OPINIONS

Άθλος η ισοπαλία, τώρα όμως πρέπει να παίξει

Άθλος η ισοπαλία, τώρα όμως πρέπει να παίξει
Οι παίκτες της Εθνικής πανηγυρίζουν το γκολ με την Ισπανία EUROKINISSI

Η Εθνική πήρε αποτέλεσμα στην Ισπανία με ένα ποδόσφαιρο μακριά από τη φιλοσοφία του Φαν Σιπ. Αν θέλει να πάει στο Κατάρ, οφείλει να δημιουργήσει. Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα για την γαλανόλευκη. Γράφει ο Νίκος Συριώδης.

Ας είμαστε ρεαλιστές. Το πιθανότερο είναι πως αν ο Μαρτίνεθ δεν έκανε αυτό το -ερασιτεχνικού επιπέδου- μαρκάρισμα στον Μασούρα στη φάση του 55ου λεπτού, πιθανότατα η Εθνική μας θα έχανε με ένα διαχειρίσιμο σκορ από την Ισπανία στη Γρανάδα και ούτε γάτα ούτε ζημιά. Άλλωστε, ουδείς υπολόγιζε σε αποτέλεσμα κόντρα στην ομάδα του Λουίς Ενρίκε, ούτε θα την κακολογούσε αν δεν τα κατάφερνε. Έχει αποτύχει κόντρα σε πολύ υποδεέστερους αντιπάλους για να χαλαστεί κάποιος με μια εκτός έδρας ήττα από τη roja.

Ναι, η Εθνική στάθηκε τυχερή και πήρε το 1-1. Δεν είναι κακό να το παραδεχόμαστε, ούτε μειώνει στο ελάχιστο την επιτυχία της. Κατάφερε να βρει ένα γκολ την στιγμή που δεν είχε τελική στην εστία και δεν προέκυπτε από πουθενά ότι θα κατάφερνε να σκοράρει. Υπάρχει και η τύχη στο ποδόσφαιρο και χρειάζεται ικανότητα για να την εξαργυρώσεις. Αυτό ακριβώς έκανε η Εθνική χθες το βράδυ, γι' αυτό και αξίζει συγχαρητήρια. Διότι εκμεταλλεύτηκε το ένα και μοναδικό "δώρο" του αντιπάλου, αλλά στη συνέχεια σχεδόν τον εξαφάνισε, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων.

Όσο, λοιπόν, τυχερή ήταν η γαλανόλευκη και κατάφερε να σκοράρει από το πουθενά, άλλο τόσο ικανή ήταν να κρατήσει το αποτέλεσμα μέχρι το τέλος και να υποχρεώσει τον Οδυσσέα Βλαχοδήμο σε μια βραδιά με ελάχιστη συμμετοχή στο ματς. Η Ισπανία του 80% κατοχή μπάλας είχε κλασικές ευκαιρίες μετρημένες στα δάχτυλα του ενός χεριού και δεν μπορεί να θεωρεί ότι αδικήθηκε. Ήταν αναιμική, υπεροπτική, αλαζονική και πίστεψε ότι θα νικήσει χωρίς ουσιαστικά να παίξει. Πήρε ό,τι της αναλογούσε...

Η ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΤΟΥ ΦΑΝ ΣΙΠ ΕΙΝΑΙ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗ

Θα λέγαμε με μια δόση υπερβολής ότι η εμφάνιση στη Γρανάδα θύμισε ένδοξες βραδιές Ρεχάγκελ και Σάντος. Τότε που η άμυνα έσφιγγε τον αντίπαλο σαν τανάλια, που του επέτρεπε ελάχιστες φάσεις για γκολ και κατάφερνε πάντα με κάποιο μαγικό τρόπο να βρει αυτό το ένα γκολ που χρειαζόταν. Και ας γκρίνιαζαν οι... απαιτητικοί Έλληνες φίλαθλοι, που ήθελαν να βλέπουν τη Μπαρτσελόνα του Γκουαρδιόλα, λες και είχαμε Μπουσκέτς, Τσάβι, Ινιέστα, Μέσι και δεν το ξέραμε. Με την διαφορά όμως ότι εκείνη η ομάδα το είχε "χτίσει", ήταν δουλεμένη σε αυτό το στυλ ποδοσφαίρου, ήξεραν να το υπηρετήσουν τόσο ο Γερμανός όσο και ο Πορτογάλος και το είχαν τελειοποιήσει.

Ο Φαν Σιπ δεν είναι αυτής της ποδοσφαιρικής λογικής και αυτό που είδαμε με την Ισπανία, δηλαδή μια ομάδα χωρίς φορ περιοχής, με τριάδα στον άξονα και τρεις μπροστά ουσιαστικά να αποτελούν την πρώτη ζώνη άμυνας για να μην βρουν χώρους οι παίκτες του Ενρίκε, δεν είναι το ποδόσφαιρο που θέλει να παίζει. Το δήλωσε άλλωστε και μετά το φινάλε του αγώνα: "Ξέρουμε ότι θα πρέπει να παίζουμε με άλλο τρόπο, αλλά τώρα παίζαμε με την Ισπανία και έπρεπε να προσέξουμε, να είμαστε συμπαγείς. Ελπίζουμε να μεγαλώσουμε κι άλλο, να παίξουμε καλύτερο ποδόσφαιρο".

ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΕΙ ΣΤΟ ΚΑΤΑΡ, ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΙΞΕΙ

Κακά τα ψέματα, αν η Εθνική θέλει να πάει στο Μουντιάλ του Κατάρ, θα πρέπει να παίξει διαφορετικά. Δεν έχει άλλο τρόπο για να τα καταφέρει. Αυτή τη φορά πήρε αποτέλεσμα, αλλά δεν μπορεί να είναι ο τρόπος παιχνιδιού της, ούτε θα την οδηγήσει κάπου. Ας δεχτούμε, λοιπόν, ότι ήταν ματς ειδικών συνθηκών και φοβούμενος μια βαριά ήττα, ο Φαν Σιπ αποφάσισε να παίξει όσο πιο κλειστά γινόταν. Το πλάνο βγήκε, οι παίκτες το υπηρέτησαν απόλυτα, ήταν συγκεντρωμένοι σε μέγιστο βαθμό, γι' αυτό άλλωστε και κράτησαν την -σαφώς ποιοτικότερη- Ισπανία σε αριθμητικά λίγες φάσεις. Να δούμε όμως και κάτι παραπάνω...

Αρχής γενομένης από το ματς με τη Γεωργία την ερχόμενη Τετάρτη (31/3) στην Τούμπα (μεσολαβεί και το κυριακάτικο φιλικό με την Ονδούρα), ο Φαν Σιπ οφείλει να παρουσιάσει κάτι καλύτερο στον αγωνιστικό χώρο. Μια ομάδα με θάρρος στο παιχνίδι της, με διάθεση να έχει εκείνη τη μπάλα στα πόδια της και να δημιουργήσει. Ο Ολλανδός προέρχεται από μια τέτοια ποδοσφαιρική σχολή και είναι αλήθεια πως υπήρξαν ματς με τον ίδιο στον πάγκο που η Εθνική είχε επιθετικό σχέδιο και έβγαλε πράγματα στο χορτάρι. Δεν είναι κάτι ουτοπικό και ανέφικτο.

Με ομάδες όπως η Ισπανία είναι ανεκτό το "ο σκοπός αγιάζει τα μέσα", προκειμένου να έρθει το αποτέλεσμα. Με Γεωργία και Κόσοβο οφείλει να δείξει ένα τελείως διαφορετικό πρόσωπο, στέλνοντας και ένα μήνυμα στη Σουηδία του Ζλάταν ότι ο δρόμος για το Κατάρ δεν θα είναι εύκολη υπόθεση. Είναι δεδομένο πως την ερχόμενη εβδομάδα πρέπει να δούμε άλλη εικόνα από τους διεθνείς μας στο χορτάρι. Πρωτοβουλία, επιθετικό σχέδιο, δράση και όχι αντίδραση. Είναι ζητούμενο για να έρθει η πολυπόθητη πρόκριση, αν δεν θέλουμε να δούμε μια ακόμη διοργάνωση από την τηλεόραση.

Photo Credits: Eurokinissi

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ