο Χολέμπας έδειξε στην πρώτη του παρουσία πως είναι φανερά πιο γρήγορος και πιο αθλητικός από τον Ραούλ Μπράβο, όμως φάνηκε και εντελώς άτεχνος. Σίγουρα βρίσκεται δύο μέρες μόλις στην ομάδα και είναι βιαστικό να τον κρίνουμε.

Είναι, όμως, δεδομένο πως η τεχνική δεν επηρεάζεται ανάλογα με την εξοικείωση που έχει ο κάθε ποδοσφαιριστής με την ομάδα του. Δεν χρειάζεται να παίζεις χρόνια κάπου για να μπορέσεις να κάνεις σωστή σέντρα και πάσα στα τρία μέτρα.

Ο Χολέμπας, λοιπόν, ενώ έχει το πάνω-κάτω που χρειάζεται η θέση, έβγαζε άουτ μια πολύ κοντινή πάσα και ενώ το παιχνίδι προσφερόταν, δεν έβγαλε μια σωστή επιθετική ενέργεια.

Ο Γάλλος…Ζεβλάκοφ

Η τρίτη λύση είναι ο Μοντεστό. Ο Γάλλος είναι μια περίπτωση Ζεβλάκοφ. Παίζει όλες τις θέσεις της άμυνας, όμως σε όλες είναι μέτριος. Πέρσι στη Μονακό έβγαλε όλη τη χρονιά σα δεξί μπακ.

Η θέση αυτή στον Ολυμπιακό είναι καπαρωμένη από τον Τοροσίδη, ενώ το δίδυμο Μέλμπεργκ-Αβραάμ δεν μπορεί να το σπάσει. Οπότε ο Γάλλος ή τρύπες θα καλύπτει ή θα παίξει στα αριστερά. Ταχύτητα, βέβαια, για πάρει όλη την πλευρά δεν έχει, όμως χειρότερος από τον Ραούλ Μπράβο δεν είναι.

Εάν θεωρήσουμε πως θα αποκτήσει αριστερό εξτρέμ ο Ολυμπιακός έχοντας και τους Ιμπαγάσα, Ρόμενταλ, Μιλαράς για τις τρεις επιτελικές θέσεις στο 4-2-3-1, τότε μπορούμε να πούμε ότι θα είναι καλυμμένος σ’ αυτό το κομμάτι.

Το ερώτημα είναι το τι θα κάνει με τον σέντερ-φορ. Στο σύγχρονο ποδόσφαιρο οι καθαροί επιθετικοί έχουν πρόβλημα, καθώς η θέση πάει να γίνει όπως αυτή του τερματοφύλακα. Δηλαδή να παίζει μόνο ένας. Οπότε, εάν ο Ολυμπιακός αποκτήσει επιθετικό, ο Ντιόγο που κόστισε ένα τσουβάλι λεφτά, θα χαθεί πιθανότατα για δεύτερη κολλητή χρονιά, ενώ ο Μήτρογλου δεν θα έχει καμιά εξέλιξη.

Κι ένας σέντερ-φορ

Επειδή, όμως, η θέση έχει γίνει πάρα πολύ σημαντική και αφού ο επιθετικός πλην του σκοραρίσματος συμβάλει για να αναπτυχθεί σωστά η ομάδα, είναι ρίσκο να μην έχεις μια αξιοπρεπή λύση για την κορυφή.

O Ντιόγο δεν είναι σίγουρο ότι θα παρουσιαστεί αλλαγμένος, ενώ η προσπάθειά του να σκοράρει κόντρα στους άσχετους της Μπέσα δεν πρέπει να ξεγελάσει . Ως εκ τούτου καλό θα είναι στον Ολυμπιακό να δουν κανένα DVD του Ιλάν.

Γιατί εάν μπορούν να τον πάρουν με 750.000 ευρώ, όπως λένε τα ρεπορτάζ, θα κάνουν έγκλημα να μείνουν με τον Ντιόγο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ