OPINIONS

Πού να δεις τι σου έχουν για μετά...

ΦΙΛΙΚΟ / ΓΑΛΑΤΑΣΑΡΑΙ - ΠΑΟ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: EUROKINISSI)
ΦΙΛΙΚΟ / ΓΑΛΑΤΑΣΑΡΑΙ - ΠΑΟ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Ο Μπάμπης Τσιμπίδας γράφει για τα ενθαρρυντικά δείγματα γραφής που έδειξε ο Παναθηναϊκός στην Κωνσταντινούπολη και τους λόγους που δημιουργούν αισιοδοξία στον κόσμο του Τριφυλλιού, παρά την ήττα με 2-1 από τη Γαλατάσαραϊ.

Μία ήττα δεν επιτρέπει χαμόγελο όταν είσαι ο Παναθηναϊκός. Διότι το DNA του Συλλόγου επιτάσσει να μην επικρατεί ικανοποίηση μετά από ένα αρνητικό αποτέλεσμα, όπως είναι η ήττα από τη Γαλατάσαραϊ με 2-1 στην Κωνσταντινούπολη (έστω και σε φιλικό). Όμως, στην αμιγώς αγωνιστική ανάλυση που θα κάνει ο Γιώργος Δώνης με τους συνεργάτες του, έχουν πολλούς λόγους να δηλώσουν ικανοποιημένοι. Όποιος παρακολούθησε το παιχνίδι, θα διαπίστωσε ότι ο Παναθηναϊκός εφάρμοσε σε μεγάλο βαθμό τον σχεδιασμό του.

Κάποια κομμάτια έλειψαν, αλλά πρέπει να συνυπολογίσουμε όλες τις παραμέτρους. Την προετοιμασία που έχει τις ιδιαιτερότητες της, τον αντίπαλο που τυγχάνει νταμπλούχος Τουρκίας και έχει ένα πανάκριβο ρόστερ, την έδρα που παίζει ρόλο και την αστοχία. Ο Παναθηναϊκός δεν αγωνίστηκε μόνος του στην Turk Telekom Arena και η Γαλατάσαραϊ έχει την ποιότητα να εκμεταλλευτεί τις δικές της ευκαιρίες.

Ο Παναθηναϊκός που χτίζεται σε συνθήκες μνημονίου παρουσιάζει ένα αρκετά ανταγωνιστικό σύνολο. Οι οπαδοί που παρακολούθησαν τηλεοπτικά το παιχνίδι σίγουρα θα ευχαριστήθηκαν με το θέαμα που παρακολούθησαν κατά διαστήματα, γιατί ήταν γρήγορο, σύγχρονο και στυλ πρωτοβουλίας. Ο Παναθηναϊκός δεν κλείστηκε για να περιμένει την ανώτερη Γαλατάσαραϊ, αλλά ανέβηκε ψηλά να την πιέσει και της δημιούργησε προβλήματα. Πολλά κλεψίματα έφεραν αντεπιθέσεις και ευκαιρίες, με “παγίδες” που αν οι παίκτες του Δώνη επαναλάβουν στο πιο αργό ελληνικό ποδόσφαιρο, θα βρίσκουν συχνά γκολ στην κόντρα.

ΕΧΕΙ ΛΟΓΟΥΣ ΝΑ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ ΚΑΙ ΑΛΛΑ

Ειδική μνεία πρέπει να γίνει στον κορυφαίο Δημήτρη Κολοβό. Ο 26χρονος μεσοεπιθετικός οργίασε όταν έπαιξε ως “οχτάρι” και έβγαλε ενέργεια και διάθεση. Είχε καλή απόδοση και όταν ήταν εξτρέμ, αλλά στη μεσαία γραμμή έδειξε πιο ουσιαστικός. Καλά πήγε και ο Μακέντα, με αποκορύφωμα τη φάση-χάιλαϊτ του παιχνιδιού στο 66', με την ντρίμπλα του που θύμισε Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ... Θετικό πρόσημο και στην απόδοση των Χατζηθεοδωρίδη, Πούγγουρα και Χρήστου Δώνη.

Ο Παναθηναϊκός πήρε καλό βαθμό μέχρι 60'. Κατά διαστήματα η Γαλατάσαραϊ κυριάρχησε και πίεσε τον Παναθηναϊκό, αλλά αυτό ήταν αναμενόμενο. Πρόκειται για την νταμπλούχο Τουρκίας, με ρόστερ επιπέδου Champions League και με μονάδες που δεν υπάρχουν στην Ελλάδα. Επιπλέον, η Γαλατά έπαιζε για πρώτη φορά φέτος στην έδρα της, ενώπιον των οπαδών τους και ήθελε να τους ικανοποιήσει. Άρα, ο Παναθηναϊκός έπαιξε ένα φιλικό με συνθήκες... επίσημου απέναντι σε έναν πιο ποιοτικό αντίπαλό. Υπό αυτές τις προϋποθέσεις, η ομάδα του Δώνη είχε καλή απόδοση και με εξαίρεση τις στατικές φάσεις, ανταποκρίθηκε επαρκώς.

Ο Παναθηναϊκός κράτησε μπάλα, αμύνθηκε ψηλά, έβγαλε κλεψίματα και δημιούργησε ευκαιρίες. Αν κάτι του έλειψε, ήταν το γκολ. Τα υπόλοιπα τα έκανε αρκετά καλά για τα δεδομένα της εποχής. Το κυριότερο, με αυτά που έρχονται, ο Παναθηναϊκός έχει βάσιμους λόγους να αισιοδοξεί. Δεν είχε τον αρχηγό του Δημήτρη Κουρμπέλη, έπαιξε με υπηρεσιακό αμυντικό χαφ τον Χρήστο Δώνη, εκκρεμεί η μεταγραφή του βασικού στόπερ και ο Γκίας Ζαχίντ, ο δημιουργός του ακόμα δεν έχει τη φυσική κατάσταση και τη φρεσκάδα για να κάνει τη διαφορά με τις ενέργειες του.

ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ ΕΙΝΑΙ ΜΕΓΑΛΟ

Η δυσλειτουργία που δεν αμφισβητείται αφορά τις στατικές φάσεις. Ειδικά στα μετόπισθεν υπάρχει πρόβλημα. Πρωτίστως στα ύψη. Με την τωρινή σύνθεση της, η τετράδα της άμυνας δεν είναι ικανή να ανταπεξέρθει με αντιπάλους ισχυρούς στον αέρα. Είναι αναγκαίο να προστεθεί ένας κεντρικός αμυντικός ο οποίος θα δεσπόζει με την παρουσία του στο χώρο. Να είναι ψηλός, δυνατός, αλτικός. Να σηκώνεται και να αποπνέει τη σιγουριά ότι θα κερδίσει τη μονομαχία και δεν θα επιτρέψει στον επιτιθέμενο να πάρει την κεφαλιά με άνεση.

Αυτός ο στόπερ θα δώσει πολύτιμες λύσεις, αλλά από μόνος του δεν επαρκεί για να διορθώσει τα κακώς κείμενα. Συνολικά, όταν οι “πράσινοι” αμύνονται πρέπει να έχουν περισσότερη συγκέντρωση, να κινούνται πιο γρήγορα και να παίρνουν καλύτερες θέσεις. Είναι εύκολο στη θεωρία και δύσκολο στην πράξη, αλλά με κάποιο τρόπο πρέπει να συμβεί. Αλλιώς, ο Παναθηναϊκός σε κάθε στημένη μπάλα θα κινδυνεύει, όπως με το γκολ που δέχτηκε στο πρώτο ημίχρονο.

Ακόμα ένα στοιχείο που πήγε αρνητικά στο πρώτο ημίχρονο ήταν οι εκτελέσεις. Οι παίκτες του καθυστερούσαν πολύ είτε να σουτάρουν, είτε να πασάρουν. Μακέντα, Χατζηγιοβάνης, Κολοβός, Ινσούα και Χατζηθεοδωρίδης βρέθηκαν σε θέση βολής, αλλά χρονοτρίβησαν και οι αμυντικοί τους πρόλαβαν. Στο υψηλότερο επίπεδο, ο διαθέσιμος χρόνος για τις αποφάσεις λιγοστεύει. Οι “πράσινοι” επιβάλλεται να λειτουργήσουν ταχύτερα, γιατί αλλιώς θα χάνουν τη μπάλα και μαζί τους βαθμούς...

Photo credits: Eurokinissi

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ