ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΟΣ

Ο Πογέτ δεν έχει περιθώριο να αποτύχει στην Εθνική και ξεκινάει με το μαχαίρι στα δόντια

Ο Γκουστάβο Πογέτ στην πρώτη του προπόνηση με την Εθνική ομάδα
Ο Γκουστάβο Πογέτ στην πρώτη του προπόνηση με την Εθνική ομάδα EUROKINISSI SPORTS

Η Εθνική του Πογέτ πρέπει να αρχίσει να νικάει από τα πρώτα φιλικά. Ο Ουρουγουανός κόουτς ξεκινάει με το μαχαίρι στα δόντια, θέλει να πετύχει και για τον ίδιο είναι ένα τεράστιο στοίχημα η γαλανόλευκη. Τι περιμένουμε να δούμε με το "καλημέρα".

Ο Γκουστάβο Πογέτ έκανε την Δευτέρα (21/3) την πρώτη του προπόνηση με την Εθνική ομάδα στον Άγιο Κοσμά και η αλήθεια είναι πως το... έζησε με το καλημέρα για τα καλά. Ο Ουρουγουανός προπονητής, που φημίζεται για το πάθος του στον πάγκο, κάτι που χαρακτήριζε και την παρουσία του στο χορτάρι ως ποδοσφαιριστής, είναι τελείως διαφορετική προσωπικότητα από τον προκάτοχό του, Τζον Φαν Σιπ, γι' αυτό άλλωστε και περιμένουμε μια αρκετά διαφορετική γαλανόλευκη στο χορτάρι. Όχι πιο ελκυστική, αλλά σίγουρα πιο αποτελεσματική. Διότι σε μια τελική, οι εθνικές είναι για να φέρνουν αποτελέσματα, νίκες και προκρίσεις.

Το αν θα πετύχει, θα φανεί στην πορεία, διότι από λόγια έχουμε όλοι χορτάσει και περιμένουμε πλέον να δούμε πράξεις ύστερα από συνεχόμενες μεγάλες αποτυχίες, ακόμα και τις φορές που ο δρόμος της διάκρισης ήταν βατός και στα μέτρα μας. Πάντως, το δεδομένο είναι πως ο Πογέτ ξεκινάει με το μαχαίρι στα δόντια και θέλει από την αρχή νίκες ακόμα και στα φιλικά παιχνίδια. "Δεν πάμε απλά για να τα παίξουμε, θέλουμε να χτίσουμε νοοτροπία νικητή", είπε χθες (21/3) ο ομοσπονδιακός τεχνικός και εκεί φανερώνεται η νοοτροπία που θέλει να περάσει και στους Έλληνες διεθνείς.

Να αποβάλει το... μικρόβιο της ήττας

Καλώς ή κακώς, οι τελευταίες φουρνιές μετά το 2014 είχαν μπολιαστεί με το... μικρόβιο της ήττας. Η Εθνική δεν μπορεί να σηκώσει με τίποτα κεφάλι εδώ και οκτώ χρόνια, με εξαίρεση την περίοδο του Μίχαελ Σκίμπε, όπου πράγματα "έξυσε" το ταβάνι της και βρέθηκε μια ανάσα από τα τελικά του Μουντιάλ της Ρωσίας, χάνοντας στα μπαράζ πρόκρισης από τη μετέπειτα φιναλίστ Κροατία. Ο Πογέτ ήρθε με έναν ξεκάθαρο στόχο, να επαναφέρει την γαλανόλευκη στις μεγάλες διοργανώσεις. Τον τρόπο ας τον βρει ο ίδιος και οι παίκτες του, όμως γι' αυτό προσλήφθηκε από την ΕΠΟ, το ξέρει πολύ καλά και θέλει όσο τίποτα να βρεθεί με την Εθνική στα τελικά του Euro 2024. Δεν είναι εύκολο, όμως γι' αυτό δέχτηκε να έρθει και να αναλάβει ένα καράβι που έμπαζε από παντού και ήθελε πολλές επισκευές για να... πλεύσει ξανά.

Τα δύο φιλικά που έπονται με Ρουμανία (25/3) και Μαυροβούνιο (28/3), θεωρητικά είναι για να δοκιμάσει πρόσωπα και σχήματα, να δει πράγματα που θα δουλέψει στις πρώτες του προπονήσεις, να αρχίσει να περνάει σιγά σιγά τις αρχές του και να βγει στο χορτάρι το ποδοσφαιρικό του σχέδιο. Παράλληλα όμως, χρειάζονται αποτελέσματα ακόμα και στα φιλικά. Θαύματα προφανώς δεν γίνονται, ούτε από τη μια μέρα στην άλλη η Εθνική θα αποκτήσει μια "winning spirit" νοοτροπία, την οποία έχει απωλέσει εδώ και χρόνια. Όμως, ο Πογέτ έχει την προσωπικότητα να την περάσει σταδιακά στους διεθνείς.

Η "σοφτ" έκδοση της Εθνικής δεν ταιριάζει στην ιδιοσυγκρασία του

Ο Ουρουγουανός είχε πει στην παρουσίασή του πως ξεκινάμε από το... μηδέν, επομένως τώρα θα δούμε την δική του έκδοση της Εθνικής μας. Οι Έλληνες φίλαθλοι έχουν ζήσει αμέτρητες χαρές με την γαλανόλευκη, αλλά οι συνεχόμενες αποτυχίες έχουν φέρει την απαξίωση, πολλές φορές τον χλευασμό, την έλλειψη εμπιστοσύνης, την πεποίθηση ότι θα δει ξανά μια από τα ίδια και το αποτέλεσμα θα είναι πάλι αρνητικό. Ξέρει πολύ καλά και ο ίδιος (και αν δεν το ξέρει, ας το μάθει) ότι πρέπει να γίνουν πολλά για να αντιστραφεί το κλίμα. Ο Πογέτ θέλει να το αλλάξει όλο αυτό από την αρχή και αυτό είναι το μεγάλο του στοίχημα. Να δημιουργήσει την αίσθηση ότι επιτέλους κάτι αλλάζει στην πράξη.

Όποιος περιμένει να βλέπει μια ομάδα που θα κεντάει στο γήπεδο, θα παίζει επιθετικό ποδόσφαιρο και θα είναι ελκυστική στο μάτι, ας μην μπει καν στο κόπο να την παρακολουθήσει, διότι δεν μπορεί να το υποστηρίξει. Εμείς περιμένουμε μια Εθνική που θα "δαγκώνει", που θα μπαίνει στο γήπεδο με το μαχαίρι στα δόντια, με παίκτες στρατιώτες που θα υπηρετούν πιστά το πλάνο του προπονητή. Ένα σύνολο με καλά τρεξίματα, αλληλοκαλύψεις, με σωστή αμυντική προσήλωση, δυσκολοκατάβλητο για κάθε αντίπαλο. Η "σοφτ" έκδοση δεν ταιριάζει στην ιδιοσυγκρασία του Ουρουγουανου κόουτς, επομένως οτιδήποτε διαφορετικό θα είναι εκτός της ποδοσφαιρικής λογικής του.

Ναι, περιμένουμε να δούμε κάποια πράγματα ακόμα και στα πρώτα φιλικά που κανονικά είναι αναγνωριστικά. Η Εθνική πρέπει τον Ιούνιο που θα ξεκινήσουν τα επίσημα ματς του Nations League, να είναι πανέτοιμη. Χρόνος για χάσιμο και περίοδος χάριτος δεν υπάρχει...

TAGS ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΟΣ ΓΚΟΥΣΤΑΒΟ ΠΟΓΕΤ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ