ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΟΣ

Ο Φορτούνης αποτελεί κεφάλαιο για το ελληνικό ποδόσφαιρο και η Εθνική δεν πρέπει να το σπαταλήσει

Ο Φορτούνης στην αναμέτρηση της Εθνικής με τη Λιθουανία
Ο Φορτούνης στην αναμέτρηση της Εθνικής με τη Λιθουανία INTIME SPORTS

Ο Γκουστάβο Πογέτ άφησε εκτός κλήσεων της Εθνικής ομάδας τον Κώστα Φορτούνη για τα ματς με Ιρλανδία και Γαλλία και ο Νίκος Συριώδης γράφει για την αναγκαιότητα να μην σπαταληθούν τα τελευταία ποιοτικά χρόνια ενός χαρισματικού ποδοσφαιριστή

Ο Γκουστάβο Πογέτ έχει κάθε δικαίωμα να καλεί ή να μην καλεί όποιον παίκτη εκείνος επιθυμεί στην Εθνική ομάδα. Είναι ο ομοσπονδιακός εκλέκτορας και γνωρίζει καλά ποιοι ποδοσφαιριστές μπορούν να ταιριάξουν απόλυτα στα πλάνα του και να υπηρετήσουν το σχέδιό του.

Είναι, δε, τέτοια προσωπικότητα που δεν αφήνει και πολλά περιθώρια για οποιαδήποτε παρέμβαση στο έργο του, επομένως η απόφαση να μην καλέσει τον Κώστα Φορτούνη για τους αγώνες με Ιρλανδία (16/6) και Γαλλία (19/6) οφείλεται στο ότι ο ίδιος θεωρεί πως ο Τρικαλινός μεσοεπιθετικός του Ολυμπιακού δεν εξυπηρετεί τα "θέλω" του.

Εκείνος έχει το μαχαίρι και το καρπούζι, εκείνος παίρνει τις αποφάσεις και θα κριθεί από το τελικό αποτέλεσμα. Ποιο είναι αυτό; Να πάει η Εθνική στα τελικά του EURO 2024 είτε μέσα από τα προκριματικά (το δύσκολο) είτε μέσα από το Nations League (το πιο βατό). Όπως και να 'χει πάντως, αυτός είναι ο στόχος και ο πήχης έχει τοποθετηθεί εκεί. Οτιδήποτε άλλο θα συνιστά αποτυχία και μια από τα ίδια.

Ο Ουρουγουανός προπονητής έχει συγκεκριμένο αγωνιστικό σχέδιο και θέλει παίκτες με χαρακτηριστικά τέτοια που μπορούν να το υπηρετήσουν στον απόλυτο βαθμό. Για τον ίδιο, ο Φορτούνης δεν έχει αυτά τα στοιχεία, όπως τα αναλύσαμε και στο κείμενό μας για τους λόγους που τον "έκοψε", γι' αυτό και πήρε την απόφαση να μην τον καλέσει.

Το ελληνικό ποδόσφαιρο δεν έχει την πολυτέλεια να σπαταλά τα τελευταία παραγωγικά χρόνια του Φορτούνη

Παρ' όλα αυτά και χωρίς να θεωρηθεί... παρέμβαση στο έργο του και στη δουλειά του, το ελληνικό ποδόσφαιρο δεν έχει την πολυτέλεια να σπαταλά τα τελευταία παραγωγικά χρόνια του Κώστα Φορτούνη, ειδικά όταν αυτός βρίσκεται σε καλή αγωνιστική κατάσταση και θέλει να προσφέρει στην Εθνική ομάδα. Το είχε πει και στη συνέντευξή του στο SPORT24 και τον Μάνο Ναβροζίδη.

Παίκτες με τα δικά του προσόντα σπανίζουν στη χώρα μας και η Εθνική με τη μη παρουσία του χάνει όλα εκείνα τα στοιχεία που μόνο ο 31χρονος μπορεί να δώσει. Tο μαγικό δεξί του πόδι, η οξυδέρκειά του στο χορτάρι, η αντίληψή του και η ικανότητα να πάρει τη μπάλα στα πόδια και να κάνει το απρόβλεπτο και το μη αναμενόμενο είναι πράγματα που καλώς ή κακώς κανένας άλλος Έλληνας ποδοσφαιριστής δεν έχει. Καλοί παίκτες υπάρχουν, αλλά ουδείς με το δικό του ταλέντο.

Σύμφωνοι, μπορεί να υστερεί σε ένταση και τρεξίματα που θέλει ο προπονητής, να μην είναι ο μετρ της τακτικής προσήλωσης και της άμυνας, τα οποία είναι απαραίτητα για την Εθνική του Πογέτ. Εντούτοις, αυτή τη στιγμή κανένας άλλος παίκτης της μεσοεπιθετικής γραμμής δεν έχει το "πακέτο" του Φορτούνη.

Αποτελεί κεφάλαιο για το ελληνικό ποδόσφαιρο και κάνει πράγματα που κανένας άλλος δεν μπορεί

Η παρουσία του, κατά την άποψή μας, είναι απαραίτητη, διότι είναι ποδοσφαιριστής που μπορεί να ανεβάσει και το υπόλοιπο σύνολο, έχει επιρροή στο παιχνίδι και το είδαμε στο δεύτερο μισό της σεζόν με τον Ολυμπιακό. Ο "Φόρτου" έκανε σπουδαίες εμφανίσεις και "κουβάλησε" σε πολλά ματς τους ερυθρόλευκους που είδαν στο πρόσωπό του τον ηγέτη εκείνον στο χορτάρι που τους είχε λείψει όλο το προηγούμενο διάστημα.

Ο προπονητής βέβαια κρίνει ότι δεν τον έχει άμεση ανάγκη και θα φανεί στην πράξη αν έκανε καλά ή όχι που τον άφησε εκτός. Ο Φορτούνης όμως αποτελεί κεφάλαιο για το ελληνικό ποδόσφαιρο και η Εθνική δεν πρέπει να το σπαταλήσει. Οφείλει να εκμεταλλευτεί όλα τα θετικά του στοιχεία και να "κρύψει" τις αδυναμίες του. Αυτή είναι άλλωστε μια από τις δουλειές του εκάστοτε προπονητή, όταν έχει έναν παίκτη που κάνει πράγματα που κανένας άλλος δεν μπορεί.

Θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον το τι θα πει ο ίδιος ο προπονητής στη συνάντησή τους με τους ρεπόρτερ της Εθνικής την Τρίτη για το θέμα του Φορτούνη, καθώς οι περισσότεροι αδυνατούν να αντιληφθούν πλήρως το λόγο που ο παίκτης "δεν κάνει" στον Πογέτ. Ίσως γιατί θεωρούν πως οι όποιες αδυναμίες του δεν είναι ικανές να του στερούν ένα προσκλητήριο.

Θυμηθείτε τη συνέντευξή του στο SPORT24:

TAGS ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΟΣ ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΚΩΣΤΑΣ ΦΟΡΤΟΥΝΗΣ ΓΚΟΥΣΤΑΒΟ ΠΟΓΕΤ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ