OPINIONS

Ο Φαν Σιπ έχει πάρα πολλή δουλειά μπροστά του, αλλιώς θα παραμείνουμε κομπάρσοι

Ο Τζον Φαν Σιπ στον αγώνα της Εθνικής με το Κόσοβο
Ο Τζον Φαν Σιπ στον αγώνα της Εθνικής με το Κόσοβο EUROKINISSI SPORTS

Η Εθνική για να γίνει πραγματική διεκδικήτρια προκρίσεων σε μεγάλες διοργανώσεις, θα πρέπει να διορθώσει πολλές ανορθογραφίες. Ο Τζον Φαν Σιπ, εφόσον ανανεώσει με την ΕΠΟ, έχει πάρα πολλή δουλειά μπροστά του, αλλιώς σίγουρα θα δούμε και το επόμενο Euro από την τηλεόραση. Γράφει ο Νίκος Συριώδης.

Η Εθνική επιζητούσε δυο νίκες στα δυο εντός έδρας παιχνίδια της με Ισπανία και Κόσοβο για να έπαιρνε την 2η θέση που οδηγούσε στα μπαράζ πρόκρισης στο Μουντιάλ του Κατάρ και τελικά δεν πήρε κανένα από τα δύο. Και αν με την ομάδα του Λουίς Ενρίκε ήταν το απολύτως λογικό να συμβεί, μιας και η διαφορά δυναμικότητας είναι πολύ μεγάλη, με τους Κοσοβάρους δεν υφίσταται η παραμικρή δικαιολογία (1-1). Οχι, ούτε καν το γεγονός πως δεν υπήρχε... κίνητρο λόγω του αποκλεισμού!

Τέτοιους αντιπάλους τούς νικάς με συνοπτικές διαδικασίες

Αν ο Τζον Φαν Σιπ θέλει να φτιάξει ένα σύνολο ικανό για να διεκδικεί και να παίρνει προκρίσεις σε τελικές φάσεις μεγάλων διοργανώσεων όπως ο ίδιος έχει πει, θα πρέπει παιχνίδια όπως το χθεσινό να τα κερδίζει με συνοπτικές διαδικασίες. Αλλιώς δεν έχει κανένα νόημα η κουβέντα για βελτίωση αυτή τη διετία, για παίκτες που έχουν βγει μπροστά και για καλό κλίμα στα αποδυτήρια. Τίποτα απ' όλα αυτά δεν μετράει, αν στο τέλος δεν έρχονται τα αποτελέσματα. Αυτά φέρνουν τις προκρίσεις...

Απέναντι στο Κόσοβο, όπως είχε γράψει αναλυτικά το SPORT24, το κίνητρο της νίκης ήταν μεγάλο λόγω του FIFA Ranking. Πέρα από το ότι κανένα ματς δεν πρέπει να είναι αγγαρεία, όταν αφορά στην Εθνική ομάδα, υπήρχε σοβαρός λόγος να πάρουμε το τρίποντο και δυστυχώς στο τέλος πανηγυρίζαμε που δεν χάσαμε. Μετά το 1-1 πιο πιθανό έμοιαζε το 1-2 παρά το 2-1. Η εικόνα ήταν κάκιστη, λες και κατέρρευσαν τα πάντα. Αν αυτό δεν είναι κακή νοοτροπία, τότε δεν ξέρω πώς αλλιώς μπορεί να χαρακτηριστεί. Εκτός αν δεχτούμε ότι η ποιότητά μας δεν είναι ούτε για το Κόσοβο...

Πρέπει να γίνει διεξοδική κουβέντα της ΕΠΟ με τον Φαν Σιπ

Οι άνθρωποι της ΕΠΟ θα πρέπει να κάνουν μια μεγάλη, ειλικρινή και αναλυτική κουβέντα με τον Φαν Σιπ για το παρόν και το μέλλον της Εθνικής, να τεθούν όλα τα ζητήματα επί τάπητος και να παρθούν γενναίες αποφάσεις, ώστε να μην χαθούν και τα επόμενα χρόνια. Αλλιώς θα δούμε και το επόμενο Euro από την τηλεόραση, την στιγμή που χώρες οι οποίες κάποτε μας έβλεπαν με τα κυάλια, πλέον έχουν κάνει άλματα προόδου. Η Ελλάδα κάνει μονίμως μετέωρα βήματα και εκεί που λες ότι κάτι πάει να γίνει, τα γκρεμίζει όλα.

Προφανώς και δεν κρίνεται το συνολικό έργο του Φαν Σιπ από το παιχνίδι με το Κόσοβο, διότι όντως η γαλανόλευκη από το 2019 και έπειτα έχει βελτιωθεί σε έναν βαθμό, όμως υπάρχει μεγάλη απόσταση μέχρι να την δούμε όπως πραγματικά την θέλουμε και την ονειρευόμαστε. Δεν χρειάζονται ούτε συγκρίσεις με την χρυσή δεκαετία 2004-2014, διότι δεν πρόκειται να επαναληφθεί, ούτε να μηδενίζουμε τα πάντα. Όμως, τα κακώς κείμενα πρέπει να επισημαίνονται, αλλιώς η Εθνική θα κάνει κύκλους γύρω από τον εαυτό της και θα βρίσκεται συνεχώς στο ίδιο σημείο. Τα χαϊδέματα και τα ευχολόγια δεν βοηθούν κανέναν.

Δικαιολογημένο το ξενέρωμα του κόσμου

Οι Έλληνες φίλαθλοι είναι ξενερωμένοι με την Εθνική, μουδιασμένοι, έχουν χάσει προ πολλού την ελπίδα τους και κάθε φορά περιμένουν το χειρότερο, ελπίζοντας για το καλύτερο. Στο χέρι του προπονητή και των διεθνών είναι να αντιστρέψουν το κλίμα και να τους κάνουν να την καψουρευτούν και πάλι.

Μπροστά μας υπάρχει το Nations League και τα προκριματικά του Euro. Ο υπογράφων διατηρεί επιφυλάξεις για το αν θα είμαστε πραγματικά έτοιμοι για να διεκδικήσουμε και στο τέλος να πάρουμε την πρόκριση για το επόμενο ευρωπαϊκό, όμως περιμένει να δει την δουλειά που θα γίνει σε όλα τα επίπεδα. Μακάρι να μην δούμε μια από τα ίδια και να επιστρέψουμε πίσω στα μεγάλα ραντεβού, όπως μας έχει υποσχεθεί ο Φαν Σιπ. Έστω να παλεύουμε μέχρι τέλους, όπως την περίοδο του Σκίμπε. Τουλάχιστον αυτό...

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ