ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ

Χόρντουρ Μάγκνουσον: Ο Παναθηναϊκός έκλεισε το "Χάμερ" που χρειαζόταν ο προπονητής του

Ο Χόρντουρ Μάγκνουσον
Ο Χόρντουρ Μάγκνουσον VITALY TIMKIV/SPUTNIK/SPUTNIK VIA AFP

Ο Τσάρλυ αναλύει το πώς ο Χόρντουρ Μάγκνουσον αντικαθιστά τον Φραν Βέλεθ καλύτερα από τον Ιγκνάσι Μιγκέλ και εξηγεί ότι ο Παναθηναϊκός για πρώτη φορά εδώ και καιρό απέκτησε τον βασικό μεταγραφικό στόχο του.

Ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς παρότι στο παρελθόν του ως προπονητής δεν είχε φετίχ να έχει στο κεντρικό αμυντικό δίδυμο αριστεροπόδαρο στόπερ, το είχε βάλει στα πλάνα για την εξέλιξη της ομάδας του. Η αποχώρηση του Φραν Βέλεθ δημιούργησε την ανάγκη αυτή η μεταγραφή να πάει πιο ψηλά στη λίστα και να ανέβουν οι προδιαγραφές.

Ο Βέλεθ μπορεί να μην ήταν αριστεροπόδαρος, με ύψος 1,82μ. να μην ήταν ιδιαίτερα ψηλός για στόπερ, το στιλ του να μην παρέπεμπε πως έχει ποιοτικά χαρίσματα, όμως στον Παναθηναϊκό πρόσφερε πολλά. Έδινε ασφάλεια σε χαμηλά μέτρα, σκληράδα, έβγαινε πρώτος στην μπάλα και έκανε ακόμη και παιχνίδι από χαμηλά. Όλα αυτά τα στοιχεία έπρεπε να αντικατασταθούν με ασφάλεια.

Ο Μάγκνουσον ήταν ο μόνος που συμπλήρωνε όλα τα κουτάκια

Ο Παναθηναϊκός έψαχνε για έναν έμπειρο αριστεροπόδαρο στόπερ, να είναι πιο ψηλός από 1,88μ., να είναι καλός στον αέρα, γρήγορος στις αντιδράσεις του, με ποιότητα που να βοηθά στο χτίσιμο των επιθέσεων που επιθυμεί ο Γιοβάνοβιτς από χαμηλά και να έχει ικανότητα στις μεγάλες πάσες προς τα άκρα. Πώς το έλεγαν οι πολυμετοχικοί όταν έφεραν τον Ματίας Μπιάρσμιρ; "Ένα Χάμερ στην άμυνα". Ο Χόρντουρ Μάγκνουσον, είναι το "Χάμερ" που χρειαζόταν ο Παναθηναϊκός.

Ο ποδοσφαιριστής που τσέκαρε όλα τα κουτάκια είναι ο Ισλανδός και δεν ήταν απλά η πρώτη επιλογή. Ήταν ο ευσεβής πόθος, καθώς είναι ο μόνος που συμπλήρωνε όλα τα κουτάκια.

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Κάποια στοιχεία κάλυπτε ο Ιγνάσι Μιγκέλ, αλλά τίποτα από όλα αυτά, στο επίπεδο, την ένταση, την ποιότητα και την ασφάλεια που τα προσφέρει ο Μάγκνουσον.

Να πω την αμαρτία μου, ψάχνοντας τις τελευταίες ημέρες πληροφορίες για τον Μιγκέλ και διαβάζοντας τα νούμερά του, σκεφτόμουν πως αν δεν γίνει κάτι να καταφέρει να κλείσει ο Παναθηναϊκός τον Ισλανδό στόπερ, θα μπλέξει άσχημα. Ο Μιγκέλ δεν έδινε ασφάλεια στον αέρα, δεν μπορούσε να χτίσει το παιχνίδι από χαμηλά και δύσκολα θα αποδεικνυόταν ισάξιος του Βέλεθ.

Γρήγορος στις αντιδράσεις του, έχει αγωνιστεί σε 39 παιχνίδια σαν μπακ

Με τον Μάγκνουσον όμως, ο Παναθηναϊκός ανεβάζει το επίπεδό του. Βάζει στο κέντρο της άμυνάς του ποιότητα, ύψος, δημιουργία και μακρινή μεταβίβαση.

Από το 2014 που έγινε διεθνής έχει καταγράψει 42 συμμετοχές στην εθνική Ισλανδίας (πρόσφατα έγινε και αρχηγός). Έχει ύψος 1,91μ., όμως είναι ελαφρύς, γρήγορος στις αντιδράσεις του, κάτι που του έχει επιτρέψει να αγωνιστεί σε 39 παιχνίδια στην καριέρα του σαν αριστερό μπακ.

Ήταν σε πολύ καλή κατάσταση στο Nations League

Αν υπάρχει ένας φόβος για τη μεταγραφή του κι ένας λόγος που δεν έκλεισε κάπου πιο ψηλά από το ελληνικό πρωτάθλημα είναι ο τραυματισμός στον αχίλλειο τένοντα την περσινή σεζόν, που τον άφησε επτά μήνες πίσω. Πάντως, ήταν παρών σε όλες τις υποχρεώσεις της εθνικής Ισλανδίας το τελευταίο διάστημα. Βασικός σε τρία παιχνίδια στο Nations League, όπου κατέγραψε εντυπωσιακές εμφανίσεις. Τα συγκεκριμένα παιχνίδια παρακολούθησε το τεχνικό επιτελείο του Παναθηναϊκού και σιγουρεύτηκε πως ο Μάγκνουσον είναι υγιής και αυτός που χρειάζεται η ομάδα, για να ανεβάσει το επίπεδο των στόπερ.

Είναι ένας ποδοσφαιριστής που κάνει κατευθείαν αίσθηση. Τα πρώτα πράγματα που παρατηρείς βλέποντάς τον να αγωνίζεται είναι πως επιδιώκει συχνά να πάει σε μεγάλη πάσα. Για το ύψος του και τη θέση που αγωνίζεται έχει ανεπτυγμένη τεχνική κατάρτιση και πολύ γρήγορες αντιδράσεις. Δεν είναι τυχαίο που έχει παίξει με επιτυχία τη θέση του αριστερού μπακ, παρότι έχει ύψος 1,91μ..

Βλέποντας τα νούμερά του στην Τσεζένα, στην Μπρίστολ Σίτι, στην ΤΣΣΚΑ Μόσχας και στην εθνική και βάζοντάς τα σε 90λεπτά, μπορεί κάποιος να καταλάβει πάνω κάτω τι έρχεται να δώσει στην άμυνα του Παναθηναϊκού.

Καθαρός στο παιχνίδι του, αξιόπιστος σε χαμηλά μέτρα

Δοκιμάζει 1,9 τάκλιν, είναι πετυχημένα τα 1,4. Μετρά 1,4 κλεψίματα, είναι καθαρός στο παιχνίδι του και δεν μαζεύει πολλές κάρτες. Ποτέ δεν έχει δεχτεί στην καριέρα του περισσότερες από επτά κάρτες σε μία σεζόν και παραχωρεί μόλις 1,1 φάουλ κάθε 90 λεπτά.

Ο Βέλεθ ήταν η δύναμη του Παναθηναϊκού σε χαμηλά μέτρα, η παρουσία του Μάγκνουσον μπορεί να εξασφαλίσει πως δεν θα λείψει στον κόσμο ο Ισπανός.

Με ύψος 1,91μ. είναι δύναμη στον αέρα που πηγαίνει σε 4,9 μονομαχίες και βγαίνει νικητής στις 3. Επίσης, έχει ένα μέσο όρο 4,3 κοψίματα σε χαμηλά μέτρα και σε αυτήν την κατηγορία, το 2018-2019, ήταν δεύτερος στο Champions League, έχοντας 8 σε κάθε παιχνίδι.

Όπλο για την ανάπτυξη η μεγάλη μεταβίβαση

Στο δημιουργικό κομμάτι, ο Μάγκνουσον πηγαίνει σε μεγάλη μεταβίβαση με μεγάλη συχνότητα. Η ανάπτυξη του Παναθηναϊκού σε μεγάλο βαθμό βασιζόταν στις μεγάλες μεταβιβάσεις του Ρουμπέν Πέρεθ από την θέση 6. Ο Μάγκνουσον, συνολικά δίνει 51,1 πάσες σε κάθε παιχνίδι. Στις κοντινές πάσες έχει ακρίβεια 84,4%, σε κάθε 90λεπτό όμως δοκιμάζει 12,5 μεγάλες μεταβιβάσεις.

Ο Ισλανδός έρχεται λοιπόν για να προσθέσει ακόμη ένα χώρο, όπου ο Παναθηναϊκός μπορεί να στοχεύει στην κίνηση των ακραίων ποδοσφαιριστών και να αλλάζει το παιχνίδι. Αν θυμηθούμε πόσες φορές χτύπησε με μία μεγάλη πάσα στα άκρα, είτε προς τους Αϊτόρ, Σεμπαστιάν Παλάσιος είτε στο χώρο που αξιοποίησε ο Χουάνκαρ, καταλαβαίνουμε το λόγο που ήθελε έναν τέτοιον αμυντικό ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς. Ο Παναθηναϊκός έχοντας στη θέση 6 τον Πέρεθ και αριστερό στόπερ τον Μάγκνουσον θα μπορεί να αξιοποιήσει με μεγάλη ευκολία τις κινήσεις στο χώρο από τους ακραίους και τους επιθετικούς ποδοσφαιριστές του και η αλλαγή κατεύθυνσης θα είναι το όπλο του.

Απέκτησε τον πρώτο στόχο του

Ο κόσμος του Παναθηναϊκού δεν έχει συνηθίσει να βλέπει την ομάδα του να παίρνει τον πρώτο μεταγραφικό στόχο της. Είναι πραγματικότητα όμως και πολύ σημαντικό όπλο για τον προπονητή. Το έγραψα και την περασμένη εβδομάδα, όταν υπήρξε στους φίλους της ομάδας προβληματισμός και διάβασε και ανοησίες από ανθρώπους που δεν έχουν καμία πραγματική γνώση από όσα συμβαίνουν στην ομάδα και από τη νέα κατεύθυνση που θα πάρει ο σύλλογος. Το μπάτζετ θα ανέβει, θα είναι πιο πάνω από αυτό που εκτιμά ο κόσμος και ο Γιοβάνοβιτς θα έχει τους ποδοσφαιριστές που επιθυμεί.

TAGS ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΕΛΛΑΔΑ STOIXIMAN SUPER LEAGUE ΜΕΤΑΓΡΑΦΕΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ