EUROLEAGUE

Η επιστροφή στην Πόλη

Η επιστροφή στην Πόλη

Ο Ολυμπιακός μέτρησε την 3η του ήττα στα τελευταία 4 παιχνίδια του και αν οι Πειραιώτες θέλουν να προκριθούν στο Final Four της Πόλης θα πρέπει να επανέλθουν. Γράφει ο Νότης Ψιλόπουλος.

Το παιχνίδι στην Πόλη κόντρα στην Εφές ήταν αδιάφορο βαθμολογικά για τον Ολυμπιακό, αλλά αυτή η ήττα ήταν η 3η στα τελευταία 4 παιχνίδια του στην EuroLeague. Αποτελεί το χειρότερο σερί των Πειραιωτών στην φετινή διοργάνωση, με τους πρωταθλητές Ελλάδας να κάνουν... κοιλιά. Προφανώς και η έλλειψη κινήτρου δεν "αναγκάζει" τους παίκτες του Γιάννη Σφαιρόπουλου να παίζουν με το "μαχαίρι στα δόντια", αλλά ένα από τα πράγματα που χαρακτηρίζουν την φετινή ομάδα είναι η συνέπεια, η διάρκεια και η σταθερότητα, στοιχεία τα οποία και έχουν εκλείψει τις τελευταίες εβδομάδες. Το ματς της ερχόμενης βδομάδας στην Μόσχα κόντρα στην ΤΣΣΚΑ είναι επίσης αδιάφορο, αλλά μην γίνει η ήττα συνήθειο...

Αν ο Ολυμπιακός θέλει να επιστρέψει στην Κωνσταντινούπολη για το Final Four της EuroLeague, αγωνιζόμενος και πάλι ύστερα από έναν χρόνο αποχής στην τελική φάση της διοργάνωσης, θα πρέπει να επανέλθει. Να κάνει την αυτοκριτική του, τόσο σαν ομάδα, σαν σύνολο, όσο και ατομικά ο κάθε παίκτης. Ο εφησυχασμός είναι... αμαρτία που πληρώνεται.

Οι Πειραιώτες τα έχουν πάει περίφημα φέτος στην Ευρώπη, σημειώνοντας μεγάλες νίκες εντός και εκτός έδρας, παίζοντας καλό μπάσκετ, δείχνοντας χαρακτήρα, αξιοποιώντας το βάθος και την χημεία στο ρόστερ τους, ποντάροντας φυσικά και στην άμυνα τους, η οποία είναι η κορυφαία στον θεσμό με 73 πόντους παθητικό. Πρέπει όμως να αποκτήσουν και πάλι την σκληράδα τους στα μετόπισθεν και όχι να αφήνουν τον καθένα να κάνει... βόλτες μέσα στην ρακέτα τους, σημειώνοντας εύκολα λέι-απ, φτάνοντας με σχετική ευκολία τους 80 πόντους, όπως συνέβη με Εφές, Γαλατάσαραϊ και Ρεάλ.

Aν ο Ολυμπιακός θέλει να επιστρέψει στην Κωνσταντινούπολη για το Final Four προφανώς και θα πρέπει να υπερασπιστεί την έδρα του και να αξιοποιήσει τα ταλέντα του, αλλά θα πρέπει να βελτιωθεί και στους τομείς που υστερεί. Οι Πειραιώτες ναι μεν διαθέτουν την κορυφαία ομάδα στην διοργάνωση στα ριμπάουντ (37.3 ανά αγώνα), όντας δεύτεροι σε μπλοκ, αλλά παράλληλα είναι προτελευταίοι σε τρεις κατηγορίες: σε ασίστ (15.1), συσχετισμό ασίστ/λάθη (15.1/12.6) και στα τρίποντα (33.5%). Η μειωμένη ικανότητα δημιουργίας, η ευκολία στο να υποπίπτουν οι "ερυθρόλευκοι" σε λάθη, αλλά και η μη σταθερότητα στο περιφερειακό σουτ, είναι θέματα που θα πρέπει να απασχολήσουν τον Γιάννη Σφαιρόπουλο, ώστε η ομάδα του να τα δουλέψει και να παρουσιαστεί καλύτερη και βελτιωμένη σε αυτό το διάστημα, πριν την έναρξη των playoffs στις 18 Απριλίου.

Αν ο Ολυμπιακός θέλει να επιστρέψει στην Κωνσταντινούπουλη για το Final Four, θα πρέπει ο κάθε παίκτης να είναι έτοιμος να βγει μπροστά και να δώσει το κάτι παραπάνω. Από τον πρώτο έως τον τελευταίο. Η απώλεια του Ματ Λοτζέσκι είναι σημαντική, καθώς ο Αμερικανός σουτέρ, ο οποίος ήξερε να δίνει επιθετική ώθηση στην ομάδα του, θα χάσει πιθανότατα ολόκληρη την προημιτελική σειρά και οι Πειραιώτες θα πρέπει να καλύψουν το κενό του εκ των έσω. Αυτή είναι μία μεγάλη ευκαιρία για τον Ιωάννη Παπαπέτρου να δείξει τις δυνατότητες του, παίζοντας και στην φυσική του θέση, στο "3", όπως και για τον Δημήτρη Αγραβάνη στο "4", ο οποίος βρίσκεται σε καλή κατάσταση το τελευταίο διάστημα παίζοντας μπάσκετ με μεγαλύτερη συγκέντρωση, αλλά και με αυξημένη αυτοπεποίθηση. Αν ήρθε η ώρα για τον Πάτρικ Γιανγκ να γίνει "θηρίο" και πάλι, έστω και καθυστερημένα, τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή.

Ο Βασίλης Σπανούλης δείχνει να βρίσκει ρυθμό σιγά-σιγά. Φαίνεται από τα πατήματα του, από την αυτοπεποίθηση που έχει για να πάει να τελειώσει τις φάσεις με ντράιβ, από τα σουτ που πήρε (ασχέτως αν αστόχησε), αλλά και από την αποτελεσματικότητα του στην δημιουργία. Μοίρασε 10 ασίστ στους συμπαίκτες του κόντρα στην Εφές και το ζητούμενο είναι να βρεθεί στην καλύτερη δυνατή κατάσταση στα playoffs. Ο Γιώργος Πρίντεζης βρίσκεται σε φόρμα (16π, 8/9δ, 9ρ), είναι "ζεστός", αλλά παίζει στα "κόκκινα" τους τελευταίους μήνες και χρειάζεται επειγόντως... οξυγόνο και ξεκούραση, για να παρουσιαστεί φρέσκος στα προημιτελικά. Κώστας Παπανικολάου και Βαγγέλης Μάντζαρης, συμπληρώνουν την "αγία τετράδα" των παλιών, μελών του ιστορικού back-to-back (2012, 2013) και ξέρουν καλύτερα από τον καθένα το τι πρέπει να κάνουν για να προκριθεί-επιστρέψει ο Ολυμπιακός στα προημιτελικά της διοργάνωσης.

Ο Ολυμπιακός ποντάρει στην σκληρή άμυνα, στην ασφάλιση του αμυντικού ριμπάουντ και ακολούθως στο γρήγορο παιχνίδι στο ανοιχτό γήπεδο, είναι εξαιρετικός στην ταχύτητα στο τρανζίσιον, στοιχείο που βρίσκεται στην αγωνιστική του ταυτότητα, αλλά θα πρέπει να βελτιωθεί και στο σετ-παιχνίδι. Να κυκλοφορήσει καλύτερα και πιο γρήγορα την μπάλα, να παρουσιαστεί και πάλι λειτουργικός στο πικ-εν-ρολ (με τους Σπανούλη και Μπιρτς κυρίως), να αξιοποιήσει την ποιότητα του Γιώργου Πρίντεζη στο low-post, αλλά και να παρουσιαστεί περισσότερο αποτελεσματικός στα ελεύθερα σουτ που θα βγάλει.

TAGS EUROLEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ