EUROLEAGUE

Μπορεί να προκριθεί

Μπορεί να προκριθεί
INTIME SPORTS

Η Νίκη Μπάκουλη γράφει για τα λάθη που... ξεφορτώθηκε στο ΣΕΦ ο Παναθηναϊκός και γιατί η ζωή δεν τελειώνει -μπροστά στη Ρεάλ.

Όσα λάθη δεν έκανε ο Παναθηναϊκός για 30 λεπτά, τα έκανε στο τελευταίο δεκάλεπτο. Τρία από αυτά, τα έκανε σε κρίσιμο δίλεπτο, στο φινάλε. Το ότι ο Σπανούλης έκρινε το αποτέλεσμα, με ένα μεγάλο και ένα τεράστιο σουτ έμοιαζε να είναι το τέλος που άρμοζε σε όσα συνέβησαν στο ΣΕΦ.

Υπάρχει βέβαια, και η άλλη ανάγνωση: αυτή που θέλει τους "πράσινους" να ξεφορτώθηκαν από το σύστημα τους όλα τα λάθη που είχαν να κάνουν, στο ΣΕΦ και να είναι τώρα έτοιμοι για όλα.

Από το focus...

Ο Ολυμπιακός έκανε κάτι που δεν είχε ξανακάνει. Ξεκίνησε με δυο σέντερ (Ντάνστον, Σερμαντίνι). Επέστρεψε στα... γνωστά όμως, πολύ γρήγορα, ένεκα των δυο φάουλ που φορτώθηκε τσάκα τσάκα ο Αμερικανός (1.36''). Πέραν τούτου, οι "ερυθρόλευκοι" δεν είχαν να εμφανίσουν κάτι που να ήταν άξιο μνείας -ως διαφορετικό, ως πρωτότυπο, ως μια νέα ιδέα βρε αδελφέ.

Στην άλλη άκρη, υπήρχε υπομονή, αυτοσυγκέντρωση και πλήρης έλεγχος μυαλού και κινήσεων, προκειμένου να εκμεταλλευτούν οι "πράσινοι" ό,τι τους έδινε το παιχνίδι του Ολυμπιακού. Κατ' αρχάς, πήραν τα πάντα από τους ψηλούς. Όταν έμεινε ο Σερμαντίνι χωρίς τον Ντάνστον, έπεσε πάνω του ο Μπατίστ (ο Γκιστ ισοφάριζε το αθλητικό του πράγματος) και κάπως έτσι ο ΠΑΟ όχι μόνο επέστρεψε στο ματς (από το 6-0 και το 10-3), αλλά με επί μέρους 26-9 προηγήθηκε 19-29, στο 15'. Τότε ήταν ο Μαυροκεφαλίδης που "πάτησε" σε αυτά που του έδινε ο Σίμονς (και ο Πέτγουεϊ), για να σκοράρει 10π. σε 7', με 5/5 διπ., έως το 26-35 που έγινε 26-37, δια χειρός Φώτση, με την ασίστ ωστόσο, να ανήκει στον "Λου". Οι γκαρντ είχαν αναλάβει την άμυνα και κάπως έτσι εμφανίστηκε το 26-37 που έγινε 29-37 στο ημίχρονο -με τον Περπέρογλου. Παρεμπιπτόντως, και αυτό το σουτ ήταν μετά από πάσα (στο τρίποντο), με τη θέση "3" να είναι η μόνη που "πλήγωνε" τους "πράσινους".

Εν ολίγοις, η αδυναμία των ψηλών του Ολυμπιακού να δώσουν μια χείρα βοηθείας, ήταν βούτυρο στο ψωμί του Παναθηναϊκού που είχε έναν επιπλέον λόγο να αφοσιωθεί -και- στον Σπανούλη. Ήταν και ο λόγος που οι Πειραιώτες ένιωσαν έναν εκνευρισμό και άρχισαν να σουτάρουν ως τρελοί. Το έριξαν στα τρίποντα, δοκίμασαν 13 και ευστόχησαν στα 3. Το ματς όμως, δεν είχε λήξει...

...στο τάιμ άουτ που δεν ζητήθηκε

Οι "πράσινοι" έδειχναν να 'χουν επιβάλει τη φάση τους, έως το 29-41 (23.42''). Αλλά κάπου εκεί ήταν... σαν να βγήκαν από την πρίζα -χαρακτηριστικά, ο Διαμαντίδης έχασε δυο λέι απ. Οι κοντοί του Ολυμπιακού (Μάντζαρης, Σλούκας) έδωσαν ενέργεια και προσανατολισμό και η παρέα τους "έτρεξε" σερί 15-0. Σάρωσαν τα ριμπάουντ (τα νούμερα της περιόδου ήταν 10-4 vs. 3-2) και στην άμυνα και ο Αλβέρτης δεν κάλεσε τάιμ άουτ.

Η επιστροφή του Λουκά...

Αυτό που έκανε ο "Φράγκι" για να σταματήσει τον οίστρο των "ερυθρόλευκων", ήταν αλλαγές. Επέστρεψαν οι Κάρι και Μαυροκεφαλίδης και ο τελευταίος συνέχισε το κρεσέντο του -γιατί τον άφηναν- έως το 46-48 του 30'. Ένα από τα γνωστά σουτ του Κάρι και ένα έμμεσο τρίποντο του Γκιστ έκοψαν τη φόρα των γηπεδούχων (46-54). Δεν την... αποτελείωσαν.

...και τα λάθη που μαζεύτηκαν πολλά

Έως το 30' ο ΠΑΟ είχε 7 λάθη. Τελείωσε με 16. Ναι, έκανε τα περισσότερα λάθη, τη χειρότερη δυνατή στιγμή. Υπέπεσε σε τρία από το 37' έως το 39', οπότε ο Σλούκας με το τρίτο του τρίποντο στην περίοδο ισοφάρισε (63-63). Σημείωση: ο ΠΑΟ δεν του "έδωσε" ούτε ένα. Αντιθέτως, τον είχε πάντα υπό επιτήρηση. Αλλά ευστόχησε και άλλαξε το momentum. Ακολούθησε η κακή επιλογή του Μπράμου να σηκωθεί για τρίποντο, ενώ έμεναν 10'' για τη λήξη της επίθεσης και 1.09 για το τέλος του ματς. Σε αυτό το διάστημα, ο Σπανούλης έβαλε περισσότερους πόντους, από όσους είχε έως εκείνο το σημείο. Διαμόρφωσε το 65-63 στα 23'', διαμόρφωσε και αποτέλεσμα, με γρήγορο, έπειτα από jumper από ντρίμπλα, μπροστά στον Γκιστ που από πέρυσι του έχει δημιουργήσει εφιάλτες. Ο Διαμαντίδης τελείωσε με τους 2 πόντους που σκόραρε (με βολές) στα 3.56'' για τη λήξη, ενώ πριν το δίποντο του Σπανούλη είχε τη δυνατότητα να "τσακίσει" τη ψυχολογία του Ολυμπιακού, αλλά την έχασε.

Η ζωή εδώ τελειώνει;

Ο Παναθηναϊκός "πέφτει" τώρα, επάνω στη Ρεάλ Μαδρίτης που δεν έχει και μεγάλη σχέση με τις ήττες φέτος. Γενικά, τις αγνοεί. Αυτό δεν σημαίνει πως η Euroleague σκέφτεται έντονα το ενδεχόμενο να της δώσει από τώρα την κούπα και να... ακυρώσει το Final Four. Η "βασίλισσα" δεν είναι ανίκητη, αλλά δεν τη λέτε και... περίπατο. Για να κάνει δουλειά ο ΠΑΟ, πρέπει να εμφανίσει την καλύτερη δυνατή έκδοση των γκαρντ του απέναντι σε μετρ του είδους. Ο Γκιστ θα αναλάβει κατά πάσα πιθανότητα, τον Μίροτιτς και οι πικ εντ ρολ καταστάσεις θα φανούν εξαιρετικά χρήσιμες. Τα ποσταρίσματα του Ματσιούλις επίσης, θα είναι σημαντικά -πολλώ δε αν πέσει επάνω του ο Ρούντι Φερνάντεθ. Η άμυνα ζώνης δεν θα είναι κακή ιδέα, με το... τσούκου τσούκου ball να είναι must. Έξι αστέρια στη φανέλα, αποδεικνύουν πως τίποτα δεν γίνεται τυχαία. Η πίεση είναι στις πλάτες της Ρεάλ, οπότε...

TAGS EUROLEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ